• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 1998. gada 11. augusta noteikumi Nr. 303 "Kokmateriālu transporta pavadzīmes-rēķina lietošanas un noformēšanas kārtība". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.08.1998., Nr. 235/236 https://www.vestnesis.lv/ta/id/49387

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr. 304

Grozījums Ministru kabineta 1997.gada 19.novembra noteikumos Nr.380 "Noteikumi par beznodokļu tirdzniecības veikaliem"

Vēl šajā numurā

14.08.1998., Nr. 235/236

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 303

Pieņemts: 11.08.1998.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

 Ministru kabineta noteikumi Nr. 303

Rīgā 1998.gada 11.augustā (prot. Nr. 44, 17.§)

Kokmateriālu transporta pavadzīmes-rēķina lietošanas un noformēšanas kārtība

Izdoti saskaņā ar Ministru kabineta iekārtas likuma 14.panta 3.punktu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Šie noteikumi nosaka, ka visu veidu kokmateriālu (apaļkoku, zāģmateriālu) nosūtītāja un saņēmēja darījuma attiecības (juridisko personu, fizisko personu, kā arī juridisko un fizisko personu darījuma attiecības) ir noformējamas ar stingrās uzskaites dokumentu "Kokmateriālu transporta pavadzīme-rēķins" (turpmāk - pavadzīme-rēķins).

2. Pavadzīme-rēķins ir dokuments, kas apliecina kokmateriālu pirkšanu un pārdošanu, nodošanu pārstrādē, nodošanu glabāšanā, izsniegšanu pēc pārstrādes un izsniegšanu pēc glabāšanas.

3. Pavadzīme-rēķins izmantojams par dokumentu, kas apliecina kokmateriālu izcelsmi un piederību, tos transportējot un glabājot.

4. Pavadzīme-rēķins izmantojams arī par rēķinu maksai par iegādātajiem kokmateriāliem.

5. Pavadzīme-rēķins ir arī pievienotās vērtības nodokļa rēķins, realizējot kokmateriālus, ja to pārdevējs ir reģistrējies Valsts ieņēmumu dienestā kā pievienotās vērtības nodokļa maksātājs.

II. Kokmateriālu transporta pavadzīmes-rēķina lietošana un noformēšana

6. Visi uzņēmumi, uzņēmējsabiedrības, iestādes un organizācijas (turpmāk - uzņēmumi), kā arī visas fiziskās personas pirms kokmateriālu nosūtīšanas (pārvietošanas) neatkarīgi no transporta veida noformē pavadzīmi-rēķinu.

7. Kokmateriālus eksportējot, pavadzīme-rēķins pilda šajos noteikumos noteiktās funkcijas līdz starptautiskās transporta pavadzīmes un muitas kravas deklarācijas noformēšanai.

8. Pavadzīmē-rēķinā norādāma šāda informācija:

8.1. pavadzīmes-rēķina izrakstīšanas datums;

8.2. kokmateriālu nosūtītāja nosaukums, uzņēmuma reģistrācijas numurs (fiziskajām personām - personas kods), pievienotās vērtības nodokļa maksātājiem - Valsts ieņēmumu dienesta piešķirtais reģistrācijas numurs, juridiskā adrese (fiziskajām personām - dzīvesvietas adrese), norēķinu rekvizīti - bankas nosaukums, kods un norēķinu konts;

8.3. kokmateriālu saņēmēja nosaukums, uzņēmuma reģistrācijas numurs (fiziskajām personām - personas kods), pievienotās vērtības nodokļa maksātājiem - Valsts ieņēmumu dienesta piešķirtais reģistrācijas numurs, juridiskā adrese (fiziskajām personām - dzīvesvietas adrese), norēķinu rekvizīti - bankas nosaukums, kods un norēķinu konts;

8.4. samaksas noteikumi - skaidrā naudā vai ar pārskaitījumu;

8.5. pievienotie dokumenti - ciršanas biļetes (atļaujas) kopija, obligāti norādot numuru, ja kokmateriālu realizētājs (pārvietotājs) pats ir veicis mežizstrādi;

8.6. kravas iekraušanas un izkraušanas vietas adrese;

8.7. kravas pārvadātāja uzņēmuma nosaukums un reģistrācijas numurs (fiziskajām personām - personas kods), transportlīdzekļa valsts reģistrācijas numurs un transportlīdzekļa vadītāja vārds, uzvārds (transportējot pa dzelzceļu, - tikai vagona numurs);

8.8. darījuma raksturs - pārdošana, nodošana pārstrādē, nodošana glabāšanā, izsniegšana pēc pārstrādes, izsniegšana pēc glabāšanas, glabāšanas vietas maiņa, piegāde sava uzņēmuma struktūrvienībām vai cita veida darbība;

8.9. nosūtīto kokmateriālu nosaukums, mērvienība, nosūtītais daudzums, pieņemtais daudzums, cena pēc novērtēšanas un kopējā summa, aprēķinātā pievienotās vērtības nodokļa summa, ja kokmateriālu realizētājs (pārdevējs) ir reģistrējies kā pievienotās vērtības nodokļa maksātājs, kopējā samaksas summa (cipariem un vārdiem). Kokmateriālus pārvietojot (ja nenotiek kokmateriālu īpašnieka maiņa), norādāms tikai pārvietojamo kokmateriālu nosaukums un daudzums;

8.10. kokmateriālu izsniedzēja vārds, uzvārds, datums un paraksts;

8.11. kokmateriālu pārvadātāja vārds, uzvārds, datums un paraksts;

8.12. kokmateriālu saņēmēja vārds, uzvārds, datums un paraksts. Juridiskās personas pilnvarots pārstāvis parakstu apliecina ar zīmogu;

8.13. cita informācija, kas interesē darījuma partnerus.

9. Pavadzīme-rēķins izrakstāms četros eksemplāros.

10. Pavadzīme-rēķins aizpildāms skaidri un salasāmi, bez dzēsumiem. Labojumi (pārsvītrojot iepriekšējo tekstu) apliecināmi ar parakstu uz visiem eksemplāriem.

11. Sabojātās veidlapas vai anulētās pavadzīmes-rēķini (visi četri eksemplāri) uzglabājami piecus gadus. Persona, kura tos izrakstījusi, uz bojātās veidlapas vai anulētās preču pavadzīmes-rēķina uzraksta atzīmi "bojāts" vai "anulēts" (norādot pamatojumu) un to apliecina ar parakstu.

12. Pavadzīmes-rēķina eksemplāru (katram pavadzīmes-rēķina eksemplāram ir patstāvīgs juridisks spēks) sadalījums:

12.1. pirmais eksemplārs - kokmateriālu saņēmējam;

12.2. otrais eksemplārs - kokmateriālu nosūtītājam;

12.3. trešais eksemplārs - kokmateriālu pārvadātājam;

12.4. ceturtais eksemplārs - kokmateriālu izsniedzējam (nosūtītājam).

13. Transportējot kokmateriālu kravu, nepieciešams pavadzīmes-rēķina pirmais un trešais eksemplārs.

14. Pavadzīmes-rēķina veidlapu izgatavošanu nodrošina Valsts ieņēmumu dienests Ministru kabineta 1995.gada 5.septembra noteikumos Nr.271 "Noteikumi par kārtību, kādā izgatavojamas un uzskaitāmas preču pavadzīmes-rēķina veidlapas" noteiktajā kārtībā, izņemot minēto noteikumu 4.punktā noteikto viena numura veidlapu komplekta eksemplāru skaitu.

15. Pavadzīmes-rēķina veidlapas uzņēmumi iegādājas tajā Valsts ieņēmumu dienesta iestādē, kurā tie reģistrēti kā nodokļu maksātāji, bet fiziskās personas - Valsts ieņēmumu dienesta teritoriālajā iestādē pēc savas dzīvesvietas.

16. Valsts ieņēmumu dienests uzskaita katram uzņēmumam un katrai fiziskajai personai izsniegtās pavadzīmes-rēķina veidlapas (atzīmējot numuru un sēriju).

17. Uzņēmumi un fiziskās personas, kuras Valsts ieņēmumu dienesta iestādē ir iegādājušās pavadzīmes-rēķina veidlapas, nodrošina to stingro uzskaiti un glabāšanu.

18. Pavadzīmes-rēķina veidlapas drīkst izmantot tikai tas uzņēmums (fiziskā persona), kurš tās iegādājies Valsts ieņēmumu dienesta iestādē. Neaizpildītu pavadzīmes-rēķina veidlapu nodošana citam uzņēmumam (fiziskajai personai), kā arī neaizpildītu veidlapu pavairošana ir aizliegta.

19. Uzņēmumi un fiziskās personas Valsts ieņēmumu dienesta noteiktajā kārtībā sniedz pārskatu par pavadzīmes-rēķina veidlapu izlietošanu tai Valsts ieņēmumu dienesta iestādei, kurā veidlapas iegādātas.

III. Uzraudzība un kontrole

20. Par pavadzīmes-rēķina veidlapu glabāšanas, lietošanas, noformēšanas un uzskaites kārtības ievērošanu ir atbildīgs tā uzņēmuma vadītājs (īpašnieks) vai tā fiziskā persona, kura Valsts ieņēmumu dienesta iestādē iegādājusies pavadzīmes-rēķina veidlapas un kura atbilstoši šo noteikumu prasībām darījumus (darbības) ar kokmateriāliem noformē ar stingrās uzskaites ko k materiālu transporta pavadzīmi-rēķinu.

21. Šo noteikumu ievērošanas uzraudzību un kontroli atbilstoši savai kompetencei nodrošina Valsts ieņēmumu dienests un Valsts policija.

22. Par šajos noteikumos noteiktās kārtības neievērošanu vainīgās personas tiek sauktas pie atbildības likumos noteiktajā kārtībā.

IV. Noslēguma jautājums

23. Noteikumi stājas spēkā ar 1998.gada 1.oktobri. 

Ministru prezidents G.Krasts

Finansu ministrs R.Zīle

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!