• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Mūsu demogrāfiskie procesi. Motivācijas. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.08.1998., Nr. 235/236 https://www.vestnesis.lv/ta/id/49405

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Mūsu demogrāfiskie procesi. Motivācijas (turpinājums)

Vēl šajā numurā

14.08.1998., Nr. 235/236

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Problēmas

Mūsu demogrāfiskie procesi. Motivācijas

Dr. oec. BRUNO MEŽGAILIS, Statistikas institūta vadošais pētnieks, — "Latvijas Vēstnesim"

1. Bailes un nauda — motivācijas nosacījumi

Demogrāfiskie procesi nenotiek tāpat vien. Tiem pamatā ir noteikta motivācija.

Katrs atsevišķs cilvēks, ģimene, sabiedrība kopumā izlemj, motivē, vai tā grib vai negrib noteikto procesu veikt vai neveikt, kāpēc to darīt vai nedarīt.

Izvērtējot motivācijas saturu, var konstatēt, ka motivācija demogrāfiskajos procesos tiek pamatota vai nu ar materiālajiem nosacījumiem (naudu), vai garīgajiem (bailēm, reliģiju, ideoloģiju vispār) apsvērumiem, vai abiem kopā.

Kāpēc cilvēks grib (vai negrib) stāties laulībā? Konkrētā gadījumā cilvēks šo demogrāfisko soli motivē dažādi. Viens no šīs motivācijas pamudinātājiem var būt bailes: palikt vecpuisī (neprecēties), palikt vienam, bez ģimenes, bailes palikt vienam vecumdienās vai citi.

Precēties var pamudināt dažādi citi apsvērumi: patika, mīlestība, citi garīgie vai arī materiālie apsvērumi. Pretēja motivācija ir tam, lai cilvēks laulībā nestātos: bailes zaudēt brīvību, bailes apprecēt nepiemērotu cilvēku, citi.

Bērnu nākšanai pasaulē (dzimstībai) pamatā arī ir noteikta motivācija. Arī šo demogrāfisko soli nosaka dažādi faktori: bailes palikt vienam (vienai), kam pēc savas nāves atstāt zemi, mantu un citu īpašumu, vēlēšanās turpināt savu dzimtu (sevi) nākamajās paaudzēs, atstāt sava darba turpinātājus vai citi motīvi.

Dažādu motīvu dēļ cilvēks (ģimene) grib migrēt, mainīt pastāvīgo dzīves vietu. Arī tam pamatā ir tie vai citi apsvērumi, pamudinājumi: grib mācīties, darba meklējumi, ģimenes apvienošana vai izjukšana u.c. Motivācija, kāpēc cilvēks pārceļas dzīvot no laukiem uz pilsētām (vai otrādi), uz citu valsti, teritoriju, var būt visdažādākā. Tomēr arī šādam demogrāfiskam solim pamatā lielākoties ir vai nu bailes, vai nauda (materiālie apsvērumi): bailes (visdažādāko iemeslu dēļ) te palikt, materiālo (naudas iegūšanas) apsvērumu dēļ vai citi.

Noteikta motivācija ir arī tādu demogrāfisko procesu pamatā kā šķiršanās un mirstība. Arī šos procesus lielā mērā nosaka (pamato) bailes un nauda.

Ja cilvēkam nebūtu bailes nomirt, viņš neietu pie ārsta. Lai ārstētos, vajadzīga nauda. Bailes no nāves un pieteikami līdzekļi bieži vien atļauj pagarināt cilvēka dzīves ilgumu.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!