• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Šis spēcīgais dzinējspēks: konkurence. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.08.1998., Nr. 241/242 https://www.vestnesis.lv/ta/id/49468

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ziņu teikumi

Vēl šajā numurā

21.08.1998., Nr. 241/242

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Šis spēcīgais dzinējspēks: konkurence

Ģimenes tradīcijas

turpinot

Izjust dabas vidi un jebkuru darbu darīt ar prieku un patiku Jānis Lasis uzskata par pašu vērtīgāko, ko viņam devušas mācības Bulduru dārzkopības tehnikumā. Tagad viņš neklātienē studē Lauksaimniecības universitātē, taču pēc padoma vispirms iet pie tēva, kas arī ir šī tehnikuma absolvents un nu jau vairāk nekā 40 gadus strādā te par skolotāju. Daiļdārznieku Aivaru Lasi pazīst visā valstī, ar viņa svētību savu sētu latviskā garā un tradīcijās veidojuši un veido simtiem jaunsaimnieku visos Latvijas novados. Jānis uzskata, ka arī tēva labā slava viņam palīdzējusi uzsākt uzņēmējdarbību. Pirmais piedāvājums bijis "Statoil" degvielas uzpildes staciju apkārtnes iekopšana. "Kāpēc lai mēs algojam 20 dārzniekus, labāk uzņemies to lietu tu!" — viņu mudinājuši.

— Sākumā biju individuālais uzņēmējs, bet drīz vien nopratu, ka nopietnākie pasūtītāji labāk slēdz darījumu ar sabiedrību. Tā 1996. gada beigās reģistrēju sabiedrību ar ierobežotu atbildību JLD. Pirmie divi ir mani iniciāļi, pēdējo burtu tāpat pieliku klāt. Pašlaik mums ir ap 40 darbinieku, lielākoties Bulduru dārzkopības tehnikuma beidzēji, uz kuriem varu pilnīgi paļauties. Visa peļņa joprojām jāiegulda jaunas tehnikas iegādei, materiālās bāzes nostiprināšanai. Mūsu lielākā manta ir traktors "Belarus" ar visdažādākajiem agregātiem un mehānismiem. Vēl būtu vajadzīgs viens labs, liels traktors. Tomēr kredītus neesmu ņēmis un gribu arī turpmāk iztikt saviem spēkiem.

Par stiprāko dzinuli, kas mudina strādāt aizvien gudrāk un labāk, Jānis Lasis uzskata konkurenci. Viņš droši metas iekšā dažādos konkursos, piedāvā savas aplēses cenu aptaujās. Un bieži vien tiek atzīts par labāko. Tā pērn viņam uzticēja pilsētas parku un skvēru kopšanu. Šovasar SIA JLD darbiniekus agrās rīta stundās redz rosāmies kāpu joslā, kas allaž bijusi pilsētas saimniecības rūpju objekts. Pludmali līdz kārkliem tur kārtībā Autotransporta uzņēmums, taču kāpās ar tehniku nekas nebija pasākams. Izsludinātajā konkursā sākumā pieteikti daudzi, bet līdz komisijas vērtējumam nonākuši četri projekti. Par labāko atzīts JLD piedāvājums, kas paredz 23 kilometrus garo kāpu joslu no pilsētas robežas Priedainē līdz Vaivariem sadalīt vienu kilometru garos posmos, ko var sakopt viens cilvēks. Kauguru–Ķemeru josla palikusi SIA "Dubultu dārzi" pārziņā. Jānis domā, ka starp abām firmām valdīs veselīgs sāncensības gars un ieguvēja būs daba. SIA JLD veic arī zemes darbus un ierīko zālienus skaistajā villā "Marta".

Darba netrūkst. Pasūtījumus gādā arī veiksmīgais tandēms ar tēvu: Aivars Lasis ir pieredzējis, iecienīts dārzu un stādījumu projektētājs. Bet uz pasūtītāja jautājumu "Kas šo projektu varētu vislabāk realizēt?" viņam atbilde tālu nav jāmeklē. Uz dēlu viņš var paļauties.

Aina Rozeniece, "LV"

Foto: Arnis Blumbergs, "LV"

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!