• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Nodokļu maksātāju un valsts budžeta labā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.08.1998., Nr. 241/242 https://www.vestnesis.lv/ta/id/49471

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par dzīvojamo māju privatizāciju

Vēl šajā numurā

21.08.1998., Nr. 241/242

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Nodokļu maksātāju un valsts budžeta labā

VID modernizācijas projekta

pirmie rezultāti

ANDRIS ANSPOKS,

VID Informātikas pārvaldes direktors

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) kā valsts pārvaldes institūcijas stratēģija ir maksimāli efektīvi visas sabiedrības interesēs realizēt tai likumā paredzētās funkcijas, lai palielinātu valsts ieņēmumu daļu, tādējādi nodrošinot sociālās garantijas, labklājības līmeņa paaugstināšanu un tautsaimniecības attīstību.

VID darbības virzieni:

• palielināt valsts budžeta ieņēmumus,

• darboties atbilstoši prasībām, kas izvirzītas Latvijas uzņemšanai Eiropas Savienībā,

• uzlabot klientu apkalpošanu,

• veikt stingrāku audita kontroli,

• uzlabot menedžmentu,

• modernizēt informācijas sistēmas (IS),

• vienkāršot muitas procedūras,

• nostiprināt sakarus ar sabiedrību un uzlabot VID imidžu.

Sadarbībā ar Pasaules Bankas ekspertiem ir izstrādāts VID modernizācijas projekts, kas paredz ilgtermiņa darbības programmu pieciem gadiem. Tā ietvaros struktūras ar specifiskām funkcijām tiek iesaistītas vienotā procesā, kopīgiem spēkiem garantējot valsts ieņēmumu daļas iekasēšanu un nodokļu maksātāju apkalpošanas un servisa būtisku uzlabošanu. Nepieciešams likvidēt rindas nodokļu administrācijas iestādēs, vienkāršojot visas procedūras, paātrināt muitas klientu apkalpošanu. Paralēli plānots uzlabot un paplašināt nodokļu maksātāju konsultāciju servisu. Mēs vēlamies, lai visi VID darbinieki apzinātos, ka galvenā persona ir nodokļu maksātājs, kurš jāuztver kā klients. Vienlaikus tiks pastiprināti pasākumi kļūdu un pārkāpumu konstatācijai, samazinot nodokļu nemaksātāju skaitu un uzlabojot audita un pretkontrabandas vienību darbu. Tas ļaus VID pārveidoties par servisa organizāciju.

Projekta ietvaros ir izstrādāts VID attīstības stratēģiskais plāns, kā arī detalizēti veicamie darbi. Arī VID informatizācijas projekts ir daļa no kopējās modernizācijas programmas, viena no tās dārgākajām un komplicētākajām sastāvdaļām. VID informācijas sistēma ir svarīga tādēļ, ka tas ir galvenais instruments, ar kuru tiek veikta nodokļu un muitas operāciju uzskaite. Bez automatizētas sistēmas nav iespējams apstrādāt šo milzīgo informācijas apjomu, veikt kontroli un atklāt neatbilstības. Gada laikā VID apstrādā 786 tūkstošus muitas kravas deklarāciju un 2,7 miljonus nodokļu deklarāciju. Informācijas sistēmas galvenais uzdevums nav vienkārši savākt datus, bet šos datus apstrādāt, atklājot tos uzņēmējus, kas nav savlaicīgi vai pilnīgi nokārtojuši savas saistības, kā arī palīdzēt identificēt tos, kas apzināti izvairās no nodokļu maksāšanas.

Nodokļu maksātāju servisa un kontroles uzlabošanai nepietiek tikai ar informācijas sistēmu, ir nepieciešami arī organizatoriski pasākumi un izmaiņas struktūrā. Piemēram, procedūru vienkāršošana ir saistīta gan ar izmaiņām likumdošanā, gan ar darba organizāciju, gan ar informācijas sistēmu.

Pēc VID ekspertu vērtējuma, šī projekta realizācija ļaus pāris gadu laikā palielināt valsts budžeta ieņēmumus par 30 miljoniem latu. Projekta iedarbība manāma jau šogad, jo apzinoties, ka VID rokās drīz būs ļoti iedarbīgs muitas un nodokļu administrācijas instruments, daudzi biznesa cilvēki ir sākuši sakārtot savu grāmatvedību un nodokļu maksājumus.

Lai piesaistītu finansu līdzekļus un veiktu pasaules līmeņa ekspertīzi, VID pagājušajā gadā ar Latvijas valdības atbalstu sāka sarunas ar Pasaules Banku. Tās eksperti veica ļoti komplicētu un detalizētu projekta, tā izmaksu, realizācijas plāna un metodikas analīzi. Viņi pārbaudīja visas kalkulācijas, aprēķinos izmantojot Latvijas reālās cenas. Pasaules Banka šajā darbā iesaistīja muitas, nodokļu administrācijas, korupcijas apkarošanas, organizāciju pārvaldības un informātikas ekspertus. Tas bija ļoti saspringts darbs arī VID speciālistiem. Kopējais Pasaules Bankas ekspertu atzinums, ar kuru Latvijas sabiedrība tika iepazīstināta šā gada 17. jūlijā, ir pozitīvs. Eksperti atzina, ka šis projekts ir vajadzīgs, labi organizēts, atbilst visām prasībām, un tā finansēšana no Pasaules Bankas puses ir iespējama. Tuvākajā laikā galīgo lēmumu par finansēšanas uzsākšanu pieņems Pasaules Bankas vadība. Pasaules Bankas eksperti ļoti pozitīvi novērtējuši VID informatizācijas projektu, kura attīstību tiem bija iespēja novērot dzīvē.

Tādējādi VID ir guvis apliecinājumu, ka uzsāktais ceļš ir pareizs. Šajā darbā ar Pasaules Bankas atbalstu tiks iesaistīti eksperti, kas šādas problēmas ir risinājuši citās valstīs. VID speciālisti iepazinušies ar citu valstu muitas un nodokļu administrācijas darbu, lai izmantotu to pozitīvo pieredzi un neatkārtotu kļūdas. Mēs vēlamies sagatavoties integrācijai Eiropas Savienībā.

VID modernizācijas projekta pirmie rezultāti būs manāmi 1999. gadā. Jau šogad tiek ieviesta informācijas sistēmas pirmā kārta, izveidojot jaunu nodokļu uzskaites sistēmu un uzsākot automatizētās muitas kravas deklarāciju sistēmas Asycuda++ pilotprojektu. Arī pirmās izmaiņas organizācijas struktūrā ir nolemts izdarīt šogad. Projekta tālākā attīstība lielā mērā būs atkarīga no jaunās valdības atbalsta. Mēs ceram, ka tā apzināsies: investīcijas Valsts ieņēmumu dienestā nav tikai izdevumi, tās atmaksāsies vairākkārt ar pieaugošiem ieņēmumiem budžetā, nostiprinātu valsts muitas robežu, samazinātu ēnu ekonomikas ietekmi. Tas nozīmē, ka legāliem uzņēmējiem nebūs jācīnās ar negodīgiem konkurentiem un būs vairāk naudas izglītībai, medicīniskajai aprūpei un citām sociālajām vajadzībām. Lielāki budžeta ieņēmumi nozīmē augstāku labklājības līmeni katram Latvijas iedzīvotājam.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!