• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Pasaule sākas no savas valodas, savas ābeces Šodien, pirmajā skolas, zinību un mācību darba dienā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.09.1998., Nr. 249/250 https://www.vestnesis.lv/ta/id/49534

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Pie Valsts prezidenta:

Vēl šajā numurā

01.09.1998., Nr. 249/250

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Pasaule sākas no savas valodas, savas ābeces

Ābeces Latvijas skolās: vairākkārt izdotā Aldonas Karules sastādītā; Jura Cibuļa un Gundegas Muzikantes (eksperimentālā); Jura Cibuļa un Lidijas Leikumas latgaliešu ābece;

trīsreiz izdota Dainas Lukašenko un Janīnas Strazdiņas ābece; Zaigas Ivanas un Daigas Urbanovičas ābece; sabiedrības "Pētergailis" izdotā ābece;

lietuviešu ābece; igauņu ābece; Latvijā izdotā čigānu ābece;

Latvijā izdotā krievu ābece; poļu ābece; ukraiņu ābece. Foto: Māris Kaparkalējs, "LV"

Šodien, pirmajā skolas, zinību un mācību darba dienā

Valsts prezidents

Guntis Ulmanis:

Sveicu visus, kas šodien dodas uz skolu!

Svētku tērpi, rudens puķes un savāds satraukums! Kaut kas tāds var būt tikai 1.septembrī! Dienā, kad beigusies vasara, sācies rudens un ar nepacietību tiek gaidīta tikšanās ar draugiem un skolotājiem. Gribu novēlēt, lai pirmā skolas diena sākas ar ciešu apņemšanos šajā mācību gadā būt vēl labākam nekā iepriekš.

1.septembris ir arī atgādinājums politiķiem par pienākumu pret valsts jauno paaudzi. Lai šogad mums lielāka atbildība par to, ka vēl joprojām ne visi bērni apmeklē skolu, ka ne visur Latvijā var mācīties savā dzimtajā — latviešu — valodā, ka ne vienmēr ir pietiekamas iespējas labi apgūt valsts valodu, ka jauniešiem grūti izvēlēties nākamo specialitāti, jo nav zināmas valsts turpmākās attīstības prasības. Lai veicas, katram darot savu darbu!

Izglītības un zinātnes ministrs

Jānis Gaigals:

Sirsnīgi sveicu Jūs visus — pedagogus, skolēnus, studentus, vecākus —  1.septembrī — jauna mācību gada sākumā.

1.septembris Latvijā — tās ir asteres un gladiolas bērnu rokās, tie ir āboli, tās ir vasaras atmiņas — tas ir rudens. Taču šī gada vasara nav bijusi sevišķi vēlīga un par rudeni nav ļāvusi aizmirst ne jūnijā, ne jūlijā, ne augustā. Varbūt tāpēc šovasar izglītībā strādājošajiem nācās vairāk strādāt nekā citvasar.

Pedagogi un izglītības politikas veidotāji ministrijā satraukušies par nākamā gada izglītības budžeta paredzēto samazinājumu, skolās ar krievu mācību valodu satraukumu radījis nu jau populārais "Rīkojums Nr.175". Jūnijā, centralizētā eksāmena laikā, mūs visus pārsteidza plaša mēroga negodīga rīcība, tirgojoties ar eksāmenu biļetēm.

Visu septembri turpināsies jau pagājušogad aizsāktā akcija "Tevi gaida skola", un mēs jau iepriekš zinām, ka daļa bērnu arī šogad neieradīsies 1.septembrī skolā. Viņiem diemžēl šo svētku nebūs.

Augusta vidū notika Latvijas izglītības vadītāju forums. Mēs esam sapratuši savas kļūdas, apjautuši savas iespējas un arī nespēku. Tas darīs mūs varošākus, par to esmu pārliecināts.

Šodien skolas ir gatavas uzsākt jauno mācību gadu.

1.septembra zvans! Lai tas atskan visās Latvijas skolās — gan lielās, gan mazās.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!