Ministru kabineta noteikumi Nr. 330
Rīgā 1998.gada 31.augustā (prot. Nr.47, 6.§)
Noteikumi par balto cukuru
Izdoti saskaņā
ar Pārtikas aprites uzraudzības likuma
4.panta otro daļu, 8.panta otro daļu un 13.panta trešo daļu
I. Vispārīgie jautājumi
1. Šie noteikumi nosaka obligātās nekaitīguma prasības, kvalitātes prasības, marķējuma un higiēnas prasības baltajam cukuram.
2. Baltais cukurs ir pārtikas produkts, kas sastāv no attīrītas un kristalizētas saharozes un atbilst šo noteikumu 1. un 2.pielikumā noteiktajām prasībām.
3. Pēc fizikālā stāvokļa ir šāds baltais cukurs: smalkais baltais cukurs, pūdercukurs un cukura sīrups.
4. Smalkais baltais cukurs ir cukurs, kas sastāv no atsevišķiem saharozes kristāliem baltā krāsā un pēc organoleptiskajiem rādītājiem un fizikālajām īpašībām ir tīrs, nebojāts, sauss, birstošs, ar viendabīgiem kristāliem un pilnīgi šķīst ūdenī. Pēc kvalitātes izšķir augstākā labuma smalko balto cukuru, smalko balto cukuru un otrās šķiras smalko balto cukuru.
5. Pūdercukurs ir pilnīgi pulverizēts smalkais baltais cukurs, kuram var būt pievienots pretsalipes līdzeklis.
6. Cukura sīrups ir smalkā baltā cukura šķīdums ūdenī, un tam raksturīga sīrupveida konsistence.
II. Īpašās prasības marķējumam un fasējumam
7. Mazumtirdzniecībā, ja cukurs tiek fasēts daudzumā no 0,1 līdz 5 kg, smalkā baltā cukura fasējuma vienības masa drīkst būt šāda: 0,125 kg, 0,25 kg, 0,5 kg, 0,75 kg, 1 kg, 2 kg, 2,5 kg, 3 kg, 4 kg un 5 kg.
8. Tirdzniecībā smalkā baltā cukura apzīmēšanai preces nosaukumā var nelietot vārdus "smalkais baltais".
9. Mazumtirdzniecībā balto cukuru drīkst realizēt tikai rūpnieciski fasētu.
III. Īpašās higiēnas prasības
10. Baltā cukura beztaras pārvadājumi atļauti tikai īpaši aprīkotos slēgta tipa transportlīdzekļos.
11. Telpās, kur uzglabā smalko balto cukuru un pūdercukuru, gaisa relatīvais mitrums nedrīkst pārsniegt 70 procentu.
IV. Noslēguma jautājumi
12. Noteikumi stājas spēkā ar 1999.gada 1.janvāri.
13. Šo noteikumu 9.punkts stājas spēkā ar 2000.gada 1.janvāri.
Ministru prezidents G.Krasts
Zemkopības ministrs A.Rāviņš
1.pielikums
Ministru kabineta
1998.gada 31.augusta noteikumiem Nr. 330
Obligātās nekaitīguma prasības baltajam cukuram
Pieļaujamais toksisko elementu daudzums *
Nr. |
Toksiskie elementi | Otrās šķiras smalkais baltais cukurs | Smalkais baltais cukurs | Augstākā labuma smalkais baltais cukurs | Pūdercukurs | Cukura sīrups |
1. |
Arsēns (As) | ne vairāk kā 0,5 mg/kg | ne vairāk kā 0,5 mg/kg | ne vairāk kā 0,5 mg/kg | ne vairāk kā 0,5 mg/kg | ne vairāk kā 0,5 mg/kg sausnas masas |
2. |
Varš (Cu) | ne vairāk kā 1,0 mg/kg | ne vairāk kā 1,0 mg/kg | ne vairāk kā 1,0 mg/kg | ne vairāk kā 1,0 mg/kg | ne vairāk kā 1,0 mg/kg sausnas masas |
3. |
Svins (Pb) | ne vairāk kā 0,5 mg/kg | ne vairāk kā 0,5 mg/kg | ne vairāk kā 0,5 mg/kg | ne vairāk kā 0,5 mg/kg | ne vairāk kā 0,5 mg/kg sausnas masas |
4. |
Sēra dioksīds (SO2) | ne vairāk kā 15,0 mg/kg | ne vairāk kā 15,0 mg/kg | ne vairāk kā 10,0 mg/kg | ne vairāk kā 15,0 mg/kg | ne vairāk kā 15,0 mg/kg sausnas masas |
Baltā cukura mikrobioloģiskie rādītāji **
Mikrobioloģiskie rādītāji |
Pieļaujamais daudzums |
Mezofilo aerobo un fakultatīvi anaerobo mikroorganismu skaits 1 gramā |
ne vairāk kā 1,0 × 103 |
Pelējuma sēnīšu kopējais skaits 1 gramā |
ne vairāk kā 1,0 × 10 |
Raugu kopējais skaits 1 gramā |
ne vairāk kā 1,0 × 10 |
Zarnu nūjiņu grupas baktērijas 1 gramā |
nav pieļaujamas |
Patogēnie mikroorganismi, t.sk. salmonellu dzimtas baktērijas, 25 gramos |
nav pieļaujamas |
Piezīmes.
* Uzņēmums, kas ražo balto cukuru, vismaz reizi gadā pārbauda minēto toksisko elementu daudzumu baltajā cukurā, kas iegūts no cukurbietēm un no jēlcukura.
** Baltā cukura mikrobioloģisko piesārņojumu nosaka pēc pasūtītāja pieprasījuma.
Zemkopības ministrs A.Rāviņš
2.pielikums
Ministru kabineta
1998.gada 31.augusta noteikumiem Nr. 330
Kvalitātes prasības baltajam cukuram
Nr. |
Rādītājs | Otrās šķiras smalkais baltais cukurs | Smalkais baltais cukurs | Augstākā labuma smalkais baltais cukurs | Pūdercukurs | Cukura sīrups |
1. |
Polarizācija | ne mazāk kā 99,5° | ne mazāk kā 99,7° | ne mazāk kā 99,9° | ne mazāk kā 99,7° | ne mazāk - |
2. |
Invertcukurs
|
ne vairāk kā 0,10 % | ne vairāk kā 0,04 % | ne vairāk kā 0,04 % | ne vairāk kā 0,04 % | ne vairāk kā 3,00 % no sausnas masas |
3. |
Mitrums | ne vairāk kā 0,10 % | ne vairāk kā 0,10 % | ne vairāk kā 0,04 % | ne vairāk kā 0,10 % | ne vairāk - |
4. |
Pelnvielas | ne vairāk kā 0,10 % | ne vairāk kā 0,04 % | ne vairāk kā 0,04 % | ne vairāk kā 0,04 % | ne vairāk kā 0,10 % no sausnas masas |
5. |
Krāsainība (ICUMSA* vienībās) | ne vairāk kā 120 | ne vairāk kā 60 | ne vairāk kā 35 | ne vairāk kā 60 | rūpnieciskai pārstrādei 60, pārējām vajadzībām - ne vairāk kā 45 |
6. |
Ciete (nelietojot citus pretsalipes līdzekļus | - | - | - | ne vairāk kā 5,00 % | |
7. |
Sausna | - | - | - | - | ne mazāk kā 62 % no masas |
Piezīme . * ICUMSA vienība ( nosacīta cukura krāsainības vienība, ko nosaka pēc ICUMSA (International Commission for Uniform Methods of Sugar Analysis) izstrādātās metodes.
Zemkopības ministrs A.Rāviņš