• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Pasaules Banka rūpēs par mūsu laukiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.09.1998., Nr. 261/264 https://www.vestnesis.lv/ta/id/49651

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Konkursi

Vēl šajā numurā

10.09.1998., Nr. 261/264

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Pasaules Banka rūpēs par mūsu laukiem

Vakar, 9. septembrī, Latvijas Republikas finansu ministrs Roberts Zīle un Pasaules bankas Baltijas valstu un Polijas reģionālais direktors Bazils Kavaļskis parakstīja līgumu par Pasaules bankas aizdevumu Latvijas lauku attīstības projekta realizācijai. Līgumā paredzētā kredīta summa — 25 miljoni dolāru — tiks izsniegta uz 17 gadiem, piemērojot Pasaules bankas standartam mainīgo LIBOR procentu likmi. Tā kā šo kredītresursu cena ir aptuveni par 2 — 3 procentiem zemāka, nekā tas bija pirmā Pasaules bankas Latvijas laukiem izsniegtā aizdevuma gadījumā, un kredītprocentu samazināšanos varētu veicināt arī nevis vienas, bet vairāku komercbanku iesaistīšanās resursu sadalē, paredzams, ka galīgā procentu likme varētu būt aptuveni par trim procentiem zemāka nekā pirmajam lauku attīstības kredītam. Interesi par starpniecību jaunā Pasaules bankas kredīta līdzekļu sadalē pagaidām izrādījusi Zemes un hipotēku banka, "Unibanka", "Pareks banka" un "Latvijas krājbanka".

Kā pirms līguma parakstīšanas uzsvēra R. Zīle, šis kredīts turpinās ar pirmo Pasaules bankas 25 miljonus aizdevumu aizsākto atbalstu Latvijas lauku attīstībai.

Pirmais "laukkredīts" ticis vērsts tieši uz lauksaimnieciskās ražošanas atbalstu, šis aizdevums turpretī paredzēts cita veida uzņēmējdarbības aktivizēšanai Latvijas lauku rajonos nolūkā radīt jaunas darbavietas, samazināt nabadzības līmeni un pēc iespējas līdzsvarot pilsētu un lauku reģionu attīstības dinamiku. Kredīta līdzekļi tiks izmantoti arī lauku politikas izstrādei un uzņēmējdarbības organizatorisko struktūru veidošanai.

Arī Bazils Kavaļskis izteica savu gandarījumu par veiksmīgo Pasaules bankas un Latvijas valdības sadarbību projekta sagatavošanā un Pasaules bankas ieinteresētību pamatoja ar veiksmīgo pirmo lauku attīstības kredīta resursu sadali — kredītņēmēju rūpīgo atlasi, viņu maksātspējas izvērtējumu un līdz ar to panākto augsto kredītresursu atmaksāšanas rādītāju. Jau iepriekš pirmā Latvijas lauku atbalstam paredzētā kredīta realizāciju Pasaules banka bija novērtējusi kā vienu no visveiksmīgāk organizētajiem šīs finansu institūcijas projektiem Viduseiropā un Austrumeiropā.

Dina Gailīte,

"LV" Saeimas

un valdības lietu redaktore

Foto: Māris Kaparkalējs, "LV"

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!