• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ASV un Latvijas veselības aprūpes partnerattiecību noslēguma ceremoniju. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.09.1998., Nr. 271/272 https://www.vestnesis.lv/ta/id/49797

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Latvijas transporta pārstāvniecību Maskavā Par Brēmenes dienām Rīgā

Vēl šajā numurā

18.09.1998., Nr. 271/272

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par ASV un Latvijas veselības aprūpes partnerattiecību noslēguma ceremoniju

No 16. līdz 18.septembrim Rīgā, Benjamiņa namā, notika Sentluisas (ASV Misūri štats) un Latvijas veselības aprūpes partnerattiecību projekta noslēguma ceremonija.

Partnerattiecību projekts, kas izveidojās no agrāk pastāvējušās humanitārās programmas starp ebreju kopienām Sentluisā un Rīgā, iesākās 1995.gadā, parakstot sadarbības līgumu starp ASV Starptautiskās attīstības aģentūru (USAID) un Amerikas Starptautisko veselības aliansi (AIHA). Sentluisas un Latvijas projekta aizsākšanās tika atzīmēta īpašā Baltā nama ceremonijā, kurā piedalījās ASV pirmā lēdija Hilarija Rodema Klintone un Latvijas pirmā lēdija Aina Ulmane. Programmas partneri ir Vašingtonas universitātes Medicīnas skola un Sentluisas Bārnsas ebreju kristiešu veselības sistēma, kā arī trīs slimnīcas Rīgā —ebreju slimnīca "Bikur holim", Rīgas Dzemdību nams un Latvijas Medicīnas akadēmijas Bērnu klīniskā slimnīca. Partnerattiecību pēdējā gadā tika pievienots vēl viens komponents — sabiedrības veselības projekts Tukuma rajonā.

Galvenie partnerattiecību projekta mērķi: uzlabot Latvijas pieaugušo un bērnu veselību, ieviešot speciālas programmas un medicīniskos protokolus mātes un bērna aprūpē, kardioloģijā, geriatrijā un pirmsnāves aprūpē, kā arī bērnu infekcijas slimību noteikšanā un ārstēšanā; veidot ilgtermiņa mācību programmas veselības aprūpes profesionāļiem; radīt klīniskās, informācijas un administratīvās infrastruktūras Latvijas slimnīcās un izveidot saikni starp Latvijas slimnīcām un iedzīvotājiem, kurus tās apkalpo.

Apmainoties ar idejām, kopīgi strādājot un piedaloties daudzās apmaiņas vizītēs, semināros un konferencēs, visās šajās jomās ir sasniegti rezultāti. Starp tiem var atzīmēt: antibiotiku izturīgās salmonellu dzimtas izraisīto recidīvo saslimšanu samazināšanos Latvijā, pateicoties uzlabotai diagnostikai un laboratorijas izmeklējumu procedūrām, jaunām infekciju kontroles procedūrām, labāk piemērotāku antibiotiku lietošanai un jaunām pacientu izglītības un profilakses programmām; mātes un bērna veselības aprūpē panākta uzlabota ultraskaņas izmantošana jaundzimušajiem; uzlabotas bērnu palātas, lai pilnveidotu pacientu aprūpi, kā arī pārveidota administratīvā darbība, lai uzlabotu aprūpes kvalitāti un samazinātu izdevumus; viena gada klīniskās mācītāja internatūras izveidošana; Baltijas māsu darba grupas izveidošana, kas organizēja trīs svarīgas konferences; izveidots Latvijas māsu resursu centrs, kas nodrošinās māsas visā Latvijā ar informāciju un atbalstu; infrastruktūras pastiprināšana — trīs gadu programmas laikā ziedota medicīniskā aparatūra vairāk nekā 50 000 dolāru vērtībā, četrās sadarbības slimnīcās izveidoti datorcentri ar pieeju internetam, papildus ziedoti farmakoloģiskie līdzekļi 25 000 dolāru vērtībā; veiksmīgā Tukuma rajona sabiedrības veselības projekta atkārtošana citos Latvijas rajonos.

Partnerattiecību projekta norises laikā notikušas 236 apmaiņas vizītes, tajās piedalījās 134 veselības aprūpes darbinieki. Projektā aktīvi līdzdarbojās arī citas ar veselības aprūpi saistītas organizācijas, īpaši Latvijas Medicīnas akadēmija.

ASV Informācijas dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!