• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Brēmenes dienas Rīgā kā sadarbības un draudzības apliecinājums. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.09.1998., Nr. 271/272 https://www.vestnesis.lv/ta/id/49810

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Divas Hanzas pilsētas. Rīga un Brēmene. Savos lietišķajos sakaros

Vēl šajā numurā

18.09.1998., Nr. 271/272

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Brēmenes dienas Rīgā kā sadarbības un draudzības apliecinājums

Par uzņēmēju starptautisko sadarbību

CINE.JPG (11311 BYTES)B2.JPG (24966 BYTES) Laima Cine

Brēmerhāfenes konteineru termināls Foto: Hero Langs

Sākušās Brīvās Hanzas pilsētas Brēmenes dienas Rīgā — abu pilsētu trīspadsmit gadu ilgās draudzības un sadarbības kārtējais apliecinājums. Savukārt kopš 1993. gada mūsu valsts galvaspilsētā darbojas pārstāvniecība, kuras mērķis ir veicināt biznesa saišu stiprināšanu starp Latvijas un Brēmenes uzņēmējiem.

Laima Cine

, Brēmenes Ārējās ekonomiskās darbības atbalsta sabiedrības "Bremen Business International" pārstāve Latvijā:

— Mūsu galvenā doma ir attīstīt vācu biznesu Latvijā un aicināt Latvijas biznesu uz Vāciju, piedāvājot tur telpas birojiem, dažādas konsultācijas un citu palīdzību. Savukārt vācu puse Latvijā meklē partnerus, piedāvā preci Latvijas tirgum, gan jāteic, ar tālejošu nodomu paplašināt tirgus robežas austrumu virzienā. Šobrīd sakarā ar krīzi Krievijā, protams, šajā ziņā radušās nopietnas grūtības. Jāpiebilst, Latvijas tirgus šobrīd jau ir stipri piesātināts, konkurētspējīgāka kļuvusi arī vietējā industrija, un tagad nav viegli šeit rast noietu pat ļoti labām vācu precēm. Piemēram, pazīstama Brēmenes firma, ar senām tradīcijām, piedāvā plašu krāsu un laku izstrādājumu paleti, taču — Latvijā šī rūpniecība ļoti strauji attīstījusies, ir arī plašs importa ražojumu klāsts. Te nu ir spēkā senā patiesība — biznesā nedrīkst nedz pārsteigties, nedz nokavēt.

Kā vienu no veiksmīgākajiem sadarbības piemēriem L.Cine min Brēmenes atkritumu izvešanas firmas "Nehlsen" ienākšanu Rīgā, Kurzemes rajonā. Sākums bijis grūts, taču šī firma veiksmīgi darbojas līdzās mūsu "Hoētikai", radot konkurences apstākļus. Pozitīvi arī tas, ka rīdzinieki, par spīti sākotnējām bažām, pamazām vien pieradināti lietot vācu konteinerus un ievērot vācu kārtību.

Pašlaik top vairāki projekti turpmākai sadarbībai. Piemēram, Brēmenes firma "Schrage", kas ražo cauruļvadu tīrīšanas ķēdes, piedāvā savu produkciju uzņēmumiem, kas savā darbībā izmanto cieto kurināmo, un citiem. Šī firma vēlas piedalīties arī izstādē "Industrie Balt" Rīgā, lai tiktos ar iespējamiem partneriem. Ir arī nelielu attīrīšanas iekārtu piedāvājums un citi projekti. Kāda ir atsaucība no mūsu uzņēmēju puses savstarpējai sadarbībai?

— Latvijas preci iedabūt Vācijā arī nav viegli. Mūsu uzņēmēju "vājā vieta", un to esmu teikusi jo daudziem, ir prasme veidot īsu, interesantu, piesātinātu un uzskatāmu informāciju svešvalodā gan par firmu, gan par piedāvājamo produkciju. Tā ir liela māksla — prast sevi pasniegt.

— Bet mūsu pārtikas preces sevi rekomendē jau ar labo garšu, kvalitāti. Kādas izredzes tām nokļūt, piemēram, Brēmenes veikalu plauktos?

— Te ir sava īpatnība. Kad, piemēram, brēmenietis atbrauc uz Rīgu, viņš nebeidz jūsmot par mūsu sieru, maizi, kūpinātajiem cāļiem un citiem produktiem un teic — nē, mūsējiem nav tik laba aromāta un garšas! Taču — mājās aizbraucis, viņš vēlas lietot jau ierastos, kas pieder pie viņa dzīves kārtības. Var teikt — mūsu pārtikas izstrādājumi ir it kā Latvijas ceļojumu eksotikas piedeva. Lai Latvijas pārtikas ražotājs iekļūtu Vācijas pārtikas tirgū, nepieciešams ārkārtīgi liels reklāmas, pieradināšanas darbs.Tas varētu notikt ar izstāžu, gadatirgu starpniecību, iegūstot prestižu un labu slavu.

Rīgā redzami daudzi uzskatāmi mūsu valsts galvaspilsētas un Brēmenes sadarbības augļi. Piemēram, tā tapusi viesnīca "Hotel de Rome", "Konventa sētas" komplekss. Daudzus gadus no Brēmenes uz Latviju nākusi arī humānā palīdzība. Bet L.Cine, kā jau speciāliste biznesa jomā, šobrīd Latvijas uzņēmējus aicina izmantot Brēmenes ostu pakalpojumus. Lai informētu par to darbību un attīstību, jau otro dienu Doma laukumā atvērta izstāde "Brēmenes ostas — kurss uz nākotni". Šeit gūstama interesanta informācija arī par pašu pilsētu un tās skaistākajām vietām. Bet šovakar, 18.septembrī, pulksten 19.00 "Konventa sētas" konferenču zālē "Kampenhauzens" notiks diskusija "Vācija. Latvija. Eiropa", kurā piedalīsies Brēmenes senāta prezidents pilsētas galva Hennings Šerfs, Rīgas mērs Andris Bērziņš, kultūras ministre Ramona Umblija. Šajā pasākumā aicināti piedalīties visi interesenti. Rīt pulksten 10.00 Rīgas Latviešu biedrības namā tiks atklāta izstāde par abu pilsētu sadraudzību, bet stundu vēlāk viesnīcā "Hotel de Rome" — savdabīga mākslas izstāde, kuras eksponāti veidoti no firmas "Nabertherm" termiski apstrādātajiem rūpniecības atkritumiem. Bet 23. septembrī Rīgā ieradīsies Brēmenes ostu, pārreģionālās satiksmes un ārējās tirdzniecības senators Uve Bekmeiers un ostu pārstāvji, kuri apmeklēs arī Liepāju un Ventspili, iepazīsies ar ostām un tiksies ar vietējiem uzņēmējiem. Brēmenes dienu ietvaros notiek arī daudzi citi interesanti pasākumi.

Mudīte Luksa, "LV"

Foto: Māris Kaparkalējs, "LV"

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!