• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par mūsu centieniem liecina mūsu darbi (turpinājums). Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.09.1998., Nr. 273/275 https://www.vestnesis.lv/ta/id/49839

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Saeimas priekšsēdētāja paziņojums

Vēl šajā numurā

22.09.1998., Nr. 273/275

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par mūsu centieniem liecina mūsu darbi

Turpinājums

no 1.lpp.

Valsts prezidents Guntis Ulmanis

Apvienoto Nāciju Organizācijas Ģenerālās asamblejas 53. sesijā:

Šā gada jūnijā Latvijas parlaments pieņēma tālredzīgu lēmumu par izmaiņām Pilsonības likumā. To atbalsta lielākā daļa politisko spēku. Saskaņā ar demokrātiskai valstij atbilstošu kārtību drīzumā savu viedokli šajā jautājumā izteiks Latvijas tauta.

Apvienotajām Nācijām, īpaši Attīstības programmai, ir ievērojama loma Latvijā notiekošo reformu īstenošanā. Tā ir veicinājusi Latvijas iedzīvotāju sociālo un ekonomisko labklājību, palīdzējusi risināt svarīgus un delikātus jautājumus sabiedrības integrācijā.

Latvijas valdības vārdā izsaku pateicību par ANO Attīstības programmas sniegto atbalstu mūsu centieniem celt Latvijas iedzīvotāju labklājību. Sekmīgā sadarbība ir jāturpina.

Vispārējās cilvēktiesību deklarācijas piecdesmitā gadadiena rosina pārdomas par to, kāds ir Latvijas devums cilvēktiesību aizsardzības sistēmas attīstīšanā.

Pirmoreiz Latvija ir ievēlēta ANO Cilvēktiesību komisijā. Kā ANO prioritāti Latvija atbalsta cilvēktiesību ievērošanas veicināšanu. Tāpat Latvija atbalsta Augstās komisāres cilvēktiesību jautājumos institūciju kā šī uzdevuma galveno veicēju. Cilvēktiesību nodrošināšanai ir jāpalielina finansējums, tādēļ Latvija turpinās finansiāli atbalstīt nacionālo cilvēktiesību institūciju attīstības projektu.

Par mūsu patiesajiem centieniem vislabāk liecina mūsu darbi. Jau vairākus gadus mūsu valstī darbojas Cilvēktiesību birojs, pirmā šāda veida institūcija Viduseiropā un Austrumeiropā. Cilvēktiesību birojs tika radīts ar ANO atbalstu. Latvija vēlas turpināt šo konstruktīvo sadarbību ar ANO institūcijām arī nākotnē.

Aktīvi atbalstot ģenerālsekretāra ierosinātās reformas, Latvijas valdība ir apņēmusies īstenot tā dēvēto ANO Mājas projektu. Jau šogad Rīgā vienā ēkā būs izvietotas piecas dažādas ANO pārstāvniecības.

Simboliski, ka Vispārējās cilvēktiesību deklarācijas pieņemšanas piecdesmitajā gadskārtā Romā notika ANO konference, kurā pieņēma lēmumu par starptautiskās krimināltiesas izveidošanu. Latvija atbalsta rīcībspējīgas starptautiskās krimināltiesas izveidošanu un cer, ka tā gūs plašu ANO dalībvalstu atbalstu.

Cilvēka un tā tiesību aizsardzību vislabāk var nodrošināt tur, kur ir miers un drošība. Ir zudusi pasaules divpolārā politiskā kārtība ar tai raksturīgajiem draudiem. Taču pasaule joprojām nav droša. Pieaug starptautiskais terorisms un noziedzība, turpinās masu iznīcināšanas ieroču izplatīšana, pastāv etniskie konflikti, pieaug ekoloģiskie draudi mūsu planētai... Lai tos novērstu, aktīvāk jāstrādā arī Apvienotajām Nācijām un tās Drošības padomei.

Lai Drošības padome spētu efektīvi pildīt savu misiju, tai jāatspoguļo reālais politiski ekonomisko spēku samērs pasaulē un prasmīgi jāizmanto tās rīcībā esošie resursi. Ir jāturpina darbs pie Drošības padomes reformas. Padomē mazo valstu balsīm jākļūst dzirdamākām un visām reģionālajām grupām jābūt taisnīgi pārstāvētām.

Atrodoties šajā augstajā tribīnē, apzinos, ka izmantoju vienreizēju iespēju vērsties pie daudziem pasaules politiskās dzīves veidotājiem.

Mums, ANO dalībvalstu vadītājiem, ir skaidri jāapzinās, ka ANO augstākā sūtība ir kalpot cilvēcei. Apvienotajām Nācijām ir jāievēro universalitātes princips. ANO arī turpmāk baudīs pasaules sabiedrības uzticību, ja skaidri būs redzami organizācijas darba rezultāti.

Viens no uzticēšanās priekšnoteikumiem ir spēja nosodīt un savaldīt starptautiski pieņemto uzvedības normu pārkāpējus. Šo iespēju ANO ir bieži demonstrējusi. Taču es uzskatu, ka ir pienācis laiks pasaules sabiedrībai izvērtēt vienu no šī gadsimta necilvēciskākajiem režīmiem — padomju totalitārismu. Izmantojot iespēju, es aicinu tautas, kuras no tā cietušas, iesākt kopīgu šī režīma seku izvērtēšanu. Latvija ir gatava aktīvi līdzdarboties. Latvijas tauta ir pārdzīvojusi okupāciju šausmas, ko izraisīja gan fašistiskā, gan komunistiskā ideoloģija. Tāpēc ar pilnām tiesībām var aicināt pasaules sabiedrību darīt visu, lai nedz brūnais, nedz sarkanais mēris cilvēci nekad vairs neapdraudētu.

Prezidenta kungs!

Ģenerālsekretāra kungs!

Ekselences!

Godātie delegāti!

Mēs dzīvojam laikmetā, par kuru var sacīt: cilvēka prāts ir radījis gandrīz visu nepieciešamo, lai savu ikdienu mēs spētu veidot savstarpējā saskaņā un cieņā. Nu jau vairāk nekā pusgadsimtu Apvienotās Nācijas veicina sapratni starp cilvēkiem, tautām un valstīm. Es ceru, ka ANO Ģenerālās asamblejas piecdesmit trešās sesijas rezultāti būs būtisks mūsu ieguldījums, veidojot jaunu ANO jaunam gadu tūkstotim.

Paldies par uzmanību!

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!