• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ķīnas Tautas Republikā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.10.1998., Nr. 283 https://www.vestnesis.lv/ta/id/49931

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ķīnas Tautas Republikā (turpinājums)

Vēl šajā numurā

01.10.1998., Nr. 283

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Svētki un godadienas

Ķīnas Tautas Republikā

Šodien, 1.oktobrī, — Valsts svētki,

Ķīnas Tautas Republikas nodibināšanas die

na

Jao Peišens (Yao Peisheng) , Ķīnas Tautas Republikas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks, — "Latvijas Vēstnesim"

Foto: Māris Kaparkalējs, "LV"

K2.JPG (19987 BYTES)

— Vēstnieka kungs, kā Ķīnas Tautas Republika ir sagaidījusi savus valsts svētkus? Kāda ir jūsu valsts ekonomiskā un politiskā situācija 49 gadus pēc valsts nodibināšanas?

— Ķīna turpina iet savu lielo ekonomiskās attīstības ceļu. Kaut arī šogad Ķīnai nācās pārciest Āzijas lielās finansu krīzes triecienu un ārkārtīgi stipru dabas stihiju, šī gada astoņos mēnešos ekonomikas pieaugums bijis augstāks par 7%. Tai skaitā rūpniecības apjoms pieaudzis par 7,8%. Valstī saglabājas sociālā un politiskā stabilitāte.

Šogad Ķīnā bija ārkārtīgi lieli plūdi, taču tauta un armija parādīja vienotību un mērķtiecību cīņā ar stihiju. Upju dambju nosargāšanā bija iesaistīti astoņi miljoni civiliedzīvotāju un 270 tūkstoši karavīru, viņu darbu vadīja vairāk nekā 100 ģenerāļi. Materiālos zaudējumus izdevās samazināt līdz minimumam. Tik liela un sekmīga operācija Ķīnas vēsturē vēl nebija pieredzēta. Kaut arī gan valsts iekšienē, gan arī no ārpuses radās jaunas grūtības. Taču visa Ķīna pūlas, lai sasniegtu izvirzīto mērķi — ekonomikas pieaugumu par astoņiem procentiem.

Kādi, jūsuprāt, ir svarīgākie Ķīnas attīstības rezultāti nu jau gandrīz pusgadsimtu ilgajā jūsu valsts vēsturē?

— Varētu minēt daudzus Ķīnas sasniegumus, kas gūti šajos gandrīz 5o gados. Taču es par vissvarīgāko uzskatu to, ka pamatos ir atrisināta pārtikas un apģērba apgāde iedzīvotāju absolūtajam vairākumam. Pēc 70. gadiem Ķīnā pamazām tika likvidēti nopietni bada simptomi. Vecajā Ķīnā to neizdevās panākt. Ķīna ir apsolījusi pasaulei līdz 2001. gadam pamatos likvidēt nabadzību. Tas ir sarežģīts uzdevums tik lielā valstī, taču īstenojams. Tāpēc, ka tikai pēdējos 20 gados kopējais ekonomiskais mūsu valsts potenciāls, salīdzinājumā ar 1978. gadu, pieaudzis sešas reizes. Tagad Ķīna jau ir pirmajā vietā pasaulē daudzu rūpniecības un lauksaimniecības produktu ražošanā. Tie ir ogles, cements, veļas mazgājamās mašīnas, televizori, kokvilna, labība, gaļa u.c. Strauji aug zinātnes un tehnikas attīstības līmenis. Ķīna jau vairākkārt sekmīgi palaidusi orbītā amerikāņu zemes mākslīgos pavadoņus. Nesen Ķīnā pabeidza izstrādāt televizoru ar superaugstas kvalitātes attēlu, atbilstoši pasaules augstākajiem standartiem. Tātad mums ir acīmredzami panākumi. Ir arī grūtības. Taču ir lieliska perspektīva.

Nākamgad Ķīna atzīmēs savu pusgadsimta jubileju. Un mēs Ķīnā jau esam sākuši gatavoties šim izcilajam notikumam.

— Kā jūs vērtējat Ķīnas un Latvijas divpusējās attiecības?

— Ķīnas un Latvijas attiecības attīstās normāli. Ar katru gadu paplašinās sadarbība. Šogad jūlijā sekmīgi noritēja Latvijas aizsardzības ministra Tālava Jundža vizīte Ķīnā. Tas ir svarīgs notikums mūsu valstu divpusējās politiskajās attiecībās. Jauns kāpums iezīmējies arī tirdzniecības attiecībās. Divpusējo tirdzniecības attiecību apjoms šogad pirmajā pusgadā bija 8 miljoni ASV dolāru — 1,6 reizes vairāk nekā tajā pašā laika posmā pērn. Kultūras jomā mūsu valstis turpina delegāciju un grupu apmaiņu. Drīz Rīgā ieradīsies Ķīnas cirks, bet Latvijas baleta mākslinieki jau parādījusi ķīniešiem savu augsto meistarību. Es esmu pārliecināts, ka Ķīnas un Latvijas attiecības joprojām attīstīsies un padziļināsies daudzās sfērās. Uz to cer abu mūsu valstu vadītāji, šādu attīstību apsveic arī abu mūsu valstu tautas.

— Kā rit Ķīnas vēstniecības darbs Rīgā?

—Mēs cenšamies darīt visu iespējamo nemitīgai abu valstu attiecību sekmēšanai. Visuzskatāmāk tas izpaudās, sagatavojot Latvijas aizsardzības ministra vizīti Ķīnā. Jundža kungs bija ļoti apmierināts ar mūsu vēstniecības darbu. Arī viss vēstniecības personāls ļoti priecājas par šādu rezultātu. Gribu uzsvērt, ka vēstniecības durvis ir allaž atvērtas visu Latvijas sociālo slāņu pārstāvjiem. Mūsu vēstniecība ir gatava jebkurā laikā sniegt visiem interesentiem dažādus datus vai konsultācijas par mūsu valsti, kā arī uzklausīt jebkuru latviešu draugu viedokli vai priekšlikumu — ja to izsaka cilvēki, kas ieinteresēti mūsu divpusējo attiecību attīstībā.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!