• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par sadarbību ar Latvijas ev. lut. Baznīcu ārpus Latvijas. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.10.1998., Nr. 295/296 https://www.vestnesis.lv/ta/id/50179

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Patēriņa cenu indeksi 1991.-1998.gadā pa ceturkšņiem (1990. gads = 100)

Vēl šajā numurā

16.10.1998., Nr. 295/296

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par sadarbību ar Latvijas ev. lut. Baznīcu ārpus Latvijas

SV.JPG (17902 BYTES) LELB ĀL pārstāvniecības Latvijā vadītājs arhibīskaps Elmārs Ernsts Rozītis un vadītāja vietniece Vera Volgemute Rīgas Kristīgās ģimnāzijas iesvētīšanas laikā Sv. Pāvila baznīcā kopā ar Vācijas Bādenes baznīcas virspadomnieku Gerhardu

Latvijas eveņģēliski luteriskās Baznīcas ārpus Latvijas (LELB ĀL) pārstāvniecība Latvijā darbu sāka jau vasarā, kad pēc juridisko formalitāšu nokārtošanas tā tika reģistrēta kā reliģiska organizācija — Latvijas evaņģēliski luteriskās Baznīcas ārpus Latvijas nodaļa. Tā orientēta uz garīga rakstura darbību.

Pēc Kultūras ministrijas ielūguma šovasar apmeklējot Dziesmu un deju svētkus, arhibīskaps Elmārs Ernsts Rozītis tikās ar Tieslietu ministrijas valsts sekretāru Aivaru Maldupu, Vācijas vēstnieku Latvijā Horstu Veizelu, Norvēģijas vēstnieku Latvijā Knutu Torāsenu un Latvijas vēstnieku ASV Ojāru Kalniņu un iepazīstināja viņus ar Latvijas eveņģēliski luteriskās Baznīcas ārpus Latvijas darbību pasaulē un sadarbību ar Latviju. Jūlijā Rīgā un Saldū notika Latvijas evaņģēliski luteriskās Baznīcas Konsistorijas un LELB ĀL Virsvaldes prezidija kopīga sēde, kurā piedalījās arī LELB ĀL pārstāvniecība Latvijā. Kā liecina prakse, ārpus Latvijas Baznīcas palīdzība draudzēm Latvijā nav mazinājusies, taču informācija par to sniegta visai atturīgi.

Piemēram, Lielbritānijā latviešu draudzes dzīve darbojas un dievkalpojumi labi apmeklēti, tikai jācenšas ciešāk piesaistīt jaunāko paaudzi, tāpēc 20. septembrī Straumēnos tika organizēts īpašs saiets jauniešiem.

Vasarā, Sandbijas pastorātā Zviedrijā tiekoties ar LELB Vācijā prāvestu Gunāru Abakuku, iepazinos ar to lielo darbu, ko Vācijā iegulda pavisam nelielais skaits mācītāju un diakonu. Liekas gandrīz neticami, ka, neraugoties reizēm gandrīz vai uz simbolisko atlīdzību, latviešu draudžu garīgā aprūpe tiek organizēta, regulāri iesaistot dievkalpojumos un draudžu aktivitātēs ne tikai latviešus Vācijā, bet arī latviešu strādniekus no Latvijas, studentus un palīdzības darbā Latvijai — arī Vācijas kristīgās organizācijas, caur kurām uz Latviju joprojām plūst visdažādākā veida materiālā palīdzība.

Daudz plašāks darbības vēriens ir latviešu draudzēm Amerikā, kur draudžu vairāk un draudžu locekļu skaits ir ievērojami lielāks. Prāvests Uldis Cepure kopā ar Baznīcas apgāda nozares vadītāju Aivaru Roni šajā gadā uzsākuši sadarbību arī ar Latvijas Izglītības un zinātnes ministiju. Jau tuvākajā laikā Latvijas skolām kā dāvinājums tiks atsūtīta grāmata "Viņš necīnījās pasaulīgi", kas stāsta par arhibīskapa Arnolda Lūša dzīvi un darbību.

LELBA Vidienes apgabala prāveste Lauma Zušēvica jau desmito gadu nerimtīgi sniedz Latvijai palīdzību, organizējot draudžu nometnes, rūpējoties par bērnu namiem, skolām un slimnīcām, palīdzot atsevišķiem slimiem bērniem. Nesen Milvolku latviešu evaņģēliski luteriskās Svētās Trīsvienības draudzes locekle Ingrīda Jurēvica, kas pēc profesijas ir acu ārste, palīdzēja atgūt redzi kādai meitenei no Latvijas, kurai naudas līdzekļus ceļam un uzturēšanās vajadzībām ziedoja Laumas Zušēvicas vadīto draudžu locekļi.

Pirms nedēļas mājup uz Kanādu devās Kanādas apgabala Baznīcas virsvaldes laicīgais loceklis Mārtiņš Štauvers, kurš nu jau vairākus gadus Latvijā un latviešu draudzēs pasaulē kļuvis plaši pazīstams ar to, ka viņš organizē un vada seminārus par dzīvīgas un aktīvas draudzes veidošanu.

Šoreiz Mārtiņš Štauvers bija atvedis uz Latviju īpašu dāvanu Gārsenes evaņģēliski luteriskajai draudzei. Tie bija skaisti sudraba dievgalda trauki, ko Gārsenes draudzei bija ziedojuši viņa draudzes locekļi.

Par Inesi Apsi un Ievu Lūsiņu, kas ar Baznīcas ārpus Latvijas un Pasaules brīvo latviešu apvienības finansiālo atbalstu 12. oktobrī devās uz Baškīriju un Sibīriju mācīt mūsu tautiešiem laviešu valodu, "Latvijas Vēstnesis" jau rakstīja 13. oktobra numurā.

Šī pasākuma iniciators mācītājs Māris Ķirsons patlaban uzturas Latvijā, kalpojot dažādās luterāņu draudzēs, palīdzot draudžu locekļiem un mācītājiem risināt sasāpējušās finansiālās problēmas un lasot lekcijas Latvijas Universitātes Teoloģijas fakultātes maģistrantiem. Svētdien, 18. oktobrī, pulksten 12 viņš vadīs dievkalpojumu Doma baznīcā Rīgā.

Kopš 13. oktobra katru otrdienu no pulksten 14 līdz 16 LELB Konsistorijas telpās (M.Pils ielā 3) otrajā stāvā ikviens Latvijas un ārpus Latvijas draudzes loceklis, mācītājs vai prāvests ir laipni aicināts tikties ar LELB ĀL pārstāvniecības Latvijā vadītāja vietnieci Veru Volgemuti. Viesošanās reizēs Latvijā ar jums šajā laikā tiksies arī LELB ĀL pārstāvniecības Latvijā vadītājs arhibīskaps Elmārs E.Rozītis.

Vera Volgemute

— "Latvijas Vēstnesim"

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!