• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Vatikāna Valstī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.10.1998., Nr. 295/296 https://www.vestnesis.lv/ta/id/50183

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Latvija ir cienīga un uzticama"

Vēl šajā numurā

16.10.1998., Nr. 295/296

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

SVĒTKI UN GODADIENAS

Vatikāna Valstī

Šodien, 16. oktobrī, valsts svētki — pāvesta Jāņa Pāvila II pontifikāta inaugurācijai divdesmitā gadskārta

"Pāvests domā un lūdz arī par jums"

N3.JPG (15554 BYTES) Ervīns Jozefs Enders, Svētā Krēsla apustuliskais nuncijs, — "Latvijas Vēstnesim"

Vai varētu jūs lūgt raksturot šo Vatikāna valsts svētku nozīmi Svētā Krēsla un visas Romas katoļu Baznīcas dzīvē ?

— 1978. gada 16.oktobrī Krakovas arhibīskaps Karols Voitila tika ievēlēts par Romas bīskapu, apustuļa Pētera pēcteci un līdz ar to — par katoļu Baznīcas pāvestu. Katoļi šo dienu ik gadu svin kā "Pāvesta svētkus", un vienlaikus tie ir arī Vatikāna valsts svētki. Šogad šiem svētkiem ir arī īpaša nozīme, jo tiek svinēta arī viņa pontifikāta inaugurācijas 20. gadadiena.

Fakts, ka Pētera Krēslā pirmo reizi kopš 450 gadiem tika ievēlēts kardināls, kurš nebija itālis, bija pārsteigums ne vien pašai Baznīcai, bet arī visai pārējai pasaulei. Un līdz pat šodienai šis pāvests turpina pārsteigt pasauli ar savu neparasto aktivitāti un ar savu pontifikātu, kas kļuvis par ilgāko šajā gadsimtā.

Šī diena nav tikai iegansts mēģināt apkopot pašreizējo pontifikātu, kas noteikti ieies vēsturē kā viens no vissvarīgākajiem un auglīgākajiem pontifikātiem Baznīcas vēsturē. Tas paliks arī cieši saistīts ar dziļu katoļu Baznīcas garīgo atjaunotni, ko ierosināja Vatikāna II Padome, ko pāvests Jānis Pāvils II sasauca ar lielu apdomību un arī noteiktību. Taču šis pontifikāts paliks atmiņā arī līdz ar vienu no lielākajiem gadsimta beigu notikumiem starptautiskajā sabiedrībā: komunistiskā režīma krišanu un aukstā kara beigām, kurā šis pirmais pāvests no kādas Austrumeiropas valsts ir devis savu ļoti personisko un izšķirošo ieguldījumu.

Kādiem cilvēkiem vai kādai politiskai varai tas likās aizdomīgi jau no paša sākuma. Tādēļ viņi nolēma jau visai ātri izbeigt šo pontifikātu, 1981.gada 13. maijā mēģinot atņemt pāvestam dzīvību.

Otrā gadu tūkstoša beigās pāvestu Jāni Pāvilu II var uzskatīt par vispazīstamāko un ievērojamāko no pasaules līderiem. Nevienam citam nav bijusi iespēja sastapt tik daudz cilvēku un runāt ar simtiem tūkstošiem un miljoniem gandrīz visās valstīs un kontinentos. Nevienam citam nav bijis tik daudz iespēju runāt ar augsta ranga personām visās sabiedriskās un starptautiskās dzīves jomās. Pāvests šajos 20 gados ir pārvarējis vairāk kilometru nekā visi 263 viņa priekšgājēji kopā. Kopš 1978. gada oktobra pāvests Jānis Pāvils II ir veicis 84 pastorālas vizītes ārpus Itālijas un 135 šādas vizītes pašā Itālijā. Viņam bijušas vairāk nekā 900 tikšanās ar politiķiem un pieņemšanas, ieskaitot 40 oficiālas valstu vadītāju vizītes, kā arī apmēram 500 dažādas citas pieņemšanas un tikšanās ar valsts vadītājiem un vairāk nekā 160 pieņemšanas un sastapšanās ar premjerministriem.

Turpinājums — 6.lpp.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!