• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Rāmavā" - viss zemnieku laukiem, dārziem un mežiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.10.1998., Nr. 295/296 https://www.vestnesis.lv/ta/id/50190

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Otrdiena, 20.10.1998.

Laidiena Nr. 297/298, OP 1998/297/298

Vēl šajā numurā

16.10.1998., Nr. 295/296

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

"Rāmavā" — viss zemnieku laukiem, dārziem un mežiem

Par starptautisko izstādi "Rāmavā" "Lauksaimniecības tehnika '98"

R4.JPG (19006 BYTES)
Preses konferencē no kreisās Baltkrievijas Republikas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Latvijā Ivans Stepaņenko, Latvijas Republikas zemkopības ministrs Andris Rāviņš

R9.JPG (24246 BYTES)R10.JPG (28385 BYTES)
Traktoru ierinda un bagātīgie stendi gaida pircējus

R6.JPG (27010 BYTES)
Ar firmas "Profarm" produkciju iepazīstina direktors Gints Lucavs

R7.JPG (27394 BYTES)
SIA "Kurzemes sēklas" galvenais agronoms Jānis Antrops

R3.JPG (24710 BYTES)
Savu kvalitātes sertifikātu demonstrē netradi-cionālās saimniecības īpašniece Adrija Sietiņsone

R2.JPG (27744 BYTES)
Firmas "Valmet" traktors tika pārdots jau pirmajās stundās

R5.JPG (31987 BYTES)
Mežkopju iecienītie "STIHL" zāģi

Tradicionālā 7. starptautiskā lauksaimniecības un mežsaimniecības izstāde "Lauksaimniecības tehnika ’98" , kas notiek no 15. līdz 20. oktobrim izstāžu kompleksā "Rāmava", šogad pulcējusi īpaši daudz dalībnieku. 156 dalībfirmas no visām Baltijas valstīm — Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, kā arī Polijas, Vācijas, Čehijas, Slovākijas, Francijas, Itālijas, Krievijas, Baltkrievijas u.c. piedāvā visdažādākās preces, sākot ar zemes apstrādes un mežizstrādes tehniku un beidzot ar lopkopības fermu aprīkojumu, stādāmo materiālu, dārzkopības inventāru un lauksaimniecības produkciju.

Sveicot izstādes dalībniekus, zemkopības ministrs Andris Rāviņš teica:

— Ir atkal svētku diena lauku cilvēkiem, kad rādām jauno tehniku. Tas, ka izstādes dalībnieku skaits ir ievērojami palielinājies, liecina par šā pasākuma nozīmīgumu. Skumji, ka Latvijas valdība nav turējusi lauku cilvēkiem doto solījumu un sniegusi palīdzību šajā smagajā rudenī.

Naudas trūkums laukos rada pamatotu satraukumu arī tirgotājos, jo samazinās preču aprite. Tomēr, domājot par nākamo pavasari un rudeni, jācer, ka tie būs veiksmīgāki. Īpaši gribas atzīmēt sadarbību ar mūsu tuvējiem kaimiņiem Baltkrieviju. Tieši šajā valstī ražotie traktori ir vispieprasītākie. Otra ir Somijas firma "Valmet", kuras ražotā tehnika atzīta par piemērotu mūsu laukiem, un pieprasījums pēc tās ir sasniedzis augstu līmeni. Tas liecina, ka lauksaimniecība ir uzņēmusi spraigu attīstības virzienu un tempu.

Laba sadarbība izveidojusies ar mūsu kaimiņvalstīm. Latvijā ļoti iecienīti ir MTZ markas traktori. Šī viena no vispazīstamākajām tehnikas piegādes firmām atrodas Baltkrievijā. Kā preses konferencē atzina Baltkrievijas Republikas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Latvijā Ivans Stepaņenko, pēdējā pusotra gada laikā tirdzniecības apgrozījums palielinājies pusotrkārtīgi. Par 30 procentiem pieaudzis gan eksports, gan imports. Arī šajā izstādē piedalās viens no lielākajiem MTZ traktoru dīleriem — Gulbenes rajona firma "MTZ serviss", kas septembra beigās atvērusi savu tirdzniecības centru arī Rīgā. Jāpiebilst, ka šogad vien pārdots 391 MTZ markas traktors, savukārt iepriekšējo piecu gadu laikā pircējus atraduši 200 traktori. Arī šajā izstādē tika piedāvāti traktori ar dažādu jaudu — no 30 līdz 130 zirgspēkiem.

Kā atzina Rāmavas izstāžu kompleksa vadītājs Gunārs Zalcmanis, šoruden tehnikas iegādi laukiem aktivizējusi subsīdiju otrā programma, kas jau tuvākajā laikā būs izpildīta. Sevišķi daudz jaunas tehnikas un piekabes inventāra iegādājušās vidējās un lielās zemnieku saimniecības.

Ikvienas izstādes mērķis ir piedāvāt arvien modernāku tehniku un tehnoloģijas. Daudzas firmas piegādājušas pēdējos modeļus, piemēram, "Valtra Valmet" traktoru priekšējais tilts aprīkots ar gaisa spilvenu, Slovākijā ražoti uzlabotie meža apstrādes agregāti, bet Skandināvijas firmas "Kverneland" un "Väderstad" piedāvā pēdējās modifikācijas augsnes apstrādes agregātus.

Jāpiebilst, ka traktoru izvēle izstādē ir ļoti bagātīga, sākot ar pazīstamākajiem "Valtra Valmet", "John Deere" un "Massey Ferguson", kā arī mazāk zināmiem "Renault", "New–Holland", "Lamborghini", "Zetor". Plaši pārstāvēti arī minitehnikas ražotāji.

Daudz gūs arī semināru apmeklētāji, jo piedāvāto tematu loks ir ļoti plašs — augsnes apstrādes un sējas tehnoloģija, demonstrējumi, jaunāko kombainu modeļu novērtējums, mežu apsaimniekošanas netradicionālās metodes, slaukšanas un piena dzesēšanas iekārtas, intensīvo ābeļdārzu iekārtošana, dzērveņu un austersēņu audzēšana.

Ne mazāk aktuāli rast atbildi uz jautājumu, kā padarīt zemkopību ekonomiski izdevīgu? Viens no ceļiem ir jaunās tehnoloģijas ieviešana. Īpaši pēdējā laikā jaunu aprīkojumu rod fermas. Tā Bauskas firmas "Profarm" piedāvā Holandē ražoto speciālo aprīkojumu cūku fermām — sivēnmāšu fiksatoru un pēcdzemdību bloku. Kā pastāstīja firmas direktors Gints Lucavs, pieprasījums pēc šīm iekārtām ir liels, jo nesen atvestās 40 jau pārdotas. Firma piedāvā arī daudzveidīgas lopbarības piedevas.

Izstādē iespējams arī iegādāties dažādu kvalitatīvu stādāmo materiālu, ko izaudzējušas Priekuļu, Pūres un Dobeles selekcijas un izmēģinājumu stacijas. Īpaši bagātīgs ir firmas "Kurzemes sēklas" preču klāsts. Pirms jaunu kāpostu, kartupeļu un citu dārzeņu sēklu pirkšanas var arī stendā novērtēt iegūto ražu. Uzņēmuma galvenais agronoms Jānis Antrops pastāstīja, ka lielākā daļa sēklu tiek piegādātas no Holandes un Vācijas, šeit daļu no tām fasē. Turpat desmit saimniecības Latvijā nodarbojas ar dārzeņu sēklaudzēšanu. Tukuma, Talsu, Kuldīgas rajonos audzē biešu, redīsu, kāpostu, kāļu, gurķu u.c. sēklas.

Sēklaudzēšana ir ļoti nozīmīga nozare. Par tās attīstību domājot, viens no lielākajiem graudaugu sēklu audzētājiem kooperatīvās sabiedrības "Pūres grauds" vadītājs Augusts Brigmanis rosina pārējos kolēģus veidot savu asociāciju. Tās uzdevums būtu rūpēties par kvalitātes uzlabošanu un sekmēt nozares attīstību.

Savu nišu jau atraduši Latvijas Netradicionālās lauksaimniecības nozares asociācijas dalībnieki, kuri aktīvi darbojas daudzos republikas rajonos: Cēsīs, Gulbenē, Rendā, Liepājā, Ventspilī u.c. Bez ķimikāliju izmantošanas iespējams gan izaudzēt augstu ražu, gan iegūt kvalitatīvu produkciju. Izstādes stendā, ko palīdzējuši iekārtot Cēsu rajona zemnieku saimniecības "Kalna Smīdes" saimnieki Adrija un Jānis Sietiņsoni, bija maize un medus, augu tējas un vasks un vēl daudz kā cita pašu audzēta. Asociācija rūpējas par savu biedru izglītošanu. Nesen nodibinātais Latvijas sertifikāts piešķirts desmit saimniecībām.

Jāpiebilst, ka dabas produktu popularizēšanā savu ieguldījumu dod firmas "Latvijas bite", "Laeta", "Medicamina" un "Bioefekts".

Savi stendi izstādē iekārtoti lauksaimniecības produkcijas pārstrādes uzņēmumiem, tādiem kā "Dobeles dzirnavniekam", "Tukuma gaļas pārstrādes sabiedrībai", "Rīgas piena kombinātam" u. c.

Zemkopības ministrs Andris Rāviņš preses konferencē uzsvēra:

— Sākam ieraudzīt arī Latvijas ražotāju. Prieks, ka izstādē piedalās 10 tehnikas ražošanas uzņēmumi. Tas ir apliecinājums nākamo komersantu izaugsmei.

Tikko parakstītais protokols par iestāšanos Pasaules tirdzniecības organizācijā Latvijai ne vien paver jaunas iespējas, bet arī uzliek pienākumus. Sevišķi tas jūtams pēc sarunām ar "Rīgas miesnieka" īpašniekiem. Igauņi piekrituši iepirkt cūkgaļu arī Latvijā, tikai ar noteikumu, ka tā atbilst Eiropas Savienības standartam. Tātad Latvijā audzētās speķa cūkas var arī neatrast noieta tirgu. Nopietns darbs patlaban tiek veikts cūkkopības selekcijas attīstībā. Arī izstādē Ulbrokas cūku nobarošanas komplekss demonstrēja visjaunākos sasniegumus šajā jomā. No 1. novembra stājas spēkā "Gaļas aprites noteikumi", kas reglamentēs gaļas ievešanu valstī.

Visu nedēļas nogali ikviens interesents var gūt daudz ko jaunu, apmeklējot Zemkopības ministrijas un SIA "A. M. L." sadarbībā ar Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru rīkoto izstādi Rāmavā "Lauksaimniecības tehnika ’98".

Ingrīda Rumbēna, "LV"

Foto: Arnis Blumbergs, "LV"

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!