• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par baltvāciešu īpašumiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.10.1998., Nr. 297/298 https://www.vestnesis.lv/ta/id/50219

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par baltvāciešu īpašumiem(turpinājums)

Vēl šajā numurā

20.10.1998., Nr. 297/298

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Problēmas

Par baltvāciešu īpašumiem

Mārtiņš Dudelis, Augstākās tiesas Senāta

Civillietu departamenta priekšsēdētājs, — "Latvijas Vēstnesim"

Latvijas Republikas Augstākā padome 1991.gada 30.oktobrī pieņēma likumu "Par namīpašumu denacionalizāciju Latvijas Republikā" un likumu "Par namīpašumu atdošanu likumīgajiem īpašniekiem". Ar tiem atzīts par spēkā neesošu Latvijas PSR Augstākās padomes Prezidija 1940.gada 28.oktobra dekrēts "Par lielo namu nacionalizāciju" un citi dekrēti, uz kuru pamata namīpašumi nacionalizēti.

Šeit likumdevējs noteica, ka nacionalizētie namīpašumi atdodami bijušajiem īpašniekiem vai to mantiniekiem. Tāpat —, ka bijušajiem īpašniekiem vai to mantiniekiem, neatkarīgi no viņu pašreizējās pilsonības, tiek atjaunotas īpašuma tiesības uz namīpašumiem, kuri 40.—80.gados bez atlīdzības tika pārņemti valsts vai juridisko personu valdījumā, toreiz ignorējot īpašnieka tiesības un piekopjot administratīvās patvaļas politiku. Bet vienlaikus šajos likumos paredzēts, ka namīpašumi nav atdodami, ja tie pret atlīdzību pārgājuši labticīgu fizisko personu īpašumā uz notariāli apliecinātu līgumu pamata,— tādā gadījumā bijušie īpašnieki vai to mantinieki var pretendēt tikai uz namīpašuma vērtības kompensāciju.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!