• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Uz skatuves - Pirmās Atmodas atbalsis. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.10.1998., Nr. 299/304 https://www.vestnesis.lv/ta/id/50241

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts prezidents - Eiropas ceļos

Vēl šajā numurā

21.10.1998., Nr. 299/304

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Uz skatuves — Pirmās Atmodas atbalsis

Rīgas astoņsimtgadei — A.Deglava "Rīga" uzvedums

Nacionālais teātris jauno sezonu sāk ar veltījumu Rīgas astoņsimtgadei un teātra 80 gadu jubilejai. Tas ir Augusta Deglava romāna "Rīga" skatuves variants, ko veidojis dramaturgs Harijs Gulbis.

Teātra mākslinieciskais vadītājs un galvenais režisors Edmunds Freibergs pastāstīja:

— Mēs vēlējāmies uz šo darbu paskatīties ar šodienas acīm un pārliecinājāmies, ka mūsu laikam ir daudz līdzības ar situāciju XIX gadsimta vidū. Tā ir mūžīgā tēma: kā latvietim pasaules krustcelēs saglabāt savu valodu, pašcieņu, neatkarību. Rādām Pētera Krauklīša ceļus vācu pārvaldītajā Rīgā, kur lauku puisis meklē savu vietu. Centāmies saglabāt romāna smaržu gan tipāžos, gan valodā. Uzvedumā piedalās gandrīz viss aktieru ansamblis.

Ar scenogrāfu Gunāru Zemgalu ilgi meklējām variantus, kā piešķirt savu raksturu katrai no 52 ainām. Priekškars šoreiz darināts īpašā tehnikā — kā gleznojums, pārklāts ar laku. Esam centušies radīt laikmeta atmosfēru un parādīt Rīgas tēlu.

Kostīmu māksliniecei Baibai Puzinai bija neiedomājami grūts uzdevums. Gluži kā filmā, izrādē vajadzīgi ap 200 dažādu tērpu, un visi ir svarīgi. Sākot no pelēcīgi brūnganajām zemnieku drānām līdz greznajiem vācu tērpiem krāsu ziedā.

Izrādē neesam izmantojuši oriģinālu mūziku. Valdis Zilveris skaņu partitūru veidojis ar jaunlatviešu dziesmām, čigānu romancēm un citām tā laika melodijām. Skan arī cariskās Krievijas himna, kas 1869. gadā tiešām atskaņota Latviešu biedrības nama spāru svētkos.

Dramaturgs Harijs Gulbis:

— Uz Nacionālā teātra skatuves iestudētas 10 manas lugas. Taču šāda sadarbība mums ir pirmo reizi. Grūti, bet interesanti — no plaša romāna izveidot materiālu izrādei. Prasība bija — pēc iespējas vairāk darbības, mazāk pārstāstu. Dažkārt no viena teikuma tapa veselas ainas. Šodien ar satraukumu vēroju, kas no visa tā iznācis. Lai nu spriež un vērtē skatītāji.

No 50 personām, kas darbojas iestudējumā, galvenās ir Pēteris Krauklītis (Uldis Anže), Rābemanis (Uldis Dumpis), viņa sieva Hildegarde (Helga Dancberga) un Maris (Daiga Gaismiņa). Arī otrā plāna lomas atveido izcili Nacionālā teātra aktieri: Ints Burāns, Ivars Puga, Indra Roga, Iveta Brauna, Dace Bonāte, Voldemārs Šoriņš. Izrādes beigās skan Kārļa Sebra balss. Viņš atgādina par mūsu tautas likteņgaitu un aicina uz vienprātību.

Aina Adermane

2.JPG (17094 BYTES)
Pētera Krauklīša lomā Uldis Anže

9.JPG (19865 BYTES)3.JPG (17346 BYTES)
Iznācis "Baltijas Vēstneša" pirmais numurs. No kreisās: Kreilis — Jānis Skanis, Baumanis — Uldis Norenbergs, Spunde — Rūdolfs Plēpis, Pēteris — Uldis Anže, Fuksings — Voldemārs Šoriņš; Ortrūde — Dace Bonāte, Pēteris — Uldis Anže Foto: Harijs Burmeistars

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!