• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Profesiju klasifikators (turpinājums nr.2). Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.10.1998., Nr. 299/304 https://www.vestnesis.lv/ta/id/50255

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Profesiju klasifikators (turpinājums nr.3)

Vēl šajā numurā

21.10.1998., Nr. 299/304

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

MINISTRIJU dokumenti

Turpinājums

no 2.bloka,

12.lpp.

Profesiju klasifikators

3423 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

NODARBINĀTĪBAS AĢENTI

Šīs atsevišķās grupas darbinieki meklē vakantas vietas personām, kas meklē darbu, meklē darbiniekus darba devējam, izstrādā līgumus noteiktu darbu veikšanai pēc iestāžu, tai skaitā arī valsts iestāžu, pieprasījuma.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— sagādāt vakantas vietas personām, kas meklē darbu; sagādāt vakantas vietas personām, kas meklē darbu darba devēja vai darbinieka uzdevumā; apspriest kvalifikācijas un citus noteikumus, kas tiek izvirzīti nolīgstamajiem darbiniekiem, slēdzot līgumus ar uzņēmuma, organizācijas pārstāvjiem; meklēt darbiniekus ar noteiktu kvalifikāciju un nokārtot nepieciešamās formalitātes, ievērojot nacionālās un starptautiskās prasības un likumības; nodrošināt darba attiecību līguma atbilstību tiesiskām prasībām un parakstīt to; veikt citus līdzīga satura uzdevumus; vadīt citus darbiniekus.

Šīs grupas profesijas:

3423 01 Nodarbinātības AĢENTS

3423 02 Darba LĪGUMSLĒDZĒJS

3423 03 Nodarbinātības ORGANIZATORS

 

3429 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

CITU KOMERCPAKALPOJUMU AĢENTI UN

TIRDZNIECĪBAS STARPNIEKI

Šīs atsevišķās grupas darbinieki organizē lietišķus kontaktus, piedāvā reklāmas masu informācijas līdzekļos transporta pakalpojumus, kredīta un citu komercinformāciju u.tml. komerciālos pakalpojumus, nodrošina komercpakalpojumu iestāžu grafiskās identitātes ievērošanu un pielietojumu to vizuālajā noformējumā un reklāmaktivitātēs, organizē un kontrolē komercpakalpojumu iestāžu reklāmaktivitātes, organizē kontraktu slēgšanu ar sportistiem, aktieriem, kā arī ar grāmatu izdevējiem par lugu iestudēšanu, muzikālo mākslas darbu atskaņošanu, to ierakstu un muzikālās produkcijas pārdošanu.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— sagādāt informāciju par pārdodamajiem pakalpojumiem un iespējamo pircēju prasībām; sagatavot reklāmas kampaņu; pieskaņot reklāmaktivitātes sabiedriskajām aktivitātēm; administratīvi nodrošināt apstiprināto reklāmas kampaņu un budžetu, kontrolēt un optimizēt izdevumus; pētīt reklāmas kampaņu efektivitāti; kontrolēt komercpakalpojumu iestāžu grafiskās identitātes ievērošanu, nodrošināt nepieciešamo izmaiņu izstrādi un ieviešanu; veikt sarunas par kontraktu slēgšanu pārdevēja vai pircēja vārdā un izskaidrot klientam pārdošanas, kā arī samaksas noteikumus; parakstīt līgumu pircēja vai pārdevēja vārdā un nodrošināt līguma izpildi; rūpēties, lai savāktā informācija pircējam tiktu sniegta norunātajā veidā un laikā; veikt citus līdzīga satura uzdevumus; vadīt citus darbiniekus.

Šīs grupas profesijas:

3429 01 Grāmatu tirdzniecības AĢENTS

3429 02 Muzikālo priekšnesumu AĢENTS

3429 03 Sporta AĢENTS

3429 04 Teātra AĢENTS

3429 05 Reklāmas /uzņēmējdarbības pakalpojumu PĀRSTĀVIS

3429 06 Sludinājumu ievietošanas /uzņēmējdarbības pakalpojumu PĀRSTĀVIS

3429 07 Reklāmas /komercpakalpojumu PĀRDEVĒJS

3429 08 Reklāmas AĢENTS

3429 09 Reklāmas KONSULTANTS

3429 10 Monētu tirdzniecības AĢENTS

3429 11 Saziņas līdzekļu KOORDINĒTĀJS

3429 12 Tirgus pētījumu ANALĪTIĶIS

 

343 Mazā grupa

PĀRVALDES SPECIĀLISTI

Šīs mazās grupas darbinieki pārzina dokumentāciju, nodrošina informācijas apmaiņu starp dažādām organizatoriskām struktūrvienībām, veic organizatoriskās struktūrvienības iekšējo administratīvo koordināciju.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— nodrošināt informācijas sakarus, pārzināt dokumentāciju un veikt iekšējo administratīvo koordinēšanu struktūrvienībā, lai palīdzētu struktūrvienības vadītājam un darbiniekiem; rakstīt apspriežu protokolus; analizēt un novērtēt juridiskos dokumentus; veikt visu finansu operāciju pilnu uzskaiti; vākt, gatavot, analizēt un iesniegt statistikas un citus aktuālus datus; vadīt citus darbiniekus.

Kvalifikācijas pamatprasības

Jāzina: uzdotā darba izpildes teorētiskie un praktiskie pamati, likumi, analīzes un sintēzes metodes un paņēmieni; darbā lietojamo tehnisko līdzekļu uzbūve, darbības principi, lietošanas noteikumi; savstarpēji saistīto darba procesu izpildes secība, to racionāla organizācija, darba režīmi; produkcijas, pakalpojumu un citu darbības veidu izmaksu veidošanās.

Jāprot: lietot praksē teorētiskās zināšanas un tās nepārtraukti papildināt.

Jāatbild: par uzdotā darba norisi un rezultātiem; par paša pieņemtajiem lēmumiem; par uzticētajiem darba līdzekļiem un priekšmetiem; par citu savā darbībā skarto personu drošību.

Izglītība: augstākā profesionālā izglītība, atsevišķos gadījumos — vidējā speciālā izglītība.

Šīs mazās grupas profesijas klasificētas atsevišķajās grupās:

3431 Pārvaldes sekretāri un tiem radniecīgu profesiju speciālisti

3432 Tiesību un tām radniecīgu sfēru speciālisti

3433 Uzskaites speciālisti

3434 Statistiķi, matemātiķi un tiem radniecīgu profesiju speciālisti

3435 Valsts civildienesta ierēdņi

3439 Citi pārvaldes speciālisti

 

3431 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

PĀRVALDES SEKRETĀRI UN TIEM

RADNIECĪGU PROFESIJU SPECIĀLISTI

Šīs atsevišķās grupas darbinieki veic darbību, kas saistīta ar informācijas sakaru nodrošināšanu, dokumentu pārzināšanu, sēžu protokolu rakstīšanu un organizatoriskās struktūrvienības iekšējo administratīvo koordināciju, lai palīdzētu struktūrvienības vadītājam un citiem darbiniekiem.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— kārtot administratīvo saraksti un rakstīt protokolus; kontrolēt un saskaņot atsevišķu pasākumu izpildes termiņus, ja nepieciešama izpildes atlikšana uz citu laika posmu; vākt iesniegumus sēdēm, plānot, organizēt sēdes, plānot un kārtot vadītāja un citu darbinieku dienesta braucienus; kontrolēt budžeta projektu izdevumus, agatavot līgumu un pirkšanas pasūtījumu projektus; sniegt administratīvas un organizatoriskas izziņas vadītājam un citiem darbiniekiem, organizēt vadītājam apmeklētāju vai darbinieku pieņemšanu; noformēt likumdošanas institūciju, tiesu un citu iestāžu sēžu protokolus; kārtot lietišķo, tehnisko vai cita veida saraksti; veikt citus līdzīga satura uzdevumus; vadīt citus darbiniekus.

Šīs grupas profesijas:

3431 01 Pārvaldes SEKRETĀRS

3431 02 Pārvaldes REFERENTS

3431 03 Tiesas sēžu SEKRETĀRS

3431 04 Ārējo sakaru KOORDINĒTĀJS

3431 05 VADĪTĀJA PADOMNIEKS

3431 06 VADĪTĀJA PALĪGS

3431 07 Kancelejas PĀRZINIS

3431 08 KONSULTANTS

3431 09 Ekspedīcijas PĀRZINIS

3431 10 Arhīva PĀRZINIS

3431 11 Lietvedības PĀRZINIS

 

3432 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

TIESĪBU UN TĀM RADNIECĪGU SFĒRU SPECIĀLISTI

Šīs atsevišķās grupas darbinieki palīdz korporāciju, iestāžu un organizāciju vadītājiem, advokātiem, kā arī vecākajiem speciālistiem juridiskās lietās, kas saistītas ar apdrošināšanas līgumiem, aizdevumu izsniegšanu un citiem finansu darījumiem.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— izpētīt juridiskos vai citus līdzīgus dokumentus vai organizēt to izpēti; gatavot dienesta rakstus un ziņojumus, kas apkopo juridisko stāvokli, apdrošināšanas vai aizdevuma izsniegšanas apstākļu izklāstu; konsultēt klientus vai aģentus juridiskajos vai tehniskajos jautājumos; gatavot dokumentus, kas saistīti ar nekustamā īpašuma, akciju vai citu lietu nodošanas formālu reģistrāciju; pārbaudīt dokumentu likumīgumu un tos nosūtīt; veikt citus līdzīga satura uzdevumus; vadīt citus darbiniekus.

Šīs grupas profesijas:

3432 01 Prokurora PALĪGS

3432 02 Advokāta PALĪGS

3432 03 Starpnieka PALĪGS

3432 05 Jurista PALĪGS

3432 08 Tiesu IZPILDĪTĀJS

3432 09 Tiesneša PALĪGS

3432 10 Tiesas KONSULTANTS

3432 11 Tiesas PRIEKŠSĒDĒTĀJA PALĪGS

3432 12 NOTĀRA PALĪGS

3432 13 Tiesu kolēģijas PRIEKŠSĒDĒTĀJA PALĪGS

3432 14 SENATORA PALĪGS

 

3433 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

UZSKAITES SPECIĀLISTI

Šīs atsevišķās grupas darbinieki veic pilnu finanšu operāciju uzskaiti iestādēs un uzņēmumos un pārbauda dokumentu noformēšanas pareizību, seko bankas finanšu resursu stāvoklim, nodrošina valūtas darījumu grāmatvedības darbību, veic jebkura veida dokumentu norēķinus starptautiskā tirdzniecībā.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— veikt pilnu uzņēmuma finansiālo operāciju uzskaiti, pamatojoties uz vispārējiem grāmatvedības uzskaites principiem, grāmatvedības ekspertu vadībā; kontrolēt valūtas darījumu grāmatvedības darbību, veikt dokumentāros norēķinus starptautiskajā tirdzniecībā; pārbaudīt naudas maksājumus, ienākumus un citu finansu operāciju dokumentu pareizību; gatavot finansu pārskatus; lietot teorētiskās un praktiskās grāmatvedības zināšanas, risinot problēmas, kas radušās darba procesā; veikt citus līdzīga satura uzdevumus; vadīt citus darbiniekus.

Šīs grupas profesijas:

3433 01 GRĀMATVEDIS

3433 02 RĒĶINVEDIS

3433 03 Valūtas darījumu GRĀMATVEDIS

3433 04 Vērtspapīru GRĀMATVEDIS

3433 05 Valūtas operāciju GRĀMATVEDIS

3433 06 Kontu OPERATORS

3433 07 Kontu ADMINISTRATORS

 

3434 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

STATISTIĶI, MATEMĀTIĶI UN TIEM

RADNIECĪGU PROFESIJU SPECIĀLISTI

Šīs atsevišķās grupas darbinieki sniedz palīdzību, plānojot un veicot matemātisko, statistisko un apdrošināšanas datu vākšanu, apstrādi un iesniegšanu. Viņu darbību vada vecākie statistikas speciālisti.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— sniegt palīdzību, plānojot un veicot statistiskos, matemātiskos un apdrošināšanas rēķinus un ar tiem saistītos aprēķinus; gatavot darba apjomu, izmaksu un materiālu detalizētu novērtējumu; pildīt uzdevumus, kas saistīti ar datu vākšanu un reģistrācijas, arī pētījumu kvalitātes kontroli; lietot standarta skaitļotāju programmu kompleksus apdrošināšanas, statistikas un matemātikas aprēķinu izpildei; gatavot apdrošināšanas, statistikas un matemātikas aprēķinus grafiski un tabulu formā; veikt tehniskos uzdevumus, kas saistīti ar skaitļotāju un modelējošo sistēmu izmantošanu un apkalpošanu uzskaitē un pētījumos; veikt tehniskos uzdevumus, kas saistīti ar datu vākšanu uzskaitei un pētījumiem un to kvalitātes kontroli; lietot teorētiskās un praktiskās zināšanas statistikas, matemātikas un apdrošināšanas aprēķinos; veikt citus līdzīga satura uzdevumus; vadīt citus darbiniekus.

Šīs grupas profesijas:

3434 01 Statistiķa PALĪGS

3434 02 Grāmatveža PALĪGS

 

3435 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

VALSTS CIVILDIENESTA IERĒDŅI

Valsts civildienesta ierēdņi sagatavo normatīvos un metodiskos dokumentus, plāno tautas saimniecības nozares vai darbības jomas attīstību, nepieciešamos materiālos un finansu resursus, veic analītisku darbu, noformē svarīgus dokumentus, izpilda kontroles funkcijas, veic pārbaudes un ekspertīzes, sastāda pārskatus, izskata iedzīvotāju iesniegumus un sūdzības.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— plānot tautas saimniecības nozares vai darbības jomas attīstību un nepieciešamos materiālos un finansu resursus; noformēt līgumus, licences un citus svarīgus dokumentus; veikt analītisku darbu, gatavot pārskatus un atzinumus par tiem; sagatavot nolikumus, instrukcijas, metodiskus dokumentus; izpildīt kontroles funkcijas, veikt pārbaudes un ekspertīzes; sastādīt protokolus un priekšrakstus par pārkāpēju saukšanu pie administratīvas atbildības; kārtot korespondenci; izskatīt iedzīvotāju iesniegumus un sūdzības, sniegt atbildes.

Šīs grupas amati:

3435 01 Vecākais REFERENTS (ministrijā, izņemot Tieslietu ministriju)

3435 02 Vecākais REFERENTS (Valsts kancelejā)

3435 03 Vecākais REFERENTS (ministrijas pakļautībā, pārraudzībā

esošajā iestādē)

3435 04 Vecākais REFERENTS (ministrijas pakļautībā, pārraudzībā

esošajā vietējā — pilsētas, rajona, reģiona iestādē)

3435 07 Vecākais INSPEKTORS (ministrijā)

3435 08 Vecākais INSPEKTORS (ministrijas pakļautībā, pārraudzībā

esošajā iestādē)

3435 09 Vecākais INSPEKTORS (ministrijas pakļautībā, pārraudzībā

esošajā vietējā — pilsētas, rajona, reģiona iestādē)

3435 13 Vecākais sevišķu lietu SPECIĀLISTS (Valsts kontrolē)

3435 14 Vecākais EKSPERTS (ministrijas pakļautībā, pārraudzībā

esošajā iestādē)

3435 15 Vecākais EKSPERTS (ministrijas pakļautībā, pārraudzībā

esošajā vietējā — pilsētas, rajona, reģiona iestādē)

3435 18 Vecākais EKSPERTS (Valsts kontrolē)

3435 22 REFERENTS (ministrijā, izņemot Tieslietu ministriju)

3435 23 REFERENTS (Valsts kancelejā)

3435 24 REFERENTS (ministrijas pakļautībā, pārraudzībā esošajā iestādē)

3435 25 REFERENTS (ministrijas pakļautībā, pārraudzībā esošajā

vietējā — pilsētas, rajona, reģiona iestādē)

3435 27 INSPEKTORS (ministrijā)

3435 28 INSPEKTORS (ministrijas pakļautībā, pārraudzībā esošajā iestādē)

3435 29 INSPEKTORS (ministrijas pakļautībā, pārraudzībā esošajā

vietējā — pilsētas, rajona, reģiona iestādē)

3435 34 EKSPERTS (ministrijas pakļautībā, pārraudzībā esošajā iestādē)

3435 35 EKSPERTS (ministrijas pakļautībā, pārraudzībā esošajā vietējā —

pilsētas, rajona, reģiona iestādē)

3435 39 Jaunākais REFERENTS (ministrijā, izņemot Tieslietu ministriju)

3435 41 Jaunākais REFERENTS (ministrijas pakļautībā, pārraudzībā

esošajā iestādē)

3435 42 Jaunākais REFERENTS (ministrijas pakļautībā, pārraudzībā

esošajā vietējā — pilsētas, rajona, reģiona iestādē)

3435 45 Jaunākais INSPEKTORS (ministrijā)

3435 46 Jaunākais INSPEKTORS (ministrijas pakļautībā, pārraudzībā

esošajā iestādē)

3435 47 Jaunākais INSPEKTORS (ministrijas pakļautībā, pārraudzībā

esošajā vietējā — pilsētas, rajona, reģiona iestādē)

3435 48 Jaunākais EKSPERTS (ministrijas pakļautībā, pārraudzībā

esošajā iestādē)

3435 49 Jaunākais EKSPERTS (ministrijas pakļautībā, pārraudzībā

esošajā vietējā — pilsētas, rajona, reģiona iestādē)

3435 52 MEŽSARGS (Valsts meža dienestā)

3435 53 Virsmežniecības INŽENIERIS (Valsts meža dienestā)

3435 54 Vecākais REFERENTS (Pašvaldību lietu pārvaldē)

3435 55 REFERENTS (Pašvaldību lietu pārvaldē)

3435 56 Jaunākais REFERENTS (Pašvaldību lietu pārvaldē)

3435 58 Vecākais REFERENTS (Prokuratūras administratīvajā dienestā)

3435 59 Vecākais INSPEKTORS (Prokuratūras administratīvajā dienestā)

3435 60 REFERENTS (Prokuratūras administratīvajā dienestā)

3435 61 Jaunākais REFERENTS (Prokuratūras administratīvajā dienestā)

3435 62 KONSULTANTS (Valsts kancelejā)

3435 63 JURISKONSULTS (Valsts kancelejā)

3435 64 REDAKTORS (Valsts kancelejā)

3435 65 TULKS (Valsts kancelejā)

3435 66 KOREKTORS (Valsts kancelejā)

3435 67 Vecākais LIETVEDIS (Valsts kancelejā)

 

3439 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

CITI PĀRVALDES SPECIĀLISTI

Šīs atsevišķās grupas darbinieki veic tehniskās funkcijas konsulātos, atbildīgos resoros un valsts komitejās kā atbildīgie sekretāri, analizē kartīšu un citu informācijas avotu datus, gatavo pārskatus atbildīgiem administrācijas darbiniekiem, sniedz nepieciešamo informāciju un konsultē politikas, resoru programmu, administrācijas problēmu un citos jautājumos.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— veikt konsulātu speciālistu, resoru vadītāju atbildīgo sekretāru pienākumus; veikt pētījumus, izmantojot kartītes un citus informācijas avotus un gatavot pārskatus atbildīgiem administrācijas darbiniekiem; veikt citus līdzīga satura uzdevumus; vadīt citus darbiniekus.

Šīs grupas profesijas:

3439 01 Diplomātiskais KURJERS

3439 02 Atbildīgais SEKRETĀRS

3439 03 Komitejas SEKRETĀRS

3439 04 Pašvaldības SEKRETĀRS

3439 05 Valdības administrācijas SEKRETĀRS

3439 06 Vēstniecības SEKRETĀRS

3439 07 Komitejas izpildSEKRETĀRS

3439 08 Konsulāta izpildSEKRETĀRS

3439 09 Valsts pārvaldes izpildSEKRETĀRS

3439 10 Pašvaldības administrācijas /izpildSEKRETĀRS

3439 11 Pagasta SEKRETĀRS

3439 12 Konsulārās pārstāvniecības /izpildSEKRETĀRS

3439 13 Valdības administrācijas /izpildSEKRETĀRS

3439 14 Komisijas SEKRETĀRS

3439 15 Civilaizsardzības ORGANIZATORS

 

344 Mazā grupa

MUITAS, NODOKĻU UN TIEM RADNIECĪGU

SFĒRU SPECIĀLISTI

Šīs mazās grupas darbinieki nodrošina praktisko lietojumu valsts lēmumiem un noteikumiem, kas attiecas uz valsts robežu, nodokļiem, sociālās nodrošināšanas maksājumiem, nodrošina vai kontrolē licenču, iebraukšanas un izbraukšanas atļauju izsniegšanu, ārzemju valūtas un preču ievešanu un izvešanu, ēku celtniecību, licenču un citu darbību, ko regulē valsts.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— veikt valsts robežu apsardzi; veikt valsts robežu šķērsojošu personu un transporta līdzekļu, ceļojuma dokumentu, kā arī preču pārbaudi, lai nodrošinātu valsts lēmumu un norādījumu izpildi; pārbaudīt fizisko un juridisko personu nodokļu maksājumu pareizību; izskatīt un pieņemt lēmumus par iesniegtajiem sociālās nodrošināšanas un palīdzības iesniegumiem; izskatīt un pieņemt lēmumus par ceļojumu, ievedamo vai izvedamo preču, kā arī tirdzniecības un rūpniecības uzņēmumu, ēku celtniecības licenču izsniegšanas pieprasījumiem, vai veikt citu darbību, ko regulē valsts; vadīt citus darbiniekus.

Kvalifikācijas pamatprasības

Jāzina: uzdoto uzdevumu izpildes teorētiskie un praktiskie pamati, likumi, analīzes un sintēzes metodes un paņēmieni; darbā lietojamo tehnisko līdzekļu uzbūve, darbības principi, lietošanas noteikumi; savstarpēji saistīto darba procesu izpildes secība, to racionāla organizācija, darba režīmi; produkcijas, pakalpojumu un citu darbības veidu izmaksu veidošanās.

Jāprot: lietot praksē teorētiskās zināšanas un prasmi, tās nepārtraukti papildināt.

Jāatbild: par uzdotā darba norisi un rezultātiem; par paša pieņemtajiem lēmumiem; par uzticētajiem darba līdzekļiem un priekšmetiem; par citu savā darbībā skarto personu drošību.

Izglītība: augstākā profesionālā izglītība, atsevišķos gadījumos — vidējā speciālā izglītība.

Šīs grupas profesijas klasificētas atsevišķajās grupās:

3441 Muitnieki un robežas inspektori

3442 Valsts nodokļu inspektori

3443 Valsts sociālās nodrošināšanas speciālisti

3444 Valsts licencēšanas speciālisti

3449 Citi radniecīgu sfēru speciālisti

 

3441 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

MUITNIEKI UN ROBEŽAS INSPEKTORI

Šīs atsevišķās grupas darbinieki pārbauda personas un transporta līdzekļus, kas šķērso valsts robežu, lai nodrošinātu valsts lēmumu un likumu ievērošanu.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— apsargāt valsts robežu un teritoriālos ūdeņus, kā arī aizturēt personas, kas nelegāli iebrauc valstī vai izbrauc no tās, nelegāli ieved vai izved valūtu un preces; pārbaudīt dokumentus, bagāžu personām, kas šķērso valsts robežu, lai noskaidrotu, vai tām ir nepieciešamās atļaujas un vajadzīgie dokumenti preču un valūtas ievešanai vai izvešanai;— pārbaudīt transporta līdzekļu dokumentus un kravu, lai konstatētu, vai netiek pārkāpti pastāvošie preču ievešanas un izvešanas noteikumi un lēmumi, kā arī pārbaudīt nodokļu samaksu; nepieciešamības gadījumā, atkarībā no apstākļiem un izdarīto pārbaužu rezultātiem, piedalīties tiesā kā lieciniekiem; veikt citus līdzīga satura uzdevumus; vadīt citus darbiniekus.

Šīs grupas profesijas:

3441 02 Pasu KONTROLIERIS

3441 03 Robežas INSPEKTORS

3441 04 Muitas EKSPERTS

3441 05 Muitas UZRAUGS

 

3442 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

VALSTS NODOKĻU INSPEKTORI

Šīs atsevišķās grupas darbinieki pārbauda nodokļu deklarācijas, ķīlu aktus un citus dokumentus, nosaka nodokļu veidu un summu, muitas nodevas un citus naudas ieņēmumus, kas pienākas no fiziskām un juridiskām personām, bet sevišķi svarīgas lietas nosūta izlemšanai vecākajām valsts amatpersonām un vadītājiem.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— konsultēt organizācijas, uzņēmumus un sabiedrību par nodokļu aprēķināšanu, muitas un citu valsts nodevu maksāšanu, kā arī par pilsoņu tiesībām un pienākumiem; pārbaudīt nodokļu deklarācijas un citus dokumentus, kā arī noteikt nodokļus, muitas un citu veidu ieņēmumu summas; veikt citus līdzīga satura uzdevumus; vadīt citus darbiniekus.

Šīs grupas profesijas:

3442 01 Nodokļu INSPEKTORS

3442 02 Izziņas INSPEKTORS

 

3443 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

VALSTS SOCIĀLĀS NODROŠINĀŠANAS SPECIĀLISTI

Šīs atsevišķās grupas darbinieki apspriež iesniegumus, kas skar sociālo nodrošināšanu un palīdzību naudas vai naturālā izteiksmē, un iesniegumus valsts pensijas nodrošināšanai vai pensijas un tās lieluma noteikšanai, nosūtot sevišķi svarīgus iesniegumus izskatīšanai valsts vecākajiem speciālistiem vai vadītājiem.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— konsultēt atsevišķus pilsoņus jautājumos, kas skar valsts sociālās un pensiju nodrošināšanas programmas, izmaksājamo summu noteikšanu, kā arī pilsoņu tiesību un pienākumu jautājumos; izskatīt līgumus un citus dokumentus, lai noteiktu sociālās nodrošināšanas vai palīdzības veidu un pensiju vai izmaksu lielumu; veikt citus līdzīga satura uzdevumus; vadīt citus darbiniekus.

Šīs grupas profesijas:

3443 01 Pabalstu INSPEKTORS

3443 02 Pensiju INSPEKTORS

 

3444 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

VALSTS LICENCĒŠANAS SPECIĀLISTI

Šīs atsevišķās grupas darbinieki izskata pieteikumus par preču ievešanas un izvešanas, uzņēmumu dibināšanas, namu vai citu būvju celšanas licenču piešķiršanu, kā arī vīzu vai pases saņemšanas jautājumiem, vai arī nosaka šādu licenču piešķiršanas sevišķus noteikumus, vai sevišķi svarīgos gadījumos pieteikumus nosūta izlemšanai valsts vecākajiem speciālistiem vai vadītājiem.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— konsultēt atsevišķas personas jautājumos, kas skar licenču veidus un izsniegšanas noteikumus, kā arī pilsoņu tiesību un pienākumu jautājumos; iztirzāt lūgumu un cita veida dokumentu licenču piešķiršanas noteikumus un iespējas; veikt citus līdzīga satura uzdevumus; vadīt citus darbiniekus.

Šīs grupas profesijas:

3444 01 Licenču INSPEKTORS

3444 02 PATENTVEDIS

3444 03 Imigrācijas INSPEKTORS

3444 04 Licencēšanas EKSPERTS

 

3449 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

CITI RADNIECĪGU SFĒRU SPECIĀLISTI

Šīs atsevišķās grupas darbinieki inspicē tirdzniecības vietas, lai nodrošinātu likumīgu un pareizu mērīšanas un svēršanas līdzekļu lietošanu tirdzniecībā, un kontrolē cenu un darba samaksas noteikumu ievērošanu, sevišķi svarīgas lietas nosūtot izlemšanai valsts vecākajiem speciālistiem vai vadītājiem.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— inspicēt tirdzniecības vietas, lai nodrošinātu pareizu mērīšanas un svēršanas līdzekļu lietošanu tirdzniecībā; kontrolēt cenu un darba samaksas noteikumu ievērošanu; veikt citus līdzīga satura uzdevumus; vadīt citus darbiniekus.

Šīs grupas profesijas:

3449 03 Cenu INSPEKTORS

3449 04 Algu INSPEKTORS

3449 05 Svaru un mēru INSPEKTORS

 

345 Mazā grupa

POLICIJAS INSPEKTORI UN IZMEKLĒTĀJI

Šīs mazās grupas darbinieki izmeklē noziegumu faktus un apstākļus, vāc informāciju par personām un iestādēm, ko izmanto, lai novērstu noziegumu pastrādāšanu.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— izveidot informācijas avotus par noziegumiem, veikt profilaktisko darbu, izsekot noziedzniekus; izmeklēt aizdomīgus krimināla rakstura notikumus un apstākļus, lai savāktu pierādījumus un atklātu noziedzniekus; izmeklēt lietas par iespējamām preču, naudas vai informācijas zādzībām komerciālās iestādēs, kā arī cita veida lietas; izmeklēt apstākļus un personas uzvedību; arestēt vai palīdzēt arestēšanā, ja ir pilnvara to darīt; dot liecību tiesā vai ziņot augstākām instancēm vai klientiem par izmeklēšanas rezultātiem; veikt citus līdzīga satura uzdevumus; vadīt citus darbiniekus.

Kvalifikācijas pamatprasības

Jāzina: uzdotā darba izpildes teorētiskie un praktiskie pamati, analīzes un sintēzes metodes un paņēmieni; darbā lietojamo tehnisko līdzekļu uzbūve, darbības principi, lietošanas noteikumi; savstarpēji saistīto darba procesu izpildes secība, to racionāla organizācija.

Jāprot: lietot praksē teorētiskās zināšanas un prasmi, tās nepārtraukti papildināt; lietot ieroci un aizsargāt sevi un citus no iespējamiem uzbrukumiem; sniegt pirmo neatliekamo medicīnisko palīdzību.

Jāatbild: par uzdotā darba norisi un rezultātiem; par paša pieņemtajiem lēmumiem; par uzticētajiem darba līdzekļiem un priekšmetiem; par citu savā darbībā skarto personu drošību.

Izglītība: augstākā profesionālā izglītība.

Šīs mazās grupas profesijas klasificētas atsevišķajā grupā:

3450 Policijas inspektori un izmeklētāji

 

3450 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

POLICIJAS INSPEKTORI UN IZMEKLĒTĀJI

Šīs grupas profesijas:

3450 01 DETEKTĪVS

3450 02 Policijas INSPEKTORS

3450 03 PrivātDETEKTĪVS

3450 04 PrivātIZMEKLĒTĀJS

 

346 Mazā grupa

SOCIĀLIE DARBINIEKI

Šīs mazās grupas darbinieki sniedz konsultatīvu palīdzību klientiem personisko un sociālo problēmu risināšanā, dod tiem iespēju izlietot savus resursus grūtību pārvarēšanā un mērķu sasniegšanā.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— palīdzēt atsevišķām personām vai ģimenēm personisko un sociālo problēmu risināšanā; vākt informāciju par klientu vajadzībām un konsultēt viņus tiesību jautājumos; analizēt situācijas, kurās nonāk klienti, un piedāvāt veidus, kā risināt problēmas; vākt materiālus par nelabvēlīgām vai vāji apgādātām ģimenēm tiesai vai tiesu lietām; plānot, novērtēt, pilnveidot un attīstīt sociālās nodrošināšanas pakalpojumus; nodarboties ar pasākumiem, kas ierobežo nepilngadīgo noziedzības augšanu un audzināt tiesiskās kārtības pārkāpējus, organizējot pārrunas, brīvā laika nodarbības un mācības jaunatnes klubos, sabiedriskos centros un tamlīdzīgās organizācijās, kā arī viņus pastāvīgi novērot; palīdzēt cilvēkiem, kam ir psihiskās un fiziskās novirzes, plānot pakalpojumus un organizēt darbiniekus, kas apmeklē personas mājās; veikt citus līdzīga satura uzdevumus; vadīt citus darbiniekus.

Kvalifikācijas pamatprasības

Jāzina: uzdoto uzdevumu izpildes teorētiskie pamati, pētāmās problēmas analīzes un sintēzes metodes un paņēmieni; sociālo tiesību likumi un noteikumi; darbā izmantojamo līdzekļu lietošanas noteikumi; darba procesu izpildes secība, to racionāla organizācija.

Jāprot: nodibināt kontaktus ar klientiem, audzināt tiesiskās kārtības pārkāpējus, veikt pārrunas, organizēt pakalpojumus; lietot praksē teorētiskās zināšanas un tās nepārtraukti papildināt.

Jāatbild: par uzdotā darba norisi un rezultātiem; par paša pieņemtajiem lēmumiem; par uzticētajiem darba līdzekļiem un priekšmetiem; par citu savā darbībā skarto personu drošību.

Izglītība: augstākā profesionālā izglītība, atsevišķos gadījumos — vidējā speciālā izglītība.

Šīs mazās grupas profesijas klasificētas atsevišķajā grupā:

3460 Sociālie darbinieki

 

3460 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

SOCIĀLIE DARBINIEKI

Šīs grupas profesijas:

3460 02 Sociālās aprūpes patronāžas MĀSA

3460 07 Sociālais APRŪPĒTĀJS

3460 09 AIZGĀDNIS

3460 10 AUDZINĀTĀJS

3460 11 Sociālais REHABILITĒTĀJS

3460 12 Sociālās palīdzības ORGANIZATORS

 

347 Mazā grupa

MĀKSLAS, SPORTA UN ATPŪTAS SPECIĀLISTI

Šīs mazās grupas darbinieki nodarbojas ar preču dizainu un interjeru noformēšanu, sniedz informāciju masu informācijas līdzekļos, izklaidē publiku, iestudējot uzvedumus uz skatuves, ielās, stadionos u.c.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— veikt rūpniecisko dizainu un interjeru noformēšanu; sniegt informāciju masu informācijas līdzekļos; veikt cirka trikus; sniegt muzikālus un teatrālus priekšnesumus; piedalīties sporta sacensībās; vadīt citus darbiniekus.

Kvalifikācijas pamatprasības

Jāzina: uzdevumu izpildes teorētiskie pamati, analīzes un sintēzes metodes un paņēmieni; darbā lietojamo tehnisko līdzekļu uzbūve, darbības principi, lietošanas noteikumi; savstarpēji saistīto darba procesu izpildes secība, to racionāla organizācija, darba režīmi.

Jāprot: lietot praksē iegūtās teorētiskās zināšanas un tās nepārtraukti papildināt.

Jāatbild: par uzdotā darba norisi un rezultātiem; par paša pieņemtajiem lēmumiem; par uzticētajiem darba līdzekļiem un priekšmetiem; par citu savā darbībā skarto personu drošību.

Izglītība: augstākā profesionālā izglītība, atsevišķos gadījumos — vidējā speciālā izglītība.

Šīs mazās grupas profesijas klasificētas atsevišķajās grupās:

3471 Dekoratori un dizaineri

3472 Radio, televīzijas un citi diktori

3473 Ielu, klubu un tiem radniecīgu objektu mūziķi, dziedātāji un dejotāji

3474 Klauni, burvju mākslinieki, akrobāti un tiem radniecīgu profesiju speciālisti

3475 Sportisti un tiem radniecīgu profesiju speciālisti

3476 Restaurētāji

3477 Atpūtas organizēšanas speciālisti

3478 Tūrisma speciālisti

 

3471 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

DEKORATORI UN DIZAINERI

Šīs atsevišķās grupas darbinieki apgūst un izmanto dažādas mākslas metodes, veicot dizainu, interjeru noformēšanu, preču realizācijas stimulēšanas darbus.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— veikt rūpnieciskās produkcijas dizainu; radīt jaunu veidu un stilu apģērbus un aksesuārus; radīt interjeru, dzīvojamo un sabiedrisko ēku un celtņu noformēšanas un citu objektu izdaiļošanas projektus; veidot teātru dekorācijas; mākslinieciski noformēt skatlogus vai citas vietas, kur tiek izstādītas preces; veikt citus līdzīga satura uzdevumus; vadīt citus darbiniekus.

Šīs grupas profesijas:

3471 01 DEKORATORS

3471 02 Izstādes DEKORATORS

3471 03 Skatlogu DEKORATORS

3471 04 DIZAINERS

3471 05 Dārglietu DIZAINERS

3471 06 Iesaiņojuma DIZAINERS

3471 07 Plakātu DIZAINERS

3471 08 Audumu DIZAINERS

3471 09 ILUSTRATORS

3471 10 Teātra DEKORATORS

3471 11 Noformēšanas MĀKSLINIEKS

3471 12 Apģērbu MODELĒTĀJS

3471 13 Mākslas pasākumu ORGANIZATORS

 

3472 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

RADIO, TELEVĪZIJAS UN CITI DIKTORI

Šīs atsevišķās grupas darbinieki lasa ziņas vai citus ziņojumus radio, televīzijā, teātrī un citās vietās.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— lasīt jaunākos un citus ziņojumus radio un televīzijā; pieteikt aktierus vai cilvēkus, kurus intervē radio, televīzijā, teātros, klubos un citās vietās; publiski intervēt personas radio, televīzijā; veikt citus līdzīga satura uzdevumus; vadīt citus darbiniekus.

Šīs grupas profesijas:

3472 01 Televīzijas DIKTORS

3472 02 Radio DIKTORS

3472 03 DISKŽOKEJS

3472 04 KOMENTĒTĀJS

3472 05 KONFERANSJĒ

3472 06 INTERVĒTĀJS

3472 07 SUFLIERIS

 

3473 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

IELU, KLUBU UN TIEM RADNIECĪGU OBJEKTU

MŪZIĶI, DZIEDĀTĀJI UN DEJOTĀJI

Šīs atsevišķās grupas darbinieki spēlē mūzikas instrumentus, dzied vai dejo mūzikholos, ielās, klubos, cirkā un tamlīdzīgās vietās.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— spēlēt vienu vai vairākus mūzikas instrumentus solo vai orķestrī; izpildīt populārus mūzikas skaņdarbus, dziedot solo mūzikholā, kluba vokālajā grupā; dejot solo vai divatā ar partneri, vai arī deju grupās klubos, estrādē; veikt citus līdzīga satura uzdevumus; vadīt citus darbiniekus.

Šīs grupas profesijas:

3473 01 Orķestra VADĪTĀJS

3473 02 Orķestra DIRIĢENTS

3473 03 Ansambļa DIRIĢENTS

3473 04 DEJOTĀJS

3473 05 MŪZIĶIS

3473 06 DZIEDĀTĀJS

3473 07 KORMEISTARS

3473 08 Operas trupas VADĪTĀJS

3473 09 Baleta trupas VADĪTĀJS

3473 10 Baznīcas mūzikas dzīves ORGANIZATORS

3473 11 Deju kopu VADĪTĀJS

3473 12 Ansambļa VADĪTĀJS

3473 13 Kora VADĪTĀJS

3473 14 Mūzikas pasākumu ORGANIZATORS

3473 15 KONCERTMEISTARS

3473 16 VOKĀLISTS

 

3474 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

KLAUNI, BURVJU MĀKSLINIEKI, AKROBĀTI UN TIEM

RADNIECĪGU PROFESIJU SPECIĀLISTI

Šīs atsevišķās grupas darbinieki izklaidē publiku cirkos un citās vietās, izpildot dažādus priekšnesumus.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— izpildīt izklaidējošus trikus un stāstīt uzjautrinošus atgadījumus; demonstrēt jocīgus trikus, roku veiklību, hipnozes mākslu; izpildīt sarežģītus un efektīgus akrobātiskus, vingrošanas un žonglēšanas trikus; dresēt dzīvniekus un piedalīties ar tiem priekšnesumos; veikt citus līdzīga satura uzdevumus; vadīt citus darbiniekus.

Šīs grupas profesijas:

3474 01 AKROBĀTS

3474 02 Cirka MĀKSLINIEKS

3474 03 Striptīza MĀKSLINIEKS

3474 04 KLAUNS

3474 05 KOMIĶIS

3474 06 HIPNOTIZĒTĀJS

3474 07 ILUZIONISTS

3474 08 IMITĒTĀJS

3474 09 ŽONGLIERIS

3474 10 Burvju MĀKSLINIEKS

3474 11 Triku MEISTARS

3474 12 Leļļu MEISTARS

3474 13 DRESĒTĀJS

3474 14 VēderRUNĀTĀJS

 

3475 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

SPORTISTI UN TIEM RADNIECĪGU PROFESIJU

SPECIĀLISTI

Šīs atsevišķās grupas darbinieki piedalās sporta sacensībās, trenē sportistus un regulē sporta sarīkojumus.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— piedalīties sporta sacensībās; trenēt sportistus; piedalīties sporta sacensību un sarīkojumu regulēšanā; veikt citus līdzīga satura uzdevumus; vadīt citus darbiniekus.

Šīs grupas profesijas:

3475 01 ATLĒTS

3475 02 Sacīkšu BRAUCĒJS

3475 03 Sporta INSTRUKTORS

3475 04 ŽOKEJS

3475 05 Sporta TIESNESIS

3475 06 Sporta spēļu VADĪTĀJS

3475 07 Motociklu LĪDZBRAUCĒJS

3475 08 Profesionāls SPORTISTS

3475 09 Sporta TRENERIS

3475 10 Sporta METODIĶIS

 

3476 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

RESTAURĒTĀJI

Šīs atsevišķās grupas darbinieki atjauno agrāk radītus mākslas darbus, vēstures un kultūras pieminekļus, piešķirot tiem sākotnējo veidu.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— noteikt restaurējamā objekta defektu rašanās iemeslus un to novēršanas paņēmienus un metodes; novērtēt un dokumentēt objekta stāvokli; veikt objekta profilaktisko nostiprināšanu, konservāciju, dezinfekciju un tīrīšanu; izgatavot darba objekta uzmērījumu, zīmējumu un dokumentālo foto; restaurēt mākslas priekšmetus, vēstures un kultūras pieminekļus, piešķirot tiem sākotnējo veidu; veikt citus līdzīga satura uzdevumus; vadīt citus darbiniekus.

Šīs grupas profesijas:

3476 01 Monumentālo gleznu RESTAURĒTĀJS

3476 02 Stājgleznu RESTAURĒTĀJS

3476 03 Monumentāli dekoratīvās tēlniecības objektu RESTAURĒTĀJS

3476 04 Grafikas RESTAURĒTĀJS

3476 05 Rokrakstu, dokumentu, grāmatu RESTAURĒTĀJS

3476 06 Polihroma koka, zeltījumu RESTAURĒTĀJS

3476 07 Mēbeļu, kokgriezumu RESTAURĒTĀJS

3476 08 Keramikas, stikla izstrādājumu RESTAURĒTĀJS

3476 09 Tekstīliju RESTAURĒTĀJS

3476 10 Ādas, pergamenta izstrādājumu RESTAURĒTĀJS

3476 11 Metāla izstrādājumu RESTAURĒTĀJS

3476 12 Foto un kino materiālu RESTAURĒTĀJS

3476 13 Koka būvju RESTAURĒTĀJS

3476 14 Akmens būvju RESTAURĒTĀJS

3476 15 Arheoloģiskā materiāla RESTAURĒTĀJS

 

3477 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

ATPŪTAS ORGANIZĒŠANAS SPECIĀLISTI

Šīs atsevišķās grupas darbinieki organizē kultūras un atpūtas pasākumus uzņēmumā, iestādē, organizācijā.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— plānot, organizēt un vadīt dažādus kultūras un atpūtas pasākumus; kontrolēt šiem mērķiem izdalīto līdzekļu izlietojumu; veikt citus līdzīga satura uzdevumus; vadīt citus darbiniekus.

Šīs grupas profesijas:

3477 01 Kultūras METODIĶIS

3477 02 Kultūras pasākumu ORGANIZATORS

 

3478 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

TŪRISMA SPECIĀLISTI

Šīs atsevišķās grupas speciālisti izstrādā tūrisma un ekskursiju maršrutus, sagatavo ekskursiju tekstus, vada ekskursijas, nodrošina ārzemju tūristu komunikācijas iespējas.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— izstrādāt jaunus tūrisma un ekskursiju maršrutus; sagatavot ekskursiju tekstus; vadīt ekskursijas, nodrošināt ārzemju tūristu komunikācijas iespējas; veikt citus līdzīga satura uzdevumus; vadīt citus darbiniekus.

Šīs grupas profesijas

3478 01 Ekskursiju GIDS

3478 02 TulkotājGIDS

3478 03 Tūrisma GIDS

 

348 Mazā grupa

RELIĢISKO KULTU SPECIĀLISTI

Šīs mazās grupas darbinieki veic vai palīdz veikt reliģiskos rituālus, sprediķo vai palīdz reliģisko sanāksmju laikā un māca bērnus un citus, kas gatavojas pieņemt ticību.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— dzīvot noteiktā atšķirtībā no pasaulīgās sabiedrības, apgūstot reliģiskās mācības, sludināt reliģisko ticību ticīgo un neticīgo sanāksmēs vai nodarbībās; propagandēt reliģisko mācību starp neticīgajiem; mācīt bērnus un citus, kas gatavojas pieņemt ticību; veikt citus līdzīga satura uzdevumus; vadīt citus darbiniekus.

Šīs grupas darbiniekus vada vecākie speciālisti.

Šīs mazās grupas profesijas klasificētas atsevišķajā grupā:

3480 Reliģisko kultu speciālisti

 

3480 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

RELIĢISKO KULTU SPECIĀLISTI

Šīs grupas profesijas:

3480 01 Pestīšanas armijas DARBINIEKS

3480 02 EVANĢĒLISTS

3480 03 ĶESTERIS

3480 04 MŪKS

3480 05 MŪĶENE

3480 06 SLUDINĀTĀJS

 

 

Ceturtā pamatgrupa

KALPOTĀJI

41 IESTĀŽU KALPOTĀJI

411 Sekretāri un kancelejas tehnikas operatori

4111 Stenogrāfi un mašīnrakstītāji

4112 Dokumentu un tiem līdzīgu materiālu sagatavošanas operatori

4113 Informācijas ievadīšanas operatori

4114 Kalkulatoru operatori

4115 Sekretāri

412 Uzskaites darbinieki

4121 Uzskaites un grāmatvedības darbinieki

4122 Statistikas un finansu darbinieki

413 Materiālo vērtību un transporta darbības uzskaites darbinieki

4131 Noliktavu darbinieki

4132 Materiālu uzskaites darbinieki

4133 Transporta darbības uzskaites darbinieki

414 Bibliotēku, pasta un tiem radniecīgu sfēru darbinieki

4141 Bibliotēku un kartotēku darbinieki

4142 Pasta piegādes un šķirošanas darbinieki

4143 Informācijas kodētāji, koriģētāji un tiem radniecīgu profesiju darbinieki

4144 Rakstveži un tiem radniecīgu profesiju darbinieki

419 Citi kancelejas darbinieki

4190 Citi kancelejas darbinieki

42 KLIENTU APKALPOTĀJI

421 Kasieri un tiem radniecīgu profesiju darbinieki

4211 Kasieri un biļešu pārdevēji

4212 Banku kasieri un tiem radniecīgu profesiju darbinieki

4213 Bukmeikeri un krupjē

4214 Lombardu darbinieki un augļotāji

4215 Parādu piedzinēji un tiem radniecīgu profesiju darbinieki

422 Klientu informētāji

4221 Ceļojumu un tiem radniecīgu sfēru darbinieki

4222 Apmeklētāju pieņemšanas un informēšanas darbinieki

4223 Telefona komutatoru operatori

 

Ceturtā pamatgrupa

KALPOTĀJI

Šīs pamatgrupas darbinieki organizē, sistematizē, novērtē, glabā noteiktas problēmas risināšanai nepieciešamo informāciju, ievada un meklē to skaitļotājos. Veic pienākumus, kas saistīti ar kancelejas darbu, naudas operācijām, ceļojumu organizēšanu, informē klientus, organizē lietišķas tikšanās.

Lielākā daļa šo profesiju prasa otro prasmes līmeni.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— stenografēt; rakstīt ar rakstāmmašīnu; ievadīt datus skaitļotājā un izvadīt no tā; veikt sekretāra pienākumus, kārtot lietvedību; uzskaitīt noliktavas produkciju, ražošanas rezerves, reģistrēt transporta kustību; veikt bibliotēkas un pasta pakalpojumus; aizpildīt dokumentus; veikt naudas operācijas; organizēt ceļojumus; informēt klientus, reģistrēt pacientus.

Šīs pamatgrupas profesijas klasificētas apakšgrupās:

41 Iestāžu kalpotāji

42 Klientu apkalpotāji

 

41 APAKŠGRUPA

IESTĀŽU KALPOTĀJI

Šīs apakšgrupas darbinieki veic darbus, kas nepieciešami iestādes vadībai, lai efektīvi un sekmīgi risinātu ražošanas vai apgādes problēmas; veic finansu, statistikas, grāmatvedības un citas informācijas apstrādi un sistematizēšanu ar skaitļošanas tehnikas vai citas kancelejas tehnikas palīdzību.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— stenografēt, rakstīt ar rakstāmmašīnu; rediģēt tekstu; apkalpot skaitļotāju, teletaipu, pavairošanas tehniku un citu organizācijas tehniku; vākt un sistematizēt statistikas, grāmatvedības, finansu un citu skaitlisko informāciju; veikt sekretāra pienākumus; uzskaitīt noliktavas produkciju, ražošanas rezerves; kārtot lietvedību; koordinēt pasažieru un kravas transporta kustības grafiku; veikt bibliotēkas un pasta darbinieku pienākumus; aizpildīt dokumentus.

Šīs apakšgrupas profesijas klasificētas mazajās grupās:

411 Sekretāri un kancelejas tehnikas operatori

412 Uzskaites darbinieki

413 Materiālo vērtību un transporta darbības uzskaites darbinieki

414 Bibliotēku, pasta un tiem radniecīgu sfēru darbinieki

419 Citi kancelejas darbinieki

 

411 Mazā grupa

SEKRETĀRI UN KANCELEJAS TEHNIKAS OPERATORI

Šīs mazās grupas darbinieku profesionālā darbība ir saistīta ar tehniskām ierīcēm. Tie pieraksta, stenografē diktēto materiālu, to atšifrē un pārraksta ar rakstāmmašīnu vai skaitļotāju; sagatavo informāciju un apstrādā to ar teletaipu, telefaksu vai skaitļotāju pēc iepriekš sagatavotas programmas; veic sekretāra funkcijas: rediģē un reģistrē korespondenci.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— strādāt ar skaitļošanas tehniku, veicot korespondences un citu dokumentu teksta maketēšanu, rediģēšanu un izdrukāšanu; strādāt ar teletaipu, telefaksu vai citiem tehniskiem līdzekļiem; veikt informācijas pavaddokumentu apstrādi; stenografēt vai pierakstīt runas, lekcijas, sēžu protokolus, vēstules, pavēles, instrukcijas, atzinumus, telefonogrammas un citu dokumentālu informāciju, atšifrēt stenogrammas; strādāt ar jebkuras sistēmas rakstāmmašīnu, rakstīt no iespieddarba oriģināla vai rokraksta; veikt kancelejas darbus; rediģēt un kārtot korespondenci, protokolus un paziņojumus; reģistrēt un organizēt telefonsarunas un apmeklētāju pieņemšanu.

Kvalifikācijas pamatprasības

Jāzina: kancelejas darba metodes un paņēmieni; darbā lietojamo tehnisko līdzekļu darbības principi un lietošanas noteikumi; savstarpēji saistīto darba procesu izpildes secība, to racionāla organizācija, darba režīmi.

Jāprot: lietot praksē teorētiskās zināšanas un tās papildināt.

Jāatbild: par uzdotā darba norisi un rezultātiem; par pieņemtajiem lēmumiem; par uzticētajiem darba līdzekļiem un priekšmetiem.

Izglītība: vispārējā vai speciālā vidējā izglītība, arodizglītība; periodiska zināšanu papildināšana.

Šīs mazās grupas profesijas klasificētas atsevišķajās grupās:

4111 Stenogrāfi un mašīnrakstītāji

4112 Dokumentu un tiem līdzīgu materiālu sagatavošanas operatori

4113 Informācijas ievadīšanas operatori

4114 Kalkulatoru operatori

4115 Sekretāri

 

4111 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

STENOGRĀFI UN MAŠĪNRAKSTĪTĀJI

Šīs atsevišķās grupas darbinieki stenografē un veic mašīnrakstīšanas darbus, pierakstot teikto vai tehniski sniegto informāciju.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— stenografēt vai pierakstīt runas, lekcijas, sēžu protokolus, vēstules, pavēles, instrukcijas, atzinumus, telefonogrammas un citu dokumentālu informāciju, atšifrēt stenogrammas; strādāt ar jebkuras sistēmas rakstāmmašīnām, ar tekstiem no iespieddarbu oriģināliem vai rokraksta; veikt kancelejas darbus, dokumentu iešūšanu vai to kopēšanu; veikt citus līdzīga satura uzdevumus.

Šīs grupas profesijas:

4111 01 KALIGRĀFS

4111 02 MAŠĪNRAKSTĪTĀJS

4111 03 Perforācijas MAŠĪNRAKSTĪTĀJS

4111 04 STENOGRĀFS

4111 05 STENOGRĀFS mašīnrakstītājs

 

4112 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

DOKUMENTU UN TIEM LĪDZĪGU MATERIĀLU

SAGATAVOŠANAS OPERATORI

Šīs atsevišķās grupas darbinieki redakcionāli sagatavo dažādus dokumentus, lietojot speciālu tehniku, nosūta un pieņem informāciju un dokumentus pa teletaipu, telefaksu vai ar citiem tehniskiem līdzekļiem.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— ar skaitļošanas tehnikas palīdzību maketēt, rediģēt un izdrukāt korespondences un citu dokumentu tekstus; strādāt ar teletaipu, telefaksu un citiem tehniskiem līdzekļiem; apstrādāt informācijas pavaddokumentus, sagatavot un kontrolēt informācijas mehanizētās apstrādes datus; izpildīt dažus kancelejas darbus; veikt citus līdzīga satura uzdevumus.

Šīs grupas profesijas:

4112 01 Telefaksa OPERATORS

4112 02 Teleksa OPERATORS

4112 03 Teletaipa OPERATORS

4112 04 Telegrāfa OPERATORS

4112 05 Teksta redaktora OPERATORS

 

4113 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

INFORMĀCIJAS IEVADĪŠANAS OPERATORI

Šīs atsevišķās grupas darbinieki ievada skaitlisko un citu informāciju elektroniskās mašīnās, kas domātas informācijas apstrādei un pārraidei, ievada dažādus datus no perfokartēm un perfolentēm.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— ievadīt un labot informāciju skaitļotājos; veikt citus līdzīga satura uzdevumus.

Šīs grupas profesijas:

4113 01 Informācijas ievadīšanas OPERATORS

4113 02 Elektroniskā pasta OPERATORS

4113 03 Perforācijas OPERATORS

4113 04 Pārkodēšanas OPERATORS

4113 05 Signalizācijas pults OPERATORS

4113 06 Energosistēmas vadības pults OPERATORS

4113 07 Teksta MAKETĒTĀJS

 

4114 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

KALKULATORU OPERATORI

Šīs atsevišķās grupas darbinieki strādā ar kalkulācijas un uzskaites mašīnām.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— strādāt ar uzskaites mašīnu; strādāt ar kalkulatoru; veikt citus līdzīga satura uzdevumus.

Šīs grupas profesijas:

4114 01 Uzskaites OPERATORS

4114 02 Kalkulatoru OPERATORS

4114 03 Summatoru OPERATORS

 

4115 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

SEKRETĀRI

Šīs atsevišķās grupas darbinieki veic uzņēmuma vai tā struktūrvienības vadītāja darba nodrošināšanu un apkalpošanu, lietojot rakstāmmašīnu un citus tehniskos līdzekļus, apgādā vadītāja darba vietu ar kancelejas piederumiem un rada apstākļus vadītāja darba efektīvai izpildei; apstrādā saņemto un nosūtāmo pastu, organizē lietišķās tikšanās, kārto lietvedību, patstāvīgi atbild uz korespondencēm.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— rediģēt un kārtot korespondenci, protokolus un paziņojumus; reģistrēt un organizēt telefonsarunas un apmeklētāju pieņemšanu; drukāt (ievadīt vai izvadīt no skaitļotāja) dažādus dokumentus vai informācijas; sekot vadītāja rīkojumu un pavēļu izpildei; stenografēt tekstu, atšifrēt stenogrammas; pierakstīt dažādus ziņojumus vadītāja prombūtnes laikā un informēt par tiem vadītāju; pieņemt personiskos iesniegumus; veikt citus līdzīga satura uzdevumus.

Šīs grupas profesijas:

4115 01 SEKRETĀRS

4115 02 SEKRETĀRS mašīnrakstītājs

4115 03 SEKRETĀRS stenogrāfs

4115 04 SEKRETĀRS mašīnrakstītājs stenogrāfs

4115 05 Tehniskais SEKRETĀRS

4115 06 Lietvedības SEKRETĀRS

4115 07 LIETVEDIS

 

412 Mazā grupa

UZSKAITES DARBINIEKI

Šīs grupas darbinieki vāc, klasificē un sistematizē grāmatvedības, finansu un statistikas informāciju, veic apdrošināšanas un bankas finansu operācijas.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— uz nosūtāmo un saņemto grāmatvedības dokumentu pamata veikt ierakstus grāmatvedības grāmatās un sagatavot kases pārskatu; saņemt noteiktā kārtībā noformētus dokumentus, naudas līdzekļus un vērtspapīrus bankas iestādē, lai izmaksātu algu un samaksātu citus izdevumus; aprēķināt produkcijas pašizmaksu pēc esošajām reģistrācijas grāmatām; aprēķināt algu pēc strādājošā nostrādāto stundu skaita vai pēc individuāli veiktā darba daudzuma; sistemātiski, uz pārskatu un citu dokumentu kopsavilkuma pamata uzkrāt informāciju par ražošanas uzdevumu izpildi un ziņas par personālā sastāva, tehnikas un transporta raksturu; sistematizēt un apstrādāt skaitlisko informāciju; piedalīties uzņēmuma darbības analīzē; sagatavot finansu dokumentus un aprēķināt starpnieku maksājumus; uzskaitīt vērtspapīrus, kas tiek pirkti vai pārdoti; veikt citus līdzīga satura uzdevumus.

Kvalifikācijas pamatprasības

Jāzina: profesionālās darbības metodes un paņēmieni; darbā lietojamo tehnisko līdzekļu darbības principi, lietošanas noteikumi; savstarpēji saistīto darba procesu izpildes secība, to racionāla organizācija, darba režīmi; produkcijas, pakalpojumu un citas darbības veidu izmaksu veidošanās.

Jāprot: lietot praksē teorētiskās zināšanas un tās papildināt.

Jāatbild: par uzdotā darba norisi un rezultātiem; par pašu pieņemtajiem lēmumiem; par uzticētajiem darba līdzekļiem un priekšmetiem.

Izglītība: vispārējā vai speciālā vidējā izglītība, arodizglītība; periodiska zināšanu papildināšana.

Šīs mazās grupas profesijas klasificētas atsevišķajās grupās:

4121 Uzskaites un grāmatvedības darbinieki

4122 Statistikas un finansu darbinieki

 

4121 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

UZSKAITES UN GRĀMATVEDĪBAS DARBINIEKI

Šīs atsevišķās grupas darbinieki palīdz veikt uzskaiti un grāmatvedības operācijas, aprēķināt pašizmaksu un algas, kā arī izmaksāt algas.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— izdarīt ierakstus uzskaites un grāmatvedības dokumentos; veikt nepieciešamos aprēķinus; veikt citas, mazāk atbildīgas uzskaites un grāmatvedības funkcijas; pēc spēkā esošām instrukcijām rēķināt produkcijas pašizmaksu; veikt darba algas aprēķina un izmaksas palīgdarbus; veikt citus līdzīga satura uzdevumus.

Šīs grupas profesijas:

4121 01 GRĀMATVEDIS

4121 02 KASIERIS

4121 03 UZSKAITVEDIS

4121 04 Pašizmaksas RĒĶINĀTĀJS

4121 05 Algu RĒĶINĀTĀJS

 

4122 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

STATISTIKAS UN FINANSU DARBINIEKI

Šīs atsevišķās grupas darbinieki uzskaita un apstrādā statistikas un finansu informāciju, veic ar bankas operācijām saistītus kancelejas darbus.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— saņemt un sakārtot statistikas informāciju; saskaitīt skaitļus, aprēķināt procentus un ierakstīt tos tabulās; sagatavot finansu dokumentus; aprēķināt starpnieku maksājumus; uzskaitīt vērtspapīrus; veikt citus līdzīga satura uzdevumus.

Šīs grupas profesijas:

4122 01 RĒĶINVEDIS

4122 02 FINANSISTS

4122 03 STATISTIĶIS

4122 04 TAKSĒTĀJS

4122 05 UZSKAITVEDIS

 

413 Mazā grupa

MATERIĀLO VĒRTĪBU UN TRANSPORTA

DARBĪBAS UZSKAITES DARBINIEKI

Šīs grupas darbinieki uzskaita novietoto, pasūtīto vai uzkrājamo produkcijas daudzumu; plāno ražošanai nepieciešamo materiālu daudzumu; veic nepārtrauktu ražošanas uzskaiti; koordinē pasažieru un kravas transporta darbību.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— organizēt un kontrolēt preču saņemšanu un izsniegšanu; veikt noliktavās novietoto preču uzskaiti; veikt preču un materiālu komplektēšanu un pasūtījumu pārbaudi; veikt visu pasažieru un kravas pārvadājumu veidu un transporta kustības uzskaiti un koordinēšanu.

Kvalifikācijas pamatprasības

Jāzina: profesionālās darbības metodes un paņēmieni; darbā lietojamo tehnisko līdzekļu darbības principi, lietošanas noteikumi; savstarpēji saistīto darba procesu izpildes secība, to racionāla organizācija, darba režīmi.

Jāprot: lietot praksē teorētiskās zināšanas un tās papildināt.

Jāatbild: par uzdotā darba norisi un rezultātiem; par pašu pieņemtajiem lēmumiem; par uzticētajiem darba līdzekļiem un priekšmetiem.

Izglītība: vispārējā vai speciālā vidējā, vai arodizglītība; zināšanu papildināšana.

Šīs grupas profesijas klasificētas atsevišķajās grupās

4131 Noliktavu darbinieki

4132 Materiālu uzskaites darbinieki

4133 Transporta darbības uzskaites darbinieki

 

4131 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

NOLIKTAVU DARBINIEKI

Šīs atsevišķās grupas darbinieki uzskaita noliktavā saņemto gatavo produkciju, saņemtos, nosvērtos, nokrautos un novietotos materiālus.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— organizēt un kontrolēt preču saņemšanu un izsniegšanu; pārbaudīt pieņemto vērtību atbilstību pamatdokumentiem; organizēt izkraušanas, iekraušanas un novietošanas darbus; komplektēt preces pēc pasūtītāja pavadraksta; uzskaitīt noliktavā novietotās preces; rakstīt inventarizācijas sarakstus; būt materiāli atbildīgam par precēm; veikt citus līdzīga satura darbus.

Šīs grupas profesijas:

4131 01 EKSPEDITORS

4131 02 MANTZINIS

4131 03 Noliktavas PĀRZINIS

4131 04 SVĒRĀJS

4131 05 Kravas NOFORMĒTĀJS

4131 06 PREČZINIS

4131 07 Produkcijas PIEŅĒMĒJS

 

4132 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

MATERIĀLU UZSKAITES DARBINIEKI

Šīs atsevišķās grupas darbinieki plāno un aprēķina ražošanas programmas izpildei nepieciešamo materiālu, enerģijas un kurināmā daudzumu, kā arī seko produkcijas piegādes grafikam, enerģijas sadalei un patēriņam.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— aprēķināt ražošanai nepieciešamo materiālo resursu daudzumu, kvalitāti un sortimentu; sastādīt materiālo resursu pasūtīšanas grafiku un sekot to piegādei; veikt produkcijas operatīvo uzskaiti; pārbaudīt ražošanas pasūtījumus; veikt citus līdzīga satura uzdevumus.

Šīs grupas profesijas:

4132 01 Materiālu PLĀNOTĀJS

4132 02 Ražošanas PLĀNOTĀJS

4132 03 Ražošanas DISPEČERS

4132 04 Darbu RĪKOTĀJS

4132 05 KONTROLIERIS

 

4133 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

TRANSPORTA DARBĪBAS UZSKAITES DARBINIEKI

Šīs atsevišķās grupas darbinieki veic visu transporta līdzekļu veidu uzskaiti, koordinē pasažieru un kravas pārvadājuma kustību pa autoceļiem, dzelzceļu, gaisa, ūdens līnijām, gatavo informāciju iestādes vadībai.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— veikt visas, tai skaitā kravas pārvadājumu, transporta kustības uzskaiti un koordinēšanu; noskaidrot un noteikt vilcienu kustības grafiku attiecīgajā dzelzceļa zonā; uzskaitīt un kontrolēt kravas pārvadājumus; sastādīt un koordinēt kravu iekraušanas un izkraušanas grafikus; koordinēt pasažieru pārvadāšanu; informēt vadību par visu notiekošo; veikt citus līdzīga satura uzdevumus.

Šīs grupas profesijas:

4133 01 DISPEČERS

4133 02 Transporta INSPEKTORS

4133 03 Transporta KONTROLIERIS

4133 04 Vilcienu SASTĀDĪTĀJS

4133 05 Transporta biroja PĀRVALDNIEKS

4133 06 Dzelzceļa pārvadājumu un kustības ORGANIZATORS

4133 07 Maršruta PĀRRAUGS

4133 08 Transportlīdzekļu manevru PĀRRAUGS

4133 09 Transportlīdzekļu PIEŅĒMĒJS

4133 10 Kravas PIEŅĒMĒJS NOSŪTĪTĀJS

4133 11 Ātrummērīšanas lenšu NOLASĪTĀJS

4133 12 Stacijas DEŽURANTS

4133 13 Transportlīdzekļu REĢISTRĒTĀJS

 

414 Mazā grupa

BIBLIOTĒKU, PASTA UN TIEM RADNIECĪGU SFĒRU

DARBINIEKI

Šīs grupas darbinieki reģistrē, komplektē, izsniedz un saņem grāmatas no lasītājiem; klasificē un aizpilda kartotēkas; šķiro un iznēsā pastu; šifrē un koriģē tekstus; aizpilda dokumentus; veic citus pienākumus.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— saņemt, šķirot un sagatavot nosūtīšanai korespondenci, bandroles, iespiedizdevumus; noteiktā laikā nogādāt adresātiem pasta sūtījumus; uzglabāt, komplektēt, reģistrēt grāmatas un dokumentus; reģistrēt bibliotēkas apmeklētājus, izsniegt un saņemt literatūru.

Kvalifikācijas pamatprasības

Jāzina: profesionālā darba metodes un paņēmieni; darbā lietojamo tehnisko līdzekļu uzbūve, darbības principi, lietošanas noteikumi; savstarpēji saistīto darba procesu izpildes secība, to racionāla organizācija, darba režīmi.

Jāprot: lietot praksē teorētiskās zināšanas un tās papildināt.

Jāatbild: par uzdotā darba norisi un rezultātiem; par pašu pieņemtajiem lēmumiem; par uzticētajiem darba līdzekļiem un priekšmetiem.

Izglītība: vispārējā vai speciālā vidējā, vai arodizglītība; zināšanu papildināšana.

Šīs mazās grupas profesijas klasificētas atsevišķajās grupās:

4141 Bibliotēku un kartotēku darbinieki

4142 Pasta piegādes un šķirošanas darbinieki

4143 Informācijas kodētāji, koriģētāji un tiem radniecīgu profesiju darbinieki

4144 Rakstveži un tiem radniecīgu profesiju darbinieki

 

4141 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

BIBLIOTĒKU UN KARTOTĒKU DARBINIEKI

Šīs atsevišķās grupas darbinieki veic bibliotēkas dienesta darbus, kā arī aizpilda un klasificē lietvedības kartotēku reģistrācijas dokumentus.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— uzglabāt, komplektēt vai reģistrēt grāmatas un dokumentus; reģistrēt bibliotēkas apmeklētājus, izsniegt un saņemt grāmatas; gatavot dokumentu vai izziņu kopijas; sastādīt, sistematizēt un ierakstīt izziņas, pamatojoties uz arhīva dokumentiem; uzskaitīt dokumentus; veikt citus līdzīga satura uzdevumus.

Šīs grupas profesijas:

4141 02 BIBLOTEKĀRS

4141 03 REĢISTRĒTĀJS

4141 04 FotoKOPĒTĀJS

4141 05 Dokumentu KOPĒTĀJS

4141 06 LIETVEDIS

4141 07 ARHIVĀRS

4141 08 Kopēšanas mašīnu OPERATORS

 

4142 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

PASTA PIEGĀDES UN ŠĶIROŠANAS DARBINIEKI

Šīs atsevišķās grupas darbinieki šķiro, reģistrē pasta korespondenci un piegādā to adresātiem no pasta nodaļām, kā arī pašas iestādes, uzņēmuma ietvaros.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— saņemt, šķirot, reģistrēt un sagatavot piegādei korespondenci, bandroles, iespiedizdevumus; noteiktā laikā piegādāt adresātiem visa veida pasta sūtījumus; koordinēt iestāžu un organizāciju pasta piegādes laika grafiku; veikt citus līdzīga satura uzdevumus.

Šīs grupas profesijas:

4142 01 Pasta NOSŪTĪTĀJS

4142 02 KURJERS

4142 03 PASTNIEKS

4142 04 Tiesas ZIŅNESIS

4142 05 Pasta IZNĒSĀTĀJS

4142 06 Pasta ŠĶIROTĀJS

 

4143 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

INFORMĀCIJAS KODĒTĀJI, KORIĢĒTĀJI UN TIEM

RADNIECĪGU PROFESIJU DARBINIEKI

Šīs atsevišķās grupas darbinieki kodē informāciju, pārbauda un labo kļūdas un veic citus kancelejas darbus.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— kodēt, klasificēt informāciju tālākai apstrādei; salīdzināt iespiešanai paredzēto tekstu ar oriģinālo tekstu, labot kļūdas; šķirot un apzīmēt ar atšķirības zīmēm veidlapas; uzrakstīt adreses uz reklāmas un cirkulārām vēstulēm; veikt citus līdzīga satura uzdevumus.

Šīs grupas profesijas:

4143 01 Informācijas KODĒTĀJS

4143 02 KOREKTORS

4143 03 Dokumentu ZĪMOGOTĀJS

4143 04 Dokumentu ŠĶIROTĀJS

 

4144 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

RAKSTVEŽI UN TIEM RADNIECĪGU

PROFESIJU DARBINIEKI

Šīs atsevišķās grupas darbinieki raksta vēstules un aizpilda veidlapas rakstītnepratēju vārdā.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— lasīt un paskaidrot dokumentus lasītnepratējiem; rakstīt vēstules un aizpildīt veidlapas rakstītnepratēju vārdā; veikt citus līdzīga satura uzdevumus.

Šīs grupas profesijas:

4144 01 RAKSTVEDIS

 

419 Mazā grupa

CITI KANCELEJAS DARBINIEKI

Šajā grupā iekļauti citur neklasificētie kancelejas darbinieki.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— uzskaitīt uzņēmumā, iestādē strādājošos un reģistrēt no darba atbrīvotos strādājošos; rakstīt organizācijai nepieciešamo adrešu un telefona numuru sarakstus un reģistrēt izmaiņas tajos; rakstīt un nosūtīt vēstules, aizpildīt dokumentu veidlapas; tulkot tekstu; veikt citus līdzīga satura uzdevumus.

Kvalifikācijas pamatprasības

Jāzina: profesionālās darbības metodes un paņēmieni; darbā lietojamo tehnisko līdzekļu uzbūve, darbības principi, lietošanas noteikumi; savstarpēji saistīto darba procesu izpildes secība, to racionāla organizācija, darba režīmi.

Jāprot: lietot praksē teorētiskās zināšanas un tās papildināt.

Jāatbild: par uzdotā darba norisi un rezultātiem; par pieņemtajiem lēmumiem; par uzticētajiem darba līdzekļiem un priekšmetiem.

Izglītība: vispārējā vai speciālā vidējā vai arodizglītība; periodiska zināšanu papildināšana.

Šīs mazās grupas profesijas klasificētas atsevišķajās grupās:

4190 Citi kancelejas darbinieki

 

4190 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

CITI KANCELEJAS DARBINIEKI

Šīs grupas profesijas:

4190 01 TABEĻVEDIS

4190 02 UZSKAITVEDIS

 

42 APAKŠGRUPA

KLIENTU APKALPOTĀJI

Šīs apakšgrupas darbinieki tieši apkalpo klientus, veic dažādas naudas operācijas, organizē ceļojumus, informē klientus, organizē lietišķas tikšanās. Šajā apakšgrupā iekļauti arī darbinieki, kas strādā pie telefona komutatora pults.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— veikt naudas operācijas bankās, pastā, derību un azartspēļu norises vietās; sniegt informāciju klientiem; organizēt lietišķas tikšanās; apkalpot telefona komutatoru.

Šīs apakšgrupas profesijas klasificētas mazajās grupās:

421 Kasieri un tiem radniecīgu profesiju darbinieki

422 Klientu informētāji

 

421 Mazā grupa

KASIERI UN TIEM RADNIECĪGU

PROFESIJU DARBINIEKI

Šīs grupas darbinieki tieši no klientiem iekasē naudu par precēm un pakalpojumiem; veic skaidras naudas izsniegšanu bankās un tām radniecīgās iestādēs, sniedz dažādus finansiālus pakalpojumus tieši klientiem bankās, pastā, pieņemot, mainot, izmaksājot naudu; pieņem un izmaksā derību likmes sporta un citās sacensībās, kā arī vada azarta spēles spēļu namos; izsniedz naudu par ieķīlātām mantām, priekšmetiem un vērtspapīriem.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— pieņemt maksājumus skaidrā naudā un ar kredītkarti vai čeku par pirkumu veikalā, biļešu kasē, citā iestādē; pārdot biļetes kasēs; izsniegt skaidru naudu vai naudas čeku rakstveida orderu un kredītkaršu uzrādītājiem; uzskaitīt naudas līdzekļus; samaksāt rēķinus vai noformēt pārvedumus pēc klientu lūguma; formēt klientu bankas konta debetu un kredītu; mainīt naudu no viena valūtas veida citā; veikt kases atlikuma sabalansētības uzskaiti; novērtēt ieķīlāto mantu, aprēķināt aizdevuma procentu un izmaksāt naudu; atdot mantu, ja parāds tiek dzēsts, un pārdot mantu, ja parāds nav dzēsts; veikt citus līdzīga satura uzdevumus.

Kvalifikācijas pamatprasības

Jāzina: profesionālās darbības metodes un paņēmieni; darbā lietojamo tehnisko līdzekļu uzbūve, darbības principi, lietošanas noteikumi; savstarpēji saistīto darba procesu izpildes secība, to racionāla organizācija; darba režīmi; produkcijas, pakalpojumu un citu darbības veidu izmaksu veidošanās noteikumi.

Jāprot: lietot praksē teorētiskās zināšanas un tās papildināt.

Jāatbild: par uzdotā darba norisi un rezultātiem; par pašu pieņemtajiem lēmumiem; par uzticētajiem darba līdzekļiem un priekšmetiem.

Izglītība: vispārējā vai speciālā vidējā vai arodizglītība; periodiska zināšanu papildināšana.

Šīs mazās grupas profesijas klasificētas atsevišķajās grupās:

4211 Kasieri un biļešu pārdevēji

4212 Banku kasieri un tiem radniecīgu profesiju darbinieki

4213 Bukmeikeri un krupjē

4214 Lombardu darbinieki un augļotāji

4215 Parādu piedzinēji un tiem radniecīgu profesiju darbinieki

 

4211 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

KASIERI UN BIĻEŠU PĀRDEVĒJI

Šīs atsevišķās grupas darbinieki tieši no klientiem pieņem samaksu par pārdotajām precēm un sniegtajiem pakalpojumiem veikalos un biļešu kasēs, iemaksā skaidru naudu bankās un tām līdzīgās iestādēs.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— pieņemt samaksu skaidrā naudā un ar kredītkartēm vai čekiem par pirkumiem veikalā, biļešu kasē, citā līdzīgā iestādē; pārdot biļetes kasēs; iemaksāt skaidru naudu bankās pēc orderiem, kredītzīmēm; pieņemt no uzņēmumiem un organizācijām skaidru naudu un pārbaudīt to pēc dokumentiem; izmaksāt darba algas uzņēmumu un organizāciju darbiniekiem; veikt citus līdzīga satura uzdevumus.

Šīs grupas profesijas:

4211 01 INKASENTS

4211 02 Naudas izmaksas KASIERIS

4211 03 Biļešu kases KASIERIS

4211 04 Veikala KASIERIS

4211 05 Bagāžas KASIERIS

4211 06 Preču KASIERIS

 

4212 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

BANKU KASIERI UN TIEM RADNIECĪGU

PROFESIJU DARBINIEKI

Šīs atsevišķās grupas darbinieki apkalpo klientus bankās un pasta iestādēs, pieņem, maina un izmaksā naudu, pērk un pārdod skaidro ārzemju valūtu, šķiro un iesaiņo naudas vienības pēc to nosaukuma, veida, nomināla un skaita, sniedz pasta pakalpojumus.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— pieņemt no klientiem naudu vai čekus; izmaksāt klientiem naudu; samaksāt klientu uzdevumā rēķinus un naudas pārvedumus; debetēt un kreditēt klientu rēķinus; mainīt klientu naudu no vienas valūtas citā valūtā; veikt naudas operāciju sabalansēšanu; pirkt un pārdot skaidro ārzemju valūtu; veikt nolietotu un novecojušu naudas banknošu apmaiņu; pieņemt un uzglabāt klientu vērtības bankas depozītglabātuvēs; nodrošināt naudas līdzekļu, vērtspapīru, stingrās uzskaites veidlapu un citu vērtību glabāšanu; saņemot (nododot) naudas līdzekļus vai citas materiālās vērtības naudas glabātuvē, no cita kasiera vai inkasācijas, kontrolēt kases dokumentu precīzu noformēšanu; veikt naudas pieņemšanu no kasēm, veikt naudas apstrādi — skaitīšanu, pārbaudi, šķirošanu, iesaiņošanu; noformēt naudas pārvedumus un pārdot pastmarkas; veikt citus līdzīga satura uzdevumus.

Šīs grupas profesijas:

4212 01 Bankas KASIERIS

4212 02 Naudas MAINĪTĀJS

4212 03 Pastmarku PĀRDEVĒJS

4212 04 Valūtas KASIERIS

4212 05 KontrolKASIERIS

4212 06 Naudas SADALĪTĀJS

4212 07 Naudas APSTRĀDĀTĀJS

4212 08 Kases kontu OPERATORS

 

4213 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

BUKMEIKERI UN KRUPJĒ

Šīs atsevišķās grupas darbinieki aprēķina laimestu apmērus, pieņem un izmaksā derību summas sporta un citās sacensībās, kā arī vada azarta spēles spēļu iestādēs.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— noteikt riska pakāpi azarta spēlēs; aprēķināt iemaksu likmes, organizēt un vadīt ruletes spēli; izskaidrot azarta spēļu noteikumus; izziņot laimējušos numurus, izmaksāt laimestus, iekasēt naudu no zaudētājiem; veikt citus līdzīga satura uzdevumus.

Šīs grupas profesijas:

4213 01 BUKMEIKERS

4213 02 KRUPJĒ

4213 03 Totalizatora BUKMEIKERS

 

4214 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

LOMBARDU DARBINIEKI UN AUGĻOTĀJI

Šīs atsevišķās grupas darbinieki izsniedz naudu par ieķīlātajām mantām, priekšmetiem un vērtspapīriem.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— novērtēt ieķīlātās mantas, aprēķināt procentus un veikt naudas izmaksas; atdot mantas, ja parāds tiek dzēsts, un pārdot mantas, ja parāds nav atdots; izsniegt aizdevumu ar noteikumu to dzēst no nākošā gada ražas vai ar citiem noteikumiem; veikt citus līdzīga satura uzdevumus.

Šīs grupas profesijas:

4214 01 AUGĻOTĀJS

4214 02 NOVĒRTĒTĀJS

 

4215 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

PARĀDU PIEDZINĒJI UN TIEM RADNIECĪGU

PROFESIJU DARBINIEKI

Šīs atsevišķās grupas darbinieki savāc parādus un veic ar to saistītos pienākumus.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— atgādināt klientiem pa telefonu vai vēstulēs par parāda atdošanas termiņu vai par tā pārcelšanu; noskaidrot parādnieku adreses un tos personiski apmeklēt; aprēķināt savāktās summas un soda naudas; kārtot dokumentus par parādu nemaksātāju nodošanu tiesai; organizēt un savākt labdarības ziedojumus; veikt citus līdzīga satura uzdevumus.

Šīs grupas profesijas:

4215 01 Parāda PIEDZINĒJS

4215 02 Ziedojumu VĀCĒJS

 

422 Mazā grupa

KLIENTU INFORMĒTĀJI

Šīs grupas darbinieki uztur tiešus sakarus ar klientiem, organizējot ceļojumus un pasūtot transporta līdzekļus, rezervē vietas viesnīcās; reģistrē klientus un ārstnieciskās iestādes pacientus, sniedzot tiem nepieciešamo informāciju, organizējot tikšanos ar amatpersonām, ārstiem, informē klientus un pacientus pa telefonu; veic dežūrdienestu pie telefona komutatora pults.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— dot padomus klientiem, izvēloties maršrutus un ceļošanas veidus; izstrādāt maršrutus; rezervēt vietas transporta līdzekļos; izsniegt biļetes un nokārtot citu dokumentu iegādi; kārtot vīzas; izrakstīt rēķinu un iekasēt naudu par pakalpojumiem; reģistrēt klientus un pacientus; pasūtīt vai rezervēt vietas viesnīcās; izsniegt vajadzīgās veidlapas un bukletus; izsaukt abonentus vietējās un starppilsētu telefonlīnijās; fiksēt sarunu ilgumu un samaksu; atbildēt uz izziņas rakstura jautājumiem pa telefonu; veikt citus līdzīga satura uzdevumus.

Kvalifikācijas pamatprasības

Jāzina: profesionālās darbības metodes un paņēmieni; klientu apkalpošanas iestāžu darba grafiki un darbības principi; dokumentu noformēšanas kārtība; lietojamo tehnisko līdzekļu uzbūve, darbības principi un lietošanas noteikumi.

Jāprot: lietot praksē teorētiskās zināšanas un tās papildināt, nodibināt lietišķus kontaktus ar klientiem.

Jāatbild: par laikā veiktu, precīzu pienākumu izpildi; par uzticētajiem darba līdzekļiem un priekšmetiem.

Izglītība: vispārējā vai speciālā vidējā vai arodizglītība; zināšanu papildināšana.

Šīs mazās grupas profesijas klasificētas atsevišķajās grupās:

4221 Ceļojumu un tiem radniecīgu sfēru darbinieki

4222 Apmeklētāju pieņemšanas un informēšanas darbinieki

4223 Telefona komutatoru operatori

 

4221 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

CEĻOJUMU UN TIEM RADNIECĪGU SFĒRU DARBINIEKI

Šīs atsevišķās grupas darbinieki sniedz informāciju, izstrādā ceļojumu maršrutus, rezervē vietas viesnīcās, transporta līdzekļos u.c.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— palīdzēt klientiem izvēlēties ceļojuma maršrutu un ceļošanas veidu; rezervēt vietas transporta līdzekļos un viesnīcās; izsniegt biļetes un citus dokumentus; kārtot vīzas; izrakstīt rēķinus un iekasēt naudu par pakalpojumiem; veikt citus līdzīga satura uzdevumus.

Šīs grupas profesijas:

4221 01 Ceļojumu AĢENTS

 

4222 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

APMEKLĒTĀJU PIEŅEMŠANAS

UN INFORMĒŠANAS DARBINIEKI

Šīs atsevišķās grupas darbinieki pieņem klientus un pacientus, sniedz tiem informāciju, organizē tikšanos ar vajadzīgām amatpersonām iestādēs, slimnīcās, poliklīnikās u.c.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— pieņemt un reģistrēt klientus un pacientus; sniegt vajadzīgo informāciju, arī pa telefonu; noteikt klientiem un pacientiem pieņemšanas laiku pie attiecīgām amatpersonām; rezervēt klientiem un pacientiem vietas viesnīcās un transporta līdzekļos; izsniegt reklāmas prospektus, bukletus un informācijas lapas; veikt citus līdzīga satura uzdevumus.

Šīs grupas profesijas:

4222 01 Klientu, pacientu REĢISTRĒTĀJS

4222 02 PASZINIS

4222 03 Izziņu SNIEDZĒJS

4222 04 Viesu uzņemšanas ORGANIZATORS

4222 05 INFORMĒTĀJS (transportā)

 

4223 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

TELEFONA KOMUTATORU OPERATORI

Šīs atsevišķās grupas darbinieki strādā pie komutatora pults vai komutatora sekcijām vietējās un starptautiskās telefonu centrālēs.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— savienot abonentus; izsaukt abonentus vietējās un starptautiskās līnijās; fiksēt maksu par sarunām; sniegt izziņas pa telefonu, pierakstīt abonentu norādījumus un paziņot tos adresātiem; veikt citus līdzīga satura uzdevumus.

Šīs grupas profesijas:

4223 01 Telefonu komutatora OPERATORS

4223 02 TELEFONISTS

 

 

Piektā pamatgrupa

PAKALPOJUMU UN TIRDZNIECĪBAS DARBINIEKI

51 INDIVIDUĀLO PAKALPOJUMU UN APSARDZES DARBINIEKI

511 Ceļojumu un transporta pakalpojumu darbinieki

5111 Ceļojumu pavadoņi

5112 Sabiedriskā transporta konduktori

5113 Gidi

512 Saimniecību vadītāji un sabiedriskās ēdināšanas darbinieki

5121 Saimniecību vadītāji un tiem radniecīgu profesiju darbinieki

5122 Pavāri

5123 Viesmīļi, bārmeņi un bufetnieki

513 Aprūpes un tiem radniecīgu profesiju darbinieki

5131 Bērnu uzraudzītāji

5132 Individuālās klīniskās un stacionārās aprūpes darbinieki

5133 Individuālās mājaprūpes darbinieki

5139 Citi individuālās aprūpes un tiem radniecīgu profesiju darbinieki

514 Citu pakalpojumu veidu darbinieki

5141 Frizieri, skaistumkopšanas un tiem radniecīgu profesiju darbinieki

5142 Pavadoņi un sulaiņi

5143 Apbedīšanas pakalpojumu darbinieki

5149 Citu pakalpojumu veidu darbinieki

515 Astrologi un tiem radniecīgu profesiju darbinieki

5151 Astrologi un tiem radniecīgu profesiju darbinieki

5152 Zīlnieki, hiromanti un tiem radniecīgu profesiju darbinieki

516 Apsardzes darbinieki

5161 Ugunsdzēsēji un glābēji

5162 Policisti

5163 Ieslodzījuma apsardzes darbinieki

5169 Citi apsardzes darbinieki

52 MODEĻI, PĀRDEVĒJI, TĒRPU UN PREČU DEMONSTRĒTĀJI

521 Tērpu demonstrētāji un citi modeļi

5210 Tērpu demonstrētāji un citi modeļi

522 Veikalu pārdevēji un preču demonstrētāji

5220 Veikalu pārdevēji un preču demonstrētāji

523 Kiosku un tirgus pārdevēji

5230 Kiosku un tirgus pārdevēji

 

Piektā pamatgrupa

PAKALPOJUMU UN TIRDZNIECĪBAS DARBINIEKI

Šīs pamatgrupas darbinieki sniedz pakalpojumus ceļojumos un mājsaimniecībā, aprūpē bērnus, slimniekus, invalīdus un vecos cilvēkus, strādā sabiedriskajā ēdināšanā, dzēš ugunsgrēkus, sargā sabiedrisko kārtību, mantu un cilvēkus, pārdod un demonstrē preces, strādā par modeļiem.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— sniegt individuālos pakalpojumus ceļojumos; organizēt mājsaimniecību; sagatavot un pasniegt ēdienus un dzērienus; apkalpot frizētavās un skaistumkopšanas salonos; kopt bērnus, slimniekus, invalīdus un vecos cilvēkus; organizēt bēres, iezārkot, balzamēt; sargāt cilvēkus, mantu un sabiedrisko kārtību; pārdot preces vairumtirdzniecības un mazumtirdzniecības iestādēs, kioskos, tirgus laukumos; demonstrēt preces pircējiem; pozēt fotogrāfiem, skulptoriem un gleznotājiem; demonstrēt tērpus; vadīt citus darbiniekus.

Šīs pamatgrupas profesijas klasificētas apakšgrupās:

51 Individuālo pakalpojumu un apsardzes darbinieki

52 Modeļi, pārdevēji, tērpu un preču demonstrētāji

 

51 APAKŠGRUPA

INDIVIDUĀLO PAKALPOJUMU UN

APSARDZES DARBINIEKI

Šīs grupas darbinieki sniedz individuālos pakalpojumus pilsoņiem, organizē ceļojumus, vada saimniecību, strādā sabiedriskajā ēdināšanā, aprūpē bērnus, slimniekus, invalīdus un vecos cilvēkus, kā arī dzēš ugunsgrēkus, sargā cilvēkus, mantu un sabiedrisko kārtību.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— organizēt ceļojumus un pavadīt tūristus; vadīt saimniecību; sagatavot un pasniegt ēdienus un dzērienus; uzraudzīt bērnus, slimniekus, invalīdus, vecos cilvēkus medicīnas iestādēs un mājās; apkalpot klientus frizētavās un skaistumkopšanas salonos; nodarboties ar astroloģiju, zīlēšanu un buršanu; organizēt bēres, iezārkot, balzamēt; dzēst ugunsgrēkus; nodrošināt sabiedrisko un tiesisko kārtību; vadīt citus darbiniekus.

Šīs apakšgrupas profesijas klasificētas mazajās grupās:

511 Ceļojumu un transporta pakalpojumu darbinieki

512 Saimniecību vadītāji un sabiedriskās ēdināšanas darbinieki

513 Aprūpes un tiem radniecīgu profesiju darbinieki

514 Citu pakalpojumu veidu darbinieki

515 Astrologi un tiem radniecīgu profesiju darbinieki

516 Apsardzes darbinieki

 

511 Mazā grupa

CEĻOJUMU UN TRANSPORTA

PAKALPOJUMU DARBINIEKI

Šīs grupas darbinieki sniedz dažādus individuālus pakalpojumus ceļojumos ar lidmašīnu, vilcienu, kuģi, autobusu un citiem transporta līdzekļiem, pavada tūristu grupas vai atsevišķus tūristus tūrisma ceļojumos, ievērojamo vietu apskatē un ekskursijās.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— nodrošināt pasažieru komfortu un drošību vilcienos, lidmašīnās un autobusos; ierādīt vietas lidmašīnās, skaidrot uzvedības noteikumus un nodrošināt to izpildi; skaidrot drošības jostu un citu glābšanas līdzekļu lietošanas noteikumus; piedāvāt ceļotājiem avīzes, žurnālus u.tml. un sniegt nepieciešamo vai pasažierus interesējošo informāciju vilcienos, lidmašīnās un autobusos; pasniegt iepriekš sagatavotus ēdienus un dzērienus; pārdot dažādas preces; ja nepieciešams, sniegt ceļotājiem pirmo medicīnisko palīdzību; veikt nepieciešamos pasākumus neparedzētās situācijās vai nelaimes gadījumos; apkalpot ceļotājus lidostās; apkalpot pasažierus vilcienos, uz kuģiem, nodrošinot komfortu un drošību, pasniedzot ēdienu kajītēs, organizējot izklaidēšanos; savākt un izsniegt biļetes vai kontrolēt agrāk nopirktās biļetes pilsētas un piepilsētas transporta līdzekļos; sniegt ceļotājiem informāciju par pieturām un pārsēšanos; pavadīt tūristu grupas vai atsevišķus tūristus tūrisma ceļojumos, ievērojamo vietu apskatē un ekskursijās, sniedzot viņiem interesējošo informāciju; veikt gida pienākumus muzejos un izstāžu zālēs; pavadīt tūristu grupas ekskursijās pa uzņēmumiem un tml. vietām un sniegt viņiem interesējošo informāciju; rīkot ekskursijas uz kalniem, medību un makšķerēšanas vietām; veikt citus līdzīga satura uzdevumus; vadīt citus darbiniekus.

Kvalifikācijas pamatprasības

Jāzina: profesionālās darbības metodes un paņēmieni; darbā izmantojamo tehnisko līdzekļu darbības principi, lietošanas noteikumi; savstarpēji saistīto darba procesu izpildes secība, to racionāla organizācija, darba režīmi.

Jāprot: lietot praksē teorētiskās zināšanas un tās nepārtraukti papildināt.

Jāatbild: par veikto pamatuzdevumu izpildes norisi un rezultātiem; par paša pieņemtajiem lēmumiem; par uzticētajiem darba līdzekļiem un priekšmetiem; par citu savā darbībā skarto cilvēku drošību.

Izglītība: vidējā vispārējā, speciālā vai arodizglītība, kursi attiecīgajā specialitātē.

Šīs mazās grupas profesijas klasificētas atsevišķajās grupās:

5111 Ceļojumu pavadoņi

5112 Sabiedriskā transporta konduktori

5113 Gidi

 

5111 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

CEĻOJUMU PAVADOŅI

Šīs grupas darbinieki sniedz individuālos pakalpojumus ceļojumos, lai nodrošinātu ceļotāju komfortu un drošību, apkalpo tūristus transporta līdzekļos, nodrošina tajos kārtību, kā arī organizē izklaidēšanos.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— sniegt pakalpojumus lidmašīnās u.c. transportlīdzekļos; skaidrot uzvedības noteikumus tajos; piedāvāt ceļotājiem avīzes, žurnālus u.tml.; sniegt nepieciešamo un interesējošo informāciju; pasniegt iepriekš sagatavotus ēdienus un dzērienus kajītēs, kupejās u.tml.; pārdot dažādas preces; ja nepieciešams, sniegt pirmo medicīnisko palīdzību ceļotājiem; apkalpot ceļotājus lidostās, stacijās u.tml.; apkalpot ceļotājus vilcienos, nodrošinot viņu drošību, komfortu; sniegt nepieciešamo informāciju vilcienos; sniegt pakalpojumus guļamvagonos; apkalpot ceļotājus uz kuģiem, nodrošinot komfortu un drošību; organizēt izklaidēšanos; veikt citus līdzīga satura uzdevumus; vadīt citus darbiniekus.

Šīs grupas profesijas:

5111 01 Kuģa KALPOTĀJS

5111 02 Lidostas KALPOTĀJS

5111 03 Lidmašīnas PAVADONIS

5111 04 Vilciena PAVADONIS

5111 05 Kuģa STJUARTS

5111 06 Lidmašīnas STJUARTS

5111 07 Kuģa vecākais STJUARTS

5111 08 Vagonu PAVADONIS

 

5112 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

SABIEDRISKĀ TRANSPORTA KONDUKTORI

Šīs grupas darbinieki pārdod un pārbauda biļetes, kā arī nodrošina ceļotāju komfortu un drošību vilcienos, autobusos un citos transporta līdzekļos.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— pārdot biļetes vai pārbaudīt agrāk nopirktās biļetes; informēt ceļotājus par pieturām un pārsēšanos; veikt nepieciešamos pasākumus nelaimes gadījumā; veikt citus līdzīga satura uzdevumus; vadīt citus darbiniekus.

Šīs grupas profesijas:

5112 01 Vecākais KONDUKTORS

5112 02 Autobusa KONDUKTORS

5112 03 Guļamvagona KONDUKTORS

5112 04 Kuģa (ar zemūdens spārniem) KONDUKTORS

5112 05 Pārceltuves KONDUKTORS

5112 06 Preču vagona KONDUKTORS

5112 07 Tramvaja KONDUKTORS

5112 08 Trolejbusa KONDUKTORS

5112 09 Trošu vagona KONDUKTORS

5112 10 Vilciena KONDUKTORS

5112 11 Dzelzceļa UZRAUGS

 

5113 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

GIDI

Šīs grupas darbinieki pavada atsevišķas personas vai grupas, apskatot vietējās ievērojamās vietas (muzejus, arhitektūras pieminekļus u.tml.), un sniedz interesējošo informāciju.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— pavadīt tūristus, nodrošinot viņu komfortu un drošību, apskatot vietējās ievērojamās vietas; sniegt informāciju par tūrisma objektiem, atbildēt uz tūristu jautājumiem; veikt citus līdzīga satura uzdevumus; vadīt citus darbiniekus.

Šīs grupas profesijas:

5113 01 Ekskursiju GIDS

5113 02 Kalnu tūrisma /ekskursiju GIDS

5113 03 Autotūrisma /ekskursiju GIDS

5113 04 Muzeja /ekskursiju GIDS

5113 05 Medību /ekskursiju GIDS

5113 06 Rūpniecības objekta /ekskursiju GIDS

5113 07 Spēļu parka /ekskursiju GIDS

5113 08 Tūrisma GIDS

5113 09 Zvejas /ekskursiju GIDS

 

512 Mazā grupa

SAIMNIECĪBU VADĪTĀJI UN

SABIEDRISKĀS ĒDINĀŠANAS DARBINIEKI

Šīs grupas darbinieki organizē un vada saimniecību, gatavo un pasniedz ēdienus un dzērienus komercuzņēmumos, ārstniecības iestādēs, kā arī privātās mājās, kuģos, vilcienos u.c.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— salīgt, mācīt, atbrīvot darbiniekus, organizēt un vadīt viņu darbu; iegādāties produktus un citus materiālus, kontrolēt to izlietošanu un uzglabāšanu; izstrādāt ēdienkartes; gatavot ēdienu; plānot un koordinēt virtuves darbu; pasniegt ēdienus un dzērienus; veikt citus līdzīga satura uzdevumus; vadīt citus darbiniekus.

Kvalifikācijas pamatprasības

Jāzina: profesionālās darbības metodes un paņēmieni; darbā lietojamo tehnisko līdzekļu darbības principi, lietošanas noteikumi; savstarpēji saistīto darba procesu izpildes secība, to racionāla organizācija, darba režīmi, pārtikas produktu un citu preču cenas un glabāšanas termiņi.

Jāprot: lietot praksē teorētiskās zināšanas un tās nepārtraukti papildināt.

Jāatbild: par veikto pamatuzdevumu izpildes norisi un rezultātiem; par paša pieņemtajiem lēmumiem; par uzticētajiem darba līdzekļiem un priekšmetiem; par citu savā darbībā skarto cilvēku drošību.

Izglītība: vispārējā vidējā, speciālā vai arodizglītība, kursi attiecīgajā specialitātē.

Šīs mazās grupas profesijas klasificētas atsevišķajās grupās:

5121 Saimniecību vadītāji un tiem radniecīgu profesiju darbinieki

5122 Pavāri

5123 Viesmīļi, bārmeņi un bufetnieki

 

5121 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

SAIMNIECĪBU VADĪTĀJI UN TIEM

RADNIECĪGU PROFESIJU DARBINIEKI

Šīs grupas darbinieki organizē un vada saimniecību viesnīcās, klubos, mācību iestādēs, privātās mājās u.c.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— salīgt, mācīt un atbrīvot darbiniekus, kas veic kalpotāju pienākumus, organizēt un vadīt viņu darbu; iegādāties produktus un citus materiālus, kontrolēt to izlietošanu un uzglabāšanu; veikt citus līdzīga satura uzdevumus; vadīt citus darbiniekus.

Šīs grupas profesijas:

5121 01 ADMINISTRATORS

5121 02 Viesnīcas ADMINISTRATORS

5121 03 EKONOMS

5121 04 MĀJSAIMNIECE

5121 05 Mājas PĀRVALDNIEKS

5121 08 Kopmītnes PRIEKŠNIEKS

5121 09 Nometnes PRIEKŠNIEKS

5121 10 Saimniecības VADĪTĀJS

5121 11 Kuģa saimniecības VADĪTĀJS

5121 12 VirsSULAINIS

5121 13 Teātra /galvenais ADMINISTRATORS

5121 14 Virtuves VADĪTĀJS

5121 15 KOMANDANTS

5121 16 Pansijas VADĪTĀJS

5121 17 Sporta zāles PĀRZINIS

5121 18 Atpūtas bāzes PĀRZINIS

5121 19 Tiesas ADMINISTRATORS

5121 20 Saimniecības MĀSA

5121 21 Veļas mazgātavas VADĪTĀJS

5121 22 Saimniecības PĀRZINIS

5121 23 Dienesta viesnīcas VADĪTĀJS

5121 24 Ēdnīcas VADĪTĀJS

 

5122 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

PAVĀRI

Šīs grupas darbinieki izstrādā ēdienkartes, plāno un organizē virtuves darbu, gatavo ēdienus un dzērienus viesnīcās, restorānos un citās iestādēs, uz kuģiem, vilcienos un privātās mājās.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— plānot ēdienkartes; gatavot ēdienus un dzērienus; plānot un koordinēt virtuves darbu; veikt citus līdzīga satura uzdevumus; vadīt citus darbiniekus.

Šīs grupas profesijas:

5122 01 PAVĀRS

5122 03 PAVĀRA PALĪGS

 

5123 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

VIESMĪĻI, BĀRMEŅI UN BUFETNIEKI

Šīs atsevišķās grupas darbinieki piedāvā un pasniedz ēdienus un dzērienus sabiedriskās ēdināšanas iestādēs vai klubos, ārstniecības iestādēs, uz kuģiem, vilcienos u.c.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— pasniegt ēdienus un dzērienus; sagatavot un pasniegt alkoholiskos un bezalkoholiskos dzērienus bāros; veikt citus līdzīga satura uzdevumus; vadīt citus darbiniekus.

Šīs grupas profesijas:

5123 01 BĀRMENIS

5123 02 BUFETNIEKS

5123 03 Bufetes KALPOTĀJS

5123 05 VIESMĪLIS

 

513 Mazā grupa

APRŪPES UN TIEM RADNIECĪGU

PROFESIJU DARBINIEKI

Šīs mazās grupas darbinieki uzrauga bērnus un skolēnus, aprūpē slimniekus, invalīdus un vecos cilvēkus mājās un ārstniecības iestādēs, palīdz ārstiem, medicīnas māsām, veterinārārstiem, farmaceitiem un citam medicīniskajam personālam slimnīcās un citās ārstniecības iestādēs.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— mazgāt, apģērbt un barot bērnus; pavadīt bērnus uz skolu un no skolas; rotaļāties ar bērniem, lasīt viņiem grāmatas, stāstīt pasakas; nodrošināt kārtību bērnu istabās; uzraudzīt skolēnus ekskursijās, muzeju apmeklējumos u.tml.; sagatavot pacientus ārsta apskatei vai ārstēšanai; apmainīt gultas veļu un palīdzēt pacientam pārģērbties; barot pacientus; izsniegt medikamentus; sterilizēt medicīnas instrumentus, t.sk. veterināros; sniegt palīdzību ārstiem, medicīnas māsām, vecmātēm, veterinārārstiem un zobārstiem, pasniedzot vajadzīgos instrumentus; novērot pacientu veselības stāvokli un informēt par to ārstējošo ārstu vai sociālās nodrošināšanas darbinieku; mazgāt un barot dzīvniekus; nogādāt dzīvniekus ārstniecības iestādē; līmēt etiķetes uz zāļu kastītēm; papildināt ķīmisko un citu farmācijas līdzekļu krājumus plauktos; veikt citus līdzīga satura uzdevumus; vadīt citus darbiniekus.

Kvalifikācijas pamatprasības

Jāzina: profesionālās darbības metodes un paņēmieni; darbā lietojamo tehnisko līdzekļu darbības principi, lietošanas noteikumi; savstarpēji saistīto darba procesu izpildes secība, to racionāla organizācija, darba režīmi, pārtikas produktu un citu preču cenas un glabāšanas termiņi.

Jāprot: lietot praksē teorētiskās zināšanas un tās nepārtraukti papildināt.

Jāatbild: par veikto pamatuzdevumu izpildes norisi un rezultātiem; par paša pieņemtajiem lēmumiem; par uzticētajiem darba līdzekļiem un priekšmetiem; par citu savā darbībā skarto cilvēku drošību.

Izglītība: vispārējā vidējā, speciālā vai arodizglītība, kursi attiecīgajā specialitātē.

Šīs mazās grupas profesijas klasificētas atsevišķajās grupās:

5131 Bērnu uzraudzītāji

5132 Individuālās klīniskās un stacionārās aprūpes darbinieki

5133 Individuālās mājaprūpes darbinieki

5139 Citi individuālās aprūpes un tiem radniecīgu profesiju darbinieki

 

5131 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

BĒRNU UZRAUDZĪTĀJI

Šīs grupas darbinieki uzrauga bērnus, organizē viņu ikdienas darbību vai palīdz skolotājiem uzraudzīt skolēnus.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— mazgāt, apģērbt un barot bērnus; pavadīt bērnus uz skolu un no skolas uz mājām; rotaļāties ar bērniem, lasīt viņiem grāmatas un stāstīt pasakas; nodrošināt kārtību bērnu istabās; uzraudzīt skolēnus ekskursijās, apmeklējot muzejus; veikt citus līdzīga satura uzdevumus.

Šīs grupas profesijas:

5131 01 AUKLIS

5131 02 GUVERNANTS

5131 03 Slimnieku KOPĒJS

5131 04 Skolēnu PAVADONIS

5131 05 Pirmskolas AUDZINĀTĀJA (skolotāja) PALĪGS

 

5132 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

INDIVIDUĀLĀS KLĪNISKĀS UN STACIONĀRĀS

APRŪPES DARBINIEKI

Šīs grupas darbinieki veic vienkāršus darbus, palīdzot ārstiem, medicīnas māsām, vecmātēm, zobārstiem.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— sagatavot pacientu ārsta apskatei vai ārstēšanai; apmainīt gultas veļu; palīdzēt pacientam pārģērbties; pabarot pacientu; sterilizēt medicīnas instrumentus; palīdzēt zobārstiem, pasniedzot vajadzīgos instrumentus; veikt citus līdzīga satura uzdevumus; vadīt citus darbiniekus.

Šīs grupas profesijas:

5132 03 Zobārstniecības jaunākā MEDICĪNAS MĀSA

5132 06 SANITĀRS

5132 07 Neatliekamās palīdzības SANITĀRS

5132 08 DEZINFEKTORS

5132 09 Medicīnas māsas PALĪGS

 

5133 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

INDIVIDUĀLĀS MĀJAPRŪPES DARBINIEKI

Šīs grupas darbinieki aprūpē invalīdus un slimniekus mājās.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— palīdzēt pacientiem apgulties vai piecelties no gultas; palīdzēt pārģērbties, nomazgāties; apmainīt gultas veļu; pasniegt ēdienu un, ja nepieciešams, pabarot pacientus; uzraudzīt medikamentu lietošanu; novērot pacientu veselības stāvokli un informēt par to ārstējošo ārstu vai sociālās nodrošināšanas darbinieku; veikt citus līdzīga satura uzdevumus.

Šīs grupas profesijas:

5133 01 Slimu bērnu AUKLIS

5133 02 Mājas darbu PALĪGS

5133 03 APRŪPĒTĀJS (mājas)

 

5139 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

CITI INDIVIDUĀLĀS APRŪPES UN TIEM

RADNIECĪGU PROFESIJU DARBINIEKI

Šīs grupas darbinieki palīdz veterināriem, farmaceitiem un to asistentiem.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— mazgāt un barot dzīvniekus; nogādāt dzīvniekus ārstniecības iestādē; tīrīt un sterilizēt veterināros instrumentus; līmēt etiķetes uz zāļu pudelītēm un kastītēm; papildināt ķīmisko un citu farmācijas līdzekļu krājumus plauktos; sterilizēt pudeles un citus trauciņus; veikt citus līdzīga satura uzdevumus.

Šīs grupas profesijas:

5139 01 Farmaceita PALĪGS

5139 02 Veterinārārsta PALĪGS

5139 03 VeterinārSANITĀRS

 

514 Mazā grupa

CITU PAKALPOJUMU VEIDU DARBINIEKI

Šīs grupas darbinieki apkalpo klientus skaistumkopšanas salonos, frizētavās, pirtīs, veic kalpotāju pienākumus, sniedz apbedīšanas pakalpojumus.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— griezt, mazgāt, krāsot un ieveidot matus; skūt bārdu; pēc klientu pieprasījuma piemērīt parūkas; tīrīt ādu, ieziest to ar krēmiem, losjoniem u.tml. līdzekļiem; izdarīt sejas, galvas un ķermeņa ādas kosmētisko aprūpi; grimēt klientus skaistumkopšanas salonos; izdarīt pedikīru un manikīru; sniegt palīdzību klientiem pirtīs; veikt kremēšanu, balzamēšanu, organizēt bēres; pavadīt darba devēju uz dažādām vietām, lasīt priekšā, sarunāties ar viņu, piedalīties kopā ar darba devēju dažādos pasākumos; palīdzēt uzņemt viesus; rūpēties par darba devēja apģērbu un citām personiskajām lietām; pavadīt klientus uz restorāniem un citām izklaidēšanās vietām; sagaidīt klientus klubos un nodrošināt izklaidēšanos; veikt citus līdzīga satura uzdevumus.

Kvalifikācijas pamatprasības

Jāzina: profesionālās darbības metodes un paņēmieni; darbā lietojamo tehnisko līdzekļu darbības principi, lietošanas noteikumi; savstarpēji saistīto darba procesu izpildes secība, to racionāla organizācija, darba režīmi, dažādu pakalpojumu veidu izmaksu veidošanās.

Jāprot: lietot praksē teorētiskās zināšanas un prasmi un tās nepārtraukti papildināt.

Jāatbild: par veikto pamatuzdevumu izpildes norisi un rezultātiem; par paša pieņemtajiem lēmumiem; par uzticētajiem darba līdzekļiem un priekšmetiem; par citu savā darbībā skarto cilvēku drošību.

Izglītība: vidējā vispārējā, speciālā vai arodizglītība, kursi attiecīgajā specialitātē.

Šīs mazās grupas profesijas klasificētas atsevišķajās grupās:

5141 Frizieri, skaistumkopšanas un tiem radniecīgu profesiju darbinieki

5142 Pavadoņi un sulaiņi

5143 Apbedīšanas pakalpojumu darbinieki

5149 Citu pakalpojumu veidu darbinieki

 

5141 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

FRIZIERI, SKAISTUMKOPŠANAS UN TIEM

RADNIECĪGU PROFESIJU DARBINIEKI

Šīs atsevišķās grupas darbinieki griež un ieveido matus, skuj bārdas, sniedz kosmētiskos pakalpojumus, grimē un veic citus līdzīgus darbus.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— griezt, mazgāt, krāsot un ieveidot matus; skūt bārdu; pēc klientu pieprasījuma piemērīt parūkas; tīrīt ādu, ieziest ar krēmu, losjonu un tamlīdzīgiem līdzekļiem; izdarīt sejas, galvas ādas un ķermeņa ādas kosmētisko aprūpi; grimēt klientus skaistumkopšanas salonos; grimēt aktierus un citus māksliniekus; izdarīt pedikīru un manikīru; sniegt palīdzību klientiem pirtīs; veikt līdzīga satura uzdevumus.

Šīs grupas profesijas:

5141 01 BĀRDDZINIS

5141 02 FRIZIERIS

5141 03 GRIMĒTĀJS

5141 04 KOSMETOLOGS

5141 05 MANIKĪRS

5141 06 Parūku MEISTARS

5141 07 PEDIKĪRS

5141 08 PIRTNIEKS

5141 09 KOSMĒTIĶIS

5141 10 Dāmu FRIZIERIS

5141 11 Kungu FRIZIERIS

5141 12 ĢĒRBĒJS

 

5142 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

PAVADOŅI UN SULAIŅI

Šīs grupas darbinieki strādā par pavadoņiem un izpilda dažādus darba devēja uzdevumus.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— pavadīt darba devēju dažādās gaitās, lasīt priekšā, sarunāties un piedalīties ar viņu dažādos pasākumos, piemēram, sporta sacensībās; palīdzēt uzņemt viesus darba devēja mājās; kārtot darba devēja apģērbu un citas personiskās lietas; veikt citus līdzīga satura uzdevumus.

Šīs grupas profesijas:

5142 01 ISTABENIS

5142 02 PAVADONIS

5142 03 MĀJKALPOTĀJS

5142 04 SULAINIS

5142 05 Viesnīcas SULAINIS

 

5143 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

APBEDĪŠANAS PAKALPOJUMU DARBINIEKI

Šīs atsevišķās grupas darbinieki sniedz dažādus apbedīšanas pakalpojumus.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— veikt kremēšanu, balzamēšanu, iezārkošanu; veikt citus līdzīga satura uzdevumus.

Šīs grupas profesijas:

5143 01 BALZAMĒTĀJS

5143 02 IEZĀRKOTĀJS

5143 04 KAPRACIS

 

5149 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

CITU PAKALPOJUMU VEIDU DARBINIEKI

Šīs atsevišķās grupas darbinieki strādā par darba devēju pavadoņiem, kalpiem, deju partneriem, pavada klientus uz dažādiem izklaidējošiem pasākumiem vai arī strādā klubos par maksas partneriem.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— pavadīt darba devēju dažādās gaitās, lasīt priekšā, sarunāties ar viņu, piedalīties kopā ar darba devēju dažādos pasākumos; palīdzēt uzņemt viesus; rūpēties par darba devēja apģērbu un citām personiskajām lietām; pavadīt klientus uz restorāniem un citām izklaidēšanās vietām; pavadīt klientu uz dejām, būt par viņa deju partneri; sagaidīt klientus klubos un nodrošināt izklaidēšanos; veikt citus līdzīga satura uzdevumus.

Šīs grupas profesijas:

5149 01 Kluba SAIMNIEKS

5149 02 KALPS

5149 03 PAVADONIS

5149 04 Deju PARTNERIS

 

515 Mazā grupa

ASTROLOGI UN TIEM RADNIECĪGU

PROFESIJU DARBINIEKI

Šīs grupas darbinieki pareģo nākotnes notikumus klienta personiskajā dzīvē ar astroloģiskām un tām līdzīgām metodēm, sniedz padomus, kā izturēties dažādos gadījumos; nosaka pagātnes un nākotnes notikumus pēc klientu plaukstu līnijām, spēļu kārtīm un ar citām metodēm.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— sastādīt klientiem horoskopus, sniedzot informāciju par viņu pagātni un nākotni; noteikt piemērotāko laiku dažāda veida darbībai; pētīt zvaigznāju un zvaigžņu ietekmi uz klienta dzīvi; dot padomus par vienu vai otru aizsardzības līdzekļu lietošanu; atšifrēt klienta plaukstu līniju nozīmi, interpretēt klienta izvilkto kāršu nozīmi, tējas vai kafijas biezumu izvietojumu tasītē u.tml. un uz šo interpretāciju pamata paredzēt nākotnes notikumus; brīdināt klientu no draudošām briesmām un dot padomus par vēlamo rīcību; veikt citus līdzīga satura uzdevumus.

Šīs mazās grupas profesijas klasificētas atsevišķajās grupās:

5151 Astrologi un tiem radniecīgu profesiju darbinieki

5152 Zīlnieki, hiromanti un tiem radniecīgu profesiju darbinieki

 

5151 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

ASTROLOGI UN TIEM RADNIECĪGU

PROFESIJU DARBINIEKI

Šīs grupas darbinieki sastāda klientiem horoskopus, kuros skaidro viņu pagātnes notikumus un pareģo nākotni ar astroloģiskām un tām līdzīgām metodēm.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— sastādīt klientiem horoskopus, sniedzot informāciju par viņu pagātni un nākotni; noteikt piemērotāko laiku dažāda veida darbībai; pētīt zvaigznāju un zvaigžņu ietekmi uz klienta dzīvi; dot padomus par attiecīgu aizsardzības līdzekļu lietošanu; veikt citus līdzīga satura uzdevumus.

Šīs grupas profesijas:

5151 01 ASTROLOGS

 

5152 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

ZĪLNIEKI, HIROMANTI UN TIEM RADNIECĪGU

PROFESIJU DARBINIEKI

Šīs grupas darbinieki skaidro pagātnes notikumus un pareģo nākotni, pēc klientu plaukstu līnijām, spēļu kārtīm un citām metodēm.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— atšifrēt klienta plaukstu līniju nozīmi; interpretēt klienta izvilkto kāršu nozīmi, tējas vai kafijas biezumu izvietojumu tasītē u.tml. un uz šo interpretāciju pamata paredzēt nākotnes notikumus; brīdināt klientu par draudošām briesmām un dot padomus par vēlamo rīcību; veikt citus līdzīga satura uzdevumus.

Šīs grupas profesijas:

5152 01 HIROMANTS

5152 02 OKULTISTS

5152 03 ZĪLNIEKS

 

516 Mazā grupa

APSARDZES DARBINIEKI

Šīs grupas darbinieki dzēš ugunsgrēkus, glābj cilvēkus, mantu un materiālās vērtības ugunsgrēka laikā un pēc tā, sargā sabiedrisko kārtību, aiztur personas, kas pārkāpj likumus, regulē ceļu satiksmi, vada operācijas nelaimes gadījumu laikā, nodrošina kārtību un disciplīnu notiesāto cietumos un kolonijās.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— novērst un dzēst ugunsgrēkus; glābt pilsoņus, mantu un materiālās vērtības ugunsgrēka laikā un pēc tā likvidēšanas; sargāt sabiedrisko kārtību; sargāt pilsoņus un mantu no pretlikumīgas rīcības; aizturēt pilsoņus, kas pārkāpj likumus; regulēt satiksmi un vadīt operācijas nelaimes gadījumu laikā; izdarīt jaunatnākušo ieslodzīto pārmeklēšanu, nodot uzglabāšanā tiem piederošās vērtīgās lietas, pavadīt ieslodzītos uz kamerām, aizslēgt kameras; uzraudzīt ieslodzītos darba laikā, ēdienreizēs, pastaigās, lai novērstu bēgšanas mēģinājumus; patrulēt cietuma teritorijā; patrulēt pie ēkām, teritorijās, lai novērstu zādzības un vardarbību; veikt personu individuālās apsardzes pienākumus; patrulēt pludmalēs un peldbaseinos, lai novērstu nelaimes gadījumus un glābtu slīcējus; patrulēt liegumos, mežos, lai novērstu zādzības un malu medniecību; veikt citus līdzīga satura uzdevumus; vadīt citus darbiniekus.

Kvalifikācijas pamatprasības

Jāzina: profesionālās darbības metodes un paņēmieni; darbā lietojamo tehnisko līdzekļu darbības principi, lietošanas noteikumi; savstarpēji saistīto darba procesu izpildes secība, to racionāla organizācija, darba režīmi.

Jāprot: lietot praksē teorētiskās zināšanas un prasmi un tās nepārtraukti papildināt.

Jāatbild: par veikto pamatuzdevumu izpildes norisi un rezultātiem; par paša pieņemtajiem lēmumiem; par uzticētajiem darba līdzekļiem un priekšmetiem; par citu savā darbībā skarto cilvēku drošību.

Izglītība: vispārējā vidējā, speciālā izglītība.

Šīs grupas profesijas klasificētas atsevišķajās grupās:

5161 Ugunsdzēsēji un glābēji

5162 Policisti

5163 Ieslodzījuma apsardzes darbinieki

5169 Citi apsardzes darbinieki

 

5161 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

UGUNSDZĒSĒJI UN GLĀBĒJI

Šīs atsevišķās grupas darbinieki novērš un dzēš ugunsgrēkus, glābj cilvēkus un materiālās vērtības.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— novērst un dzēst ugunsgrēkus; izmantot speciālu tehniku ugunsgrēka dzēšanā un avāriju likvidēšanā; glābt cilvēkus, dzīvniekus, mantu un citas materiālās vērtības ugunsgrēka un citu avāriju laikā; veikt citus līdzīga satura uzdevumus; vadīt citus darbiniekus.

Šīs grupas profesijas:

5161 01 Meža ugunsgrēku PATRUĻNIEKS

5161 02 UGUNSDZĒSĒJS

5161 03 Meža UGUNSDZĒSĒJS

5161 04 GLĀBĒJS

 

5162 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

POLICISTI

Šīs grupas darbinieki sargā sabiedrisko kārtību, nodrošina likumu un instrukciju izpildi.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— sargāt sabiedrisko kārtību; sargāt pilsoņus un mantu no pretlikumīgas rīcības; aizturēt pilsoņus, kuri pārkāpj likumus; regulēt satiksmi un vadīt operācijas nelaimes gadījumu laikā; veikt citus līdzīga satura uzdevumus; vadīt citus darbiniekus.

Šīs grupas profesijas:

5162 05 POLICISTS

5162 06 Policijas SARGS

5162 07 KĀRTĪBNIEKS

 

5163 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

IESLODZĪJUMA APSARDZES DARBINIEKI

Šīs grupas darbinieki nodrošina kārtību cietumos un labošanas darbu kolonijās.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— izdarīt jaunatnākušo ieslodzīto pārmeklēšanu, nodot glabāšanā tiem piederošās vērtīgās lietas, pavadīt ieslodzītos uz kamerām, aizslēgt kameras; uzraudzīt ieslodzītos darba laikā, ēdienreizēs, pastaigās, lai novērstu bēgšanas mēģinājumus; patrulēt cietuma teritorijā; veikt citus līdzīga satura uzdevumus; vadīt citus darbiniekus.

Šīs grupas profesijas:

5163 01 CietumSARGS

5163 02 Cietuma UZRAUGS

 

5169 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

CITI APSARDZES DARBINIEKI

Šīs grupas darbinieki patrulē pie ēkām, dienesta autostāvvietām, teritorijās un dienesta telpās, lai novērstu zādzības, vardarbību, apsargā īpašumu un materiālās vērtības no izlaupīšanas un uzbrukumiem, nodrošina apsargājamo objektu noteikto darba dienas režīmu, to apmeklētāju, klientu un darbinieku drošību, aiztur noziedzniekus un veic miesassargu funkcijas.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— patrulēt pie ēkām, dienesta autostāvvietām, teritorijās un dienesta telpās, lai novērstu zādzības un vardarbību; veikt īpašuma un materiālo vērtību apsardzi; nodrošināt naudas līdzekļu pārvietošanu apsargājamās dienesta telpās, pavadīt inkasāciju; nepieciešamības gadījumā lietot spēku likumpārkāpēju aizturēšanai; nodrošināt caurlaižu režīmu apsargājamo objektu darbiniekiem un to apmeklētājiem; pārzināt apsargājamo objektu apsardzes un ugunsdrošības signalizāciju; pieņemt uz centrālās apsardzes pulti no apsargājamiem objektiem informāciju par šo objektu operatīvo stāvokli, apstrādāt un pārbaudīt to trauksmes signalizāciju, sekot apsargājamo objektu monitoriem; nodrošināt apsargājamās personas fizisko neaizskaramību, nodrošināt apsardzes ieroču uzskaiti un glabāšanu, veikt citus personu apsardzes pienākumus; patrulēt pludmalēs un peldbaseinos, lai novērstu nelaimes gadījumus un glābtu slīcējus; patrulēt liegumos, mežos, lai novērstu zādzības un malu medniecību; veikt citus līdzīga satura uzdevumus; vadīt citus darbiniekus.

Šīs grupas profesijas:

5169 01 ZEMESSARGS

5169 02 Jūras krasta ZEMESSARGS

5169 03 MEŽSARGS

5169 04 MIESASSARGS

5169 05 PATRUĻNIEKS

5169 06 Jūras krasta PATRUĻNIEKS

5169 07 Rezervāta UZRAUGS

5169 08 Satiksmes UZRAUGS

5169 09 Apsardzes ORGANIZATORS

5169 11 SARGS

5169 12 Apsardzes dienesta KONTROLIERIS

5169 14 DEŽURANTS

5169 15 Eksponātu UZRAUGS

5169 16 Drošības INSPEKTORS

5169 17 Apsardzes pults DEŽURANTS

5169 18 Apsardzes DEŽURANTS

5169 19 Apsardzes INSPEKTORS

5169 20 Tehniskais OPERATORS

5169 21 Bruņojuma INSPEKTORS

5169 22 Caurlaižu INSPEKTORS

 

52 APAKŠGRUPA

MODEĻI, PĀRDEVĒJI, TĒRPU UN

PREČU DEMONSTRĒTĀJI

Šīs grupas darbinieki pārdod dažādas preces, mākslas izstrādājumus, adījumus, avīzes, periodiskos izdevumus u.tml. vairumtirdzniecības un mazumtirdzniecības uzņēmumos, kioskos, tirgus laukumos un ielās; demonstrē preces, skaidro to iedalījumu un kvalitāti, kā arī demonstrē apģērbu; pozē fotogrāfiem, skulptoriem un māksliniekiem vai filmējas reklāmas filmā.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— transportēt pārdošanai paredzētās preces uz tirdzniecības zālēm un izvietot tās vitrīnās; noteikt preču iedalījumu un kvalitāti; palīdzēt pircējam izvēlēties preci; iepazīstināt pircēju ar cenām, kredīta noteikumiem; iesaiņot preces un nogādāt tās pasūtītājam; izrakstīt rēķinus, kvītis utt.; demonstrēt tirdzniecībā esošās preces; nepieciešamības gadījumā pārbaudīt kasiera ieņēmumus; iegūt vietējās pašvaldības atļauju kioska atvēršanai noteiktā (ielas) vietā; parakstīt līgumu par produktu derīgumu pārdošanai; iepirkt preces vai noslēgt kontraktu par dažādu preču un pārtikas produktu regulāru piegādi, noteikt cenas un pārdot preces; iepirkt no lauksaimniekiem augļus un dārzeņus un pārdot tos tirgū; iekraut un izkraut tirdzniecībai paredzētās preces; veikt uzskaiti; demonstrēt jaunu vai modernu apģērbu paraugus; demonstrēt apģērbu, lai noskaidrotu iespējamo pircēju vēlmes; pozēt fotomāksliniekiem, skulptoriem un gleznotājiem, kā arī filmēties reklāmas filmā.

Šīs apakšgrupas profesijas klasificētas mazajās grupās:

521 Tērpu demonstrētāji un citi modeļi

522 Veikalu pārdevēji un preču demonstrētāji

523 Kiosku un tirgus pārdevēji

 

521 Mazā grupa

TĒRPU DEMONSTRĒTĀJI UN CITI MODEĻI

Šīs grupas darbinieki demonstrē apģērbus un dažādus to piederumus pircējiem, pozē fotogrāfiem vai māksliniekiem.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— demonstrēt apģērbus vai dažādus to piederumus pircējiem fabriku modeļu demonstrācijas zālēs, vairumtirdzniecības vai mazumtirdzniecības uzņēmumos vai speciālās modes skatēs; pozēt fotomāksliniekiem, skulptoriem un gleznotājiem, kā arī fotogrāfiem un filmu operatoriem reklāmas veidošanai; veikt citus līdzīga satura uzdevumus.

Kvalifikācijas pamatprasības

Jāzina: profesionālās darbības metodes un paņēmieni; darbā lietojamo tehnisko līdzekļu darbības principi, lietošanas noteikumi; savstarpēji saistīto darba procesu izpildes secība, to racionāla organizācija, darba režīmi; pakalpojumu un preču cenu veidošanās pamatprincipi.

Jāprot: lietot praksē teorētiskās zināšanas un prasmi un tās nepārtraukti papildināt.

Jāatbild: par veikto pamatuzdevumu izpildes norisi un rezultātiem; par uzticētajiem darba līdzekļiem un priekšmetiem; par citu savā darbībā skarto cilvēku drošību.

Izglītība: vispārējā vidējā vai arodizglītība un kursi specialitātē.

Šīs grupas profesijas klasificētas atsevišķajā grupā:

5210 Tērpu demonstrētāji un citi modeļi

 

5210 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

TĒRPU DEMONSTRĒTĀJI UN CITI MODEĻI

Šīs grupas profesijas:

5210 01 Mākslas MODELIS

5210 02 Modes MODELIS

5210 03 Reklāmas MODELIS

5210 04 Tērpu demonstrēšanas MODELIS

5210 05 Tērpu DEMONSTRĒTĀJS

 

522 Mazā grupa

VEIKALU PĀRDEVĒJI UN PREČU DEMONSTRĒTĀJI

Šīs grupas darbinieki demonstrē un pārdod preces mazumtirgotājiem un vairumtirgotājiem vairumtirdzniecības uzņēmumos vai pircējiem mazumtirdzniecības uzņēmumos.

Pamatdarbības uzdevumi:

— transportēt pārdošanai paredzētās preces no noliktavas uz tirdzniecības zālēm un izvietot vitrīnās; izskaidrot pircējam preces labās īpašības un kvalitāti; palīdzēt izvēlēties preci; iepazīstināt pircēju ar cenām, kredīta un diskontēšanas noteikumiem; iesaiņot preces un nogādāt tās pasūtītājiem; izrakstīt rēķinus, kvītis u.tml.; nepieciešamības gadījumā pārbaudīt kasiera ieņēmumus; demonstrēt dažādas preces, lai iepazīstinātu pircējus ar to labajām īpašībām un veicinātu to pārdošanu; veikt citus līdzīga satura uzdevumus; vadīt citus darbiniekus.

Kvalifikācijas pamatprasības

Jāzina: profesionālās darbības metodes un paņēmieni; darbā lietojamo tehnisko līdzekļu darbības principi, lietošanas nosacījumi; savstarpēji saistīto darba procesu izpildes secība, to racionāla organizācija, darba režīmi; pakalpojumu un preču cenu veidošanās pamatprincipi.

Jāprot: lietot praksē teorētiskās zināšanas un prasmi un tās nepārtraukti papildināt.

Jāatbild: par veikto pamatuzdevumu izpildes norisi un rezultātiem; par uzticētajiem darba līdzekļiem un priekšmetiem; par citu savā darbībā skarto cilvēku drošību.

Izglītība: vispārējā vidējā, speciālā vai arodizglītība un kursi specialitātē.

Šīs grupas profesijas klasificētas atsevišķajā grupā:

5220 Veikalu pārdevēji un preču demonstrētāji

 

5220 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

VEIKALU PĀRDEVĒJI UN PREČU DEMONSTRĒTĀJI

Šīs grupas profesijas:

5220 01 Autoapkopes stacijas APKALPOTĀJS

5220 02 Benzīna uzpildes stacijas APKALPOTĀJS

5220 03 Preču DEMONSTRĒTĀJS

5220 04 Pasūtījumu veikala pārdevēja PALĪGS

5220 05 Mazumtirdzniecības veikala PĀRDEVĒJS

5220 06 Vairumtirdzniecības veikala PĀRDEVĒJS

5220 07 Degvielas uzpildes stacijas OPERATORS

 

523 Mazā grupa

KIOSKU UN TIRGUS PĀRDEVĒJI

Šīs grupas pārdevēji pārdod dažādas preces — mākslas izstrādājumus, adījumus, avīzes, periodiskos izdevumus, kā arī augļus un dārzeņus kioskos un tirgus laukumos.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— iegūt vietējās pašvaldības atļauju kioska atvēršanai noteiktā (ielas) vietā; parakstīt līgumu par produktu derīgumu pārdošanai; iepirkt preces vai noslēgt līgumu par dažādu preču un pārtikas produktu regulāru piegādi; noteikt cenas un pārdot preci; iepirkt no lauksaimniekiem augļus un dārzeņus un pārdot tos tirgū; iekraut un izkraut tirdzniecībai paredzētās preces; veikt uzskaiti; veikt citus līdzīga satura uzdevumus.

Kvalifikācijas pamatprasības

Jāzina: profesionālās darbības metodes un paņēmieni; darbā lietojamo tehnisko līdzekļu darbības principi, lietošanas nosacījumi; savstarpēji saistīto darba procesu izpildes secība, to racionāla organizācija, darba režīmi; pakalpojumu un preču cenu veidošanās pamatprincipi.

Jāprot: lietot praksē teorētiskās zināšanas un prasmi un tās nepārtraukti papildināt.

Jāatbild: par veikto pamatuzdevumu izpildes norisi un rezultātiem; par uzticētajiem darba līdzekļiem un priekšmetiem; par citu savā darbībā skarto cilvēku drošību.

Izglītība: vispārējā vidējā vai arodizglītība un kursi specialitātē.

Šīs grupas profesijas klasificētas atsevišķajā grupā:

5230 Kiosku un tirgus pārdevēji

 

5230 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

KIOSKU UN TIRGUS PĀRDEVĒJI

Šīs grupas profesijas:

5230 01 Ielas stenda PĀRDEVĒJS

5230 02 Kioska PĀRDEVĒJS

5230 03 Tirgus PĀRDEVĒJS

 

 

Sestā pamatgrupa *

KVALIFICĒTI LAUKSAIMNIECĪBAS

UN ZIVSAIMNIECĪBAS DARBINIEKI

* Pamatgrupa sadalīta divās apakšgrupās, lai norādītu, cik lielā mērā attiecīgas profesijas pārstāvji savā darbībā orientējas uz tirgu. Tas saistīts ar atšķirībām darba organizācijā, produkcijas kvalitātes pārbaudē, prasībās lietot standartizētu augstvērtīgu sēklmateriālu un lopbarību, kredītu piešķiršanas kārtībā, kā arī produkcijas realizācijas noteikumos. Lauksaimniecības un zivsaimniecības darbinieki, kas ražo produkciju personiskam patēriņam, var pārdot daļu savas produkcijas, lai par saņemto naudu iegādātos pirmās nepieciešamības priekšmetus, samaksātu nodokļus (ja tādi paredzēti). Šīs apakšgrupas darbiniekiem nav priekšrocību kredītu saņemšanas un produkcijas realizācijas jomā.

61 KVALIFICĒTI TIRGUS LAUKSAIMNIECĪBAS UN

ZIVSAIMNIECĪBAS DARBINIEKI

611 Preču dārzeņu un labības audzētāji

6111 Labības un sakņaugu audzētāji

6112 Koku un krūmu audzētāji

6113 Dārznieki, dārza kultūru un stādu audzētāji

6114 Jauktu lauksaimniecības kultūru audzētāji

612 Prečprodukcijas lopkopji un tiem radniecīgu profesiju darbinieki

6121 Piena lopu un citu mājdzīvnieku audzētāji

6122 Mājputnu audzētāji

6123 Biškopji

6124 Jauktas lopkopības prečprodukcijas ražotāji

6129 Citi lopkopības prečprodukcijas ražotāji un tiem radniecīgu

profesiju darbinieki

613 Preču labības un lopu audzētāji

6130 Preču labības un lopu audzētāji

614 Mežkopji un tiem radniecīgu profesiju darbinieki

6141 Mežstrādnieki un mežcirtēji

6142 Ogļdeģi un tiem radniecīgu profesiju darbinieki

615 Zivsaimniecības darbinieki un mednieki

6151 Ūdens augu un dzīvnieku audzētāji

6152 Iekšējo ūdeņu un piekrastes zvejnieki

6153 Dziļūdens zvejnieki

6154 Mednieki

62 PERSONISKĀ PATĒRIŅA LAUKSAIMNIECĪBAS UN

ZIVSAIMNIECĪBAS DARBINIEKI

621 Personiskā patēriņa lauksaimniecības un zivsaimniecības darbinieki

6210 Personiskā patēriņa lauksaimniecības un zivsaimniecības darbinieki

 

Sestā pamatgrupa

KVALIFICĒTI LAUKSAIMNIECĪBAS

UN ZIVSAIMNIECĪBAS DARBINIEKI

Kvalificēti lauksaimniecības un zivsaimniecības darbinieki audzē dažādas lauksaimniecības kultūras, novāc ražu, ražo lopkopības produkciju, audzē, apsargā un ekspluatē mežu, audzē un zvejo zivis, medī dzīvniekus.

Vairākumam šīs pamatgrupas darbinieku vajadzīgs otrais prasmes līmenis.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— sagatavot, mēslot zemi sēšanai, stādīšanai; sēt, stādīt, novākt ražu; audzēt augļu kokus, ogu krūmus, sakņaugus, novākt ražu; audzēt, uzraudzīt un ekspluatēt mežus; uzraudzīt meža zvērus un organizēt to medīšanu; audzēt un zvejot zivis; pārstrādāt, glabāt, realizēt lopkopības, lauksaimniecības, zivsaimniecības produkciju; vadīt citus darbiniekus.

Šīs pamatgrupas profesijas klasificētas apakšgrupās:

61 Kvalificēti tirgus lauksaimniecības un zivsaimniecības darbinieki

62 Personiskā patēriņa lauksaimniecības un zivsaimniecības darbinieki

 

61 APAKŠGRUPA

KVALIFICĒTI TIRGUS LAUKSAIMNIECĪBAS UN

ZIVSAIMNIECĪBAS DARBINIEKI

Kvalificēti lauksaimniecības un zivsaimniecības darbinieki audzē un novāc Latvijas apstākļiem piemērotu lauksaimniecības kultūru ražu, ražo lopkopības produkciju, audzē un medī dzīvniekus, audzē un zvejo zivis, audzē, apsargā un izmanto mežu, nodarbojas ar biškopību. Produkciju piegādā realizācijas organizācijām vai pārdod tirgū.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— mēslot, sagatavot zemi, sēt, stādīt; kopt tīrumus, dārzus un mežus; audzēt augļu kokus un krūmus; novākt lauksaimniecības kultūraugu un augļu koku ražu; vākt savvaļas kultūru ražu, audzēt ārstniecības augus; audzēt mājlopus un putnus; ražot biškopības produktus; audzēt, uzraudzīt un medīt zvērus, audzēt un zvejot zivis; audzēt, uzraudzīt un izmantot mežu; veikt produkcijas pirmapstrādi un realizāciju.

Šīs apakšgrupas profesijas klasificētas mazajās grupās:

611 Preču dārzeņu un labības audzētāji

612 Prečprodukcijas lopkopji un tiem radniecīgu profesiju darbinieki

613 Preču labības un lopu audzētāji

614 Mežkopji un tiem radniecīgu profesiju darbinieki

615 Zivsaimniecības darbinieki un mednieki

 

611 Mazā grupa

PREČU DĀRZEŅU UN LABĪBAS AUDZĒTĀJI

Šīs mazās grupas darbinieki audzē lauksaimniecības kultūras — kviešus, rudzus u.c. graudaugu kultūras, saknes, kartupeļus, augļu kokus, ogu krūmus, puķes, koku un krūmu stādus, sīpolus, dārzeņus u.c. āra platībās vai siltumnīcās, novāc ražu un piegādā to realizācijas organizācijām vai pārdod tirgū.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— noteikt audzēšanai vajadzīgo kultūraugu —sakņaugu, augļu koku un ogu krūmu, dārzeņu, stādu u.c. lauksaimniecības un dārzkopības produkcijas daudzumu un šķirnes; iegādāties sēklas, mēslojumu un materiālus; sagatavot zemi; stādīt kultūraugus, mēslot zemi; audzēt kultūraugus; novākt ražu; vākt savvaļas kultūraugus; aprūpēt darba lopus; saglabāt un pārstrādāt produkciju; veikt ēku, mašīnu mazo remontu; veikt citus līdzīga satura uzdevumus; vadīt citus darbiniekus.

Kvalifikācijas pamatprasības

Jāzina: augkopības agronomija; darbā lietojamo tehnisko līdzekļu uzbūve, darbības principi, lietošanas noteikumi; savstarpēji saistīto darba procesu izpildes secība, to racionāla organizācija, darba režīmi; produkcijas izmaksu veidošanās; tirgzinība.

Jāprot: izmantot praksē augkopības teorētiskās zināšanas un prasmi un tās nepārtraukti papildināt.

Jāatbild: par veiktā darba norisi un rezultātiem; par uzticētajiem darba līdzekļiem un priekšmetiem; par citu savā darbībā skarto personu drošību.

Izglītība: vidējā speciālā, aroda vai vidējā vispārējā izglītība un kursi.

Šīs mazās grupas profesijas klasificētas atsevišķajās grupās:

6111 Labības un sakņaugu audzētāji

6112 Koku un krūmu audzētāji

6113 Dārznieki, dārza kultūru un stādu audzētāji

6114 Jauktu lauksaimniecības kultūru audzētāji

 

6111 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

LABĪBAS UN SAKŅAUGU AUDZĒTĀJI

Šīs atsevišķās grupas darbinieki audzē kviešus, rudzus un citas graudaugu kultūras, sakņaugus — bietes, cukurbietes, kartupeļus u.c., novāc ražu un piegādā to realizācijas organizācijām vai pārdod tirgū.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— noteikt audzēšanai paredzēto lauksaimniecības kultūru un sakņaugu daudzumu un šķirnes; iegādāties sēklas, mēslojumu un citus nepieciešamos materiālus; sagatavot zemi; mēslot zemi; stādīt, audzēt kultūraugus; novākt ražu; veikt citus līdzīga satura uzdevumus; vadīt citus darbiniekus.

Šīs grupas profesijas:

6111 01 Graudaugu audzēšanas laukSAIMNIEKS

6111 02 Linu audzēšanas laukSAIMNIEKS

6111 03 Dārzeņu audzēšanas laukSAIMNIEKS

6111 04 Cukurbiešu audzēšanas laukSAIMNIEKS

6111 05 Kartupeļu audzēšanas laukSAIMNIEKS

6111 06 Graudaugu audzēšanas laukSTRĀDNIEKS

6111 07 Linu audzēšanas laukSTRĀDNIEKS

6111 08 Dārzeņu audzēšanas laukSTRĀDNIEKS

6111 09 Cukurbiešu audzēšanas laukSTRĀDNIEKS

6111 10 Kartupeļu audzēšanas laukSTRĀDNIEKS

 

6112 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

KOKU UN KRŪMU AUDZĒTĀJI

Šīs atsevišķās grupas darbinieki audzē augļu kokus un ogu krūmus, novāc ražu, veic tās pirmapstrādi, spiež sulu, piegādā produkciju realizācijas organizācijām vai pārdod tirgū.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— noteikt audzēšanai paredzēto augļu koku un ogu krūmu daudzumu un šķirnes; iegādāties sēklas, stādus, mēslojumu un citus nepieciešamos materiālus; sagatavot zemi; mēslot zemi; stādīt augļu kokus un ogu krūmus; novākt ražu; spiest sulu un veikt citus produkcijas pirmapstrādes darbus; veikt citus līdzīga satura uzdevumus; vadīt citus darbiniekus.

Šīs grupas profesijas:

6112 01 Augļu koku APGRIEZĒJS

6112 02 Kokaudzētavas SAIMNIEKS

6112 03 Kokaudzētavas STRĀDNIEKS

6112 04 Augļu koku POTĒTĀJS

6112 05 Bērzu sulas TECINĀTĀJS

6112 06 Augļu audzēšanas laukSAIMNIEKS

6112 07 Krūmu kultūru laukSAIMNIEKS

6112 08 Apiņu audzēšanas laukSAIMNIEKS

6112 09 Augļu audzēšanas laukSTRĀDNIEKS

6112 10 Krūmu kultūru audzēšanas laukSTRĀDNIEKS

6112 11 Apiņu audzēšanas laukSTRĀDNIEKS

 

6113 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

DĀRZNIEKI, DĀRZA KULTŪRU UN STĀDU AUDZĒTĀJI

Šīs atsevišķās grupas darbinieki audzē dārzeņus ar intensīvām metodēm, audzē kokus, krūmus, puķes un citus augus, audzē stādus, sīpolus, iegūst sēklas, piegādā produkciju realizācijas organizācijām vai pārdod tirgū.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— noteikt audzēšanai paredzēto dārzeņu, augļkopības un siltumnīcu produkcijas daudzumu un šķirnes; iegādāties sēklas, stādus, mēslojumu un citus nepieciešamos materiālus; sagatavot un mēslot zemi; audzēt dārzeņus ar intensīvām metodēm; audzēt puķes, koku un krūmu stādus, sīpolaugus; audzēt puķes, kokus un krūmus parkos un izstādēm; audzēt ārstniecības augus un sēnes; veikt citus līdzīga satura uzdevumus; vadīt citus darbiniekus.

Šīs grupas profesijas:

6113 01 DĀRZNIEKS

6113 02 Dārzniecības STRĀDNIEKS

6113 03 Dārzniecības LAUKKOPIS

6113 04 Parka DĀRZNIEKS

6113 05 Siltumnīcas DĀRZNIEKS

6113 06 Sēklu audzēšanas DĀRZNIEKS

6113 07 Siltumnīcas STRĀDNIEKS

6113 08 Puķu AUDZĒTĀJS

6113 09 Sēņu AUDZĒTĀJS

6113 10 Stādu AUDZĒTĀJS

6113 11 Rožu AUDZĒTĀJS

6113 12 Labiekārtošanas STRĀDNIEKS

6113 13 Apstādījumu KOPĒJS

6113 14 DaiļDĀRZNIEKS

6113 15 Augkopības STRĀDNIEKS

 

6114 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

JAUKTU LAUKSAIMNIECĪBAS KULTŪRU AUDZĒTĀJI

Šīs atsevišķās grupas darbinieki audzē graudaugus, sakņaugus, augļu kokus un ogu krūmus nespecializētās saimniecībās, piegādā produkciju realizācijas organizācijām vai pārdod to tirgū.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— noteikt audzēšanai paredzēto kultūru daudzumu un šķirnes; iegādāties sēklas, stādus, mēslojumu un citus nepieciešamos materiālus; sagatavot un mēslot zemi; stādīt un audzēt kultūraugus; novākt ražu; veikt citus līdzīga satura uzdevumus; vadīt citus darbiniekus.

Šīs grupas profesijas:

6114 01 LaukSAIMNIEKS

6114 02 LaukSTRĀDNIEKS

 

612 Mazā grupa

PREČPRODUKCIJAS LOPKOPJI UN TIEM

RADNIECĪGU PROFESIJU DARBINIEKI

Lopkopji un radniecīgu profesiju darbinieki audzē un kopj mājlopus —govis, aitas, cūkas, kazas, zirgus u.c., kā arī mājputnus, bites, kažokzvērus, meža putnus, meža zvērus. Iegūto produkciju regulāri piegādā realizācijas organizācijām vai pārdod tirgū.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— noteikt audzējamo dzīvnieku, putnu un bišu šķirnes un daudzumu; noteikt lopkopības, putnkopības, biškopības produktu ražošanai vajadzīgo barības daudzumu; iegādāties barību un citus produktus; audzēt un uzraudzīt dzīvniekus, putnus, bites; slaukt, cirpt, kaut mājlopus; saglabāt, pārstrādāt un realizēt produkciju; veikt ēku, mašīnu mazo remontu; veikt citus līdzīga satura uzdevumus; vadīt citus darbiniekus.

Kvalifikācijas pamatprasības

Jāzina: lopkopības teorija un prakse; darbā lietojamo tehnisko līdzekļu uzbūve, darbības principi, lietošanas noteikumi; savstarpēji saistīto darba procesu izpildes secība, to racionāla organizācija, darba režīmi; produkcijas izmaksu veidošanās; tirgzinība.

Jāprot: izmantot praksē lopkopības teorētiskās zināšanas un prasmi, un tās nepārtraukti papildināt.

Jāatbild: par veiktā darba norisi un rezultātiem; par uzticētajiem darba līdzekļiem un priekšmetiem; par citu savā darbībā skarto personu drošību.

Izglītība: vidējā speciālā, aroda vai vidējā vispārējā izglītība un kursi.

Šīs mazās grupas profesijas klasificētas atsevišķajās grupās:

6121 Piena lopu un citu mājdzīvnieku audzētāji

6122 Mājputnu audzētāji

6123 Biškopji

6124 Jauktās lopkopības produkcijas ražotāji

6129 Citi lopkopības preču produkcijas ražotāji un tiem radniecīgu profesiju

darbinieki

 

6121 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

PIENA LOPU UN CITU MĀJDZĪVNIEKU AUDZĒTĀJI

Šīs atsevišķās grupas darbinieki audzē un kopj mājlopus —govis, aitas, cūkas, kazas, darba un sporta zirgus, kā arī citus mājdzīvniekus —suņus, kaķus u.c. Pienu, gaļu, vilnu, ādas u.c. produkciju piegādā realizācijas organizācijām vai pārdod tirgū.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— noteikt audzēšanai paredzēto dzīvnieku skaitu un sugas; audzēt un pārdot lopbarību; audzēt un kopt lopus; slaukt govis un kazas, cirpt aitas, kaut mājlopus; uzglabāt produkciju un veikt tās pirmapstrādi; nomāt ēkas, mašīnas un inventāru, veikt to mazo remontu; piegādāt un realizēt produkciju; veikt citus līdzīga satura uzdevumus; vadīt citus darbiniekus.

Šīs grupas profesijas:

6121 01 LOPKOPIS

6121 02 Mājdzīvnieku audzēšanas laukSAIMNIEKS

6121 03 Liellopu audzēšanas laukSAIMNIEKS

6121 04 Aitu CIRPĒJS

6121 05 GANS

6121 06 Gaļas un ādu APSTRĀDĀTĀJS

6121 07 Mehanizētās slaukšanas OPERATORS

6121 08 Liellopu LOPKOPIS

6121 09 CŪKKOPIS

6121 10 AITKOPIS

6121 11 Zirgaudzētavas laukSAIMNIEKS

6121 12 Cūku audzēšanas laukSAIMNIEKS

6121 13 Aitu audzēšanas laukSAIMNIEKS

6121 14 Kažokādu mājdzīvnieku audzēšanas laukSAIMNIEKS

6121 15 Suņu AUDZĒTĀJS

6121 16 Sporta zirgu TRENERIS

6121 17 Jaunlopu KOPĒJS

6121 18 ZIRGKOPIS

 

6122 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

MĀJPUTNU AUDZĒTĀJI

Šīs atsevišķās grupas darbinieki audzē un kopj mājputnus. Olas, gaļu un spalvas piegādā realizācijas organizācijām vai pārdod tirgū.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— noteikt audzēšanai paredzēto mājputnu skaitu un sugas; audzēt vai iepirkt barību un nepieciešamos putnkopības materiālus; vairot putnus, tos audzēt un uzraudzīt, savākt olas; kaut putnus, apstrādāt, iesaiņot un transportēt gaļu; nomāt ēkas, mašīnas un inventāru, veikt to mazo remontu; piegādāt un realizēt produkciju; veikt citus līdzīga satura uzdevumus; vadīt citus darbiniekus.

Šīs grupas profesijas:

6122 01 Mājputnu audzēšanas laukSAIMNIEKS

6122 02 Mājputnu audzēšanas laukSTRĀDNIEKS

6122 03 Inkubatora OPERATORS

6122 04 PUTNKOPIS

6122 05 Olu ražošanas laukSAIMNIEKS

6122 06 Spalvu ŠĶIROTĀJS

 

6123 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

BIŠKPOJI

Šīs atsevišķās grupas darbinieki vairo, audzē un uzrauga bites, iegūst biškopības produkciju, piegādā to realizācijas organizācijām vai pārdod tirgū.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— noteikt audzēšanai paredzēto bišu saimju daudzumu un šķirnes; audzēt vai iepirkt bišu barību un nepieciešamos materiālus; vairot bites, tās audzēt un uzraudzīt; ievākt medu, vasku u.c. biškopības produkciju, veikt tās pirmapstrādi; piegādāt un realizēt produkciju; veikt citus līdzīga satura uzdevumus; vadīt citus darbiniekus.

Šīs grupas profesijas:

6123 01 BIŠKOPIS

6123 02 DRAVNIEKS

 

6124 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

JAUKTĀS LOPKOPĪBAS PREČPRODUKCIJAS RAŽOTĀJI

Šīs atsevišķās grupas darbinieki audzē un kopj dažādus mājlopus, mājdzīvniekus, mājputnus, bites. Produkciju piegādā realizācijas organizācijām vai pārdod tirgū.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— noteikt optimālu jauktā ganāmpulka lielumu un sastāvu; audzēt vai iepirkt labību un nepieciešamos materiālus; audzēt, kopt, vairot mājlopus, mājdzīvniekus, mājputnus, bites; slaukt govis un kazas, cirpt aitas, savākt olas, ievākt medu u.c. produkciju; uzglabāt produkciju un veikt tās pirmapstrādi; nomāt ēkas, mašīnas un inventāru, veikt to mazo remontu; piegādāt un realizēt produkciju; veikt citus līdzīga satura uzdevumus; vadīt citus darbiniekus.

Šīs grupas profesijas:

6124 01 Dažādu sugu dzīvnieku LOPKOPIS

6124 02 Dažādu sugu dzīvnieku audzēšanas laukSAIMNIEKS

 

6129 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

CITI LOPKOPĪBAS PREČPRODUKCIJAS RAŽOTĀJI

UN TIEM RADNIECĪGU PROFESIJU DARBINIEKI

Šīs atsevišķās grupas darbinieki audzē un kopj meža zvērus, meža putnus, meža kažokzvērus, piegādā tos un to produkciju realizācijas organizācijām, zooloģiskiem dārziem, cirkiem vai arī pārdod tirgū, nodarbojas ar dzīvnieku dresēšanu.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— nomāt vai iepirkt zemi, ēkas, inventāru un to izmantot; noteikt audzēšanai paredzēto meža dzīvnieku skaitu un sugas; iepirkt barību un nepieciešamos materiālus; audzēt, vairot un kopt dzīvniekus; kaut dzīvniekus, dīrāt ādas, veikt produkcijas pirmapstrādi u.tml., sagatavot un piegādāt to realizācijai; aizsargāt un barot dzīvniekus rezervātos un medību saimniecībās; dresēt dzīvniekus sacīkstēm, cirka priekšnesumiem u.c.; veikt citus līdzīga satura uzdevumus; vadīt citus darbiniekus.

Šīs grupas profesijas:

6129 01 Laboratorijas dzīvnieku AUDZĒTĀJS

6129 02 Dzīvnieku DRESĒTĀJS

6129 03 Savvaļas /putnu AUDZĒTĀJS

6129 04 Savvaļas /kažokādu dzīvnieku KOPĒJS

6129 05 Savvaļas /kažokādu dzīvnieku audzēšanas laukSAIMNIEKS

6129 06 Krātiņa UZRAUGS

6129 07 Dzīvnieku rezervāta UZRAUGS

6129 08 Suņu audzētavas UZRAUGS

6129 09 Zooloģiskā dārza UZRAUGS

6129 10 Zooloģiskā dārza STRĀDNIEKS

6129 11 Vivārija dzīvnieku KOPĒJS

6129 12 Lopu KĀVĒJS

6129 13 Suņkopības INSTRUKTORS

6129 14 Suņu PAVADONIS

 

613 Mazā grupa

PREČU LABĪBAS UN LOPU AUDZĒTĀJI

Šīs mazās grupas darbinieki veic darbus, kas saistīti ar lauku kultūru, augļu koku, ogu krūmu un citu kultūru audzēšanu, ražas novākšanu un lopkopības produkcijas ražošanu.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— noteikt audzēšanai nepieciešamo augu kultūru un dzīvnieku daudzumu un šķirnes; iegādāties barību un citus produktus; sagatavot zemi; sēt, stādīt kultūraugus; mēslot zemi; novākt ražu; audzēt, kopt, kaut dzīvniekus; pārstrādāt, saglabāt, realizēt produkciju; veikt ēku, mašīnu mazo remontu; veikt citus līdzīga satura uzdevumus; vadīt citus darbiniekus.

Kvalifikācijas pamatprasības

Jāzina: agronomija un zootehnikas teorija un prakse; darbā lietojamo tehnisko līdzekļu uzbūve, darbības principi, lietošanas noteikumi; savstarpēji saistīto darba procesu izpildes secība, to racionāla organizācija, darba režīmi; produkcijas izmaksu veidošanās; tirgzinība.

Jāprot: izmantot praksē lauksaimniecības un lopkopības teorētiskās zināšanas un tās papildināt.

Jāatbild: par veiktā darba norisi un rezultātiem; par uzticētajiem darba līdzekļiem un priekšmetiem; par citu savā darbībā skarto personu drošību.

Izglītība: vidējā speciālā, aroda vai vidējā vispārējā izglītība un kursi.

Šīs mazās grupas profesijas klasificētas atsevišķajā grupā:

6130 Preču labības un lopu audzētāji

 

6130 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

PREČU LABĪBAS UN LOPU AUDZĒTĀJI

Šīs grupas profesijas:

6130 01 LaukSAIMNIEKS

6130 02 LaukSTRĀDNIEKS

6130 03 ZEMNIEKS

 

614 Mazā grupa

MEŽKOPJI UN TIEM RADNIECĪGU

PROFESIJU DARBINIEKI

Šīs grupas darbinieki plāno un veic nepieciešamos meža audzēšanas, aizsargāšanas un ekspluatācijas darbus, stāda, kopj mežu, izstrādā cirsmas, cērt kokus, tos atzaro, izved no cirsmām, sazāģē, sakrauj, sien un pludina plostus, sargā mežu, dzēš ugunsgrēku, iegūst kokogles un terpentīnu, piegādā meža produkciju realizācijas organizācijām.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— stādīt un kopt kokus; novērtēt koku rezerves; cirst kokus; apstrādāt baļķus cirsmās; izvest baļķus; pludināt plostus; uzraudzīt mežu; dzēst ugunsgrēku; iegūt ķīmiskos produktus; medīt zvērus; veikt citus līdzīga satura uzdevumus.

Kvalifikācijas pamatprasības

Jāzina: mežu audzēšanas, kopšanas un izstrādes teorija un prakse; darbā lietojamo tehnisko līdzekļu uzbūve, darbības principi, lietošanas noteikumi; savstarpēji saistīto darba procesu izpildes secība, to racionāla organizācija, darba režīmi; produkcijas izmaksu veidošanās; tirgzinība.

Jāprot: izmantot praksē mežsaimniecības un mežu izstrādes teorētiskās zināšanas un prasmi, lietot medību ieroci.

Jāatbild: par veiktā darba norisi un rezultātiem; par uzticētajiem darba līdzekļiem un priekšmetiem; par citu savā darbībā skarto personu drošību.

Izglītība: vidējā speciālā, aroda vai vidējā vispārējā izglītība un kursi.

Šīs mazās grupas profesijas klasificētas atsevišķajās grupās:

6141 Mežstrādnieki un mežcirtēji

6142 Ogļdeģi un tiem radniecīgu profesiju darbinieki

 

6141 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

MEŽSTRĀDNIEKI UN MEŽCIRTĒJI

Šīs atsevišķās grupas darbinieki audzē, kopj, uzrauga un ekspluatē mežu, piegādā meža produkciju realizācijas organizācijām.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— stādīt un kopt kokus; novērtēt koksnes rezerves; cirst un zāģēt kokus; apstrādāt baļķus cirsmās; izvest, kraut baļķus, siet plostus un pludināt tos pa upēm; uzraudzīt mežu; dzēst meža ugunsgrēku; veikt citus līdzīga satura uzdevumus; vadīt citus darbiniekus.

Šīs grupas profesijas:

6141 01 Koku AIZZĪMĒTĀJS

6141 02 Koku ATZAROTĀJS

6141 03 Koku VEDĒJS

6141 04 MEŽCIRTĒJS

6141 05 MEŽSTRĀDNIEKS

6141 06 PLOSTNIEKS

6141 07 Koku PLUDINĀTĀJS

6141 08 Malkas SKALDĪTĀJS

6141 09 ZĀĢĒTĀJS

6141 10 Plostu SĒJĒJS

6141 11 Meža STĀDĪTĀJS

6141 12 Kokmateriālu MARĶĒTĀJS

6141 13 Koku KRĀVĒJS

6141 14 Koksnes ŠĶIROTĀJS

6141 15 Zāģu SAGATAVOTĀJS

6141 16 Pašgājēja transporta līdzekļu VADĪTĀJS

6141 17 Vinčas VADĪTĀJS

6141 18 Treilēšanas un iekraušanas iekārtu MAŠĪNISTS

6141 19 Automatizēto meža transporta līdzekļu OPERATORS

 

6142 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

OGĻDEĢI UN TIEM RADNIECĪGU

PROFESIJU DARBINIEKI

Šīs atsevišķās grupas darbinieki ar vienkāršas tehnikas palīdzību pārstrādā koksni, iegūstot no tās kokogles un terpentīnu.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— iegūt kokogles, vienkāršos cepļos lēni sadedzinot koksni; iegūt terpentīnu, ar vienkāršas iekārtas palīdzību termiski apstrādājot koksni; veikt citus līdzīga satura uzdevumus; vadīt citus darbiniekus.

Šīs grupas profesijas:

6142 01 ATSVEĶOTĀJS

6142 02 OGĻDEĢIS

615 Mazā grupa

ZIVSAIMNIECĪBAS DARBINIEKI UN MEDNIEKI

Šīs mazās grupas darbinieki audzē zivis, kultivē ūdens floru un faunu, zvejo zivis iekšējos ūdeņos, piekrastes zonā un dziļūdeņos, medī zvērus, piegādā produkciju realizācijas organizācijām.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— audzēt zivis; iegādāties barību un citus produktus; sagatavot tīklus, zvejas rīkus, iekārtas; vadīt zvejas kuģus un laivas; zvejot zivis; veikt zivju pirmapstrādi; realizēt produkciju; lāpīt tīklus, labot zvejas rīkus, veikt iekārtu un būvju mazo remontu; medīt zvērus; veikt citus līdzīga satura uzdevumus; vadīt citus darbiniekus.

Kvalifikācijas pamatprasības

Jāzina: zivkopības, medību saimniecības, ūdens floras un faunas teorija un prakse; darbā lietojamo tehnisko līdzekļu uzbūve, darbības principi, lietošanas noteikumi; savstarpēji saistīto darba procesu izpildes secība, to racionāla organizācija, darba režīmi; produkcijas izmaksu veidošanās; tirgzinība.

Jāprot: izmantot praksē zivsaimniecības, medību saimniecības, ūdens floras un faunas kultivēšanas teorētiskās zināšanas un prasmi un tās papildināt, lietot medību ieroci.

Jāatbild: par veiktā darba norisi; par darba līdzekļiem un priekšmetiem; par citu savā darbībā skarto personu drošību.

Izglītība: vidējā speciālā, aroda vai vidējā vispārējā izglītība un kursi.

Šīs mazās grupas profesijas klasificētas atsevišķajās grupās:

6151 Ūdens augu un dzīvnieku audzētāji

6152 Iekšējo ūdeņu un piekrastes zvejnieki

6153 Dziļūdens zvejnieki

6154 Mednieki

 

6151 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

ŪDENS AUGU UN DZĪVNIEKU AUDZĒTĀJI

Šīs atsevišķās grupas darbinieki audzē un vairo zivis, ūdens augus un dzīvniekus, piegādā tos realizācijas organizācijām vai pārdod tirgū.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— ieaudzēt un uzraudzīt zivis, ūdensaugus un dzīvniekus; sagādāt barību un citus produktus; veikt zivju, ūdens augu un dzīvnieku pirmapstrādi un sagatavot tos transportēšanai; veikt ēku un tehnisko līdzekļu mazo remontu; piegādāt zivis, ūdens augus un dzīvniekus realizācijas organizācijām; veikt citus līdzīga satura uzdevumus; vadīt citus darbiniekus.

Šīs grupas profesijas:

6151 01 ZIVKOPIS

6151 02 ZivSAIMNIEKS

6151 03 Zivju /inkubatora STRĀDNIEKS

 

6152 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

IEKŠĒJO ŪDEŅU UN PIEKRASTES ZVEJNIEKI

Šīs atsevišķās grupas darbinieki individuāli vai zvejas kuģu ekipāžu sastāvā zvejo iekšējās ūdenskrātuvēs vai piekrastes zonā. Produkciju piegādā realizācijas organizācijām vai pārdod tirgū.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— sagatavot tīklus un citus zvejas rīkus; vadīt zvejas kuģus un laivas uz zvejas vietām un atpakaļ; iemest tīklus, ielikt citus zvejas rīkus un tos izņemt; tīrīt, saldēt, atlaidināt un sālīt zivis uz kuģa vai krastā; realizēt produkciju; veikt citus līdzīga satura uzdevumus; vadīt citus darbiniekus.

Šīs grupas profesijas:

6152 01 Saldūdens /zivju APSTRĀDĀTĀJS

6152 02 ZVEJNIEKS

 

6153 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

DZIĻŪDENS ZVEJNIEKI

Šīs atsevišķās grupas darbinieki zvejas kuģu ekipāžu sastāvā zvejo zivis dziļūdeņos un piegādā tās realizācijas organizācijām.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— sagatavot tīklus un citus zvejas rīkus; vadīt zvejas kuģus uz zvejas vietām un atpakaļ; iemest tīklus, ielikt citus zvejas rīkus un tos izņemt; tīrīt, saldēt, atlaidināt un sālīt zivis uz kuģa vai krastā; realizēt produkciju; veikt citus līdzīga satura uzdevumus; vadīt citus darbiniekus.

Šīs grupas profesijas:

6153 01 Zivju APSTRĀDĀTĀJS

6153 02 Zivju apstrādes OPERATORS

6153 03 ZVEJNIEKS

 

6154 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

MEDNIEKI

Šīs atsevišķās grupas darbinieki medī un ķer lamatās zvērus un putnus, lai iegūtu gaļu, ādas, spalvas u.c. produktus, ko piegādā realizācijas organizācijām vai pārdod tirgū.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— medīt zvērus un putnus; izlikt lamatas zvēru un putnu ķeršanai; veikt medījumu pirmapstrādi; realizēt produkciju; veikt citus līdzīga satura uzdevumus; vadīt citus darbiniekus.

Šīs grupas profesijas:

6154 01 Medību DZINĒJS

6154 02 MEDNIEKS

 

62 APAKŠGRUPA

PERSONISKĀ PATĒRIŅA LAUKSAIMNIECĪBAS UN

ZIVSAIMNIECĪBAS DARBINIEKI

Lauksaimniecības un zivsaimniecības darbinieki, kas ražo personiskam patēriņam, audzē labību, dārzeņus, augļus u.c. kultūras, audzē mājlopus, vāc savvaļas augļus un augus, medī zvērus un zvejo zivis.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— sagatavot augsni, sēt, stādīt, kopt lauksaimniecības kultūras, novākt ražu; audzēt un novākt dārzeņus, augļus; audzēt un vākt ārstniecības augus; audzēt un kopt mājlopus un citus mājdzīvniekus; iegūt pienu, gaļu, vilnu, ādas u.c. produktus; medīt zvērus; zvejot zivis; sagādāt malku; celt dzīvojamās un saimniecības ēkas; izgatavot vienkāršus darba rīkus, traukus un apģērbu; daļu produktu pārdot vietējā tirgū; veikt citus līdzīga satura uzdevumus.

Šīs apakšgrupas profesijas klasificētas mazajā grupā:

621 Personiskā patēriņa lauksaimniecības un zivsaimniecības darbinieki

 

621 Mazā grupa

PERSONISKĀ PATĒRIŅA LAUKSAIMNIECĪBAS UN

ZIVSAIMNIECĪBAS DARBINIEKI

Šīs mazās grupas darbinieki audzē labību, dārzeņus, augļus u.c. kultūras un mājlopus, vāc savvaļas augļus un augus, medī zvērus un zvejo zivis savam un savas ģimenes patēriņam.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— sagatavot augsni, sēt, stādīt, kopt lauksaimniecības kultūras, novākt ražu; audzēt un novākt dārzeņus, augļus; audzēt un vākt ārstniecības augus; audzēt un kopt mājlopus un citus mājdzīvniekus; iegūt pienu, gaļu, vilnu, ādas u.c. produktus; medīt zvērus; zvejot zivis; sagādāt malku; celt dzīvojamās un saimniecības ēkas; izgatavot vienkāršus darba rīkus, traukus, apģērbu; dažus produktus pārdot vietējā tirgū; veikt citus līdzīga satura uzdevumus.

Kvalifikācijas pamatprasības

Jāzina: agronomijas, dārzkopības un lopkopības pamatprincipi; darbā lietojamo tehnisko līdzekļu uzbūve un darbības principi, darba procesu izpildes secība un to organizācija, darba drošības noteikumi.

Jāprot: izmantot praksē agronomijas, dārzkopības un lopkopības teorētiskās zināšanas.

Jāatbild: par veiktā darba norisi un rezultātiem, par citu darba procesā nodarbināto personu drošību.

Izglītība: vidējā speciālā, aroda vai vidējā vispārējā izglītība.

Šīs mazās grupas profesijas klasificētas atsevišķajā grupā:

6210 Personiskā patēriņa lauksaimniecības un zivsaimniecības darbinieki

 

6210 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

PERSONISKĀ PATĒRIŅA LAUKSAIMNIECĪBAS UN

ZIVSAIMNIECĪBAS DARBINIEKI

Šīs grupas profesijas:

6210 01 ZEMNIEKS

 

 

Septītā pamatgrupa

KVALIFICĒTI STRĀDNIEKI UN AMATNIEKI

71 IEGUVES RŪPNIECĪBAS UN CELTNIECĪBAS STRĀDNIEKI

711 Ieguves rūpniecības strādnieki

7111 Karjera strādnieki

7112 Spridzinātāji

7113 Akmeņkaļi

7114 Pazemes strādnieki

712 Celtnieki

7121 Celtnieki

7122 Mūrnieki

7123 Betonētāji un tiem radniecīgu profesiju strādnieki

7124 Namdari un galdnieki

7129 Citi celtnieki, montētāji un tiem radniecīgu profesiju strādnieki

713 Apdares būvdarbu strādnieki

7131 Jumiķi

7132 Grīdu un plāksnīšu licēji

7133 Apmetēji

7134 Izolētāji

7135 Stiklinieki

7136 Sanitārtehniķi

7137 Būvelektriķi

714 Krāsotāji un citu darbu strādnieki

7141 Krāsotāji un tapešu līmētāji

7142 Lakotāji un tiem radniecīgu profesiju strādnieki

7143 Celtniecības konstrukciju tīrītāji

72 METĀLAPSTRĀDES, MAŠĪNBŪVES UN TĀM Radniecīgu

SFĒRU STRĀDNIEKI

721 Metālapstrādes strādnieki

7211 Metālliešanas veidņu izgatavotāji

7212 Metinātāji

7213 Valcētāji, skārdnieki un tiem radniecīgu profesiju strādnieki

7214 Metāla konstrukciju montētāji

7215 Takelētāji

7216 Zemūdens strādnieki

722 Kalēji un instrumentu izgatavotāji

7221 Kalēji un presētāji

7222 Instrumentatslēdznieki

7223 Metālapstrādes darbgaldu strādnieki

7224 Slīpētāji, pulētāji, instrumentu asinātāji

723 Mehāniķi un atslēdznieki

7231 Transporta līdzekļu mehāniķi un atslēdznieki

7232 Lidmašīnu mehāniķi

7233 Rūpniecības un lauksaimniecības mašīnu mehāniķi un atslēdznieki

724 Elektromehānisko un elektronisko iekārtu mehāniķi un montieri

7241 Elektromehānisko iekārtu mehāniķi

7242 Elektronisko iekārtu mehāniķi

7243 Radio un televīzijas iekārtu mehāniķi

7244 Telegrāfa un telefona iekārtu mehāniķi

7245 Elektrolīniju mehāniķi

73 PRECĪZIJAS IZSTRĀDĀJUMU, ROKU DARBA MĀKSLAS

PRIEKŠMETU IZGATAVOTĀJI, IESPIEDĒJI UN TIEM

RADNIECĪGU PROFESIJU STRĀDNIEKI

731 Precīzijas izstrādājumu un mūzikas instrumentu izgatavotāji un labotāji

7311 Precīzijas ierīču un instrumentu izgatavotāji un labotāji

7312 Mūzikas instrumentu izgatavotāji un labotāji

7313 Juvelieri

732 Podnieki, keramikas un stikla priekšmetu izgatavotāji un tiem

radniecīgu profesiju strādnieki

7321 Keramiķi, podnieki un tiem radniecīgu profesiju strādnieki

7322 Stikla priekšmetu izgatavotāji

7323 Stikla gravētāji

7324 Apgleznotāji un tiem radniecīgu profesiju strādnieki

733 Koka, tekstiliju, ādas un tiem radniecīgu materiālu apstrādātāji

7331 Koka, minerālu un tiem radniecīgu materiālu mākslas priekšmetu

izgatavotāji

7332 Tekstiliju, ādas un tiem radniecīgu materiālu mākslas izstrādājumu

izgatavotāji

734 Iespiedēji un tiem radniecīgu profesiju strādnieki

7341 Burtliči, iespiedēji un tiem radniecīgu profesiju strādnieki

7342 Stereotipisti un elektrotipisti

7343 Iespiedgravētāji

7344 Fotogrāfi un tiem radniecīgu profesiju strādnieki

7345 Grāmatsējēji un tiem radniecīgu profesiju strādnieki

7346 Zīdspiedēji un audumspiedēji

74 CITI RADNIECĪGU PROFESIJU STRĀDNIEKI UN AMATNIEKI

741 Pārtikas produktu ražotāji

7411 Miesnieki, zivju pārstrādātāji un tiem radniecīgu profesiju strādnieki

7412 Maiznieki un konditori

7413 Piena produktu ražotāji

7414 Augļu, dārzeņu un tiem līdzīgu produktu pārstrādātāji

7415 Pārtikas produktu un dzērienu degustētāji

7416 Tabakas izstrādājumu ražotāji

742 Kokapstrādes strādnieki un mēbeļu izgatavotāji

7421 Koksnes pirmapstrādes strādnieki

7422 Mēbeļu un citu koka izstrādājumu ražotāji

7423 Kokapstrādes instrumentu un darbagaldu regulētāji

7424 Pinēji, slotu izgatavotāji un tiem radniecīgu profesiju strādnieki

743 Audumu, apģērbu izgatavotāji un tiem radniecīgu profesiju strādnieki

7431 Šķiedru sagatavotāji

7432 Audēji, adītāji un tiem radniecīgu profesiju strādnieki

7433 Šuvēji un cepuru izgatavotāji

7434 Kažokādu apstrādātāji un tiem radniecīgu profesiju strādnieki

7435 Tekstiliju, ādu un tām līdzīgu materiālu piegriezēji

7436 Šuvēji, izšuvēji un tiem radniecīgu profesiju strādnieki

7437 Mēbeļu apvilcēji un tiem radniecīgu profesiju strādnieki

744 Kažokādu izstrādātāji, ādmiņi, apavu izgatavotāji un tiem radniecīgu

profesiju strādnieki

7441 Kažokādu izstrādātāji un ādmiņi

7442 Kurpnieki un tiem radniecīgu profesiju strādnieki

745 Tehnoloģiskā procesa operāciju kontrolieri, laboranti un tiem

radniecīgu profesiju strādnieki

7451 Tehnoloģiskā procesa operāciju kontrolieri un tiem radniecīgu

profesiju strādnieki

7452 Laboranti

 

Septītā pamatgrupa

KVALIFICĒTI STRĀDNIEKI UN AMATNIEKI

Šīs grupas darbinieki savas speciālās zināšanas izmanto ieguves rūpniecības, celtniecības, metālapstrādes un mašīnu apkalpošanas nozarēs, mašīnu un darbarīku ražošanā, veicot iespieddarbus, pārstrādājot produktus, kā arī ražojot izstrādājumus no auduma, ādas, māla, metāla, ziediem vai citiem materiāliem.

Darbi tiek veikti ar rokām vai ierīcēm, ko izmanto fiziskā spēka un laika patēriņa samazināšanai, kā arī izstrādājumu kvalitātes uzlabošanai. Šīs pamatgrupas darbiniekiem jāzina ražošanas process, izmantojamie materiāli un ierīces, kā arī galaprodukta īpašības un lietojamība. Lielākajai daļai šīs grupas profesiju nepieciešams otrais prasmes līmenis.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— iegūt un pārstrādāt derīgos izrakteņus; veikt ēku un citu būvju celtniecību, tehnisko aprūpi un remontu; izgatavot metāla konstrukcijas, iekārtas un ierīces, pārklāt, pulēt metāla virsmas, uzstādīt un vadīt darbagaldus; apkalpot un remontēt transporta līdzekļus, dzinējus, ražošanas iekārtas; montēt, regulēt un remontēt elektromehāniskās un elektrotehniskās mašīnas un instrumentus; izgatavot precīzijas instrumentus, dārgmetāla, stikla, keramikas, koka, ziedu, ādas, auduma vai citu materiālu izstrādājumus, mākslas priekšmetus; veikt iespieddarbus; veikt pārtikas produktu pārstrādi.

Šīs pamatgrupas profesijas klasificētas apakšgrupās:

71 Ieguves rūpniecības un celtniecības strādnieki

72 Metālapstrādes, mašīnbūves un tām radniecīgu sfēru strādnieki

72 Precīzijas izstrādājumu, roku darba mākslas priekšmetu izgatavotāji,

iespiedēji un tiem radniecīgu profesiju strādnieki

74 Citi radniecīgu profesiju strādnieki un amatnieki

 

71 APAKŠGRUPA

IEGUVES RŪPNIECĪBAS UN

CELTNIECĪBAS STRĀDNIEKI

Šīs grupas darbinieki iegūst un pārstrādā derīgos izrakteņus, skalda un sagatavo akmeņus celtniecībai vai citiem mērķiem, ceļ, uzrauga un remontē ēkas un citas būves.

Darbs veicams ar rokām vai ierīcēm, kas samazina fiziskā darba un laika patēriņu. Šīs apakšgrupas darbiniekiem jāzina sava darba procesa organizācija, izmantojamie materiāli un ierīces, galaprodukta īpašības un tā izmantošana.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— iegūt un pārstrādāt cietos minerālus, apstrādāt un smalcināt akmeņus; veikt ēku celtniecību, remontu un tehnisko apkopi.

Šīs apakšgrupas profesijas klasificētas mazajās grupās:

711 Ieguves rūpniecības strādnieki

712 Celtnieki

713 Apdares būvdarbu strādnieki

714 Krāsotāji un citu būvdarbu strādnieki

 

711 Mazā grupa

IEGUVES RŪPNIECĪBAS STRĀDNIEKI

Šīs mazās grupas strādnieki iegūst cietos minerālus, veic spridzināšanas darbus, nosaka spridzināšanas vietu un lādiņa stiprumu; atšķeļ karjerā akmens blokus un ar rokām vai rokas instrumentiem sagriež, veido un pulē tos dekoratīviem mērķiem.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— veikt minerālu atsegšanu karjerā; veikt minerālu ieguvi karjerā; veikt nostiprināšanas darbus; noņemt minerālu paraugus; noteikt nepieciešamo spridzināšanas vietu un lādiņa lielumu; veikt spridzināšanas darbus; veikt akmens bloku atskaldīšanu; veikt iegūto bloku šķirošanu; veikt akmens bloku apstrādi, zāģēšanu, pulēšanu; iegriezt uzrakstus, zīmējumus kapu pieminekļos; veikt citus līdzīga satura uzdevumus.

Kvalifikācijas pamatprasības

Jāzina: darbā lietojamo tehnisko līdzekļu uzbūve, darbības principi, lietošanas noteikumi; savstarpēji saistīto darba procesu izpildes secība, to racionāla organizācija, darba režīmi.

Jāprot: izmantot praksē teorētiskās zināšanas un prasmi un tās nepārtraukti papildināt.

Jāatbild: par uzdotā darba norisi un rezultātiem; par uzticētajiem darba līdzekļiem un priekšmetiem; par citu savā darbībā skarto personu drošību.

Izglītība: arodizglītība vai amatizglītība.

Šīs mazās grupas profesijas klasificētas atsevišķajās grupās:

7111 Karjera strādnieki

7112 Spridzinātāji

7113 Akmeņkaļi

7114 Pazemes strādnieki

 

7111 ATSEVIŠKĀ GRUPA

KARJERA STRĀDNIEKI

Šīs atsevišķās grupas strādnieki iegūst minerālus no dziļajām un atklātajām atradnēm.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— iegūt ogles, rūdu un citus minerālus; gatavot koka vai metāla balstus un kolonnas; savākt paraugus laboratorijas pētījumiem; iegūt krītu, mālu, granti, smiltis atklātā karjerā; veikt citus līdzīga satura uzdevumus.

Šīs grupas profesijas:

7111 01 KALNRACIS

7111 02 Karjera STRĀDNIEKS

7111 03 Paraugu NOŅĒMĒJS

7111 04 Karjera NOSTIPRINĀTĀJS

7111 05 Karjera BŪVGALDNIEKS

 

7112 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

SPRIDZINĀTĀJI

Šīs atsevišķās grupas strādnieki veic spridzināšanu, lai sasmalcinātu ogles, rūdu vai citus minerālus, kā arī lai izveidotu būvbedres.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— noteikt spridzināšanas vietas; noteikt sprādziena stiprumu un sagatavot lādiņu; sagatavot spridzināšanas vietu un veikt spridzināšanu; veikt citus līdzīga satura uzdevumus.

Šīs grupas profesijas:

7112 01 SPRIDZINĀTĀJS

 

7113 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

AKMEŅKAĻI

Šīs atsevišķās grupas strādnieki šķeļ akmens bluķus, apstrādā tos ar rokas instrumentiem, lai veidotu skulptūras vai izmantotu tos celtniecībā.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— šķelt, griezt, urbt un slīpēt granīta, marmora un citus akmens bluķus; uzstādīt skulptūras un pieminekļus; griezt akmens plāksnes; veikt citus līdzīga satura uzdevumus.

Šīs grupas profesijas:

7113 01 AKMEŅKALIS

7113 02 Uzstādes AKMEŅKALIS

7113 03 Mūrniecības AKMEŅKALIS

7113 04 DekorētājAKMEŅKALIS

7113 05 Smilšstrūklošanas AKMEŅKALIS

 

7114 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

PAZEMES STRĀDNIEKI

Šīs atsevišķās grupas strādnieki izpilda pazemes izciršanas un šahtu ierīkošanas darbus.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— izcirst un izcelt iežus no cirtnes; izpildīt nojaukšanas un stiprināšanas darbus cirtnē, apvalka montāžas darbus, tamponēšanu; veikt citus līdzīga satura uzdevumus.

Šīs grupas profesijas:

7114 01 Iežu IZCIRTĒJS

7114 02 Pazemes eju NOSTIPRINĀTĀJS

 

712 Mazā grupa

CELTNIEKI

Šīs mazās grupas darbinieki veic būvdarbus, ēku remontu un tehnisko apkalpošanu. Ceļ ēkas no tradicionāliem materiāliem, veic iekšējo un ārējo ēkas remontu; klāj un labo jumtus, grīdas, sienas, liek caurules, iestiklo logus, veic sanitārtehnikas darbus, ievelk elektrību; sagatavo virsmas krāsošanai; krāso ēkas, līmē tapetes vai citu materiālu; tīra krāsnis un kamīnus, ēku sienas, vada citus darbiniekus.

Šīs mazās grupas darbinieki no tradicionāliem un netradicionāliem būvmateriāliem ceļ un remontē ēkas un citas celtnes; veido nesējkonstrukcijas (pamatus, sienas); klāj jumtu, liek grīdu, veic apmetuma darbus; klāj ēku sienas, grīdas un griestus ar plāksnītēm vai mozaīkas paneļiem; mūrē krāsnis (arī rūpnieciskās), dūmvadus un kamīnus; bruģē celiņus; būvē dzelzsbetona karkasus un citas konstrukcijas, gatavo veidnes dzelzsbetona lējumiem, veic cementēšanas darbus, lej aku grodus; veic būvgaldniecības darbus, ceļ koka ēkas, izgatavo koka izstrādājumus celtniecībai, izgatavo koka detaļas lidmašīnām, kuģiem, vilcieniem; iestiklo logus; veic sanitārtehniskos darbus, ievelk elektrību un remontē elektriskos tīklus; veic izolēšanas darbus; sagatavo ēkas krāsošanai un veic krāsošanas darbus, krāso transporta līdzekļus; līmē tapetes un citus apdares materiālus; veic dūmvadu, krāšņu un kamīnu tīrīšanu; tīra ēku ārpusi; veic visdažādākos celtniecības, ēku uzraudzības un remonta palīgdarbus.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— sagatavot būvlaukumu celtniecībai; nokomplektēt nepieciešamos būvmateriālus; būvēt ēkas pamatus un sienas; klāt dakstiņu, šifera, metāla plātņu vai cita materiāla jumtus; veidot betona lējuma veidnes, liet betona veidojumus (arī aku grodus); mūrēt krāsnis (arī rūpnieciskās), dūmvadus un kamīnus; likt grīdu, parketu vai cita materiāla plāksnītes; likt apkures, ūdensvada un kanalizācijas caurules un veikt citus sanitārtehniskos darbus; apmest sienas, griestus, klāt flīzes, veikt arī mozaīkas darbus; veikt elektrisko vadu montāžu; izgatavot dažādus koka izstrādājumus celtniecībai un transportam, izmantojot kokapstrādes darbgaldus; montēt koka būvkonstrukcijas, ielikt logus, durvis, palodzes, koka sienas; iestiklot logus, durvis (arī virpuļdurvis), dekoratīvos logus; līmēt tapetes vai citus apdares materiālus; sagatavot virsmas krāsošanai, veikt krāsošanas, lakošanas un glazēšanas darbus; veikt dažādus būvniecības palīgdarbus (ierīkot sastatnes, tīrīt, novākt gružus u.c.); tīrīt dūmvadus, krāsnis, kamīnus; tīrīt būvkonstrukcijas; veikt būvju tehnisko uzraudzību un remontu; veikt bruģēšanas darbus; veikt citus līdzīga satura uzdevumus.

Kvalifikācijas pamatprasības

Jāzina: darbā lietojamo tehnisko līdzekļu uzbūve, darbības principi, lietošanas noteikumi; savstarpēji saistīto darba procesu izpildes secība, to racionāla organizācija, darba režīmi.

Jāprot: izmantot praksē teorētiskās zināšanas un prasmi un tās nepārtraukti papildināt.

Jāatbild: par uzdotā darba norisi un rezultātiem; par uzticētajiem darba līdzekļiem un priekšmetiem; par citu savā darbībā skarto personu drošību.

Izglītība: arodizglītība vai amatizglītība.

Šīs mazās grupas profesijas klasificētas atsevišķajās grupās:

7121 Celtnieki

7122 Mūrnieki

7123 Betonētāji un tiem radniecīgu profesiju strādnieki

7124 Namdari un galdnieki

7129 Citi celtnieki, montētāji un tiem radniecīgu profesiju strādnieki

 

7121 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

CELTNIEKI

Šīs atsevišķās grupas strādnieki sagatavo būvlaukumus, būvē ēkas un citas celtnes, veido sienas, liek grīdas un klāj jumtus.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— sagatavot būvlaukumus; veikt būvdarbus; veikt citus līdzīga satura uzdevumus.

Šīs grupas profesijas:

7121 01 CELTNIEKS

7121 02 Ēku CELTNIEKS

7121 03 Būvkonstrukciju MONTĒTĀJS

 

7122 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

MŪRNIEKI

Šīs atsevišķās grupas strādnieki būvē un remontē ķieģeļu, akmeņu un citu materiālu celtnes, klāj plāksnītes, veic mozaīkas darbus.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— mūrēt kamīnus, krāsnis, dūmeņus; likt grīdas un celiņus; mūrēt un remontēt celtnes; veikt citus līdzīga satura uzdevumus.

Šīs grupas profesijas:

7122 01 Ķieģeļu MŪRNIEKS

7122 02 Akmeņu MŪRNIEKS

7122 03 FLĪZĒTĀJS

7122 04 Marmora KLĀJĒJS

7122 05 Mozaīkas KLĀJĒJS

7122 06 BRUĢĒTĀJS

7122 07 Krāšņu PODNIEKS

7122 08 MŪRNIEKS

7122 09 Dūmeņu MŪRNIEKS

7122 10 Ugunsdrošo krāšņu CELTNIEKS

7122 11 Kausu ODERĒTĀJS

7122 12 Kamīnu LICĒJS

 

7123 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

BETONĒTĀJI UN TIEM RADNIECĪGU

PROFESIJU STRĀDNIEKI

Šīs atsevišķās grupas strādnieki izgatavo betona grīdas, bunkurus un citas būves un veic citus betonēšanas darbus.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— betonēt grīdas; betonēt sienas; veikt citus līdzīga satura uzdevumus.

Šīs grupas profesijas:

7123 01 BETONĒTĀJS

7123 02 STIEGROTĀJS

7123 03 Betona SAGATAVOTĀJS

7123 04 Veidņu GATAVOTĀJS

 

7124 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

NAMDARI UN GALDNIEKI

Šīs atsevišķās grupas strādnieki izgatavo koka izstrādājumus, durvis, logus, klāj koka sienas, veic koka remontdarbus u.c.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— izgatavot logus, durvis u.c. koka izstrādājumus; veikt namdara darbus; veikt skatuves montāžu; veikt koka izstrādājumu remontdarbus; veikt citus līdzīga satura uzdevumus; vadīt citus darbiniekus.

Šīs grupas profesijas:

7124 01 NAMDARIS

7124 02 BŪVGALDNIEKS

7124 03 GALDNIEKS

7124 04 Būvkonstrukciju MONTĒTĀJS

7124 05 Skatuves MONTĒTĀJS

7124 06 Skatuves MEISTARS

 

7129 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

CITI CELTNIEKI, MONTĒTĀJI UN TIEM RADNIECĪGU

PROFESIJU STRĀDNIEKI

Šīs atsevišķās grupas strādnieki veic dažādus māju, pagrabu, garāžu un citu telpu būvdarbus un remontdarbus.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— veikt dažādu palīgtelpu būvdarbus; veikt remontdarbus; sagatavot būvlaukumus, montēt sastatnes; montēt drenāžas un kanalizācijas būves; veikt citus līdzīga satura uzdevumus.

Šīs grupas profesijas:

7129 01 APMETĒJS

7129 02 Drenu LICĒJS

7129 03 IZOLĒTĀJS

7129 04 BALSINĀTĀJS

7129 05 SKĀRDNIEKS

7129 06 RemontSTRĀDNIEKS

7129 07 Sastatņu MONTĒTĀJS

 

713 Mazā grupa

APDARES BŪVDARBU STRĀDNIEKI

Šīs mazās grupas strādnieki veic nobeiguma būvdarbus.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— klāt dažāda materiāla jumtus; sagatavot grīdas parketa likšanai; likt parketu, flīzes un tamlīdzīgus materiālus; veikt apmetēja darbus; veikt izolācijas darbus; veikt stiklinieka darbus; griezt caurules; montēt cauruļvadus; veikt elektromontāžas un elektroapkalpes darbus.

Kvalifikācijas pamatprasības

Jāzina: darbā lietojamo tehnisko līdzekļu darbības principi, lietošanas noteikumi, savstarpēji saistīto darba procesu izpildes secība, darba režīmi.

Jāprot: izmantot praksē teorētiskās zināšanas un tās papildināt.

Jāatbild: par uzdotā darba norisi un rezultātiem, par uzticētajiem darba līdzekļiem un priekšmetiem.

Izglītība: arodizglītība vai amatizglītība.

Šīs mazās grupas profesijas klasificētas atsevišķajās grupās:

7131 Jumiķi

7132 Grīdu un plāksnīšu licēji

7133 Apmetēji

7134 Izolētāji

7135 Stiklinieki

7136 Sanitārtehniķi

7137 Būvelektriķi

 

7131 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

JUMIĶI

Šīs atsevišķās grupas strādnieki klāj dakstiņu, šīfera, sintētisko materiālu, bituma vai metāla plātņu jumtus.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— klāt dažāda materiāla jumtus; veikt citus līdzīga satura uzdevumus.

Šīs grupas profesijas:

7131 01 JUMIĶIS

7131 02 Šīfera JUMIĶIS

7131 03 Dakstiņu JUMIĶIS

7131 04 Metāla JUMIĶIS

7131 05 Bituma JUMIĶIS

 

7132 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

GRĪDU UN PLĀKSNĪŠU LICĒJI

Šīs atsevišķās grupas strādnieki sagatavo grīdas laukumu parketa, plāksnīšu vai cita seguma likšanai un liek grīdas, klāj sienas ar plāksnītēm vai citu segumu.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— sagatavot grīdu parketa likšanai; sagatavot sienas flīzēšanai; likt parketu, flīzes un tamlīdzīgu materiālu; veikt citus līdzīga satura uzdevumus.

Šīs grupas profesijas:

7132 01 Grīdas LICĒJS

7132 02 Parketa LICĒJS

7132 03 Plāksnīšu LICĒJS

7132 04 Grīdas FLĪZĒTĀJS

 

7133 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

APMETĒJI

Šīs atsevišķās grupas strādnieki apmet sienas un griestus, veido dekoratīvos ornamentus, veido ārējo apmetumu.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— sagatavot virsmu apmešanai; veikt apmetēja darbus; montēt dekoratīvās detaļas; veikt citus līdzīga satura uzdevumus.

Šīs grupas profesijas:

7133 01 APMETĒJS

7133 02 Dekoratīvo elementu APMETĒJS

7133 03 Ārdarbu APMETĒJS

7133 04 Dekoratīvo būvelementu VEIDOTĀJS

 

7134 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

IZOLĒTĀJI

Šīs atsevišķās grupas strādnieki veido sienu un griestu, kā arī cauruļu un katlu izolāciju ar uzpūšanas un citiem paņēmieniem.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— iestrādāt izolācijas materiālus; veikt izolācijas darbus; veikt citus līdzīga satura uzdevumus.

Šīs grupas profesijas:

7134 01 IZOLĒTĀJS

7134 02 Akustikas IZOLĒTĀJS

7134 03 Cauruļu un katlu IZOLĒTĀJS

7134 04 Saldēšanas iekārtu IZOLĒTĀJS

7134 05 Ēku SILTINĀTĀJS

 

7135 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

STIKLINIEKI

Šīs atsevišķās grupas strādnieki stiklo logus, durvis, izgatavo dekoratīvos logus un vitrāžas.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— griezt stiklu; veikt stiklošanas darbus; veikt citus līdzīga satura uzdevumus.

Šīs grupas profesijas:

7135 01 STIKLINIEKS

7135 02 Transporta līdzekļu STIKLINIEKS

7135 03 Dekoratīvo darbu STIKLINIEKS

7135 04 Jumta seguma STIKLINIEKS

 

7136 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

SANITĀRTEHNIĶI

Šīs atsevišķās grupas strādnieki veic ūdensvadu un kanalizācijas iekārtu montēšanu un remontu, iekārto kolektorus un ūdens maģistrāles.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— griezt, liekt caurules, uzgriezt vītnes; montēt cauruļvadus; veikt citus līdzīga satura uzdevumus.

Šīs grupas profesijas:

7136 01 SANITĀRTEHNIĶIS

7136 02 Cauruļvadu SANITĀRTEHNIĶIS

7136 03 Cauruļvadu MONTĒTĀJS

 

7137 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

BŪVELEKTRIĶI

Šīs atsevišķās grupas strādnieki montē elektriskos tīklus, veic to ekspluatāciju un remontu.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— veikt elektromontāžas un elektroapkalpes darbus teātros, studijās, transporta līdzekļos; montēt un apkalpot apgaismes ķermeņus; veikt citus līdzīga satura uzdevumus.

Šīs grupas profesijas:

7137 01 Elektrotīklu ELEKTRIĶIS

7137 02 Apgaismes ELEKTRIĶIS

7137 03 BŪVELEKTRIĶIS

 

714 Mazā grupa

KRĀSOTĀJI UN CITU BŪVDARBU STRĀDNIEKI

Šīs mazās grupas strādnieki sagatavo, krāso vai pārklāj ēku, transporta līdzekļu vai rūpniecības izstrādājumu virsmas.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— sagatavot virsmas krāsošanas darbiem; krāsot ēku sienas, transporta līdzekļus, metāla u.c. izstrādājumus; līmēt tapetes u.c. materiālus; tīrīt dažādas virsmas.

Kvalifikācijas pamatprasības

Jāzina: darbā lietojamo tehnisko līdzekļu darbības principi, lietošanas noteikumi, savstarpēji saistīto darba procesu izpildes secība, darba režīmi.

Jāprot: izmantot praksē teorētiskās zināšanas un tās papildināt.

Jāatbild: par uzdotā darba norisi un rezultātiem, par uzticētajiem darba līdzekļiem un priekšmetiem.

Izglītība: arodizglītība vai amatizglītība.

Šīs mazās grupas profesijas klasificētas atsevišķajās grupās:

7141 Krāsotāji un tapešu līmētāji

7142 Lakotāji un tiem radniecīgu profesiju strādnieki

7143 Celtniecības konstrukciju tīrītāji

 

7141 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

KRĀSOTĀJI UN TAPEŠU LĪMĒTĀJI

Šīs atsevišķās grupas strādnieki sagatavo un krāso ēku sienas un citas konstrukcijas vai aplīmē tās ar tapetēm, zīdu un citu materiālu.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— sagatavot virsmas krāsošanas darbiem; krāsot ēku sienas un citas konstrukcijas; līmēt tapetes u.c. materiālus; veikt citus līdzīga satura uzdevumus.

Šīs grupas profesijas:

7141 01 Ēku KRĀSOTĀJS

7141 02 Tapešu LĪMĒTĀJS

7141 03 Konstrukciju KRĀSOTĀJS

7141 04 KRĀSOTĀJS dekorators

7141 05 Apdares darbu STRĀDNIEKS

7141 06 KRĀSOTĀJS

 

7142 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

LAKOTĀJI UN TIEM RADNIECĪGU

PROFESIJU STRĀDNIEKI

Šīs atsevišķās grupas strādnieki krāso un lako transporta līdzekļus, metāla un koka izstrādājumus, strādā ar smidzinātājiem.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— krāsot transporta līdzekļus; krāsot metāla un citus izstrādājumus; veikt citus līdzīga satura uzdevumus.

Šīs grupas profesijas:

7142 01 Transporta līdzekļu KRĀSOTĀJS

7142 02 Koka KRĀSOTĀJS

7142 03 Metāla KRĀSOTĀJS

7142 04 LAKOTĀJS

 

7143 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

CELTNIECĪBAS KONSTRUKCIJU TĪRĪTĀJI

Šīs atsevišķās grupas strādnieki tīra akmens, ķieģeļu, metāla virsmas ar ķimikālijām, tvaiku, ūdens strūklu un citiem līdzekļiem.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— tīrīt dažādas virsmas; izmantot ķīmiskos un citus tīrīšanas līdzekļus; veikt citus līdzīga satura uzdevumus.

Šīs grupas profesijas:

7143 01 Būvju TĪRĪTĀJS

7143 02 Konstrukciju TĪRĪTĀJS

7143 03 SKURSTEŅSLAUĶIS

 

72 APAKŠGRUPA

METĀLAPSTRĀDES, MAŠĪNBŪVES UN TĀM

RADNIECĪGU SFĒRU STRĀDNIEKI

Šīs apakšgrupas darbinieki izgatavo veidnes un veidņu serdeņus metāla kausēšanai un liešanai; metina, griež un veido metālu; ceļ smagas metāla konstrukcijas; veic līdzīgus darbus zem ūdens; kaļ tēraudu un citus metālus dažādu instrumentu, mašīnu, izstrādājumu ražošanai; regulē un vada dažādus darbgaldus, montē, izdara mašīnu dzinēju, kā arī elektrisko un elektronisko ierīču kārtējo un kapitālo remontu.

Darbu veic ar rokām vai darbarīkiem, kas samazina izmantojamā laika un fiziskā spēka patēriņu, sekmējot specifisko uzdevumu veikšanu un produkcijas kvalitātes uzlabošanu. Šīs grupas darbiniekiem jāzina ražošanas procesa organizācija, izmantojamie materiāli un ierīces, kā arī gatavās konstrukcijas lietojamība.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— izgatavot metālliešanas veidnes un veidņu serdeņus; metināt, griezt un veidot metālu; uzstādīt celtņus un citas metāla konstrukcijas; veikt analoģiskus darbus zem ūdens; kalt un veidot tēraudu un citus vienkāršus metālus instrumentu un citu izstrādājumu izgatavošanai; regulēt un vadīt darbgaldus; pārklāt, slīpēt un pulēt metāla virsmas; regulēt un remontēt dzinējus; regulēt un remontēt elektromehāniskās un elektroniskās ierīces, mašīnas un iekārtas.

Šīs apakšgrupas profesijas klasificētas mazajās grupās:

721 Metālapstrādes strādnieki

722 Kalēji un instrumentu izgatavotāji

723 Mehāniķi un atslēdznieki

724 Elektromehānisko un elektronisko iekārtu mehāniķi un montieri

 

721 Mazā grupa

METĀLAPSTRĀDES STRĀDNIEKI

Šīs mazās grupas strādnieki izgatavo veidnes un serdeņus metālliešanai; metina un griež metālu ar gāzes liesmas vai elektrisko loku; velmē, izgatavo, montē un remontē metāla lokšņu izstrādājumus vai to daļas; gatavo biezas metāla plāksnes un montē tās karkasos un konstrukcijās; uzstāda un apkalpo celtņus, funikulierus, urbšanas iekārtas; veic dažādu konstrukciju montāžas un demontāžas darbus zem ūdens.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— izgatavot metālliešanas veidnes un serdeņus; veikt gāzes, termīta un elektrometināšanu; salodēt metālu ar lodlampu vai lodāmuru; griezt metālu ar gāzes degli; izgatavot un remontēt izstrādājumus no metāla loksnēm; izgatavot un remontēt katlus, cisternas un citus konteinerus; veikt fasonu tērauda konstrukciju griešanas, urbšanas un citus darbus; montēt un remontēt trošu ceļus, celtņus un tiem radniecīgas iekārtas; montēt un apkalpot urbšanas iekārtas; veikt konstrukciju montāžu un demontāžu zem ūdens; veikt lējumu pirmapstrādi; veikt citus līdzīga satura uzdevumus.

Kvalifikācijas pamatprasības

Jāzina: darbā lietojamo tehnisko līdzekļu uzbūve, darbības principi, lietošanas noteikumi; savstarpēji saistīto darba procesu izpildes secība, to racionāla organizācija, darba režīmi.

Jāprot: izmantot praksē teorētiskās zināšanas un prasmi un tās nepārtraukti papildināt.

Jāatbild: par uzdotā darba norisi un rezultātiem; par uzticētajiem darba līdzekļiem un priekšmetiem; par citu savā darbībā skarto personu drošību.

Izglītība: arodizglītība vai amatizglītība.

Šīs mazās grupas profesijas klasificētas atsevišķajās grupās:

7211 Metālliešanas veidņu izgatavotāji

7212 Metinātāji

7213 Valcētāji, skārdnieki un tiem radniecīgu profesiju strādnieki

7214 Metāla konstrukciju montētāji

7215 Takelētāji

7216 Zemūdens strādnieki

 

7211 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

METĀLLIEŠANAS VEIDŅU IZGATAVOTĀJI

Šīs atsevišķās grupas strādnieki izgatavo veidnes un serdeņus metāla liešanai.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— izgatavot liešanas veidnes; izgatavot serdeņus; veikt citus līdzīga satura uzdevumus.

Šīs grupas profesijas:

7211 01 Veidņu IZGATAVOTĀJS

7211 02 Serdeņu IZGATAVOTĀJS

7211 03 Metāllējumu VEIDOTĀJS

7211 04 Metāllējumu APCIRTĒJS

7211 05 Metāllējumu IZSITĒJS

 

7212 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

METINĀTĀJI

Šīs atsevišķās grupas strādnieki griež un metina metālus ar gāzi, elektrību, strādā ar lodlampu.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— veikt gāzes un elektrometināšanas darbus; veikt kontaktmetināšanu; griezt metālu; alvot un lodēt; veikt citus līdzīga satura uzdevumus.

Šīs grupas profesijas:

7212 01 METINĀTĀJS

7212 02 GāzMETINĀTĀJS

7212 03 Loka METINĀTĀJS

7212 04 ALVOTĀJS

7212 05 LODĒTĀJS

7212 06 Metāla KAUSĒTĀJS

7212 07 Metāla GRIEZĒJS

7212 08 KontaktMETINĀTĀJS

 

7213 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

VALCĒTĀJI, SKĀRDNIEKI UN TIEM

RADNIECĪGU PROFESIJU STRĀDNIEKI

Šīs atsevišķās grupas strādnieki apstrādā dažādu metālu loksnes un izgatavo no tām dažādus izstrādājumus.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— iezīmēt loksnes; izgatavot no skārda sadzīves priekšmetus; izgatavot dažādas skārda detaļas; veikt citus līdzīga satura uzdevumus.

Šīs grupas profesijas:

7213 01 Skārda VALCĒTĀJS

7213 02 SKĀRDNIEKS

7213 03 Skārda LIECĒJS

7213 04 Jumtu SKĀRDNIEKS

7213 05 Automobiļu SKĀRDNIEKS

 

7214 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

METĀLA KONSTRUKCIJU MONTĒTĀJI

Šīs atsevišķās grupas strādnieki apstrādā un montē smagas metāla detaļas un plāksnes, piemēram, kuģu un tiltu būvniecībā.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— iezīmēt metāla detaļas; montēt metāla detaļas; sastiprināt metāla detaļas (tai skaitā kniedējot); veikt citus līdzīga satura uzdevumus.

Šīs grupas profesijas:

7214 01 Metāla konstrukciju ATSLĒDZNIEKS

7214 02 Kuģubūves ATSLĒDZNIEKS

7214 03 Kuģu remontATSLĒDZNIEKS

7214 04 KNIEDĒTĀJS

7214 05 Metāla GRIEZĒJS

7214 06 Pārmiju ATSLĒDZNIEKS

7214 07 AIZZĪMĒTĀJS

 

7215 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

TAKELĒTĀJI

Šīs atsevišķās grupas strādnieki nostiprina troses un apkalpo dažādus cēlējmehānismus uz kuģiem, lidmašīnās, gāzes un naftas ieguves vietās, trošu ceļos, uz skatuves u.c.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— montēt dažādus celšanas mehānismus trošu ceļos; novietot un pārvietot uz skatuves u.c. dekorācijas, veikt to izkraušanu iekraušanu; nostiprināt detaļas ar trosēm; montēt kabeļus; vīt troses; veikt citus līdzīga satura uzdevumus.

Šīs grupas profesijas:

7215 01 TAKELĒTĀJS

7215 02 Kuģu TAKELĒTĀJS

7215 03 Celējmehānismu TAKELĒTĀJS

7215 04 Kabeļu TAKELĒTĀJS

7215 05 Kabeļu VIJĒJS

7215 06 Trošu VIJĒJS

7215 07 Skatuves TAKELĒTĀJS

 

7216 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

ZEMŪDENS STRĀDNIEKI

Šīs atsevišķās grupas strādnieki veic kuģu un tiltu būvniecības un glābšanas darbus zem ūdens ūdenslīdēju tērpos.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— veikt zemūdens montāžas darbus; kontrolēt kuģu zemūdens daļas; veikt glābšanas darbus zem ūdens; veikt citus līdzīga satura uzdevumus.

Šīs grupas profesijas:

7216 01 ŪDENSLĪDĒJS

7216 02 Būvdarbu ŪDENSLĪDĒJS

7216 03 Glābējdienesta ŪDENSLĪDĒJS

 

722 Mazā grupa

KALĒJI UN INSTRUMENTU IZGATAVOTĀJI

Šīs mazās grupas darbinieki kaļ, presē, velk dzelzs, tērauda vai cita metāla stiepli, veido stieņus, plāksnes un citus izstrādājumus, lai izgatavotu un remontētu tehniku; izgatavo un remontē metāla instrumentus, sporta ieročus, štances, atslēgas un citus izstrādājumus, izmantojot rokas instrumentus un precīzas metāla apstrādes mehānismus; uzstāda un regulē precīzas metāla apstrādes darbgaldus; regulē, veic tehnisko apkopi un remontē iekārtas, dzinējus un citus mehānismus.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— kalt un presēt sakarsētu metālu; pārklāt virsmu ar metālu; izgatavot un remontēt štances, lekālus, matrices un instrumentus; remontēt sporta un medību ieročus; izgatavot un remontēt liešanas veidņu metāla modeļus; veikt galavanisko virsmas apstrādi; iestatīt un apkalpot metālapstrādes darbgaldus; veikt rūpniecisko un transporta dzinēju uzstādīšanu, noregulēšanu, tehnisko apkopi un remontu; veikt atslēdznieka darbus; veikt citus līdzīga satura uzdevumus.

Kvalifikācijas pamatprasības

Jāzina: darbā lietojamo tehnisko līdzekļu uzbūve, darbības principi, lietošanas noteikumi; savstarpēji saistīto darba procesu izpildes secība, to racionāla organizācija, darba režīmi.

Jāprot: izmantot praksē teorētiskās zināšanas un prasmi un tās nepārtraukti papildināt.

Jāatbild: par uzdotā darba norisi un rezultātiem; par uzticētajiem darba līdzekļiem un priekšmetiem; par citu savā darbībā skarto personu drošību.

Izglītība: arodizglītība vai amatizglītība.

Šīs mazās grupas profesijas klasificētas atsevišķajās grupās:

7221 Kalēji un presētāji

7222 Instrumentatslēdznieki

7223 Metālapstrādes darbgaldu strādnieki

7224 Slīpētāji, pulētāji, instrumentu asinātāji

 

7221 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

KALĒJI UN PRESĒTĀJI

Šīs atsevišķās grupas strādnieki veido metāla izstrādājumus ar aukstās un karstās kalšanas un presēšanas metodēm, kā arī izmantojot metāla velmēšanu.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— kalt, štancēt, presēt metālu; velmēt metālu; liet metālu; veikt citus līdzīga satura uzdevumus.

Šīs grupas profesijas:

7221 01 KALĒJS

7221 02 Metāla ŠTANCĒTĀJS

7221 03 Metāla PRESĒTĀJS

7221 04 VARKALIS

7221 05 VELMĒTĀJS

7221 06 METĀLLĒJĒJS

7221 07 ATSPEROTĀJS

 

7222 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

INSTRUMENTATSLĒDZNIEKI

Šīs atsevišķās grupas strādnieki ar rokas un precīzās apstrādes instrumentiem izgatavo un remontē slēdzenes, štances, sporta inventāru un citus izstrādājumus.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— izgatavot spiedveidnes; veikt precīzus atslēdznieka darbus; izgatavot liešanas veidnes; veikt citus līdzīga satura uzdevumus.

Šīs atsevišķās grupas profesijas:

7222 01 ATSLĒDZNIEKS

7222 02 Slēdzeņu ATSLĒDZNIEKS

7222 03 Instrumentu ATSLĒDZNIEKS

7222 04 Ieroču ATSLĒDZNIEKS

7222 05 METĀLAPSTRĀDĀTĀJS

 

7223 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

METĀLAPSTRĀDES DARBGALDU STRĀDNIEKI

Šīs atsevišķās grupas strādnieki apkalpo un regulē darbagaldus (arī ar programmvadību), apstrādā metālu un visus materiālus, kas pakļaujas šādai apstrādei.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— iestatīt un regulēt dažādus metālapstrādes darbgaldus; veikt dažādus metāla un tam līdzīgu materiālu apstrādes darbus; veikt citus līdzīga satura uzdevumus.

Šīs atsevišķās grupas profesijas:

7223 01 FRĒZĒTĀJS

7223 02 URBĒJS

7223 03 VIRPOTĀJS

7223 04 SLĪPĒTĀJS

7223 05 ĒVELĒTĀJS

7223 06 TĒSĒJS

7223 07 Šablonu MEISTARS

7223 08 Instrumentu MEISTARS

7223 09 Darbgaldu REGULĒTĀJS

7223 10 Darbgaldu IESTATĪTĀJS

7223 11 Metālu MAŠĪNAPSTRĀDĀTĀJS

7223 12 Metināšanas automātu REGULĒTĀJS

7223 13 IZVIRPOTĀJS

 

7224 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

SLĪPĒTĀJI, PULĒTĀJI, INSTRUMENTU ASINĀTĀJI

Šīs atsevišķās grupas strādnieki veic slīpēšanas, pulēšanas un asināšanas darbus, apkalpojot un remontējot darbgaldus, dzinējus un citas iekārtas.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— asināt, slīpēt un pulēt darbarīkus un instrumentus; remontēt darbarīkus, instrumentus un darbgaldus; veikt citus līdzīga satura uzdevumus.

Šīs atsevišķās grupas profesijas:

7224 01 Instrumentu MEISTARS

7224 02 PULĒTĀJS

7224 03 Instrumentu ASINĀTĀJS

7224 04 SLĪPĒTĀJS

7224 05 Metāla RŪDĪTĀJS

7224 06 ELEKTROEROZISTS

7224 07 SMIRĢELĒTĀJS

 

723 Mazā grupa

MEHĀNIĶI UN ATSLĒDZNIEKI

Šīs mazās grupas darbinieki regulē, uzrauga, apkalpo un remontē mašīnas, motociklus, automobīļus un citus transporta līdzekļus; uzrauga, apkalpo un remontē lidaparātu dzinējus, lauksaimniecības un ražošanas mašīnas.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— veikt mototransporta līdzekļu regulēšanu, izmēģināšanu, apkalpi, dzinēju, bremžu, stūres un citu sastāvdaļu montēšanu un regulēšanu; veikt lidaparātu motoru regulēšanu, izmēģināšanu, apkalpi; veikt rūpniecības mašīnu un mehānisko iekārtu montāžu, regulēšanu, apkalpošanu un remontu; veikt citus līdzīga satura uzdevumus.

Kvalifikācijas pamatprasības

Jāzina: darbā lietojamo tehnisko līdzekļu uzbūve, darbības principi, lietošanas noteikumi; savstarpēji saistīto darba procesu izpildes secība, to racionāla organizācija, darba režīmi.

Jāprot: izmantot praksē teorētiskās zināšanas un prasmi un tās nepārtraukti papildināt.

Jāatbild: par uzdotā darba norisi un rezultātiem; par uzticētajiem darba līdzekļiem un priekšmetiem; par citu savā darbībā skarto personu drošību.

Izglītība: arodizglītība vai amatizglītība.

Šīs mazās grupas profesijas klasificētas atsevišķajās grupās:

7231 Transporta līdzekļu mehāniķi un atslēdznieki

7232 Lidmašīnu mehāniķi

7233 Rūpniecības un lauksaimniecības mašīnu mehāniķi un atslēdznieki

 

7231 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

TRANSPORTA LĪDZEKĻU MEHĀNIĶI UN ATSLĒDZNIEKI

Šīs atsevišķās grupas strādnieki apkalpo, regulē un remontē motociklu, automašīnu un citu transporta līdzekļu dzinējus un mehāniskos mezglus.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— montēt, remontēt un regulēt mehāniskos mezglus; remontēt un regulēt dzinējus; veikt citus līdzīga satura uzdevumus.

Šīs grupas profesijas:

7231 01 MEHĀNIĶIS

7231 02 Garāžas MEHĀNIĶIS

7231 03 AutoMEHĀNIĶIS

7231 04 Dzinēju REGULĒTĀJS

7231 05 AutoATSLĒDZNIEKS

7231 06 Motoru MEHĀNIĶIS

7231 07 Ritošā sastāva ATSLĒDZNIEKS

7231 08 Kuģu motoru MEHĀNIĶIS

7231 09 Sliežu ceļu /mašīnu un mehānismu REGULĒTĀJS

 

7232 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

LIDMAŠĪNU MEHĀNIĶI

Šīs atsevišķās grupas strādnieki apkalpo, regulē un remontē lidmašīnu dzinējus un mehāniskos mezglus.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— apkalpot un remontēt lidmašīnu mehāniskos mezglus; apkalpot un remontēt lidmašīnu dzinējus; veikt citus līdzīga satura uzdevumus.

Šīs grupas profesijas:

7232 01 Lidmašīnas MEHĀNIĶIS

7232 02 Dzinēja MEHĀNIĶIS

7232 03 AvioMEHĀNIĶIS

 

7233 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

RŪPNIECĪBAS UN LAUKSAIMNIECĪBAS MAŠĪNU

MEHĀNIĶI UN ATSLĒDZNIEKI

Šīs atsevišķās grupas strādnieki apkalpo, regulē un remontē rūpniecības un lauksaimniecības mašīnu dzinējus un mehāniskos mezglus, saldējamās, siltuma un ūdens padeves iekārtas.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— apkalpot un remontēt rūpniecības un lauksaimniecības mašīnas; apkalpot un remontēt rūpniecības un lauksaimniecības mašīnu dzinējus; apkalpot un remontēt saldējamās, siltuma u.c. iekārtas; veikt citus līdzīga satura uzdevumus.

Šīs grupas profesijas:

7233 01 MEHĀNIĶIS

7233 02 Lauksaimniecības mašīnu MEHĀNIĶIS

7233 03 Kuģa MEHĀNIĶIS

7233 04 MONTĒTĀJS

7233 05 Dzinēju REGULĒTĀJS

7233 06 EĻĻOTĀJS

7233 07 Saldējamo iekārtu MEHĀNIĶIS

7233 08 Turbīnu MEHĀNIĶIS

7233 09 Dzinēju MEHĀNIĶIS

7233 10 Rakstāmmašīnu MEHĀNIĶIS

7233 11 Poligrāfisko iekārtu MEHĀNIĶIS

7233 12 REMONTATSLĒDZNIEKS

7233 13 Vilces MEHĀNIĶIS

7233 14 Celtniecības un ceļu būves mašīnu ATSLĒDZNIEKS

7233 15 Tekstilražošanas iekārtas MEHĀNIĶIS

7233 16 Kuģa MOTORISTS

7233 17 Kuģa saldēšanas iekārtas MAŠĪNISTS

7233 18 Kuģa zivju apstrādes iekārtas MAŠĪNISTS

7233 19 Siltumiekārtu REMONTATSLĒDZNIEKS

7233 20 Katlu TĪRĪTĀJS

7233 21 Siltumiekārtu apkalpošanas ATSLĒDZNIEKS

7233 22 Sietu cilindru APVILCĒJS

7233 23 ATSLĒDZNIEKS

7233 24 Gāzes iekārtu REMONTATSLĒDZNIEKS

7233 25 MEISTARA PALĪGS

 

724 Mazā grupa

ELEKTROMEHĀNISKO UN ELEKTRONISKO IEKĀRTU

MEHĀNIĶI UN MONTIERI

Šīs mazās grupas darbinieki komplektē, regulē, montē un remontē elektromehāniskās ierīces un citu elektroaparatūru un ierīces ēkās, fabrikās, cehos un citur; komplektē, regulē, apkalpo un remontē skaitļotājus, audioierakstu un videoierakstu aparatūru, telesakaru pārraides iekārtas un citu elektronisko aparatūru; apkalpo un remontē radiouztvērējus, televizorus, magnetofonus; montē, apkalpo un remontē telefona un telegrāfa iekārtas sakaru mezglos un lietošanas vietās; montē, ievelk un remontē elektropārvades līnijas un kabeļus.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— komplektēt, iestatīt un remontēt dažāda veida elektromehāniskās iekārtas, elektromotorus, ģeneratorus, sadales iekārtas, kontrolmēraparatūru, elektrisko cēlēju mezglus vai citu līdzīgu aparatūru; komplektēt, regulēt un remontēt mājsaimniecības elektroiekārtas, rūpniecības, motortransporta, kuģu un lidmašīnu elektroiekārtas; pārbaudīt un izmēģināt rūpnieciskās elektromehāniskās iekārtas; komplektēt, regulēt, apkalpot un remontēt: skaitļotāju, audioierakstu un videoierakstu iekārtas, raidītāju, sakaru, mūzikas instrumentu elektroniskās daļas, medicīnas instrumentu, laika rādītāju elektroniskās daļas, sakaru sistēmas; izgatavot, pārbaudīt un izmēģināt elektroniskās iekārtas; regulēt un remontēt radioaparātus, televizorus, magnetofonus, atskaņotājus un videomagnetofonus; uzstādīt, apkalpot un remontēt telefona un telegrāfa iekārtas sakaru mezglos un lietošanas vietās; montēt un remontēt gaisa un pazemes elektropārvades un elektrovilces līnijas; veikt gaisa telefona un telegrāfa montāžu un remontu; lodēt gaisa un pazemes kabeļus; veikt citus līdzīga satura uzdevumus.

Kvalifikācijas pamatprasības

Jāzina: darbā lietojamo tehnisko līdzekļu uzbūve, darbības principi, lietošanas noteikumi; savstarpēji saistīto darba procesu izpildes secība, to racionāla organizācija, darba režīmi.

Jāprot: izmantot praksē teorētiskās zināšanas un prasmi un tās nepārtraukti papildināt.

Jāatbild: par uzdotā darba norisi un rezultātiem; par uzticētajiem darba līdzekļiem un priekšmetiem; par citu savā darbībā skarto personu drošību.

Izglītība: arodizglītība vai amatizglītība.

Šīs mazās grupas profesijas klasificētas atsevišķajās grupās:

7241 Elektromehānisko iekārtu MEHĀNIĶI

7242 Elektronisko iekārtu MEHĀNIĶI

7243 Radio un televīzijas iekārtu MEHĀNIĶI

7244 Telegrāfa un telefona iekārtu MEHĀNIĶI

7245 Elektrolīniju MEHĀNIĶI

 

7241 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

ELEKTROMEHĀNISKO IEKĀRTU MEHĀNIĶI

Šīs atsevišķās grupas strādnieki remontē, montē un regulē elektromehāniskās iekārtas, elektromotorus, ģeneratorus, kontrolmēraparatūru, kā arī mājamatniecības iekārtas un citas elektroiekārtas rūpnīcās, transportā, aviācijā, uz kuģiem u.c.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— montēt, apkalpot un remontēt rūpniecības elektroiekārtas; remontēt sadzīves elektroierīces; veikt citus līdzīga satura uzdevumus.

Šīs grupas profesijas:

7241 01 ELEKTRIĶIS

7241 02 ElektroMONTIERIS

7241 03 ElektroATSLĒDZNIEKS

7241 04 Ventilācijas, kondicinēšanas un saldēšanas iekārtu MEHĀNIĶIS

7241 05 Liftu ELEKTROMEHĀNIĶIS

7241 06 Dzelzceļa ELEKTROMONTIERIS

7241 07 Elektromehānisko iekārtu MEHĀNIĶIS

7241 08 AutoELEKTRIĶIS

7241 09 Kontroles mēraparātu un automātikas elektroATSLĒDZNIEKS

 

7242 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

ELEKTRONISKO IEKĀRTU MEHĀNIĶI

Šīs atsevišķās grupas strādnieki remontē, montē un regulē skaitļotājus, videoaparatūru un audioaparatūru, elektroniskos mūzikas instrumentus, elektronisko medicīnas aparatūru u.c. iekārtas.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— montēt, apkalpot un remontēt elektroniskās iekārtas; regulēt elektroniskās iekārtas; veikt citus līdzīga satura uzdevumus.

Šīs grupas profesijas:

7242 01 Elektronikas MEHĀNIĶIS

7242 02 Elektronikas REGULĒTĀJS

7242 03 Elektronikas MONTĒTĀJS

7242 04 Signāliekārtu MONTĒTĀJS

7242 05 Telekomunikācijas iekārtu MONTĒTĀJS

7242 06 Datortehnikas MEHĀNIĶIS

7242 07 Kopēšanas tehnikas MEHĀNIĶIS

 

7243 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

RADIO UN TELEVĪZIJAS IEKĀRTU MEHĀNIĶI

Šīs atsevišķās grupas strādnieki montē, remontē, apkalpo un regulē radiouztvērējus, magnetofonus, videomagnetofonus un citu līdzīgu aparatūru.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— montēt, remontēt un apkalpot radioiekārtas; remontēt, regulēt un apkalpot televizorus un videomagnetofonus; veikt citus līdzīga satura uzdevumus.

Šīs atsevišķās grupas profesijas:

7243 01 Radio MEHĀNIĶIS

7243 02 Televizoru MEHĀNIĶIS

7243 03 Audiovizuālās iekārtas MEHĀNIĶIS

7243 04 TRAFARETISTS

7243 05 RadioELEKTRONIĶIS

7243 06 KinoMEHĀNIĶIS

 

7244 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

TELEGRĀFA UN TELEFONA IEKĀRTU MEHĀNIĶI

Šīs atsevišķās grupas strādnieki montē, remontē, uzstāda, sagatavo ekspluatācijai un apkalpo telefona un telegrāfa iekārtas un faksus.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— montēt, uzstādīt telefona un telegrāfa iekārtas, kā arī faksus; apkalpot un remontēt telefonu, telegrāfa iekārtas; veikt citus līdzīga satura uzdevumus.

Šīs grupas profesijas:

7244 01 Telefonu MEHĀNIĶIS

7244 02 Telegrāfa MEHĀNIĶIS

7244 03 Remonta MEHĀNIĶIS

7244 04 Uzstādes MEHĀNIĶIS

7244 05 Telekomunikāciju iekārtu MONTIERIS

 

7245 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

ELEKTROLĪNIJU MEHĀNIĶI

Šīs atsevišķās grupas strādnieki montē, velk un remontē gaisa un pazemes elektrolīnijas vai telefona un telegrāfa komunikācijas.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— montēt un remontēt gaisa un pazemes elektrolīnijas, telefona un telegrāfa līnijas; savienot un lodēt gaisa un pazemes līnijas; veikt citus līdzīga satura uzdevumus.

Šīs grupas profesijas:

7245 01 Gaisa kabeļu LICĒJS

7245 02 Vadu VILCĒJS

7245 03 Elektrolīniju MEHĀNIĶIS

7245 04 Telefona komunikāciju MEHĀNIĶIS

7245 05 Telegrāfa komunikāciju MEHĀNIĶIS

7245 06 LīnijSTRĀDNIEKS

7245 07 Pazemes kabeļu LICĒJS

7245 08 Lauku ELEKTROMONTIERIS

7245 09 Augstsprieguma līniju ELEKTROMONTIERIS

7245 10 Kabeļu līniju ELEKTROMONTIERIS

7245 11 Kabeļu trašu UZRAUGS

7245 12 Gaisvadu līniju ELEKTROMONTIERIS

7245 13 Kontakttīklu ELEKTROMONTIERIS

 

73 APAKŠGRUPA

PRECĪZIJAS IZSTRĀDĀJUMU, ROKU DARBA

MĀKSLAS PRIEKŠMETU IZGATAVOTĀJI, IESPIEDĒJI UN TIEM RADNIECĪGU PROFESIJU STRĀDNIEKI

Šīs grupas darbinieki izgatavo un remontē precīzijas instrumentus — navigācijas, meteoroloģijas, optikas un citas ierīces, dažādus dārgakmens un dārgmetāla izstrādājumus; izgatavo, krāso un rotā porcelāna, keramikas un stikla traukus; izgatavo mākslas izstrādājumus no koka, ziediem, tekstilijām, ādas un līdzīgiem materiāliem; veic iespiešanas darbus.

Darbi tiek veikti ar rokām vai ar mehānismiem, kas tiek izmantoti, lai ietaupītu laiku, spēka patēriņu un uzlabotu izstrādājumu kvalitāti.

Šīs apakšgrupas darbiniekiem jāzina ražošanas procesa organizācija, izmantojamie materiāli un galaprodukcijas izmantojamība.

Šīs apakšgrupas profesijas klasificētas mazajās grupās:

731 Precīzijas izstrādājumu un mūzikas instrumentu izgatavotāji un labotāji

732 Podnieki, keramikas un stikla priekšmetu izgatavotāji un tiem

radniecīgu profesiju strādnieki

733 Koka, tekstiliju, ādas un tiem radniecīgu materiālu apstrādātāji

734 Iespiedēji un tiem radniecīgu profesiju strādnieki

 

731 Mazā grupa

PRECĪZIJAS IZSTRĀDĀJUMU UN MŪZIKAS

INSTRUMENTU IZGATAVOTĀJI UN LABOTĀJI

Šīs mazās grupas darbinieki izgatavo un labo navigācijas, meteoroloģijas, optikas, ķirurģijas, stomatoloģijas, ortopēdijas u.c. precīzijas instrumentus un ierīces; izgatavo un labo mehāniskos pulksteņus; izgatavo, labo un skaņo stīgu, pūšamos un sitamos mūzikas instrumentus; izgatavo un labo dārgmetāla izstrādājumu rotājumus, ieliek dārgakmeņus, veic gravēšanas un rotāšanas darbus.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— izgatavot un labot mehāniskos pulksteņus un precīzijas instrumentus; izgatavot un labot optiskās iekārtas; izgatavot un labot medicīnas, ortopēdijas, stomatoloģijas instrumentus un protēzes; izgatavot un labot mūzikas instrumentus; skaņot mūzikas instrumentus; veikt dārgmetālu liešanu (roku darbs); izgatavot juvelierizstrādājumus; slīpēt un ievietot izstrādājumā dārgakmeņus; izgatavot no dārgmetāliem traukus un tos labot; gravēt dārgmetālus; veikt citus līdzīga satura uzdevumus.

Kvalifikācijas pamatprasības

Jāzina: darbā lietojamo tehnisko līdzekļu uzbūve, darbības principi, lietošanas noteikumi; savstarpēji saistīto darba procesu izpildes secība, to racionāla organizācija, darba režīmi.

Jāprot: izmantot praksē teorētiskās zināšanas un prasmi un tās nepārtraukti papildināt.

Jāatbild: par uzdotā darba norisi un rezultātiem; par uzticētajiem darba līdzekļiem un priekšmetiem; par citu savā darbībā skarto personu drošību.

Izglītība: arodizglītība vai amatizglītība.

Šīs mazās grupas profesijas klasificētas atsevišķajās grupās:

7311 Precīzijas ierīču un instrumentu izgatavotāji un labotāji

7312 Mūzikas instrumentu izgatavotāji un labotāji

7313 Juvelieri

 

7311 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

PRECĪZIJAS IERĪČU UN INSTRUMENTU

IZGATAVOTĀJI UN LABOTĀJI

Šīs atsevišķās grupas strādnieki izgatavo un labo mehāniskos, rokas un galda pulksteņus, medicīnas instrumentus, ortopēdiskās un stomatoloģiskās protēzes, zemūdens, meteoroloģijas, optikas un citas precīzijas ierīces un instrumentus.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— labot un regulēt mehāniskos pulksteņus; labot un regulēt optiskās ierīces; izgatavo medicīnas, ortopēdijas iekārtas un protēzes; veikt citus līdzīga satura uzdevumus.

Šīs grupas profesijas:

7311 01 PulksteņMEISTARS

7311 02 Medicīnas instrumentu MEISTARS

7311 03 Protēžu MEISTARS

7311 04 Optikas ierīču MEISTARS

7311 05 Instrumentu MEISTARS

7311 06 Zobu /protēžu MEISTARS

7311 07 Ortopēdijas instrumentu MEISTARS

7311 08 Kontroles aparātu un mēriekārtu MEHĀNIĶIS

 

7312 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

MŪZIKAS INSTRUMENTU IZGATAVOTĀJI UN LABOTĀJI

Šīs atsevišķās grupas strādnieki izgatavo, labo un regulē stīgu, pūšamos un citus instrumentus, piemēram, klavieres, ērģeles, akordeonus u.c.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— izgatavot dažādus mūzikas instrumentus; skaņot ērģeles un klavieres; veikt citus līdzīga satura uzdevumus.

Šīs grupas profesijas:

7312 01 Stīgu instrumentu MEISTARS

7312 02 Akordeonu MEISTARS

7312 03 Koka /pūšamo instrumentu MEISTARS

7312 04 Metāla /pūšamo instrumentu MEISTARS

7312 05 Klavieru MEISTARS

7312 06 Ērģeļu MEISTARS

7312 07 Mūzikas instrumentu SKAŅOTĀJS

7312 08 Stīgu IZGATAVOTĀJS

7312 09 Mūzikas instrumentu IZGATAVOTĀJS

7312 10 Mūzikas instrumentu LABOTĀJS

7312 11 Klavieru RESTAURĒTĀJS

7312 12 VijoļMEISTARS

 

7313 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

JUVELIERI

Šīs atsevišķās grupas strādnieki izgatavo un labo juvelierizstrādājumus no krāsainajiem metāliem — gredzenus, saktas, aproces u.c. Slīpē un ieliek juvelierizstrādājumos dārgakmeņus. Sasmalcina un valcē dārgmetāla lūžņus, gravē juvelierizstrādājumus.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— izgatavot rotaslietas; slīpēt un ielikt dārgakmeņus; izgatavot traukus no dārgmetāliem; valcēt un gravēt dārgmetālus; veikt citus līdzīga satura uzdevumus.

Šīs grupas profesijas:

7313 01 JUVELIERIS

7313 02 ZELTKALIS

7313 03 GRAVIERIS

7313 04 Dārgmetālu KALĒJS

7313 05 SUDRABKALIS

7313 06 Dārgmetālu VELMĒTĀJS

7313 07 ROTKALIS

 

732 Mazā grupa

PODNIEKI, KERAMIKAS UN STIKLA PRIEKŠMETU

IZGATAVOTĀJI UN TIEM RADNIECĪGU PROFESIJU STRĀDNIEKI

Šīs mazās grupas darbinieki izgatavo izstrādājumus no māla, fajansa, porcelāna, veido ķieģeļus, dakstiņus, abrazīvos diskus; veic stikla pūšanas un veidošanas darbus, griež, slīpē un pulē stikla izstrādājumus, veic stikla gravēšanas un kodināšanas darbus; dekorē koka, metāla, stikla, keramikas un citu materiālu izstrādājumus. Darbs tiek veikts ar rokām vai rokas veidnēm.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— izgatavot māla, fajansa un porcelāna traukus; izgatavot māla un ģipša formas; izgatavot (ar rokām) ķieģeļus un dakstiņus; izgatavot abrazīvos materiālus; pūst vai presēt stiklu ar rokas veidnēm; slīpēt un pulēt optikas lēcas; gravēt stikla izstrādājumus; kodināt stikla izstrādājumus; slīpēt stikla izstrādājumu dekoratīvos elementus; apgleznot izstrādājumus; uzklāt stikla spoguļiem amalgamu; izgatavot izkārtnes; veikt citus līdzīga satura uzdevumus.

Kvalifikācijas pamatprasības

Jāzina: darbā lietojamo tehnisko līdzekļu uzbūve, darbības principi, lietošanas noteikumi; savstarpēji saistīto darba procesu izpildes secība, to racionāla organizācija, darba režīmi.

Jāprot: izmantot praksē teorētiskās zināšanas un prasmi un tās nepārtraukti papildināt.

Jāatbild: par uzdotā darba norisi un rezultātiem; par uzticētajiem darba līdzekļiem un priekšmetiem; par citu savā darbībā skarto personu drošību.

Izglītība: arodizglītība vai amatizglītība.

Šīs mazās grupas profesijas klasificētas atsevišķajās grupās:

7321 Keramiķi, podnieki un tiem radniecīgu profesiju strādnieki

7322 Stikla priekšmetu izgatavotāji

7323 Stikla gravētāji

7324 Apgleznotāji un tiem radniecīgu profesiju strādnieki

 

7321 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

KERAMIĶI, PODNIEKI UN TIEM RADNIECĪGU

PROFESIJU STRĀDNIEKI

Šīs atsevišķās grupas strādnieki izgatavo māla un porcelāna izstrādājumus, ķieģeļus, dakstiņus un abrazīvos diskus.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— izgatavot keramikas izstrādājumus; liet māla izstrādājumus; izgatavot ķieģeļus, dakstiņus; veidot abrazīvos diskus; veikt citus līdzīga satura uzdevumus.

Šīs grupas profesijas:

7321 01 PODNIEKS

7321 02 Māla PRESĒTĀJS

7321 03 Keramikas MODELĒTĀJS

7321 04 Abrazīvu VEIDOTĀJS

7321 05 Keramikas MEISTARS

7321 06 Trauku PODNIEKS

7321 07 Porcelāna LĒJĒJS

7321 08 Porcelāna PRESĒTĀJS

 

7322 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

STIKLA PRIEKŠMETU IZGATAVOTĀJI

Šīs atsevišķās grupas strādnieki pūš un veido stiklu, presē to veidnēs, kā arī slīpē un pulē stikla izstrādājumus.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— veidot sakarsētu stiklu, to pūšot; izgatavot optikas stiklu; slīpēt un pulēt stikla izstrādājumus; veikt citus līdzīga satura uzdevumus.

Šīs grupas profesijas:

7322 01 Stikla PŪTĒJS

7322 02 Stikla LĒJĒJS

7322 03 Stikla APDARINĀTĀJS

7322 04 Stikla SLĪPĒTĀJS

7322 05 Stikla PULĒTĀJS

7322 06 Stikla GRIEZĒJS

7322 07 Optikas stikla APSTRĀDĀTĀJS

 

7323 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

STIKLA GRAVĒTĀJI

Šīs atsevišķās grupas strādnieki gravē un griež stiklā zīmējumus.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— gravēt monogrammas; griezt stiklā zīmējumus un ornamentus; attaukot, matēt stiklu; kodināt stiklu; veikt citus līdzīga satura uzdevumus.

Šīs grupas profesijas:

7323 01 Stikla GRAVIERIS

7323 02 Stikla MATĒTĀJS

7323 03 Stikla GRIEZĒJS

7323 04 Stikla KODINĀTĀJS

 

7324 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

APGLEZNOTĀJI UN TIEM RADNIECĪGU

PROFESIJU STRĀDNIEKI

Šīs atsevišķās grupas strādnieki dekorē un apglezno tekstilijas koka, metāla, stikla, keramikas un citu materiālu izstrādājumus.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— uzklāt dekoratīvos zīmējumus ar otu, smidzinātāju un citiem paņēmieniem; pārklāt spoguļstiklu ar sudraba šķīdumu; izgatavot izkārtnes; veikt citus līdzīga satura uzdevumus.

Šīs grupas profesijas:

7324 01 APGLEZNOTĀJS

7324 02 EMALJĒTĀJS

7324 03 KRĀSOTĀJS

7324 04 Stikla APSUDRABOTĀJS

7324 05 DaiļKRĀSOTĀJS

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!