• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par degvielas akcīzes nodokli. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.10.1998., Nr. 308/312 https://www.vestnesis.lv/ta/id/50326

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Latvijas stratēģiju integrācijai Eiropas Savienībā Par ārlietu ministra tikšanos ar OECD delegāciju

Vēl šajā numurā

23.10.1998., Nr. 308/312

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par degvielas akcīzes nodokli

Jau kopš septembra sākuma lauksaimniekiem ir sarežģījumi ar akcīzes nodokļa atmaksu par patērēto degvielu saimniecības lauku apstrādē.

Izkaltēta labība, iesēti ziemāji, novākti kartupeļi un cukurbietes, vēl zeme jāar, bet nauda kontā, no kura tiek izmantota attiecīgā summa lauksaimniekiem dīzeļdegvielas akcīzes nodokļa atmaksai, nav ieskaitīta. Dažām paju sabiedrībām valsts ir parādā pat 23 tūkstošus latu, prāvas naudas summas cer saņemt arī zemnieki. Kopumā lauksaimniekiem valsts ir parādā apmēram 4 miljonus latu. Tas nozīmē, ka zemnieki nespēj laikā samaksāt arī daudzus citus nodokļus. Nav arī iespējams ieskaitīt šos parādus zemniekiem kā norēķināšanos par nesamaksātajiem nodokļiem.

Zemkopības ministrija nevar paātrināt šī valsts parāda atmaksas procesu. Lai gan valsts budžetā šogad bija paredzēta šim nolūkam nepieciešamā naudas summa, tā visa pilnībā netika akceptēta.

Otrdien valdība akceptēja grozījumus šā gada budžetā. Tie arī paredz papildu 4,7 miljonus latu akcīzes nodokļa atmaksai par dīzeļdegvielu Latvijas lauksaimniekiem. Tagad jāgaida, kad Saeima akceptēs šo lēmumu.

Savukārt Zemkopības ministrija ir izdevusi rīkojumu, kas nosaka, ka līdz laikam, kamēr valsts nebūs samaksājusi zemkopjiem parādu par akcīzes nodokli, zemniekiem nepieprasīs izziņas no Valsts ieņēmumu dienesta par nodokļu samaksu. Tādējādi lauksaimniekiem nebūs problēmu subsīdiju saņemšanā.

Jāpiebilst, ka akcīzes atmaksas kārtībā ir dažas būtiskas izmaiņas. Ministru kabinetā pieņemts rīkojums, ka tiks atmaksāts akcīzes nodoklis par patērēto kurināmo lauksaimniecības produkcijas pirmapstrādē un pārtsrādē. Šī ziņa, šķiet, ir patīkama ne tikai zemniekiem, bet arī lauksaimniecības produkcijas pārstrādātājiem.

Dagnija Muceniece

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!