• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Pro Kapital Latvija" un "Re Re" rekonstruēs namu Stabu ielā 19. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.10.1998., Nr. 308/312 https://www.vestnesis.lv/ta/id/50369

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Uzņēmējiem var palīdzēt, ja atbalsts nesīs drošus augļus

Vēl šajā numurā

23.10.1998., Nr. 308/312

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

"Pro Kapital Latvija" un "Re & Re" rekonstruēs namu Stabu ielā 19

Par investīciju piesaisti nekustamajam īpašumam

MAJA3.JPG (14080 BYTES) "Re & Re" ir uzvarējis nekustamo īpašumu kompānijas "Pro Kapital Latvija" rīkotajā konkursā par rekonstrukcijas darbu veikšanu jūgendstila ēkā Stabu ielā 19. Nekustamo īpašumu kompānija "Pro Kapital Latvija" ir paredzējusi atjaunot vēsturisko celtni un izveidot šeit vienu no lielākajiem biroju un dzīvokļu kompleksiem Rīgā ar aptuveni 7000 kvadrātmetru lielu kopējo platību. Projekta vērtība ir 7 miljoni ASV dolāru.

Kā norādīja "Pro Kapital Latvija" izpilddirektors Alesandro Dželli, šī ēka Stabu ielā 19 ir pirmais "Pro Kapital Latvija" nekustamā īpašuma projekts Latvijā, kurā celtniecības darbi tiks uzsākti jau šonedēļ. Lai izvēlētos piemērotāko būvfirmu tik apjomīga projekta realizēšanai, tika rīkots starptautisks konkurss, kurā uzvarēja Latvijas firma "Re & Re". Latvijas firmas izvēle nav nejauša — "Re & Re" piedāvāja starptautiskam līmenim atbilstošus risinājumus ēkas rekonstrukcijas darbu veikšanai un profesionālu projektu vadību. Tas arī apliecina "Pro Kapital" darbības stratēģiju Latvijā — maksimāli izmantot vietējo firmu pakalpojumus, tādējādi veicinot to attīstību un konkurētspēju. Savukārt atjaunotās ēkas dzīvokļu un biroju pārdošana un izīrēšana tiks veikta ar "Latio" starpniecību.

Rekonstrukcijas laikā ēkas pirmajos trijos stāvos paredzēts ierīkot birojus, kuru platība būs ne mazāka par 60 kvadrātmetriem, savukārt augšējos trijos stāvos tiks izbūvēti dzīvokļi 60 līdz 90 kvadrātmetru platībā. Ēkā ir paredzēti divi lifti, turklāt centrālais lifts būs viens no pirmajiem stiklotajiem liftiem Rīgā. Tiks ierīkota vienota signalizācijas un ugunsdrošības sistēma, augu diennakti strādās durvju sardze. Ēkas pagrabstāvā būs divu līmeņu autostāvvieta ar ieeju gan no kāpņu telpas, gan ārpuses.

"Re & Re" komercdirektors Ainārs Pauniņš atzīst:

— Patlaban šis ir viens no lielākajiem rekonstrukcijas projektiem Rīgā un tajā pašā laikā arī viens no lielākajiem "Re & Re" šāda tipa projektiem. Mēs esam pārliecināti, ka "Re & Re" izdosies atjaunot šo ēku un no grausta pārveidot to par vismodernāko biroju un dzīvokļu kompleksu Rīgā. Īpaši interesants šis projekts ir tāpēc, ka ēkas apakšējā stāvā tiks izbūvēta divu līmeņu autostāvvieta. Līdz šim šāda biroja telpu un dzīvokļu kompleksa nav nevienā Latvijas pilsētā. Turklāt "Re & Re" būs iespēja sadarboties ar ārvalstu kompāniju, kura saskata lielas perspektīvas savai darbībai Latvijā.

Ēka Stabu ielā 19 tika uzbūvēta 1908. gadā pēc J.Alkšņa projekta. J.Alksnis to būvēja sev — tur atradās viņa birojs, darbnīca un dzīvoklis. Pārējās telpas tika izīrētas. Šī ēka ir viens no Rīgas spilgtākajiem vertikālā jūgendstila piemēriem, kura dekoratīvajā apdarē vērojama nacionālā romantisma ietekme. Šobrīd ēka ir iekļauta vietējās nozīmes arhitektūras un pieminekļu sarakstā. Pēc ēkas izbūves pabeigšanas tā, iespējams, tiks iekļauta valsts nozīmes arhitektūras un kultūras pieminekļu aizsardzības programmā.

Sākotnēji ēkas lielākās arhitektoniskās vērtības bija galvenā fasāde ar jūgendstilam raksturīgo logu dalījumu, greznas ieejas durvis un no koka darinātas centrālās kāpnes. Ēkas rekonstrukcijas plāns paredz visu šo elementu pilnīgu atjaunošanu, izņemot koka kāpnes, kas neatbilst mūsdienu ugunsdrošības prasībām.

1987. gadā ļaunprātīgas dedzināšanas rezultātā ēka nodega. 1989. gadā projektēšanas institūts "Latkomunprojekts" bija izstrādājis rekonstrukcijas projektu, kas paredzēja nelielu divistabu un trīsistabu dzīvokļu izveidošanu. Šis projekts daļēji tika realizēts līdz 1990. gadam, kad tika atjaunots jumts ielas pusē un daļēji restaurēti izdegušie pārsegumi. Līdz šim gadam apmēram viena trešdaļa ēkas bija apdzīvota, bet divas trešdaļas bija izdegušas un to rekonstrukcija — iekonservēta.

"Pro Kapital Latvija" informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!