• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Pēc Ministru kabineta 4.novembra sēdes. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.11.1998., Nr. 333 https://www.vestnesis.lv/ta/id/50590

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru prezidenta rīkojums Nr.327

Par A.Krastiņa komandējumu

Vēl šajā numurā

05.11.1998., Nr. 333

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Pēc Ministru kabineta 4.novembra sēdes

Valsts veselības ministra Viktora Jaksona

atbildes, skaidrojumi un komentāri

Ministru kabineta sēdē tika pieņemti noteikumi, kas paredz izveidot bezpeļņas organizāciju valsts sabiedrību ar ierobežotu atbildību "Zāļu cenu aģentūra". Tās izveide ir cieši saistīta ar zāļu iegādes kompensācijas sistēmām pacientu ambulatorai ārstēšanai. Par šo sistēmu būtību un darbības mehānismiem preses konferencē komentārus sniedza valsts veselības ministrs Viktors Jaksons:

— Jau ilgāku laiku, apspriežot veselības aprūpes jautājumu, kā viena no prioritātēm tiek izvirzīta zāļu iegādes kompensācijas sistēmas ieviešana ambulatorai ārstniecībai. Šodien Ministru kabinetā akceptētais noteikumu projekts paredz tieši šādu sistēmu. Līdz šim darbojās tā sauktie 402. noteikumi ar nelielu medikamentu sarakstu noteiktām slimībām un noteiktām sociālām grupām, kurām tika kompensēti norādītie medikamenti. Veselības aprūpes reforma paredz medikamentu pieejamību pacientam, tikko viņš saslimst ar nopietnām slimībām, lai viņš līdzekļu trūkuma dēļ nemēģinātu iekļūt slimnīcā, jo, kā zināms, sekundārā ārstēšanās ir daudz dārgāka nekā ambulatorā. Medikamentu sarakstu izstrādājot, tika ņemta vērā to izmaksu efektivitāte. Piemēram, ja kāds medikaments maksā ļoti lēti, bet arī tā iedarbības efektivitāte ir ļoti zema, taču kāds cits preparāts ir dārgāks un tā iedarbība — daudz efektīvāka, tad, veicot aprēķinus, var noteikt, kurš no tiem būs vislabākais — iespējams, dārgākais, jo tieši tas atmaksājas. Noteikumi paredz vienošanos ar konkrētiem zāļu ražotājiem par cenām, kādas tās ir vairumtirdzniecībā. Protams, tas nav pilnīgi brīvais tirgus, taču ražotājam tiek garantēts preču iepirkums un patēriņš. Šis valsts nodrošinājums ļauj mums izvirzīt savus noteikumus.

Jaunie noteikumi nosaka trīs kompensācijas kategorijas: tiek kompensēta 100% apmērā medikamentu cena medikamentiem, kas paredzēti, lai uzturētu un nodrošinātu pacienta dzīvības funkcijas; tiek kompensēta 75% apmērā medikamentu cena medikamentiem, kas paredzēti, lai uzturētu pacienta veselības stāvokli; tiek kompensēta 50% apmērā medikamentu cena medikamentiem, kas paredzēti, lai uzlabotu pacienta veselības stāvokli.

Lai tiktu ieviesta šī kompensācijas sistēma, ir vajadzīga zāļu cenu aģentūra. Šādas bezpeļņas organizācijas valsts sabiedrības ar ierobežotu atbildību — "Zāļu cenu aģentūras" — izveides nepieciešamību nosaka šodien pieņemtais Ministru kabineta noteikumu projekts. Šī organizācija sadarbosies ar ārstu profesionālām organizācijām, ar medikamentu ražošanas firmām un ar valsts centrālo apdrošināšanas fondu. Aģentūra veidos medikamentu sarakstu un realizēs pakāpenisku tā ieviešanas kārtību. Līdz 2001.gadam to daļēji finansēs Labklājības ministrija, tad tā darbosies kā bezpeļņas organizācija, kas pati sevi finansiāli nodrošinās.

Patlaban spēkā esošie noteikumi nosaka kompensācijas piešķiršanu ne tikai pēc slimības veida, bet arī pamatojoties uz pacienta sociālo stāvokli, taču jaunizstrādās normas sniegs materiālo atlīdzību neatkarīgi no cilvēka sociālā statusa. Reformas plānu domājam izstrādāt jau šogad, taču to var darīt tikai pēc tam, kad būs apstiprināts valsts budžets nākamajam gadam.

Patlaban rēķinām, ka jaunā sistēma prasītu aptuveni 4,5 miljonus latu ik gadu, nākamgad — ap 6 miljonus latu, bet tālāk — saskaņā ar budžeta iespējām.

Laura Dūša,

"LV" informācijas redaktore

Pēc ieraksta "LV" diktofonā

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!