• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvijas Valsts prezidentam Rīgā, Pilī: "Latvijas Vēstnesis. Dokumenti" 33.burtnīcā - Civilprocesa likums LR starptautiskie līgumi - ir iznākusi 9.burtnīca. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.11.1998., Nr. 343/344 https://www.vestnesis.lv/ta/id/50776

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Melnbaltas un krasainas fotozimes laikmetu krustceles

Vēl šajā numurā

17.11.1998., Nr. 343/344

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

"Latvijas Vēstnesis. Dokumenti"

33.burtnīcā — Civilprocesa likums

Godātie lasītāji, pie Jums devusies kārtējā valsts normatīvo tiesību aktu burtnīca ar vienu ļoti apjomīgu (643 panti) dokumentu — Civilprocesa likumu. Šo likumu pieņēma 6.Saeima 14.oktobrī, un Valsts prezidents to izsludināja "Latvijas Vēstnesī" 3.novembrī. Likuma A daļā simt divdesmit sešos pantos sniegti vispārīgi noteikumi. Tie ir civilās tiesvedības pamatnoteikumi, lietas dalībnieku iedalījums, pierādījumu un ekspertīzes izmantošana u.tml. B daļa reglamentē tiesvedību pirmās instances tiesā: prasības celšanu, lietas iztiesāšanu, sprieduma un papildsprieduma taisīšanu, kā arī atsevišķu kategoriju lietu izskatīšanas īpatnības (par laulības neesamību vai šķiršanu, par paternitātes noteikšanu u.c.) un sevišķo tiesāšanas kārtību. C daļā noteikta tiesas spriedumu un lēmumu pārsūdzēšanas un atkārtotas izskatīšanas kārtība. D daļa attiecas uz šķīrējtiesu, kas var tikt izveidota konkrēta strīda izšķiršanai vai arī darboties pastāvīgi. E daļa reglamentē tiesas sprieduma izpildi — gan vispārīgos noteikumus, gan piespiedu līdzekļu piemērošanu. F daļā ir Nobeiguma noteikumi, kas attiecas uz ārvalstu tiesu nolēmumiem un uzdevumiem. Civilprocesa likumam ir divi pielikumi. Pirmajā dots mantu saraksts, uz kurām nevar vērst piedziņu pēc izpildu dokumentiem. Tādi ir mājturības priekšmeti, kuri nepieciešami ikdienas lietošanai, apģērbs, gultas piederumi, visi bērnu piederumi, pārtikas produkti trīs mēnešu iztikai, noteikts daudzums naudas, mājlopu, lauksaimniecības inventāra, kurināmā, kā arī reliģisko rituālu priekšmeti. Otrais pielikums nosaka nozaudēto tievedības vai izpildu lietvedības materiālu atjaunošanas kārtību. Pārejas noteikumos noteikts atsevišķu daļu un pantu spēkā stāšanās laiks. Kopumā likums stājas spēkā ar 1999.gada 1.martu.

Mūsu laikraksta abonenti šo, tāpat kā citas "LV D" burtnīcas, saņem par brīvu, bet pārējie interesenti to var iegādāties "Latvijas Vēstneša" redakcijā un citās izplatīšanas vietās — skat. laikraksta pirmās lappuses apakšēja labajā stūrī, pie lielās izsaukuma zīmes! Jūsu "LV"

 

 

LR starptautiskie līgumi -

ir iznākusi 9.burtnīca

"Latvijas Vēstneša" mazās poligrāfijas apgādā tapusi starptautisko līgumu 9. burtnīca (60 lpp.). Tajā ievietoti divi daudzpusējie un trīs divpusējie starptautiskie līgumi, kas pieņemti Saeimā 15. un 16. oktobrī.

Kārtojot līgumus hronoloģiskā secībā atbilstoši datumam, kad tie apstiprināti Saeimā, kā pirmā burtnīcā ievietota 1990. gada 8. novembra Konvencija par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanu, meklēšanu, izņemšanu un konfiskāciju. Eiropas Padomes dalībvalstis un pārējās valstis ir parakstījušas šo konvenciju, būdamas pārliecinātas, ka noziegumu apkarošanā nepieciešams īstenot kopēju politiku, kas vērsta uz sabiedrības aizsargāšanu, un uzskatīdamas, ka cīņā pret nopietniem noziegumiem ir jāizveido labi funkcionējoša starptautiskās sadarbības sistēma. Konvencijā noteikti valsts līmenī veicamie pasākumi, starptautiskās sadarbības principi, piemēram, palīdzības sniegšana izmeklēšanai, konfiskācijas veikšana, konfiskācijas izpildes tiesības un tās maksimālais apjoms, paziņojumu nosūtīšana un trešo pušu tiesību aizsargāšana, procedūras noteikumi un citi jautājumi. Saeimas pieņemtajā likumā par šo starptautisko dokumentu ir norādīts, ka konvencijā paredzētajai starptautiskajai sadarbībai Latvijas Republikas pilnvarotās institūcijas ir: Valsts policija — pirmstiesas izmeklēšanas stadijā līdz kriminālvajāšanas uzsākšanai; Ģenerālprokuratūra — pirmstiesas izmeklēšanas stadijā līdz lietas nosūtīšanai uz tiesu; Tieslietu ministrija — iztiesāšanas stadijā.

Otrs daudzpusējais starptautiskais dokuments šajā burtnīcā ir 1994.gada 17.decembrī Lisabonā parakstītais Enerģētikas hartas protokols par energoefektivitāti un ar to saistītajiem vides aizsardzības aspektiem. Tajā definēti energoefektivitātes veicināšanas politikas principi un norādītas sadarbības jomas. Protokols rada pamatu kopējai un koordinētai darbībai, kas var aptvert energoresursu iegūšanas iespēju pētīšanu, ieguvi, ražošanu, pārveidošanu, uzglabāšanu, transportēšanu, sadali un patēriņu un var ietekmēt jebkuru tautsaimniecības nozari. Šī starptautiskā dokumenta mērķis ir veicināt sadarbību energoefektivitātes jomā.

Vēl šajā izdevumā lasāmi trīs divpusējie līgumi. Tie ir: 1998.gada 17.aprīlī Vašingtonā parakstītais Latvijas Republikas valdības un Amerikas Savienoto Valstu valdības līgums par abu valstu muitas administrāciju savstarpējo palīdzību; 1998.gada 26.februārī Kijevā parakstītais Latvijas Republikas valdības un Ukrainas Ministru kabineta nolīgums par tirdzniecības kuģošanu; 1998.gada 3.jūlijā Rīgā parakstītais Latvijas Republikas valdības un Uzbekistānas Republikas valdības Konvencija par nodokļu dubultās uzlikšanas un nodokļu nemaksāšanas novēršanu attiecībā uz ienākuma un kapitāla nodokļiem.

Starptautisko līgumu 9.burtnīcu interesenti var iegādāties laikraksta redakcijā Bruņinieku ielā 36, realizācijas daļā, Bruņinieku ielā 41, un "Latvijas Vēstneša" preses namiņā Bruņinieku un K.Barona ielas skvērā. Jūsu "LV"

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!