• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ar šodienas domām, ar rītdienas cerībām (turpinājums). Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.12.1998., Nr. 385/386 https://www.vestnesis.lv/ta/id/51106

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ko darbam devi, tas simtkārt zels

Vēl šajā numurā

24.12.1998., Nr. 385/386

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ar šodienas domām, ar rītdienas cerībām

Turpinājums

no 1.lpp.

Jānis Straume, Saeimas priekšsēdētājs, — "Latvijas Vēstnesim", priekšsvētkos, otrdien, 22. decembrī

S.JPG (20984 BYTES) To pašu var teikt par īpašu apakškomisiju, kas izveidota pie Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas un nodarbosies ar dzīvokļu likumdošanu. Tātad komisiju darbs jau ir aktīvs, un domāju, ka ziemas sesijā tas pilnīgi stabilizēsies.

Kas, jūsuprāt, gaidāmajā ziemas sesijā varētu būt galvenie jautājumi, kam Saeimas deputāti veltītu vairāk laika un ievērības?

— Domāju, ka būtiskākais likumprojektu bloks būs cieši saistīts ar valsts budžeta likumu. Tas attiecas uz nodokļu likumdošanu. Ļoti svarīgi būs panākt mūsu likumu saskaņotību ar Pasaules tirdzniecības organizācijas noteiktajām normām. Patlaban Budžeta un finansu (nodokļu) komisijā notiek ļoti asas, bet produktīvas diskusijas par to, kā vislabāk nodrošināt šo saskaņotību, nekaitējot mūsu nacionālajām interesēm. Īpaši nozīmīgi būs arī visi tie likumprojekti, kas saistāmi ar mūsu virzību uz Eiropas Savienību, ieskaitot starptautiskos līgumus un tos papildinošos likumus. Domāju, ka liela uzmanība tiks pievērsta arī jautājumiem, kas skar pensiju likumdošanas reformu, kur viedokļi ir visai atšķirīgi ne tikai starp pozīciju un opozīciju, bet arī pozīcijas deputātu vidū.

Katrā ziņā izskatāmo likumprojektu skaits arvien palielināsies, līdz ar to Saeimas kopsēdes kļūs grūtākas gan Prezidijam, gan deputātiem.

Līdz šim gan septītās Saeimas plenārsēdes parasti ir ilgušas tikai līdz pusdienlaikam.

— Jā, pagaidām tā ir bijis, jo komisijas vēl nepaguva sagatavot savas iestrādes. Bet ziemas sesijā mēs noteikti nonāksim līdz vēlamajam darba ritmam, ik reizi plenārsēdē strādājot no deviņiem līdz pieciem, bet nepieciešamības gadījumos pat ilgāk.

Jau ir dzirdētas pozitīvas atsauksmes par jūsu prasmi vadīt Saeimas sēdes, arvien parādot koncentrētību un modrību. Kādu piepūli tas no jums prasa, salīdzinot ar agrāko deputāta darba slodzi zālē?

— Lielu piepūli no manis prasa, lūk, tieši tas, ka nepārtraukti ir jābūt koncentrētam. Neslēpšu, ka tomēr ir liela atšķirība salīdzinājumā ar to laiku, kad biju Saeimas priekšsēdētāja biedrs sestās Saeimas laikā. Protams, Saeimas priekšsēdētāja biedram vienmēr ir jābūt gatavam aizstāt Saeimas priekšsēdētāju, taču visulaik nav tik ļoti jākoncentrējas uz ikviena jautājuma izskatīšanu. Aizvadītajā rudens sesijā ir bijuši tādi būtiski jautājumi, piemēram, budžeta grozījumu izskatīšana, kur man sēdes vadīšana patiešām laikam ir izdevusies. Tas prasa pastāvīgu lielu koncentrētību, arī iepriekšēju sagatavošanos, iedziļinoties visos plenārsēdes darba kārtībā iekļautajos jautājumos.

Droši vien tagad esat viens no tiem retajiem deputātiem, kas Saeimas Kārtības rulli gluži vai no galvas zina?

— Protams, visu Kārtības rulli no galvas es vēl nezinu, bet galvenās normas, man šķiet, es pietiekami labi pārzinu. Sēdes vadot, drošību rada arī tas, ka aizvien tajās piedalās Saeimas Juridiskā biroja vadītājs Gunārs Kusiņš, kas, manuprāt, patiešām zina Kārtības rulli no galvas.

Mūsu kārtējo ikmēneša sarunu nobeidzot, "Latvijas Vēstneša" vārdā vēlu jums un jūsu ģimenei gaišus un jaukus Ziemassvētkus, arī sekmīgu nākamo deputāta darba gadu — gan jums, gan Saeimai kopumā.

— Paldies par vēlējumu. Savukārt es "Latvijas Vēstneša" redakcijai un laikraksta lasītājiem novēlu, lai Ziemassvētki būtu apcerīgi klusi un patiesi ģimeniski, lai katrs būtu kopā ar saviem tuvākajiem cilvēkiem un atcerētos un pārdomātu visu labo, kas bijis šajā gadā, un pasapņotu par to labo, kam būtu jānotiek nākamajā gadā. Lai vismaz Ziemassvētkos mums būtu tikai labas domas, un, ja būs labas domas ģimenē, veiksies arī darbs jebkurā jomā. Par to esmu pārliecinājies pēc savas pieredzes.

Mintauts Ducmanis,

"LV" Saeimas un valdības lietu

redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!