• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Mums iekļaujoties pirmajā starptautiskajā kultūras programmā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.12.1998., Nr. 385/386 https://www.vestnesis.lv/ta/id/51109

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par nāciju savdabību ikvienā zemē pasaulē

Vēl šajā numurā

24.12.1998., Nr. 385/386

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Mums iekļaujoties pirmajā starptautiskajā kultūras programmā

1997.gada 13.oktobrī Eiropas Parlaments un Eiropas Savienības Padome nodibināja Kopienas darbības programmu kultūras mantojuma jomā (programma RAPHAEL). Tās darbības laiks ir no 1997.gada janvāra līdz 2000.gada 31.decembrim. 1998.gada 30.novembrī Asociācijas padome pieņēma lēmumu par Latvijas uzņemšanu programmā RAPHAEL. Lēmums stājās spēkā ar 1998.gada 1. decembri.

Programmas mērķis ir atbalstīt un papildināt Eiropas Savienības dalībvalstu aktivitātes Eiropas nozīmes kultūras mantojuma jomā.

Ar kultūras mantojumu tiek saprasts kustamais un nekustamais kultūras mantojums plašākā izpratnē — muzeji, kolekcijas, bibliotēkas, arhīvi, tai skaitā foto, kino un skaņu arhīvi, kā arī arheoloģiskais un zemūdens mantojums, arhitektūras mantojums, kultūras un dabas objekti un ainavas.

Ar aizsardzību tiek saprastas visas aktivitātes, kas nodrošina labākas zināšanas par kultūras mantojumu, tā menedžmentu, saglabāšanu un restaurāciju, palīdzot to attīstīt un veicināt.

Programmas RAPHAEL darbības galvenie mērķi:

• veicināt Eiropas nozīmes kultūras mantojuma saglabāšanu un restaurāciju;

• rosināt un veicināt institūciju un darbinieku starptautisku sadarbību kultūras mantojuma jomā, lai attīstītu pieredzi kultūras mantojuma aizsardzībā un uzlabotu šī darba kvalitāti;

• veicināt sabiedrības brīvu piekļūšanu kultūras mantojumam un nodrošināt sabiedrības, jo īpaši bērnu, maznodrošināto un lauku apgabalu iedzīvotāju, aktīvu līdzdalību kultūras mantojuma saglabāšanā un attīstīšanā;

• veicināt starptautisku sadarbību jaunu tehnoloģiju attīstīšanā, kas izmantojamas dažādās kultūras mantojuma kategorijās un disciplīnās, kā arī tradicionālo kultūras mantojumu tehniku saglabāšanā;

• apzināties un respektēt mantojuma dimensiju citās Kopienas programmās un politikās;

• attīstīt sadarbību ar trešās pasaules valstīm (ar valstīm, kas nav Eiropas Savienības dalībvalstis) un dažādām starptautiskām organizācijām, jo sevišķi Eiropas Padomi.

Galvenās aktivitātes programmas RAPHAEL ietvaros ir šādas:

1.

Eiropas kultūras mantojuma saglabāšana, aizsargāšana un attīstīšana:

— Atbalsts projektiem kultūras mantojuma saglabāšanas un aizsardzības jomā, kas ar savu nozīmīgumu kvalificējami kā "Eiropas kultūras mantojuma laboratorijas";

— Atbalsts projektiem Eiropas kultūras mantojuma saglabāšanā, aizsardzībā un attīstīšanā par kopīgām tēmām, kuras nosaka Komisija, ievērojot problēmu jomas dažādās kultūras mantojuma kategorijās.

2.

Sadarbība pieredzes apmaiņā un jaunu tehniku attīstīšanā, kas saistīta ar kultūras mantojuma saglabāšanu:

— Atbalsts projektiem inovāciju un jaunu tehnoloģiju attīstīšanā un profesionālā izpētes darba turpināšanā;

— Atbalsts projektiem, kas attiecas uz jaunām tehnoloģijām un pakalpojumiem dažādās kultūras mantojuma disciplīnās;

— Atbalsts projektiem par dažādu kultūras mantojuma speciālistu apmaiņu, dodot tiem iespēju strādāt (ilgākais 12 mēnešus) citā dalībvalstī līdzīgā profesionālā vidē;

— Atbalsts projektiem, kas saistīti ar kultūras mantojuma speciālistu pieredzes apmaiņu semināros, darba tikšanās reizēs, kopīgos pētījumos;

— Atbalsts projektiem, kas notiek starp dažādām kultūras mantojuma institūcijām, izmantojot elektronisko komunikācijas tehnoloģiju (on–line, CD–ROM, CD–I u.c.).

3.

Sabiedrības informētības un kultūras mantojuma brīvas pieejamības veicināšana:

— Atbalsts starptautiskiem sadarbības projektiem starp kultūras mantojuma institūcijām un darbiniekiem, kas izmanto multimediju sistēmas un produktus, lai popularizētu kultūras mantojumu Eiropas līmenī un darītu to pieejamāku sabiedrībai;

— Atbalsts projektiem, kas sekmē multilingvistisku kultūras mantojuma iepazīšanu un izzināšanu;

— Atbalsts projektiem, kas veicina starptautisku sadarbību, apvienojot vairākas institūcijas un pārstāvjus vismaz no trīs dalībvalstīm ar mērķi veicināt publikas informētību par kultūras mantojumu un tā vērtībām.

4.

Sadarbība ar trešās pasaules valstīm un citām starptautiskām organizācijām, jo sevišķi Eiropas Padomi.

Programmas RAPHAEL kopējais budžets ir 30 miljoni ekiju visam programmas darbības laikam, un dalībvalstu iesniegto projektu finansēšanai paredzēts līdz 50 % budžeta. Programma katrai valstij sedz līdz 50% projektu izdevumu.

Programmas RAPHAEL finansējums Latvijā ir iespējams, Latvijai un divām Eiropas Savienības dalībvalstīm vienojoties par kopīgu projektu izveidi. Sākot ar 1998.gadu, Latvijas ikgadējā dalības maksa ir 14 561 ekijs, kurus Kultūras ministrija ir paredzējusi savā budžetā.

Programmas darbību Latvijā koordinēs Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija. Patlaban tiek meklēta šim amatam atbilstoša kandidatūra.

RAPHAEL programmas Interneta lappuse ir šāda: htt: www.cordis.lu/

Kā preses konferencē uzsvēra kultūras ministre Karina Pētersone, programma RAPHAEL paver ļoti tiešas sadarbības iespējas, un Latvijai tās katrā ziņā būtu jāizmanto. Turklāt šī ir pirmā līdzdalība Eiropas Savienības kultūras programmā, tātad arī zināma skola, kā piedalīties Eiropas kopīgajās lietās. Jau februārī tiks sasaukts informatīvs seminārs, lai arī visi Latvijas novadi tiktu iekļauti šajā darbā.

Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas vadītājs Juris Dambis atzinīgi novērtēja Latvijas līdzšinējās aktivitātes starptautiskajos projektos, kas saistīti ar kultūras mantojuma apzināšanu un saglabāšanu, un pievērsa uzmanību pilotprojektam "Abavas ieleja", kas tiek realizēts jau kopš 1994.gada, kā arī Daugavas ielejas, vēsturisko pilsētu līdzsvarotas attīstības un Rīgas vēsturiskā centra attīstīšanas projektiem. Programmai RAPHAEL sagatavots projekts "Amatapmācība kultūras mantojuma jomā". Atrasti arī partneri: Dānija, Francija, Portugāle un Beļģija.

Aina Rozeniece,

"LV" nozares redaktore

Latvijas Republikas Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas

starptautiskie projekti kultūras mantojuma jomā 1999. gadam

PIEM1.JPG (100386 BYTES)PIEM2.JPG (112054 BYTES)

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!