• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latviešu māksliniece, kas pasaules ekslibristu elitē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.12.1998., Nr. 385/386 https://www.vestnesis.lv/ta/id/51115

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Un trīs cimdu pāri - Ziemassvētku dāvanā Par pulksteņiem, kam piparkūku garša, un laiku - pēc Griničas

Vēl šajā numurā

24.12.1998., Nr. 385/386

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

MĒS VISI PASAULĒ

Latviešu māksliniece, kas pasaules ekslibristu elitē

EX10.JPG (40924 BYTES)EX11.JPG (29933 BYTES) "Mans skolotājs par to priecātos!" — sacīja Elita Viliama, saņēmusi Mūsdienu ekslibru mākslas biogrāfiski bibliorāfiskās enciklopēdijas 23. sējumu, kurā vairākas lappuses veltītas viņas mākslai. Enciklopēdija iznāk Portugālē kopš septiņdesmito gadu sākuma, un vienā no pirmajiem sējumiem tika sniegtas ziņas par izcilo latviešu kokdzeluma meistaru Pēteri Upīti un viņa grāmatzīmēm. Tagad šajā prestižajā izdevumā, kas pasauli iepazīstina ar pašiem labākajiem ekslibristiem, uzņemta arī profesora audzēkne.

Elita Viliama apgalvo, ka viņai ne tuvos, ne tālākos rados neviena mākslinieka neesot un viņa par visu, kas sasniegts, varot pateikties saviem pasniedzējiem Mākslas akadēmijā: "Un kā pirmais jāmin Pēteris Upītis. Viņš ar savu bezgalīgo nesavtīgumu, strādīgumu un pamatīgumu visās lietās man šķita kā tāds īsti latviska zemnieka tips. Arturs Apinis savukārt iemācīja cienīt zīmējumu, izkopt perfektu tehniku, bet Dainis Rožkalns rosināja katru kompozīciju veidot ar filozofisku pieeju. Viss kopā tas tad arī ir tieši tas, ko pasaulē visaugstāk vērtē: labs zīmējums, labi burti, tehnikas tīrība plus mākslinieciskais nervs, mākslinieka individualitāte."

Aizrautīgā ekslibriste Pētera Upīša mudināta, Elita jau kā akadēmijas studente nosūtīja pirmās grāmatzīmes uz Drēzdeni, kur pazīstamais kolekcionārs Albrehts Štolcs, pats ārsts būdams, rīkoja medicīnai veltītu ekslibru izstādi. Jau ar šīm grāmatzīmēm Elita tika ievērota, viņas vārds parādījās katalogā. Sākās sarakste ar māksliniekiem un kolekcionāriem, kas vērsusies ar katru gadu plašumā. Kamēr padomju laikos ar "lielās mākslas" rādīšanu ārzemēs vēl gāja grūti, ekslibri tika pieskaitīti pie etiķetēm un tos varēja sūtīt arī pāri robežai. Elitas Viliamas grāmatzīmes tikušas izstādītas visos kontinentos, atskaitot vienīgi Antarktīdu. Katalogi ar viņas darbiņiem pienākuši no prestižām izstādēm Beļģijā, Itālijā, Čehijā, Polijā un daudzās citās valstīs. Īsts poligrāfijas meistarstiķis ir 1994.gadā Taivānā izdotais ceļojošās izstādes katalogs ar daudzu pasaules valstu labāko grafiķu darbiem. Šī izstāde apceļojusi ne vien Ķīnu, bet arī Japānu, Malaiziju un citas Austrumāzijas zemes.

Gadu gaitā Elita Viliama izgatavojusi ap 300 grāmatzīmju. Viņai ir bagātīgas Senās Ēģiptes, Pasaules rakstnieku un citas tematiskās sērijas, taču kolekcionāri sevišķi iecienījuši jūras tematikai veltītās grāmatzīmes. Tieši tās ievietotas arī enciklopēdijā.

Jūrnieku mezglus, kas rotā daudzas Elitas veidotās grāmatzīmes, māksliniece lieliski prot gan uzzīmēt, gan arī sasiet. Jūra viņai ir tuva ne tikai mākslā: "Bērnībā gribēju kļūt par kapteini vai vismaz stūrmani. Es arī diezgan mērķtiecīgi gāju uz šo mērķi: cītīgi nodarbojos ar daiļslidošanu, mākslas vingrošanu un sporta dejām. Tas taču labi nostiprina muskulatūru. Pie jūras es varu stundām sēdēt un domāt. Bet pēdējos trīs gadus kopā ar Pāvilostas zvejniekiem esmu devusies arī tālu jūrā. Man patīk bangas vētrā, patīk viļņi baltām mugurām. Bet patīk arī tā noskaņa, kas uz jūras valda bula laikā. Tikai zivis tad neķeras. Sevišķi skaisti Pāvilostā ir augustā, kad jūra un debesis vairs nav tādas plikas un koki sāk krāsoties."

Jūra, zvejniecība un burāšana radusi atspoguļojumu ne tikai Elitas grāmatzīmēs. Viņa izstrādājusi dažādu organizāciju, firmu stilu un emblēmas, projektējusi jūrnieku formas tērpus un medaļas. Viņa veidojusi māksliniecisko ietērpu arī Laimoņa Millera sastādītajai četru valodu "Jūras vārdnīcai".

Kaut gan vistuvākā māksliniecei ir miniatūrgrafika, viņa strādā arī stājgrafikā, ilustrē grāmatas, glezno ar eļļu, akvareli un pasteli, modelē tērpus un projektē rotaslietas. Kopš 1992.gada, kad viņas darbi tika godalgoti Latvijas Pasta rīkotajā konkursā, Elitai ir vēl viena aizraušanās: pastmarku un pirmās dienas zīmogu grafika. Ievērību izpelnījusies viņas veidotā Latvijas pilsētu un novadu ģerboņu sērija un Latvijas markas Eiropas sērijai. Pastmarku kopējais metiens sasniedzis 60 miljonus. Varbūt drīz Elitas Viliamas vārds varētu tikt minēts pasaules pastmarku enciklopēdijā?

Aina Rozeniece,

"LV" nozares redaktore

EX1.JPG (45180 BYTES)

Viens no ekslibriem, kas uzņemts Pasaules grāmatzīmju enciklopēdijā. Tas izgatavots atvaļinātajam Bundesvēra Jūras spēku virsniekam Reinholdam Jordānam, kas aizrautīgi kolekcionē naudas zīmes un ekslibrus par Jaunās pasaules atklāšanas tēmu. Šajā miniatūrā — Leifs Eriksons, viens no Amerikas pirmatklājējiem. Aplocē attēlotie rūnu raksti ir īsti. Tos Elita Viliama izstudējusi no Reinholda Jordāna sūtītajām grāmatām

Foto: Andris Kļaviņš

EX12.JPG (34854 BYTES)EX13.JPG (34909 BYTES)EX2.JPG (53771 BYTES)EX3.JPG (30674 BYTES)EX4.JPG (20143 BYTES)EX5.JPG (23088 BYTES)EX6.JPG (41872 BYTES)EX7.JPG (47467 BYTES)EX8.JPG (47256 BYTES)EX9.JPG (37745 BYTES)

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!