• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par darba aizsardzību pašvaldībās Par Pakistānas vēstnieka vizīti. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.02.1998., Nr. 53/54 https://www.vestnesis.lv/ta/id/51216

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par grozījumiem Saeimas vēlēšanu likumā

Vēl šajā numurā

27.02.1998., Nr. 53/54

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

INFORMĀCIJA

Par darba aizsardzību pašvaldībās

Tāpat kā visa valsts, arī Latvijas pašvaldības meklē jaunus ceļus savas darbības pilnveidošanai. No visaptverošas "visspēcības" līdz maksimāli sazarotai specializācijai — tāda rādās pašreizējā virzība. Ar tālejošu mērķi nodibināts Latvijas Universitātes Pašvaldību un projektu vadības valsts mācību centrs. Līdztekus Latvijas Pašvaldību savienībai izveidotas pagastu apvienība un pilsētu pašvaldību savienība, savās asociācijās apvienojušies darba devēji un izpilddirektori, radušās citas struktūras.

Pirms gada, tiekoties Valmieras rajonā, Kocēnos, pašvaldību darbiniekiem radās ideja veidot vēl vienu profesionālu struktūru, šobrīd — LPDA, kas atgādinātu citkārtējo nozares arodbiedrību, taču darbotos saskaņā ar citiem, atjauninātiem principiem. Nupat, pulcējoties Rīgas rajona padomē, domubiedru kopa vēl paplašinājās. Nu jau tajā ir septiņdesmit dalīborganizāciju — aizvadītajā trešdienā jaunajā apvienībā uzņēma Madonas rajona Lubānas pilsētas (67.), Ludzas (68.) un Krāslavas rajona Šķeltovas pagasta (70.) pašvaldību dalībniekus. Ar 69. kārtas numuru reģistrēta Rīgas rajona pašvaldību veterānu, tagad jau pensionāru domubiedru kopa. Nākamajā piektdienā, 6.martā, Berģos, Rīgas rajona kultūras namā, paredzēts sasaukt darba devēju asociācijas gada pilnsapulci, lai spriestu par darbības tālāku izvērsumu. Jau ir padomā vasarā (jūlijā) un rudenī (oktobrī) LPDA divu nedēļu ilgi pieredzes apmaiņas braucieni uz Norvēģiju, kā arī uz Austriju un Ungāriju. Tieši šīm valstīm, to pašvaldībām par sadarbību ar Latviju ir pastiprināta interese.

Šoreiz jaunās apvienības, topošās lielās arodbiedrības dalībnieku uzmanības lokā bija darba aizsardzības jautājumi pašvaldībās, kā arī darba samaksas noteikšanas principu apspriešana pašvaldību darbiniekiem. Par dažādiem darba aizsardzības aspektiem stāstīja Valsts darba aizsardzības inspekcijas galvenais inspektors Andrejs Kazāks. Atgādinādams, ka šajā jomā pašvaldību vadītājiem saistoši ir aptuveni 35 dažādi dokumenti — likumi, noteikumi, lēmumi un rīkojumi, viņš īpaši uzsvēra, ka saskaņā ar Latvijas Republikas 1994.gada 8.jūnija likumu "Par likumu un citu Saeimas, Valsts prezidenta un Ministru kabineta pieņemto aktu izsludināšanas, publicēšanas, spēkā stāšanās kārtību un spēkā esamību" tikai "Latvijas Vēstnesī" un "Latvijas Republikas Saeimas un Ministru Kabineta Ziņotājā" publicētie teksti uzskatāmi par oficiāliem. Tas jo sevišķi jāatgādina tāpēc, ka dažādas izdevniecības un firmas regulāri laiž klajā apkopojoša rakstura tematiskus izdevumus, k as skar vienu vai otru nozari. Šādiem krājumiem var būt tikai konsultatīvs raksturs.

Par iespējām plaši izmantot Latvijas Universitātes Pašvaldību un projektu vadības valsts mācību centra piedāvātās nodarbības stāstīja centra speciāliste Aina Prikule. Martā vien paredzēti sešpadsmit dažādi lekciju cikli, kas izkārtoti vienā vai vairākās dienās.

Jaunā LPDA padomes priekšsēdētāja Sniedze Sproģe, kas pati nāk no Limbažu rajona un var atskatīties uz Umurgas pagastā aizvadīto gadu desmitu, izklāstīja projektu, kurš paredz vienošanos par darba samaksas noteikšanas principiem pašvaldībās. To izskatīs arī Latvijas Pašvaldību savienības domes sēdē. Te būtisks ir atzinums par to, ka, nosakot darba samaksu pašvaldību darbiniekiem, ievērojams procentuālo attiecību princips. Vienošanās paredz 1998.gada darba koplīgumos noteikt minimālo mēneša darba algu normāla darba laika ietvaros: intelektuālajam darbam ne zemāku par 70 latiem, fiziskajam darbam — ne zemāku par 50 latiem.

Šogad jau bija otra tāda tikšanās. Atjauninātās Latvijas Pašvaldību darbinieku arodbiedrības (LPDA) padome ir noskaņota katru nākamo domubiedru sastapšanās reizi veidot ar vienu vai vairākiem mērķiem, galvenokārt tematiski, kā tas bija arī aizvadītajā trešdienā. Lai būtu daudzi izvēles ceļi. Tad netrūks arī gājēju.

Mintauts Ģeibāks,

"LV" informācijas redaktors

Par Pakistānas vēstnieka vizīti

No 25. līdz 28.februārim darba vizītē Latvijā uzturas Pakistānas Islama Republikas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Latvijā Abduls Satars Babers. Viņš ir pirmais Pakistānas vēstnieks Latvijā ar rezidenci Stokholmā.

Vakar, 26.februārī, ārlietu ministrs Valdis Birkavs tikās ar A.S. Baberu. Sarunas sākumā viņš pateicās par lieliski organizēto vizīti Pakistānā 1997.gada decembrī, tā radīja labu pamatu abu valstu politiskajiem kontaktiem valdību starpā. Latvijas un Pakistānas attiecības attīstās dinamiski, bet vēl ir lielas iespējas paplašināt divpusējo dialogu, īpaši tirdznieciski ekonomiskajā jomā. V.Birkavs ar gandarījumu atzina, ka viens no panākumiem divpusējās sadarbības veicināšanā ir Latvijas goda konsula Madžida Sultana Kvadža (Pakistānas parlamenta senators un uzņēmējs) iecelšana Pakistānā un LR Goda konsulāta atvēršana Karači.

A.S.Babers sarunā informēja, ka pašlaik tiek organizēta Pakistānas biznesmeņu delegācijas vizīte Latvijā. Vēstnieks arī norādīja, ka Pakistāna ir ieinteresēta atvērt Goda ģenerālkonsulātu Latvijā, kā arī veidot sadarbību starp parlamentiem. Abas puses atzinīgi vērtēja jau izveidojušos sadarbību starptautiskajās organizācijās.

ĀM preses centrs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!