• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Atzinība lielajiem nodokļu maksātājiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.02.1998., Nr. 53/54 https://www.vestnesis.lv/ta/id/51235

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Informācija

Vēl šajā numurā

27.02.1998., Nr. 53/54

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Atzinība lielajiem nodokļu maksātājiem

Par veiksmīgu uzņēmējdarbību godinot

V5.JPG (6026 BYTES)
No labās: Ministru prezidents Guntars Krasts, valsts ieņēmumu valsts ministre Aija Poča, Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektors Andrejs Sončiks

V4.JPG (5818 BYTES)
Akciju sabiedrības "Latvijas balzams" prezidents Dainis Peimanis, saņemot Atzinības rakstu

V2.JPG (6814 BYTES)
Andrejs Sončiks un Aija Poča sveic pasākuma dalībnieku akciju sabiedrības "Preses nams" ģenerāldirektoru Kazimiru Dunduru

V3.JPG (6306 BYTES)
No kreisās: ekonomikas ministrs Atis Sausnītis un akciju sabiedrības "Laima" ģenerāldirektors Ivars Kalvišķis

Viens no lielākajiem valsts reģistriem — Nodokļu maksātāju reģistrs, kurā ir reģistrēti 120 tūkstoši dažāda veida uzņēmumu Latvijā. Iepriecinoši, ka 1997. gadā valsts pamatbudžetā nodokļu ieņēmumi, salīdzinot ar 1996. gadu, ir palielinājušies par 81,8 miljoniem latu jeb par 17,8 procentiem.

Turklāt 46 procentus jeb 250 miljonus latu valsts budžetā iemaksājuši lielie nodokļu maksātāji. Valsts ieņēmumu dienestā Lielo nodokļu maksātāju pārvalde izveidota 1995. gadā. Sākumā šī pārvalde administrēja 80 lielos uzņēmumus, bet tagad to skaits jau sasniedz 220.

Iedibinot jaunu tradīciju, aizvadītās nedēļas nogalē Mazajā ģildē uz pieņemšanu, ko rīkoja Valsts ieņēmumu dienests, pulcējās mūsu valsts 70 lielākie nodokļu maksātāji 1997. gadā. Sveicot klātesošos uzņēmumu vadītājus, Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektors Andrejs Sončiks uzsvēra:

— Mūsu vēlme ir veidot savstarpējās attiecības, kas balstītas uz koleģiāliem principiem. Esmu pārliecināts, ka Valsts ieņēmumu dienestam jābūt servisa dienestam, kas palīdz valsts attīstībā.

Valsts ieņēmumu valsts ministre Aija Poča , izsakot pateicību klātesošajiem, piebilda:

— Tas gods un cieņa ir publiskais apliecinājums pateicībā par paveikto. Aicinot jūs, gribu visu valdības locekļu vārdā pateikt paldies. Ceru, ka šādas tikšanās kļūs par tradīciju.

Lielos nodokļu maksātājus uzrunāja Ministru prezidents Guntars Krasts :

— Godātie nodokļu maksātāji, visi uzņēmēji un valsts iestāžu darbinieki! Mēdz teikt, ka pasaulē esot tikai divas pilnīgi noteiktas zināmas lietas — nāve un nodokļi.

Tas, protams, ir māksliniecisks salīdzinājums. Maksāt nodokļus — tas faktiski ir organizētas sabiedrības pamatnosacījums. Šī apziņa mums nāk salīdzinoši lēni. Varētu būt, ka tas ir pagātnes iespaids, jo mēs nākam no totalitāras sabiedrības, kur pārliecība, ka valstij ir jādod viss. Un tajā pašā laikā izpratne par to, ka šajā sabiedrības modelī, kurā dzīvojam tagad, mēs varam tērēt tikai to, ko katrs ielicis tajā kopējā katliņā. Arī tas, ka valsts pārvaldes institūciju darbinieki tērē naudas līdzekļus bieži vien visai nelietderīgi, atstāj visai postošu iespaidu uz nodokļu maksātāju izpratni un godīguma veidošanos.

Šis ir savstarpēji saistīts pienākums. Un es gribētu atgādināt vienu visai interesantu lietu, kas man sākumā, kad sākām veidot tirgus ekonomikas modeļa sabiedrību, radīja izbrīnu par Rietumu attīstītās ekonomikas sabiedrībā visai saprotamām attiecībām. To es dzirdēju Latvijā kādā vēstniecībā. Cilvēks, kuram vēstniecības personāls bija kaut ko atteicis, palika pikts un teica: "Kā jūs man drīkstat atteikt, es taču maksāju nodokļus, lai jūs šeit manās interesēs strādātu!" Zināt, tas iedarbojās, un es biju pārsteigts par to.

Es aicinu visus nodokļu maksātājus izturēties tieši tā, kā darīja šis ārvalsts nodokļu maksātājs. Tieši tā uzstāt pret valsts iestāžu darbiniekiem to neizdarības gadījumos ar šādu nostāju: "Es taču maksāju nodokļus!"

Un tas, kurš to var ar tīru sirdsapziņu teikt, patiešām to arī darīs. Es tā ceru. Nodokļi — tā ir cena, ko mēs maksājam par tiesībām, par privilēģiju dzīvot organizētā civilizētā sabiedrībā. Un es ceru, ka mēs jau dzīvojam un organizētības pakāpe būs augoša! Paldies jums!

Vakara turpinājumā nosauca visus 70 lielākos nodokļu maksātājus. Īpaši tika cildināti desmit — valsts pamatbudžetā 1997. gadā vislielākās summas iemaksājušie: valsts akciju sabiedrība "Latvijas balzams", valsts akciju sabiedrība "Latvija gāze", privatizējamā valsts akciju sabiedrība "Latvenergo", akciju sabiedrība "Kurzemes degviela", privatizējamā valsts akciju sabiedrība "Ventspils nafta". Savukārt pašvaldību budžetos aizvadītajā gadā vislielākais devums bijis valsts akciju sabiedrībai "Latvijas dzelzceļš", valsts akciju sabiedrībai "Latvijas gāze", privatizējamai valsts akciju sabiedrībai "Latvijas kuģniecība", sabiedrībai ar ierobežotu atbildību "Lattelekom" un privatizējamai valsts akciju sabiedrībai "Latvenergo".

Šo uzņēmumu vadītājiem svinīgi tika pasniegti Atzinības raksti. Pēc tam notika kopējā fotografēšanās. Vēlāk arī pārējiem klātesošajiem uzņēmumu vadītājiem tiks nosūtīts Atzinības raksts ar klātpievienoto fotouzņēmumu.

Vakara turpinājumā — mākslinieku uzstāšanās, sarunas un viss, kas patīkamai noskaņai piederas.

Ingrīda Rumbēna, "LV"

Arņa Blumberga foto "LV"

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!