• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ziņas īsumā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.04.1998., Nr. 120/121 https://www.vestnesis.lv/ta/id/51349

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Piektdiena, 29.05.1998.

Laidiena Nr. 157/158, OP 1998/157/158

Vēl šajā numurā

30.04.1998., Nr. 120/121

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ziņas īsumā

* SIA OBI Baltija plāno izveidot lielveikalu tīklu, kurā būs nopērkams viss mājai. Pirmais veikals tiks celts Rīgā, kopējās investīcijas šajā projektā sasniegs apuveni 20 milj. USD.

* Šā gada pirmajos trijos mēnešos a/s Rēzeknes piena konservu kombināts iepirka 7346 bāzes piena tonnas (157,2% pret iepriekšējā gada tādu pašu laika periodu).

* Šogad a/s Daugavpils pievadķēžu rūpnīca plāno vairāk nekā vienu miljonu latu ieguldīt ražošanas modernizācijā un atjaunošanā. Jau tuvākajā laikā a/s no Itālijas saņems jaunu automātisku iekārtu ķēžu rullīšu izsēdināšanai no stieples, kas ļaus strādāt ekonomiskāk un arī operatīvāk. Pašlaik tiek izmēģināta jauna ķēžu asīšu ražošanas iekārta.

* 51 Latvijas uzņēmējs nolēmis veidot darba grupu, kas apkopos kolēģu ierosinājumus, kā veidot uzņēmējdarbībai labvēlīgu vidi.

* A/s Limbažu piens , kas jau šobrīd kļuvusi par otru lielāko piena iepircēju Latvijā aiz Rīgas piena kombināta, pateicoties sadarbībai ar holandiešiem, atklāta jauna piena pirmapstrādes iekārta, kas šīs produkcijas iepirkuma apjomu ļaus palielināt vēl vairāk.

* Atklāts universālveikala Centrs trešais un ceturtais stāvs. Tajos atvērti 27 jauni veikali un radītas gandrīz 200 jaunas darba vietas. Tirdzniecības centra rekonstrukcijā šobrīd jau investēti 23,5 milj. USD un vēl tiks ieguldīti 10 milj. USD. Centra piekto stāvu plānots atvērt jūnijā.

* Latvijas Kultūras fonda un a/s Latvijas Finieris izsludinātajā konkursā par 400 ha zemju apmežošanu ar bērziem rakstiski pieteikušās 49 personas uz 382 ha apmežošanu ar bērziem.

* Lielākā Latvijas apdrošināšanas tirgus daļa pēc parakstīto prēmiju apjoma šā gada pirmajos trīs mēnešos pieder Austrumu alansei , kurai ir arī visstraujākais parakstīto prēmiju maksājumu dinamikas pieaugums. Salīdzinot ar 1997. gada pirmo ceturksni, šogad Austrumu alianses prēmiju apjoms pieaudzis aptuveni trīs reizes un marta beigās veidoja 4,96 milj. latu. Otra lielākā apdrošināšanas sabiedrība ir Balta ar 2,96 milj. latu. Balvas un Baltijas Transporta apdrošināšanas parakstīto prēmiju apjoms ir lielāks par miljonu latu.

* Apdrošināšanas a/s Balta akcionāri nolēmuši palielināt sabiedrības pamatkapitālu līdz 3 322 850 latiem. Pamatkapitālu palielinās, slēgti emitējot 22 850 parastās vārda akcijas ar balsstiesībām viena lata nominālā. Nolemts arī, ka Balta dividendēs izmaksās 8 santīmus par akciju. Kopumā par 1997. gadu izmaksās 264 000 latu.

* A/s Rīgas alus akcionāru pilnsapulcē pieņemts priekšlikums par uzņēmuma ceturtā slēgtā akciju laidiena emisiju un pamatkapitāla palielināšanu par 242 208 latiem. Pagājušajā gadā uzņēmuma apgrozījums bija 2 744 422 lati, bet peļņa — 184 288 lati. Prognozē, ka 1998. gadā uzņēmuma apgrozījums varētu būt 2 207 084 lati, bet peļņa — Ls 203 000.

* 1997. gadā galvenā eksportprece uz ES valstīm bija koksne — 55% no Latvijas kopējā eksporta uz šīm valstīm. Uz ES valstīm tiek eksportēti aptuveni 90% no visas eksportētās koksnes. Galvenā koksnes importētāja ir Lielbritānija, arī Zviedrija un Vācija. 1997. gadā visstraujāk pieauga tieši koksnes eksports — par 48,6%, veidojot 29,7% no visa Latvijas eksporta kopapjoma (šā gada janvārī un februārī — 31,2% no eksporta kopvērtības). Kurināmā koksne, apaļkoki un zāģmateriāli šajā apjomā veido 17,6%, bet pārstrādātā koksne — finieris un saplāksnis, kokskaidu plātnes, kokšķiedru plātnes — tikai 5,1%

* Latvija no pārtikas visvairāk ārzemēs pārdod svaigas zivis vai zivju konservus. Konditorejas izstrādājumi, šokolāde, bezalkoholiskie dzērieni, dzirkstošie vīni, cigaretes veido vien nelielu daļu no pārtikas rūpniecības produktu apjoma.

* Pēdējos gados ES kļuvusi par galveno Latvijas tirdzniecības partneri — uz ES valstīm attiecas 49% no Latvijas eksporta un 53% no Latvijā ievestajām precēm. Svarīgākie tirdzniecības partneri ES ietvaros ir Vācija, Zviedrija, Lielbritānija un Somija. Atsevišķu valstu vidū lielākā Latvijas tirdzniecības partnere joprojām ir Krievija, tai tiek pārdots 21% no Latvijas eksporta precēm.

* Gada pirmajā ceturksnī ievērojami palielinājies banku izsniegto kredītu apjoms — par 93 milj. latu jeb 18,5%. Marta beigās kopējie banku izsniegtie kredīti bija 594,6 milj. latu. Strauji palielinājies lielāko banku kredītportfelis, piemēram Pareksa bankai — par 25 milj. latu, Unibankai — par 16,7 milj. latu, Hansabank-Latvija — par 19,3 milj. latu, Baltijas Starptautiskajai bankai — par 5,3 milj. latu, Vereinsbank Rīga — par 4,6 milj. latu, Latvijas Hipotēku un zemes bankai — par 4,3 milj. latu, Rīgas komercbankai — par 4,1 milj. latu.

Pēc Latvijas preses informācijas

"Latvijas Vēstneša"

privatizācijas lietu virsredaktore

MUDĪTE LUKSA

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!