• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Hanzas biznesa dienas: pirmoreiz Baltijas jūras austrumu krastā - Latvijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.05.1998., Nr. 157/158 https://www.vestnesis.lv/ta/id/51386

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Hipotekārās kreditēšanas atdzimšanas krustcelēs

Vēl šajā numurā

29.05.1998., Nr. 157/158

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Hanzas biznesa dienas: pirmoreiz Baltijas jūras austrumu krastā — Latvijā

Attīstot uzņēmēju starptautisko sadarbību

P5.JPG (21183 BYTES)P6.JPG (17602 BYTES)P4.JPG (18407 BYTES)
Hanzas biznesa dienu atklāšanā; prezidijā — Latvijas Republikas Ministru prezidents Guntars Krasts, LTRK ģenerāldirektors Voldemārs Gavars, ekonomikas ministrs Laimonis Strujēvičs un OECD direkcijas vadītāja vietnieks Rainers Geigers; Latvijas Attīstības aģentūras ģenerāldirektors Māris Ēlerts un Rainers Geigers Foto: Arnis Blumbergs, ‘LV"

Vakar Rīgā sākās Hanzas biznesa dienas — plašs ikgadējs starptautisks forums, kurā piedalās desmitiem firmu no Baltijas jūras reģiona valstīm. Pasākums norit jau devīto reizi. Līdz šim Hanzas biznesa dienu dalībniekus uzņēmušas Malme, Kristiānstāde, Kopenhāgena, Ķīle, Karlskrūna, Tampere un citas pilsētas.

Šogad vērienīgais pasākums pirmo reizi tiek rīkots Baltijas jūras austrumu krastā — Latvijā. To organizē Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK) un Baltijas jūras valstu Tirdzniecības un rūpniecības kameru asociācija (BCCA), bet ģenerālsponsors ir "Vereinsbank" no Hamburgas.

Jāpiebilst, ka šādu pasākumu laikā tiek dibināti plaši biznesa kontakti, kas tuvākā vai tālākā nākotnē vainagojas ar reāliem līgumiem, darījumiem, sadarbību.Kā uzsvēra BCCA prezidents Volfs Ridigers Janzens, kopumā līdz šim Hanzas biznesa dienās nodibināts apmēram 10 tūkstoši lietišķo kontaktu, no kuriem 5 procenti īstenojušies veiksmīgos projektos. Tas ir ļoti augsts rādītājs.

Uz 9. Hanzas biznesa dienām Rīgā ieradušies pusotra simta uzņēmēju no Vācijas, Skandināvijas valstīm, Polijas, Lietuvas un, protams, daudziem Latvijas novadiem.

Hanzas biznesa dienu atklāšanā piedalījās Ministru prezidents Guntars Krasts . Savā priekšlasījumā viņš uzsvēra šā pasākuma nozīmību un Latvijas valdības ieinteresētību uzņēmējdarbības attīstības veicināšanā un investīcijām labvēlīga klimata radīšanā Latvijā, kā arī apsveica foruma dalībniekus un novēlēja veiksmi darbā.

Savukārt ekonomikas ministrs Laimonis Strujevičs cita starpā sacīja:

— Esmu gandarīts, ka Latvija ir Jaunās Hanzas savienības tilts starp Austrumiem un Rietumiem. Latvijas valdība vēlas sekmēt tirdzniecību, kā arī mudināt ārvalstu kompānijas investēt Latvijā un izmantot to kā izejas punktu tirdzniecībai ar svarīgiem tirgiem Krievijā, Viduseiropā un Austrumeiropā.

Kopš 13. gadsimta Latvija ir bijusi Hanzas savienības centrā, — ciešas tirdzniecības saites Rīgu vienoja ar nozīmīgākajiem Ziemeļeiropas tirdzniecības centriem. Rīga bija viena no svarīgākajām Hanzas savienības pilsētām, un 17. gadsimtā tā bija lielākā pilsēta Zviedrijas karalistē, apsteidzot pat Stokholmu. Šodien Rīga ir lielākā pilsēta Baltijas valstīs.

L. Strujevičs analizēja tautsaimniecības attīstību Latvijā pēc neatkarības atgūšanas un akcentēja:

— Īstenojot monetāro un budžeta politiku, apvienojot to gan ar iekšējās, gan ārējās biznesa vides liberalizāciju, kopumā pēdējos gados ir radīts stabils pamats Latvijas ekonomiskajai izaugsmei. Valdība apzinās nepieciešamību pēc ārvalstu investīcijām, lai paātrinātu un paplašinātu nacionālās ekonomikas attīstību. Mēs esam informēti par ārvalstu investoru vajadzībām un cenšamies tās pozitīvi risināt, izmantojot liberalizētu likumdošanu. Esam sagatavojuši sistēmu, kas ārvalstu investoriem dod tādas pašas tiesības kā vietējiem uzņēmējiem.

Gan Baltijas jūras valstu Tirdzniecības un rūpniecības kameru asociācijas prezidents V.R. Janzens, gan Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras prezidents Viktors Kulbergs runāja par Baltijas valstu vienotības nepieciešamību ceļā uz Eiropas Savienību, gan nozīmīgo darbu, kas jau veikts, sadarbojoties šīm sabiedriskajām organizācijām ar Baltijas valstu valdībām biznesam labvēlīgas vides veidošanā šajā reģionā.

Ekonomikas attīstības un sadarbības organizācijas (OECD) Finansu, fiskālo un uzņēmumu lietu direkcijas vadītāja vietnieks Rainers Geigers foruma dalībniekus iepazīstināja ar ļoti nozīmīgu izdevumu — "Latvijas investīciju ceļvedi", kas sniedz detalizētu informāciju par Latvijas ekonomiku, investīciju iespējām un attiecīgo likumdošanas bāzi. Šis izdevums tapis Latvijas Attīstības aģentūras sadarbībā ar OECD, "Price— Waterhouse", "Ernst & Young" un citām organizācijām.

Foruma pirmajā daļā Latvijas Attīstības aģentūras ģenerāldirektors Māris Ēlerts detalizēti iepazīstināja ar investīciju ieguldīšanas iespējām Latvijā, mūsu valsts speciālajām ekonomiskajām zonām, brīvostām, īpaši atbalstāmajiem reģioniem un to priekšrocībām investīciju jomā.

Rīgas Kongresu namā notika arī diskusija par biznesa darbības iespējām un riska faktoriem Latvijā.To vadīja LTRK ģenerāldirektors Voldemārs Gavars.

Pēc tam Hanzas biznesa dienas turpinājās izstādē — biznesa forumā "Baltexpo ’98" Ķīpsalas izstāžu hallē, ko sadarbībā ar LTRK organizējusi starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrība "BT 1". Tā iepazīstināja apmēram 200 pašmāju un ārvalstu uzņēmēju ar Baltijas valstīs ražoto produkciju un pakalpojumiem. Šeit savu ekspozīciju demonstrēja vairāk nekā četri desmiti pazīstamu firmu no Latvijas, Lietuvas un citām valstīm. Kā uzsvēra "BT 1" prezidents Viesturs Tīle, šīs izstādes mērķis galvenokārt ir sadarbības kontaktu veidošana.

Šodien Hanzas biznesa dienu dalībnieki apmeklē Liepājas speciālo ekonomisko zonu un iepazīstas ar tās iespējām un perspektīvām, bet rīt dosies uz Ventspili.

Mudīte Luksa, "LV"

Foto: Arnis Blumbergs, "LV"

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!