• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par preču muitas vērtības deklarācijām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.05.1998., Nr. 157/158 https://www.vestnesis.lv/ta/id/51391

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par valsts īpašuma objektu privatizāciju

Vēl šajā numurā

29.05.1998., Nr. 157/158

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par preču muitas vērtības deklarācijām

Muita un nodokļi

Edvīns Freimanis, VID Muitas pārvaldes Tarifu daļas Muitas vērtības nodaļas priekšnieks

No 1998. gada 1. februāra, importējot Latvijā preces, importētājiem ir jāaizpilda preču muitas vērtības deklarācija (PMVD). Šajā informācijā par to, kā aizpildāma deklarācija.

Kādos gadījumos aizpildāma deklarācija?

To aizpilda preču importētājs visos gadījumos, izņemot:

— ja preces ieved fiziska persona un tās nav paredzētas komerciāliem mērķiem;

— ja preču muitas vērtība ir zemāka par 2000 latiem;

— ja preces tiek vestas no viena un tā paša pārdevēja ar vieniem un tiem pašiem tirdzniecības nosacījumiem;

— ja precēm ir pielietojams cietais muitas tarifs, piemēram, latu gabalā vai kādu citu konkrētu skaitu.

Deklarācijas struktūra

Deklarāciju pilnībā aizpilda importētājs. Pirmajā daļā jāatbild uz jautājumiem par importētāju, ar to saistītām personām un citiem preču muitas vērtību ietekmējošiem faktoriem. Deklarācijas otrā daļa sastāv no A, B un C sadaļām. Saskaitot sadaļās A un B norādītās summas un atņemot C sadaļā uzrādīto summu, tiek iegūta deklarētā preču muitas vērtība, no kuras tiek aprēķināti muitas maksājumi.

A sadaļā tiek ierakstīta tīrā faktūrrēķinā uzrādītā cena par precēm, B sadaļā ir iekļauti visi izdevumi, kuri pēc Muitas likuma ir jāpieskaita preču muitas vērtībai. C sadaļā ir jānorāda izdevumi, kuri pēc Muitas likuma 169. panta nosacījumiem, ir jāatskaita no preču muitas vērtības.

Dažu punktu skaidrojumi

Deklarācijas 15. punktā norādāmās licences maksas vai honorāru maksājumi varētu būt, piemēram, šādām precēm – datorprogrammas, audio un video ieraksti, par kuriem tiek maksāti autorhonorāri un tamlīdzīgi. Ieraksts 15. punktā ir jāveic tādā gadījumā, ja uz 9. a) jautājumu atbilde bijusi apstiprinoša.

Ja, ievedot preci, līgumā ir atrunāts, ka pēc preces pārdošanas būs iegūta konkrēta peļņa un no šīs peļņas pircējam ir jāmaksā pārdevējam noteikta summa, tad 9. b) punktā jāatbild apstiprinoši un 16. punktā jāprecizē šie nosacījumi.

8. b) punktā apstiprinoša atbilde būs gadījumā, ja pircējam jāizdara maksājumi ne tikai deklarācijas 1. punktā norādītajai pārdevēja firmai, bet arī vēl kādai pārdevēja norādītajai firmai, kas ir veikusi, piemēram, uzlīmju uzlīmēšanu vai citu darbu preču sagatavošanā.

Kad un kur var aizpildīt deklarāciju?

PMVD var aizpildīt uz robežas, ievedot preces vai iekšzemē pirms ievešanas firmas direktors vai viņa pilnvarota persona, kam ir pieejamas visas ziņas par konkrēto importu. Vairumā gadījumu ar PMVD noformēšanu nodarbojas deklarantu firmu pārstāvji.

Kā šīs deklarācijas

tālāk izmanto muitas iestādes?

Deklarācija tiek pievienota VAD dokumentiem. Ja ir radušās šaubas par norādītajām cenām un izdevumiem, tad šī deklarācija tiek nosūtīta attiecīgajai nodaļai, kas pārbauda deklarācijā uzrādītās ziņas. Uz robežas muitnieks pieņem deklarāciju, un viņam ir tiesības šo deklarāciju nosūtīt pēcimporta pārbaudei, taču nav tiesību nepieņemt parakstītu deklarāciju vispār.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!