• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Vērtspapīru norēķini - īsā laikā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.05.1998., Nr. 157/158 https://www.vestnesis.lv/ta/id/51393

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Vērtspapīru tirgus komisijas informācija

Vēl šajā numurā

29.05.1998., Nr. 157/158

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Vērtspapīru norēķini — īsā laikā

Bankas un finanses

LCD neto norēķini (DVP)

ZIM2.JPG (19504 BYTES)

LCD bruto norēķinu sistēma (DVP)

ZIM3.JPG (24610 BYTES)

Piemērs biržas darījumam ar apstiprinājumu
informācija par naudas konta stāvokli

ZIM1.JPG (24219 BYTES)

Jauno vērtspapīru norēķinu sistēmu Latvijas Centrālais depozitārijs (LCD) ieviesa pagājušā gada novembrī. Šī norēķinu sistēma tika izveidota, izmantojot ārvalstu vērtspapīru tirgu pieredzi un ārvalstu investoru un turētājbanku ieteikumus. Latvijas Centrālais depozitārijs veic norēķinus, izmantojot Latvijas Bankas naudas norēķinu sistēmu, ar kuras palīdzību norēķinus par darījumiem iespējams veikt ievērojami īsā laikā, ievērojot DVP principu (vērtspapīru piegāde pret samaksu).

Organizējot norēķinus par vērtspapīru darījumiem, Latvijas Centrālais depozitārijs piedāvā divu veidu norēķinus: neto un bruto.

Neto norēķini

Vienlaicīgus vērtspapīru un naudas neto norēķinus (DVP) LCD veic darījumiem, kas tiek noslēgti Rīgas Fondu biržas (RFB) centrālajā tirgū, kā arī RFB nepārtrauktajā tirgū par mainīgām cenām un tiešajiem darījumiem, kas reģistrēti Rīgas Fondu biržā.

Darījumus RFB noslēdz tirdzniecības dienā (tā sauktajā dienā T). Šajā pašā dienā RFB iesniedz Latvijas Centrālajam depozitārijam tirdzniecības sesijas rezultātus: informāciju par noslēgtajiem (reģistrētajiem) darījumiem. Rīgas Fondu biržas centrālajā un nepārtrauktajā tirgū noslēgtajiem darījumiem norēķinu diena ir T+3, bet tiešajiem darījumiem — sākot no T+1.

Iepriekšējās dienas beigās pirms norēķiniem Latvijas Centrālais depozitārijs pārbauda, vai saņemti darījumu apstiprinājumi, ja tādi ir nepieciešami, kā arī aprēķina vērtspapīru un naudas neto pozīcijas. Ja vērtspapīru kontos ir pietiekams vērtspapīru daudzums norēķiniem, LCD nosūta Latvijas Bankai rīkojumu rezervēt naudu.

Savukārt Latvijas Banka informē LCD par rezervētās naudas apjomu, ja naudas daudzums kontos ir norēķiniem pietiekams. Pēc Latvijas Bankas apstiprinājuma saņemšanas Latvijas Centrālais depozitārijs sagatavo un nosūta Latvijas Bankai neatsaucamu rīkojumu par naudas pārvedumiem. Un visbeidzot norēķinu dienā LCD veic vērtspapīru pārvedumus, bet Latvijas Banka — naudas pārvedumus.

Bruto norēķini

Par ārpusbiržas darījumiem Latvijas Centrālais depozitārijs veic vienlaicīgus vērtspapīru un naudas bruto norēķinus (DVP). Norēķinu veikšana pēc bruto principa nozīmē, ka norēķini par katru darījumu tiek veikti atsevišķi.

Ārpusbiržas darījumu norēķiniem depozitārija dalībnieki iesniedz LCD ziņojumus ‘’Piegāde pret samaksu’’ un ‘’Saņemšana pret samaksu’’, LCD šos ziņojumus salīdzina un, ja nepieciešams, gaida darījuma apstiprinājumu. Pēc apstiprinājumu saņemšanas LCD pārbauda, vai vērtspapīru pārdevēja kontā ir pietiekams vērtspapīru daudzums. Ja vērtspapīru daudzums ir pietiekams, tie tiek nobloķēti, un Latvijas Bankai tiek nosūtīts rīkojums veikt naudas pārvedumu.

Vērtspapīru beznaudas

bruto norēķini

Beznaudas bruto norēķini nodrošina vienkāršos vērtspapīru pārvedumus starp Latvijas Centrālā depozitārija dalībnieku vērtspapīru kontiem un pārvedumus starp LCD un Igaunijas Centrālo vērtspapīru depozitāriju (ICVD). Tā kā Latvijas Centrālajam depozitārijam ir nodibinātas korespondentattiecības ar ICVD, tad ICVD arī ir LCD dalībnieks un ICVD reģistrētos vērtspapīrus var pārskaitīt uz Latviju un glabāt Latvijā un otrādi.

Beznaudas vērtspapīru pārvedumus LCD izpilda pēc bruto principa, tiklīdz tie tiek saņemti no dalībniekiem, protams, ar nosacījumu, ka vērtspapīru kontos ir pietiekams vērtspapīru skaits.

Darījuma apstiprinājuma iespēja

Pēc darījuma noslēgšanas biržā vai arī ārpus biržas investors var izmantot darījuma apstiprinājuma iespēju, kas investoram garantē, ka bez viņa atļaujas no viņa konta netiks norakstīti vērtspapīri, jo LCD veiks norēķinus par šo darījumu tikai pēc apstiprinājuma saņemšanas.

Darījuma realizēšanai investors izvēlas brokeri un dod viņam pirkšanas vai pārdošanas uzdevumu, turklāt investors var norādīt arī konkrētu darījuma slēgšanas vietu (biržā vai ārpus biržas). Brokeris klienta uzdevumā noslēdz darījumu biržā vai ārpus biržas, par ko LCD saņem informāciju no RFB vai no paša brokera. Brokeris informē investoru par noslēgtā darījuma nosacījumiem. Tālāk investors nosūta turētājbankai (LCD dalībniekam, kas investoram atvēris vērtspapīru kontu) darījuma apstiprinājumu.

Pozitīvākais

jaunajā norēķinu sistēmā

Nozīmīgākie ieguvumi jaunajā norēķinu sistēmā ir reālā laika bruto norēķinu iespēja un iespēja nodalīt brokera un turētājbankas funkcijas. Brokera un turētājbankas nodalīšana klientam dod iespēju brīvi izvēlēties brokeri (nepieciešamības gadījumā pat katram darījumam savu), savukārt norēķinus veikt, izmantojot vienu turētājbanku. Turētājbanka šajā gadījumā tikai piegādā un saņem vērtspapīrus un naudu. Brokera un turētājbankas funkciju nodalīšana ir viena no svarīgākajām ārvalstu investoru prasībām.

Dace Cauce

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!