• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 29.septembra sēdē (turpinājums) Pēc Ministru kabineta 29. septembra sēdes. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.09.1998., Nr. 282 https://www.vestnesis.lv/ta/id/51503

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Augstākās tiesas Senāta lēmums

Par maksātnespējas procesa vai likvidācijas izmaksām kredītiestādes likvidācijas gadījumā

Vēl šajā numurā

30.09.1998., Nr. 282

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

VALDĪBĀ

Ministru kabineta 29.septembra sēdē

Ministru kabinets akceptēja rīkojumu "Par Noguldījumu garantiju fonda padomes priekšsēdētāju — fonda pārvaldes direktoru". Par fonda padomes priekšsēdētāju — fonda pārvaldes direktoru iecelts Ārvalds Freibergs.

Ministru kabinets izskatīja informāciju "Par Latvijas Republikas nacionālo interešu nodrošināšanu, iekļaujoties Eiropas Savienības iekšējā tirgū brīvas preču kustības jomā". Ekonomikas ministrijai uzdots pārstrādāt sagatavoto dokumentu, par pamatu ņemot Finansu ministrijas un Latvijas Bankas sagatavoto un Ministru kabineta 28. septembra sēdē izskatīto dokumentu, un iesniegt to izskatīšanai Ministru kabineta sēdē 13. oktobrī.

Ministru kabinets iesniegtā jautājuma "Par Valsts pārvaldes iekārtas likumprojekta un Ministriju iekārtas likumprojekta pamatnostādnēm saistībā ar Ministru kabinetā akceptētajām uz valsts pārvaldes jomu attiecinātajām koncepcijām" izskatīšanu atlika uz divām nedēļām. Valsts pārvaldes reformas birojam uzdots izvērtēt Civildienesta likumu, citus uz valsts pārvaldi attiecināmus pamata likumus, Latvijas valsts pārvaldes reformas koncepciju un iesniegt izskatīšanai Ministru kabineta sēdē 13. oktobrī skaidri formulētus, konkrētus priekšlikumus valsts pārvaldes jomas sakārtošanai.

Valdība pieņēma zināšanai ekonomikas ministra Laimoņa Strujeviča un valsts akciju sabiedrības "Latvijas eksportkredīts" prezidenta D.Dilles sniegto informāciju par likumprojekta par valsts atbalstu eksporta un importa apdrošināšanā, garantēšanā un finansēšanā izstrādes gaitu. Ekonomikas ministrijai un Finansu ministrijai, pieaicinot Latvijas Banku, uzdots sagatavot risinājumu variantus jautājumā par valsts akciju sabiedrības "Latvijas eksportkredīts" turpmāko darbību attiecībā uz valsts atbalstu eksporta un importa apdrošināšanā, garantēšanā un finansēšanā un minēto jautājumu atkārtoti iesniegt izskatīšanai Ministru kabineta sēdē 13. oktobrī.

Valdība pieņēma zināšanai, ka jautājums par Eiropas Kopienas programmu izpildes gaitu, kā arī par pieteikumu iesniegšanas kārtību līdzdalībai Eiropas Kopienas programmās tiks iesniegts izskatīšanai Ministru kabinetā oktobrī.

Valdība pieņēma zināšanai informāciju par krīzes situāciju kontroles ekspertu komisijas darbību. Krīzes situāciju kontroles ekspertu komisijai kārtējo informāciju par komisijas darbību uzdots sniegt Ministru kabineta sēdē 13. oktobrī.

Valdība uzklausīja informāciju par ceļu satiksmes negadījumu pieaugumu un pasākumiem transporta kustības drošības uzraudzības pastiprināšanā. Iekšlietu ministrijai kopīgi ar Satiksmes ministriju uzdots sagatavot izskatīšanai Ministru kabineta 13. oktobra sēdē vispusīgu informāciju par situāciju ceļu satiksmes drošības jomā (arī statistikas materiālu dažādos aspektos, informāciju par kaimiņvalstu pieredzi u.c.), kā arī konkrētus priekšlikumus ceļu satiksmes negadījumu samazināšanai.

Tika uzklausīta un pieņemta zināšanai informācija par valsts programmas "Sabiedrības integrācija Latvijā" koncepciju. Programmas ekspertu grupas vadītājam Oļģertam Tipānam līdz 15. oktobrim uzdots sagatavot plānu valsts programmas "Sabiedrības integrācija Latvijā" apspriešanai sabiedrībā.

Valdības preses departaments

Pēc Ministru kabineta 29. septembra sēdes

Finansu ministra Roberta Zīles atbildes, komentāri, skaidrojumi

Vispirms R. Zīle komentēja valdības sēdē akceptēto projektu grozījumiem likumā "Par Latvijas Banku":

— Likumprojekts paredz atcelt finansu ministra tiesības uz desmit dienām apturēt Latvijas Bankas padomes lēmumus, kas saistīti ar Latvijas Bankas budžetu. Turpmāk atbilstoši Eiropas Savienības direktīvām finansu ministrs, tāpat kā līdz šim, varēs piedalīties Latvijas Bankas padomes sēdēs, bet būs bez balsstiesībām.

Grozījumi paredz arī, ka atbilstoši Eiropas Savienības praksei Latvijas Bankai turpmāk vairs nebūs tiesību piešķirt aizdevumus Latvijas valdībai un pirkt Latvijas valsts iekšējā aizņēmuma vērtspapīrus sākotnējā tirgū. Tiek piedāvāts arī ārējā maksājuma bilanci atbilstoši Eiropas praksei apkopot nevis Centrālajā statistikas pārvaldē, bet Latvijas Bankā.

Likumprojekta pārejas noteikumu daļā tiek atcelti vairāki Augstākās padomes lēmumi.

Tā kā šogad tika pieņemts likums "Par pašvaldību finansu stabilizāciju un finansiālās darbības uzraudzību", kas deva gan Ministru kabinetam, gan Finansu ministrijai, gan pašām pašvaldībām tiesības ierosināt finansu stabilizācijas procesu un likuma 19. pants noteica tādas jaunas finansu institūcijas kā šī stabilizācijas procesa uzrauga izveidi, bija nepieciešami īpaši Ministru kabineta noteikumi. Šodien tādi tika pieņemti ar nosaukumu "Pašvaldību finansu stabilizācijas uzrauga darbība".

Saskaņā ar Satversmes 81. pantā noteiktajā kārtībā izdoto Ministru kabineta noteikumu nr. 295 "Kārtība, kādā dzēšami administratīvi nepamatoti izsūtītajām personām par atņemto mantu piešķirtie kompensācijas sertifikāti " 16. punktu, šodien valdības sēdē akceptēti noteikumi, kas detalizē šo kompensāciju izmaksas kārtību.

Ar šī gada 1. oktobri stāsies spēkā likums "Par fizisko personu noguldījumu garantiju fondu". Saskaņā ar šo likumu Ministru kabinetam bija jāieceļ fonda priekšsēdētājs, finansu ministram izvirzot kandidatūru. Tādējādi šim amatam šodien valdība akceptēja Valsts kancelejas direktora vietnieka juridiskajos jautājumos Ārvalda Freiberga kandidatūru.

Dina Gailīte, "LV"

Saeimas un valdības lietu

redaktore

Pēc ieraksta "LV" diktofonā

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!