• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Atradumi zem Jelgavas pils. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.10.1998., Nr. 322/325 https://www.vestnesis.lv/ta/id/51550

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Latvijas Vēstnesis. Dokumenti" - pie Jums dodas 31. burtnīca

Vēl šajā numurā

30.10.1998., Nr. 322/325

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

INFORMĀCIJA

Atradumi zem Jelgavas pils

Jelgavā ieradās Valsts Kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas eksperti — arhitekti, mākslinieki un restauratori, lai iepazītos un lemtu par jaunatradumiem Jelgavas pilī.

Latvijas Lauksaimniecības universitātes rektora vietnieks, pils saimnieks Valdis Āboliņš speciālistiem un žurnālistiem pastāstīja:

"Šoruden notika izrakumi pie pils austrumu ārsienas. Vietā, kur atradusies ieeja vecajā jeb Ketlera pilī (1680. — 1738.g.), atradām divas portāla kolonnas no čuguna. Pils pagrabos tās samērā labi saglabājušās, rotātas ar vīnogu lapām un apiņu ziediem; iespējams, bijušas krāsotas ar zeltu.

Taču vislielāko interesi izraisīja dekoratīvais veidojums — trīs metrus garā čuguna figūra. Grūti to nosaukt — it kā zivs, kā delfīns vai pūķis. Bijām patīkami pārsteigti, kad šis dīvainais dzīvnieka atveids pēc aptuveni 260 gadiem nāca dienas gaismā."

Rundāles Pilsmuzeja direktors Imants Lancmanis :

"Šis manierisma stila veidojums vedina domāt, ka vajadzētu būt arī otrai tādai pašai figūrai un ka tās, šķiet, veidojušas hercoga ģerboņa ietvaru.

Par šā rudens izrakumiem jāsaka — mēs esam liecinieki unikāliem atradumiem, kas saistās ar 17. gadsimtu ne tikai Latvijā, bet Eiropas mērogā. Būtu jārod iespēja turpināt darbus senās pils pagrabos."

Ekspertu grupa kopā ar Jelgavas pilsētas un pils saimniekiem sprieda, kas jādara, lai saglabātu vērtīgos atradumus. Pirmais darbs — sastādīt tāmi, atrast finanses un darbaspēku konservācijai. Ar naudu varētu palīdzēt Jelgavas dome, lielāko uzņēmumu vadība un Latvijas Kultūrkapitāls. Pārrunāja arī tālākos uzdevumus — kur un kā šos priekšmetus parādīt pils apmeklētājiem. Vēl tālākā nākotnē būtu jāveido jauna, plaša galerija izstādēm.

Tie varētu būt interesanti tūrisma objekti līdzās Rastrelli Jelgavas pilij, muzejam un Kurzemes hercogu kapenēm. Jādomā, ka arheoloģiskie izrakumi turpināsies un sniegs jaunas liecības par senajiem laikiem Jelgavā.

Aina Adermane

Foto: Harijs Burmeistars

2.JPG (18210 BYTES)
Imants Lancmanis, Gunta Skulte un Valdis Āboliņš

6.JPG (39993 BYTES)
Jaunatradumi pie Jelgavas pils austrumu sienas

7.JPG (17296 BYTES)
Dīvainais dzīvnieks no senās pils portāla

1.JPG (18157 BYTES)
Jaunatradums — portāla kolonna pie ieejas vecajā pilī

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!