• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Informācija. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.11.1998., Nr. 352/354 https://www.vestnesis.lv/ta/id/51652

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Informācija

Vēl šajā numurā

27.11.1998., Nr. 352/354

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Informācija

Valmieras mērs Maskavā ticies ar Novgorodas gubernatoru

Trešdien, 25.novembrī, Maskavā sarīkoto Vidzemes uzņēmēju dienu ietvaros Valmieras domes priekšsēdētājs Māris Kučinskis Maskavā neoficiāli tikās ar Novgorodas apgabala gubernatoru, Krievijas Federācijas parlamenta augšpalātas Ārlietu komitejas priekšsēdētāju Mihailu Prusaku.

Tikšanās dalībnieki nolēma izveidot darba grupu, kas stimulētu Vidzemes novada un Novgorodas apgabala uzņēmēju kontaktus, un vienojās noorganizēt Latvijas žurnālistu un uzņēmēju braucienu uz Novgorodu, kā arī veicināt kultūras, sporta un izglītības kontaktus.

Valmieras domes priekšsēdētājs uzaicināja M.Prusaku viesoties Latvijā, tai skaitā Valmierā. M.Prusaks atbildēja, ka jau sen plāno viesošanos Latvijā, tāpēc centīsies tam izbrīvēt laiku.

M.Kučinskis minēto tikšanos uzskata par ļoti svarīgu. "Vidzemes novada uzņēmēji, tāpat kā Valmieras dome, jau sen tiecas veidot konstruktīvas attiecības ar Novgorodu," — teica M.Kučinskis, piebilstot, ka Valmiera ir pārāk maza, lai būtu līdzvērtīgs sadraudzības partnere Pēterburgai vai Maskavai, savukārt Pleskavā nav tik plašas iespējas, kā Novgorodā, kur vērojama ļoti strauja ekonomiskā attīstība.

"Sarunas laikā mēs vienojāmies izvērst sadarbību uz vienlīdzīgiem pamatiem, lai gan Valmierā un tās apkārtnē dzīvo vairākas reizes mazāk cilvēku nekā Novgorodas apgabalā," — sacīja M.Kučinskis. "Mani ļoti iepriecināja M.Prusaka konstruktivitāte. Viņš vairākkārt uzsvēra vēlmi nodalīt politisku konjunktūru no savstarpēja ekonomiskā izdevīguma."

Tikšanās bija sarīkota pēc Baltijas informācijas biroja Maskavā direktora Kristiana Rozenvalda iniciatīvas.

Baltijas informācijas biroja

informācija

Izglīto sievietes uzņēmējdarbībā

27.novembrī pulksten 13 Raņķa dambī 1, 2.stāva semināru zālē 20 sievietes no dažādiem Latvijas novadiem saņems UNDP (United Nations Development Programme) sertifikātus par uzņēmējdarbības organizēšanas kursu noklausīšanos. Sertifikātus izsniegs UNDP pastāvīgais pārstāvis Latvijā Jans Sands Sorensens.

No 12.oktobra līdz 27.novembrim "UNDP Latvija" sadarbībā ar Apvienoto Nāciju Attīstības programmas reģionālo mazo un vidējo uzņēmumu atbalsta programmu organizēja pasniedzēju sagatavošanas kursus sievietēm uzņēmējdarbībā, ko Latvijā īstenoja Jaunatnes un sieviešu programmu centrs.

Lai izvēlētos kursu dalībnieces, notika atlases intervijas, kuras vadīja ANO konsultantes. No 224 pretendentēm tika izraudzītas sievietes, kas pašas gan nodarbojas ar uzņēmējdarbību, gan organizē pieaugušo izglītošanu un vada nevalstiskās organizācijas Bauskas, Jelgavas, Gulbenes un Valkas rajonā un Rīgā.

Mācības notika trijās sesijās, kur dalībnieces noklausījās lekcijas un piedalījās praktiskās nodarbībās:

1) "Pieaugušo izglītības metodes", "Biznesa uzsākšanas pamati";

2) "Mārketings un biznesa plānošana", "Finansu menedžments";

3) "Biznesa administrācija", "Jaunākās pārdošanas metodes".

Nodarbības vadīja Apvienoto Nāciju Attīstības programmas reģionālās mazo un vidējo uzņēmumu atbalsta programmas konsultantes Atena Duiku un Kristīna Manesku, kas ir pieredzējušas uzņēmējdarbības konsultantes un organizējušas šādus kursus daudzās Viduseiropas un Austrumeiropas valstīs. Kursu uzdevums ir ne tikai izglītot sievietes uzņēmējdarbībā, bet arī sagatavot pasniedzējus, kas turpmāk varētu organizēt kursus uzņēmējdarbības attīstībā, īpašu uzmanību pievēršot tieši sieviešu iesaistīšanai uzņēmējdarbībā. Ņemot vērā, ka kursu organizētāji saņēma vairāk nekā 200 pieteikumu, nākamā gada pavasarī tiks organizēta otra sesija, kur kursu dalībnieces no Latvijas jau būs pasniedzējas, bet ANO konsultantes piedalīsies kā novērotājas un novērtēs sagatavoto pasniedzēju prasmi kursu vadīšanā. Iespējamā turpmākā projekta attīstība plānota, atbalstot nevalstisku organizāciju iniciatīvas sieviešu izglītošanā, iedrošinot uzsākt uzņēmējdarbību un veidojot sieviešu uzņēmējdarbības atbalsta tīklu. To, ka šādi kursi ir nepieciešami, pierāda gan lielais mācīties gribētāju skaits, gan arī tas, ka pēc statistikas sieviešu — uzņēmējdarbības organizētāju — skaits ir niecīgs, pārsvarā sievietes veic vai nu izpildfunkcijas uzņēmumos, vai arī ar uzņēmējdarbību nenodarbojas vispār, kaut arī būtu atbilstoša izglītība un profesionālā pieredze. Ieviešot praksē jaunas formas un metodes, kā iedrošināt sievietes sākt uzņēmējdarbību, var veicināt arī bezdarba problēmu risināšanu, kā arī sekmēt uzņēmējdarbības attīstību jomās, kurās pēc tradīcijas Latvijā strādā vairākums sieviešu — izglītībā, sociālajā sfērā, medicīnā u.c.

UNDP biroja Rīgā informācija

Rietumu banka paplašina informatīvos pakalpojumus

Īstenojot informatīvo pakalpojumu attīstīšanas programmu internetā, Rietumu banka noslēgusi līgumu ar lielāko informācijas aģentūru Baltijā — "Baltic News Service" (BNS), saskaņā ar kuru banka var savā mājas lapā internetā izvietot aģentūras speciālistu sagatavotās Baltijas valstu ekonomikas ziņas.

No 1998.gada 23.novembra bankas mājas lapā (www.rietumu.lv) papildus informācijai par valūtu apmaiņas kursiem, bankas pakalpojumiem, iknedēļas pasaules finansu tirgus apskatiem un biržas indeksiem reālā laika režīmā Rietumu bankas interneta lapas lasītājiem ir iespēja iepazīties ar Baltijas valstu ekonomiskajiem jaunumiem.

Rietumu bankas

preses dienesta informācija

Par Privatizācijas aģentūras akcionāru ārkārtas pilnsapulci

24.novembrī Privatizācijas aģentūra (PA) saņēma PA valsts pilnvarnieka L.Strujeviča sūtījumu, ar kuru viņš informē, ka 23.novembrī ir notikusi Privatizācijas aģentūras akcionāru ārkārtas pilnsapulce. Saskaņā ar PA statūtiem akcionāru pilnsapulces funkcijas Privatizācijas aģentūrā pilda valsts pilnvarnieks, ekonomikas ministrs L.Strujevičs.

Akcionāru ārkārtas pilnsapulce nolēmusi:

— atcelt no amata PA valdes locekļus I.Razumovski, V.Šadinovu, A.Freibergu un A.Tiknusu;

— pamatojoties uz šo lēmumu, atzīt par spēku zaudējušiem PA valsts pilnvarnieka G.Krasta 1997.gada 11.aprīļa rīkojumu par I.Razumovska un V.Šadinova iecelšanu amatā un 1997.gada 20.jūnija rīkojumu par A.Freiberga un A.Tiknusa iecelšanu amatā;

— noteikt, ka par PA amatpersonām tiek atzītas personas, kuras saskaņā ar PA valsts pilnvarnieka lēmumiem un/vai noslēgtiem darba līgumiem ieņem šādus amatus, izslēdzot to savienošanas iespēju: valdes loceklis, ģenerāldirektors, privatizācijas procesa direktors, finansu direktors, juridiskais direktors, tehniskais direktors;

— uzdot PA ģenerāldirektoram J.Naglim līdz 1998.gada 28.novembrim saskaņot ar šo valsts pilnvarnieka lēmumu visus PA darbību reglamentējošos dokumentus (tai skaitā PA statūtus), paredzot aizliegumu savienot valdes locekļu un PA direktoru amatus. Savukārt līdz 1998.gada 24.novembrim J.Naglim jāziņo L.Strujevičam par tiem dokumentiem, kuru grozīšana pārsniedz PA ģenerāldirektora kompetenci.

Kā redzams no PA saņemtajiem dokumentiem, L.Strujevičs 1998.gada 23.novembrī minētos akcionāru pilnsapulces lēmumus ir reģistrējis Uzņēmumu reģistrā.

PA informācija

Par Baltijas Tranzītu bankas sadarbību ar Pasaules Banku

Baltijas Tranzītu banka (BTB) izsniegusi pirmos kredītus no Pasaules Bankas kredītlīnijas Latvijas finansu un uzņēmējdarbības sektoru pārstrukturizēšanai. Kredītu saņēmušas SIA "Werhause" (Ls 100 000) un SIA "Kristbergs" (Ls 135 000).

"To var uzskatīt par sekmīgu pirmā posma izpildi bankas līdzdalībai Pasaules Bankas projektos Latvijā," teica BTB prezidente Gaļina Alijeva. "Lai iegūtu tiesības apkalpot Pasaules Bankas kredītlīniju Latvijas finansu un uzņēmējdarbības sektoru pārstrukturizēšanai, banka jau 1996.gada nogalē sāka nepieciešamo dokumentu noformēšanu. 1997.gada pavasarī Pasaules Banka piešķīra BTB tiesības izsniegt aizdevumus no minētās kredītlīnijas."

Kā atzīmēja G.Alijeva, diemžēl ilgāku laiku uzņēmēju iesniegtie projekti neatbilda Pasaules Bankas prasībām. Tāpēc kredītlīnijas izmantošana kavējās gandrīz gadu. Tikai aktivizējot darbu ar potenciālajiem kredītņēmējiem, izdevās panākt nepieciešamo projektu kvalitāti. Šobrīd bankā sagatavošanas procesā ir vairāk nekā 15 projektu aizdevuma saņemšanai no Pasaules Bankas kredītlīnijas Latvijas finansu un uzņēmējdarbības sektoru pārstrukturizēšanai.

Taču ar to BTB nedomā ierobežot savu sadarbību ar Pasaules Banku. Patlaban banka strādā pie nepieciešamo dokumentu sagatavošanas, lai varētu apkalpot arī Pasaules Bankas aizdevumu lauku attīstības projekta realizācijai (līdz ar Hipotēku un Zemes banku, Unibanku, Parekss banku un Krājbanku).

Jau šobrīd bankā ir iesniegti vairāki pieteikumi ilgtermiņa kredītu saņemšanai, kas atbilst Pasaules Bankas lauku attīstības projekta nosacījumiem. G.Alijeva izteica cerību, ka BTB jau tuvākajā laikā varēs līdz ar pārējām minētajām bankām parakstīt tālākaizdevuma līgumu ar Finansu ministriju.

BTB informācija

 

 

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!