• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Lai katrā dvēselē gaisma nāk (turpinājums) Karavīra mundierī, dažādās zemēs un gados (turpinājums). Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.12.1998., Nr. 388/399 https://www.vestnesis.lv/ta/id/51697

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Laimīgu Jauno gadu - 1999. gadu!

Vēl šajā numurā

30.12.1998., Nr. 388/399

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Valsts ieņēmumu dienesta gadu

Liesma Kalve,

VID preses sekretāre

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) vadība gada noslēguma seminārā atskaitījās par paveikto šī gada laikā.

Seminārā tikās Valsts ieņēmumu dienesta vadība un teritoriālo iestāžu direktori, lai pārrunātu padarīto šī gada laikā un iezīmētu tālākos uzdevumus valsts ieņēmumu iekasēšanā un nodokļu maksāšanas procesa pārraudzīšanā.

VID ģenerāldirektors Andrejs Sončiks informēja, ka, neraugoties uz Krievijas krīzes radītajām ekonomiskajām problēmām valstī, budžeta ieņēmumu plāns šim gadam būs izpildīts ar uzviju. Kā šī gada darba svarīgu atskaites punktu A.Sončiks minēja VID piecu gadu modernizācijas projektu, kuru Valsts ieņēmumu dienests izstrādā jau kopš gada sākuma, tas sagatavots projekta ieviešanas uzsākšanai. Pirmais apakšprojekts (pavisam tādu ir 85), kas sāks darboties 1999.gada janvārī, ir divu pilotreģionu — Zemgales un Latgales — reģionālo iestāžu darbības uzsākšana. A.Sončiks uzsvēra, ka modernizācijas projekta pakāpeniska īstenošana izveidos Valsts ieņēmumu dienestu no represīvas un kontrolējošas institūcijas par servisa iestādi savu klientu — nodokļu maksātāju apkalpošanai un konsultēšanai, kā arī maksimāli novērsīs korupcijas iespējas Valsts ieņēmumu dienestā. Arī sadarbība ar Pasaules banku (PB) jāvērtē kā sekmīga, jo decembra vidū PB padome nolēma, ka mūsu modernizācijas projekts ir atbalstāms un 5 miljonu ASV dolāru kredīts piešķirams. Jāpiebilst, ka šo kredītu saņem Latvijas valdība, bet VID šie pieci miljoni tiek piešķirti kā valsts finansējums. A.Sončiks arī atzīmēja, ka priecē VID reitinga uzlabošanās sabiedrības aptauju rezultātos.

VID Nodokļu pārvaldes direktore Vaira Gromule kā apmierinošus novērtēja sociālā nodokļa ieņēmumus (sociālo nodokli VID sāka administrēt 1998.gada janvārī), bet atzīmēja, ka sociālā nodokļa administrēšanas pārņemšanu pilnā mērā tomēr nevar uzskatīt par notikušu. Šī gada laikā vēl nav izdevies pilnīgi skaidri nodalīt robežu, kur beidzas VID funkcijas un kur sākas valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras uzdevumi valsts sociālās labklājības nodrošināšanā. V.Gromule uzsvēra, ka, darba apjomam nemitīgi palielinoties, ļoti aktuāls jautājums ir darba racionāla organizēšana un personāla kvalifikācijas uzlabošana. Liela uzmanība arī turpmāk tiks veltīta nodokļu maksātāju informēšanai un izglītošanai, lai maksimāli novērstu pārkāpumus, kas rodas klientu nezināšanas vai likumdošanas nepareiza skaidrojuma dēļ. Šī gada laikā Nodokļu pārvalde izstrādājusi 142 metodiskos norādījumus nodokļu likumdošanas piemērošanā, devusi 177 priekšlikumus likumu grozījumiem, rīkoti 45 semināri par nodokļu tēmām. Aktīvi tiks izvērsta iekšējā audita sistēmas darbība Valsts ieņēmumu dienestā.

VID Muitas pārvaldes direktors Normunds Niedols stāstīja, kā aizsākts un tiek īstenots 1997.gadā pieņemtais Muitas likums. Šī gada laikā muitas darbā nākušas klāt daudzas jaunas lietas — vairāki moderni muitas kontroles punkti ar jaunām tehnoloģijām tajos, starptautisku atzinību guvusi kontrabandas apkarošana, veiksmīgi uzsākts pēcimporta pārbaužu un riska analīzes darbs, sākusi darboties garantiju sistēma, muitas brokeri. N.Niedols uzsvēra arī to, ka visus jauninājumus vajadzēs ieviest dažu mēnešu laikā, kamēr citās valstīs tādām izmaiņām gatavojas vairākus gadus. Arī nākamais gads muitas darbā būs ļoti sarežģīts, jo sāks darboties jaunā muitas informācijas sistēma, muitas deklarāciju apstrādes pilotprojekts ASYCUDA. 10.jūlijā tika parakstīts Baltijas tranzīta līgums, un Latvija ir vienīgā, kas jau ir veikusi visas saskaņošanas procedūras. LR Saeima šo līgumu atšķirībā no mūsu kaimiņrepublikām jau ir ratificējusi. N.Niedols izteica prieku par to, ka mainījusies uzņēmēju attieksme pret muitu, vairāk vērojama vēlēšanās darboties likumīgi, un, lai novērstu negodīgas konkurences iespējas, tomēr maksāt nodokļus, nevis censties no tiem izvairīties.

Var teikt, ka Valsts ieņēmumu dienests pagājušajā gadā ir izpildījis savus likumā noteiktos uzdevumus un daudz darījis, lai nodokļu maksāšanas un iekasēšanas process valstī attīstītos pareizā virzienā. Taču arī nākamais gads būs lielu pārmaiņu un sarežģītu jaunievedumu laiks saistībā ar VID modernizāciju un Latvijas nodokļu un muitas administrācijas darba sakārtošanu atbilstoši Eiropas Savienības prasībām.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!