• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Mūžsenās Jeruzalemes aicinājums. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.03.1997., Nr. 85 https://www.vestnesis.lv/ta/id/51899

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Finansu ministrijas informācija

Par Latvijas valsts īstermiņa iekšējā aizņēmuma parādzīmju izlaišanu

Vēl šajā numurā

29.03.1997., Nr. 85

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Mūžsenās Jeruzalemes valdzinājums

Fotoliecības Izraēlas vēstniecības iekārtotajā fotoizstādē

Nedēļas vidū Rīgā, Kongresu namā, atklāja Izraēlas vēstniecības iekārtoto fotoizstādi “Jeruzalemes gars”, kas veltīta Jeruzalemes trīstūkstoš gadu jubilejai. Izstādi veido pazīstamās izraēliešu fotomākslinieces Šajas Ginotes krāsu attēli, kuros savdabīgā jūtu gammā tverta Jeruzalemes neatkārtojamība. Līdzās tūkstošiem gadus veco vēstures pieminekļu cildenumam Šaja Ginote rāda mūsdienu Jeruzalemes ritmus, kuros jūdaisma tradīcijas brīvi sadzīvo ar musulmaņu un kristiešu ieražām. Paralēli senatnes apstarotam svinīgumam fotomāksliniece ataino Jeruzalemi arī caur labsirdīgu šodienas smaidu. Redzīgām acīm ieskatoties un dzirdīgām ausīm ieklausoties senās Jeruzalemes veidolā un mūsdienu ritmos, Šaja Ginote spējusi fotogrāfijās iemūžināt plašu un neatkārtojamu noskaņu gammu. Jūtama ebreju fotomākslinieces dziļā mīlestība uz savu zemi un dzimto pilsētu.

Pazīstamā Izraēlas fotomāksliniece Šaja Ginote dzimusi 1958. gadā Jeruzalemē. ×Viņas fotogrāfijas bieži publicētas presē un grāmatās. Šaja Ginote izdevusi vairākus fotoalbumus, no kuriem populārākais — “Ainavas atbalss” (par Izraēlas dabu) — kļuvis par bestselleru un 1993. gadā apbalvots ar Izraēlas grāmatu gadatirgus zelta medaļu. Jaunākā Šajas Ginotes fotogrāfiju grāmata— Vieta sirdī “ Jeruzaleme “ iznākusi 1995. gadā.

Atklājot fotoizstādi, Izraēlas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Latvijas Republikā Odeds Ben-Hurs teica:

“Šalom! (Miers ar jums!) Es jums pateicos, ka esat ieradušies, lai palīdzētu mums atklāt šo izstādi. Šī fotogrāfiju izstāde ir veidota, balstoties uz Šajas Ginotes fotogrāfiju grāmatu. Iepazīstoties ar šo grāmatu, Izraēlas Ārlietu ministrija nolēma, ka būtu brīnišķīgi pēc tās izveidot šo fotoizstādi, kas tagad apceļo pasauli. Latvija ir trešā Baltijas valsts, kurā redzama šī izstāde, un Rīgā tā ieradās no Liepājas. Atļaujiet man īsumā raksturot šīs izstādes jēgu. Māksliniecei izstādē ir izdevies parādīt Jeruzalemes dvēseli. Jūs šeit neatradīsit tūristu ierastās ainavas vai skatus. Šeit jūs vairāk redzat cilvēkus dažādās situācijās un viņu savstarpējās attiecībās. Rūpīgi iedziļinoties šajās fotogrāfijās, arī jūs saskatīsit Jeruzalemes dvēseli.

Ir uzskats, ka viss sācies Jeruzalemē, kad šeit pirms tūkstošiem gadu veidojusies pasaules dvēsele. Tieši Jeruzalemes ielās cilvēki pirmo reizi sāka runāt par demokrātijas vērtībām, par taisnīgumu un toleranci. Mēs ceram, ka šī izstāde sekmēs saprašanos un palīdzēs mums kopīgi iepazīties ar vietām, kurās runājuši pravieši. Sena gudrība apgalvo, ka Dievs, radot pasauli, atdevis desmit mērvienības skaistuma noteikšanai. Un ka deviņas no tām esot atvēlētas Jeruzalemei, bet desmitā - pārējai pasaulei. Es gan neesmu pārliecināts par šī sakāmvārda precizitāti, jo pasaulē bez Jeruzalemes ir vēl daudz skaistu pilsētu. Piemēram, Rīga. Taču Jeruzalemes skaistumu tomēr novērtē katrs, kas tur ierodas, kaut vai uz nedēļu. Es gribu novēlēt mums un visai pasaulei, lai ātrāk pienāktu laiks, kad beidzot valdītu miers, un lai dzīvē piepildītos viss skaistais, par ko runāts arī šajā izstādē.”

Izraēlas fotomākslinieces izstādes atklāšanas ceremonijā bija klāt ASV vēstnieks Latvijā Lerijs Nepers, Itālijas vēstnieks Alesandro Pjetromarki, Lietuvas vēstnieks Rimants Karazija, kā arī Ķīnas un vairāku citu ārvalstu vēstniecību diplomāti. Plaši bija pārstāvēta Rīgas ebreju kopienas vadība un Latvijas sabiedrība.

Liecība “Jeruzalemes dienas svinības. Dāvida tornis”

Jānis Ūdris,

“LV” ārpolitikas redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!