• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Saeimā - Vidzemes zemnieki ar savu rūpi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.03.1997., Nr. 85 https://www.vestnesis.lv/ta/id/51901

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Sludinājumi, paziņojumi, reklāma

Vēl šajā numurā

29.03.1997., Nr. 85

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Saeimā — Vidzemes zemnieki ar savu rūpi

Aizvakar, 27.martā, Saeimas priekšsēdētājs Alfrēds Čepānis, Saeimas priekšsēdētāja biedrs Andris Ameriks un Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētāja biedrs Edgars Bāns tikās ar Vidzemes zemnieku iniciatīvas grupas pārstāvjiem, kas 18.martā bija iesnieguši Saeimā dokumentu “Prasības Saeimai un valdībai”.

Zemnieki, iepazīstinot Saeimas vadītājus ar konkrētiem aprēķiniem, pamatoja viedokli, ka ienākumi no lauksaimniecības produkcijas realizācijas nenodrošina nākamās sezonas izmaksas, līdz ar to situācija šajā jomā kļūst katastrofāla visas valsts mērogā. Masveida izputēšana draud gan piena, gan gaļas, gan graudu ražotājiem, turklāt arī lauku lielsaimniecībām. Valsts statistiskā uzskaite nenodrošina šā procesa objektīvu atspoguļojumu, un tas pēc zemnieku domām ir par pamatu tam, ka valdības līmenī netiek izstrādāta pietiekami efektīva saimniekošanas kārtība.

Zemnieku prasības centrējas ap ideju, ka lauku ražotājiem jāspēj realizēt visu produkciju ar vidējo rentabilitāti, ne zemāku par 45 procentiem. Tālab būtu jātver kredītlīnija pārstrādes uzņēmumiem, lai tie spētu laikā norēķināties ar ražotājiem, jāaizliedz pārstrādes uzņēmumiem izmaksāt dividendes un prēmijas, iekams tie nav norēķinājušies ar ražotājiem, jānodrošina tāds garantētā valsts iepirkuma apjoms, kurš ar cenu intervences palīdzību izlīdzinātu ražotāju, pārstrādātāju un realizētāju ienākumus. Jāaizsargā vietējais tirgus no kontrabandas un subsidētās produkcijas, jāizstrādā lauksaimniecības attīstības galvenie virzieni.

Tikšanās laikā nolemts, ka attiecīgā Saeimas komisija strādās ciešā kontaktā ar iniciatīvas grupu, tostarp veicot aprēķinus par finansēm, kādas būtu nepieciešamas minēto problēmu risinājumam, kā arī sagatavojot priekšlikumus grozījumiem Latvijas likumdošanā. A.Čepānis apsolīja vērst Ministru prezidenta A.Šķēles uzmanību uz zemnieku iesniegto dokumentu, kā arī, apliecinot Demokrātiskās partijas “Saimnieks” frakcijas atbalstu, aicināja zemniekus sākt pārrunas ar pārējām frakcijām.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!