• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvijas ražotāji Austrumu tirgū. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.06.1997., Nr. 155/166 https://www.vestnesis.lv/ta/id/52009

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Lielbritānijas kara kuģi Daugavas ūdeņos

Vēl šajā numurā

27.06.1997., Nr. 155/166

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvijas ražotāji

Austrumu tirgū

Vakar, 26. jūnijā, Latvijas attīstības aģentūra (LAA) rīkoja preses konferenci sakarā ar akciju sabiedrības “Latvijas tirdzniecības centrs” Maskavā dibināšanas sapulci un līguma parakstīšanu. LAA ģenerāldirektors Māris Ēlerts teica, ka jaundibinātās akciju sabiedrības mērķis ir veicināt Latvijas ražojumu eksportu galvenokārt Austrumu virzienā — ne tikai Krievijā, bet arī citās NVS valstīs. Pašreiz tirdzniecības centra dibināšanā ir iesaistījušies 68 akcionāri, no tiem dibināšanas sapulcē piedalījās un līgumu parakstīja 39 akcionāri.

— Līdz šim akciju sabiedrība ir dēvēta par “Latvijas tirdzniecības namu”,— teica Māris Ēlerts.— Taču Uzņēmumu reģistrā ar šādu nosaukumu jau eksistē divi uzņēmumi, tādēļ mēs šodien nolēmām akciju sabiedrību pārdēvēt par “Latvijas tirdzniecības centru”. Ideja par uzņēmuma veidošanu radās 1993. gadā pēc Latvijas vēstnieka Maskavā Jāņa Petera iniciatīvas. Tolaik tika pieņemts Ministru kabineta lēmums par šāda tirdzniecības nama veidošanu un sadarbībā ar Latvijas vēstniecību darbs pie šī projekta atsākās pagājušā gada vidū, kad iesaistījās arī citas Latvijas institūcijas. Darba gaitā ir nodrošināts arī reāls finansiālais atbalsts no valsts puses 150 000 latu vērtībā, par ko jāpateicas ekonomikas ministram Guntaram Krastam.

Māris Ēlerts uzsvēra, ka šī ir viena no retajām izdevībām mūsu uzņēmējiem izmantot valsts atbalstu eksporta veicināšanas pasākumiem un tālākais uzņēmuma liktenis būs atkarīgs no pašu uzņēmēju aktivitātes, prasmes un iesaistīšanās akciju sabiedrības darbībā. Akciju sabiedrību “Latvijas tirdzniecības centrs” paredzēts veidot par Latvijas un Krievijas kopuzņēmumu. Pašlaik reāla partnera vēl nav, taču līdzšinējā pieredze kopuzņēmumu veidošanā citos Krievijas reģionos un Kazahijā ir pierādījusi, ka interese ir pietiekami liela un šādi partneri noteikti atradīsies. Maskava, kaut arī ir ļoti būtiska Krievijas tirgus sastāvdaļa, vēl nebūt nav viss Krievijas tirgus. Tirdzniecības centra darbība noteikti aptvers daudzus citus Krievijas reģionus, no kuriem jau ir saņemti priekšlikumi par iespējamu sadarbību.

LAA ģenerāldirektors teica, ka uzņēmuma pamatkapitāls šobrīd ir 230 000 latu un ar jaunu biedru iesaistīšanos akciju sabiedrībā pamatkapitāls pieaugs. Pašlaik valsts daļa ir 64 procenti, pārējie ir privātuzņēmēju līdzekļi. Brīdī, kad akciju sabiedrība pārtaps par Latvijas un Krievijas kopuzņēmumu, partneriem varētu piederēt 50 — 60 procenti no finansiālās līdzdalības, taču pagaidām tas ir projekts.

LAA ģenerāldirektors Māris Ēlerts prognozē, ka akciju sabiedrības pārstāvniecību Maskavā varētu atvērt augusta beigās un pirmās ekspozīcijas — pēc partneru atrašanas — izveidoties šāgada beigās, sākotnēji, iespējams, pārstāvniecības telpās. Taču, lai izveidotu Latvijas un Krievijas kopuzņēmumu, nepieciešams atrast vēl papildu finanses, tādējādi palielinot privātuzņēmēju kapitāla līdzdalību. Tad arī varēs sākt domāt par muitas noliktavu izveidošanu un par ēku, kurā atradīsies Latvijas ražojumu ekspozīcija.

Latvijas attīstības aģentūras jurists Jānis Birzulis pastāstīja, ka jaunizveidoto sabiedrību dibina 59 juridiskas un 9 fiziskas personas no visiem Latvijas reģioniem — pārtikas rūpnieki, mēbeļu būvētāji, medicīnas preparātu ražotāji, bankas u. c. Projekta kodols ir LAA, kas uzņēmumā pārstāv valsts intereses. Saraksts ar uzņēmumiem un fiziskajām personām, kas ir un var kļūt akcionāri, noteikti mainīsies, jo veiksmīgas darbības rezultātā tiks palielināts dalībnieku skaits, līdz ar to arī uzņēmuma pamatkapitāls. Protams, paralēli akcionāriem būs arī klientu loks, kas vēlēsies izmantot akciju sabiedrības pakalpojumus, protams, par attiecīgu samaksu. Jānis Birzulis akcentēja, ka šī projekta veiksmīgu attīstību nenoliedzami sekmējusi Latvijas valdības un Krievijas vēstniecības Latvijā labvēlīgā attieksme un atbalsts. Tā kā Maskavas patērētājus pašlaik interesē gandrīz viss preču klāsts, ko var piedāvāt Latvija, tad akciju sabiedrībai tūlīt pat jāsāk aktīva darbība.

LAA darbinieki informēja, ka pirmsjāņu nedēļā, 18. jūnijā, Kijevā atklāta gada akcija “Latvijas tirdzniecības nams Kijevā”. Tā ir pastāvīga Latvijas ražojumu izstāde, kura darbosies aptuveni gadu. Izstādes atklāšanas brīdī ir pārstāvēti mēbeļu, ķīmisko preču, tekstilizstrādājumu, pārtikas u. c. preču ražotāji — pavisam 25 uzņēmumi. Veidojot izstādi Ukrainā sadarbība bijusi ar privātuzņēmumu “Sabiedrība LTN”, un tās prezidentu Edgaru Kauguru, kurš ir arī Latvijas attīstības aģentūras pārstāvis Kijevā. Atklāšanas dienā Kijevā atradās arī gandrīz visu uzņēmumu pārstāvji, taču pārējā laikā izstādē darbojas profesionāli stendu apkalpotāji, kuri iepazīstina interesentus ar Latvijas ražojumiem. Māris Ēlerts piebilda, ka mūsu uzņēmumiem vēl ir iespējams pieteikties un piedalīties pastāvīgajā Latvijas ražojumu ekspozīcijā Kijevā. Savukārt Edgars Kaugurs piebilda, ka pašlaik izstāde norisinās veiksmīgi un nav bijis arī īpašu sarežģījumu ar Ukrainas reketu, kurš varētu būt ieinteresēts nepieļaut Latvijas preču tirdzniecību Kijevā.

Rūta Bierande,

“LV” lauksaimniecības nozares redaktore

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!