• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Amerikas Savienotajām Valstīm un Baltiju no pirmavota. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.06.1997., Nr. 155/166 https://www.vestnesis.lv/ta/id/52017

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru prezidenta rīkojums Nr.189

Par J.Viņķeļa atbrīvošanu no veselības valsts ministra pienākumu pildīšanas

Vēl šajā numurā

27.06.1997., Nr. 155/166

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

DIPLOMĀTIJA

Par Amerikas Savienotajām Valstīm un Baltiju — no pirmavota

ASV Valsts departamenta valsts sekretāres vietnieka palīgs Ronalds Asmuss (Ronald Asmus):

Vakar, 26.jūnijā, ASV Valsts departamenta valsts sekretāres vietnieka palīgam Ronaldam Asmusam bija savstarpēji ieinteresēta saruna ar Latvijas Ministru prezidentu Andri Šķēli

— pie Latvijas ārlietu ministra

Vakar, 26.jūnijā, LR ārlietu ministrs Valdis Birkavs tikās ar ASV valsts sekretāres palīga vietnieku Ronaldu Asmusu ( Ronald Asmus ) .

R.Asmuss iepazīstināja Latvijas pusi ar ASV un Baltijas hartas projektu. Šajā hartā paredzēts iekļaut ASV un Baltijas valstu kopīgās vērtības, kopīgos principus un kopīgo Eiropas nākotnes redzējumu. Harta veicinās Baltijas valstu pilnvērtīgu integrāciju Eiropas un transatlantiskajās institūcijās.

Diskusiju gaitā puses apmainījās viedokļiem par aktuāliem drošības politikas jautājumiem, to skaitā par NATO paplašināšanos un gaidāmo NATO un Eiroatlantiskās partnerības padomes valstu un valdību vadītāju sanāksmi Madridē.

R.Asmuss atkārtoti apliecināja, ka ASV atbalsta skaidru atvērto durvju politiku un principu, ka neviena Eiropas valsts neatkarīgi no tās ģeogrāfiskā novietojuma un vēsturiskajiem faktoriem netiks izslēgta no alianses paplašināšanās procesa.

Sarunas noslēgumā Latvijas puse pauda gandarījumu par ASV iesaisti Baltijas valstu drošības jautājumu risināšanā un atbalstu centieniem iekļauties Eiropas un transatlantiskajās struktūrās.

ĀM preses centrs

— pie Latvijas žurnālistiem

“Nav noslēpums, ka Savienotās Valstis ar lielām simpātijām izturas pret Baltijas valstīm,” teica ASV Valsts departamenta valsts sekretāres vietnieka palīgs Rons Asmuss vakardienas preses konferencē Ārlietu ministrijā.

“Es esmu ieradies, lai pārrunātu ar Latvijas ārlietu ministru ASV un Baltijas hartas projektu, kuru es iesniedzu jūsu ārlietu ministram,” Rons Asmusss vakardienas preses konferencē teica žurnālistiem. “Šis ir mūsu sarunu pirmais raunds, un mums bija ļoti produktīva domu apmaiņa. Atļaujiet man pāris vārdos paskaidrot, kāda ir ASV un Baltijas harta mūsu izpratnē. Ceru, jūs sapratīsit, ka es šeit neizskaidrošu hartas tekstu detaļās. Mūsu diskusija ir tikai pašā sākumā. Taču šajā hartā būs apliecināti mūsu kopīgie principi, mūsu kopīgās vērtības un mūsu kopīgais nākotnes Eiropas redzējums. Šajā dokumentā būs arī norādīts, kāda nozīme ASV un Latvijas, kā arī ASV un visas Baltijas sadarbībai var būt jaunās Eiropas veidošanā. Šis dokuments paredzēs arī veicināt Latvijas un visu Baltijas valstu pilnīgu integrēšanos Eiropas un transatlantiskajās struktūrās,” teica ASV Valsts departamenta valsts sekretāres vietnieka palīgs Rons Asmuss.

“Latvijas Vēstneša” jautājums: — Paskaidrojiet, lūdzu, tieši kādā veidā ASV un Baltijas harta veicinās Latvijas iestāšanos NATO?

Ronalds Asmuss: — Harta ir dokuments par nākotnes redzējumu. Un daļa no šī redzējuma skar arī valstu drošību. Savukārt daļa no šīs drošības skar arī NATO. Es domāju, izlasot hartas tekstu pēc mūsu sarunām, jūs arī saskatīsit, ka mums ir līdzīgs redzējums uz NATO un Latvijas lomu šajā organizācijā.

Jautājums: — Kādu signālu ASV ar šo hartu domā sniegt citām valstīm?

— Mēs gribam darīt zināmu gan saviem sabiedrotajiem, gan arī Krievijai un ikvienai valstij vienu un to pašu kopīgo vērtību redzējumu. Mūsu sabiedrotie, arī Krievija, jau zina, kāds ir mūsu redzējums, un viņiem nav pamata būt pārsteigtiem vai satrauktiem par to, ka Savienotās Valstis gatavojas parakstīt ar Baltijas valstīm šo hartu. Savienotās Valstis jau ir skaidri norādījušas, ka tās atbalsta atvērto durvju politiku attiecībā uz NATO. Mēs arī atbalstām un veicinām atsevišķu NATO valstu centienus nākt klajā ar saviem paziņojumiem vai nodibināt attiecības ar tiem partneriem, kurus tās uzskata par sev tuviem. Nav noslēpums, ka Savienotās Valstis ar lielām simpātijām izturas pret Baltijas valstīm. Tas ir izpaudies arī vēsturiski dažu pagātnes faktu kontekstā. Taču es neminēšu nekādus konkrētus termiņus un nekādas konkrētas apņemšanās, kamēr šis dokuments vēl nav parakstīts. Savienotās Valstis nemēdz dot solījumus pirms termiņa. ASV jau ir skaidri paziņojušas, ka tās atbalsta pagaidām trīs valstu uzņemšanu Ziemeļatlantijas aliansē. Mēs esam arī skaidri paziņojuši, ka pirmie NATO jaunie locekļi nebūs pēdējie. Ka NATO durvis vienmēr būs vaļā. Un ka nevienai valstij nebūs veto tiesību NATO paplašināšanas jautājumos. Bet Savienotās Valstis nekad neapņemsies ievadīt kādu valsti NATO, kamēr tā pati nav tam gatava. Šādu politiku mēs piekopjam attiecībā pret visiem Savienoto Valstu partneriem. Par hartas parakstīšanas termiņu mums vēl notiek sarunas. Baltijas valstis mēģina apkopot viedokļus, kurš būtu pats labākais laiks dokumenta parakstīšanai.

Jautājums: — ASV ir izskanējis viedoklis, ka attiecībā uz Baltijas valstu uzņemšanu NATO jautājums ir nevis “vai”, bet “kad”. Vai varam sagaidīt, ka šāds paziņojums būs iekļauts arī hartā?

— Mūsu attieksme pret Baltijas valstīm ir tieši tāda pati kā pret visām citām valstīm, kuras vēlas iestāties NATO. Mēs apsveicam Baltijas valstu vēlēšanos. Mēs arī atbalstām jūsu centienus sagatavoties dalībai NATO. Bet NATO ir arī paziņojusi, ka jaunas valstis organizācijā tiks uzņemtas tikai tad, kad tās būs gatavas uzņemties atbildību un pienākumus, ko uzliek līdzdalība NATO. Un arī tad, kad NATO uzskatīs, ka jaunu dalībvalstu uzņemšana atbilst šīs organizācijas interesēm. Tāda ir ASV politika, un tāda ir arī NATO politika,” teica ASV Valsts departamenta valsts sekretāres vietnieka palīgs Rons Asmuss vakardienas preses konferencē Latvijas Ārlietu ministrijā.

Jānis Ūdris,

“LV” ārpolitikas redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!