• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Muitas datortīkls. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.08.1997., Nr. 214 https://www.vestnesis.lv/ta/id/52108

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Muitas datortīkls pret kontrabandu

Vēl šajā numurā

29.08.1997., Nr. 214

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Preses konferences

Muitas datortīkls pret kontrabandu

Vakar, 28. augustā, valsts ieņēmumu ministre Aija Poča un “Crown Agents” pārstāvji rīkoja preses konferenci

Aija Poča īsumā iepazīstināja ar “Crown Agents” darbu Latvijā, aģentūra strādāja pie muitas sistēmas pilnveidošanas cīņā ar kontrabandu (“LV” rīcībā ir “Latvijas muitas uzlabošanas projekts”, kas sekos) . Kravu nosūtītāji un saņēmēji bieži vien ir reāli neeksistējošas personas, tiek arī viltoti faktūras rēķini, kā rezultātā Latvijas valsts budžets cieš ievērojamus zaudējumus. Pēc ministres domām, viena no vissmagākajām problēmām ir saistīta ar spirta kontrabandu. Pieredze darbā ar “Crown Agents” ļāva pārliecināties par dažādām izpratnēm par muitu un tās institūcijām. Pēc tam vārds tika dots “Crown Agents” pārstāvim Džonam Tērstonam.

Galvenais iemesls, kādēļ mēs atrodamies Latvijā, ir palīdzēt attīstīties muitas institūcijām cīņā ar kontrabandu un viltotiem faktūru rēķiniem, kas negatīvi ietekmē valsts budžetu. Mēs esam izstrādājuši virkni pasākumu šo parādību apkarošanai. Savā atskaitē esam ietvēruši statistiku, kura liecina, ka mūsu atrašanās laikā Latvijā valdības ieņēmumi par importu ir pieauguši par 32 procentiem, salīdzinot ar iepriešējo gadu (izņemot ienākumus no degvielas, jo ir mainījies akcīzes nodoklis). Sešu mēnešu laikā mēs sastapāmies ar 52 gadījumiem, kad tika uzrādīti viltoti faktūru rēķini, tas pats arī attiecas uz uzņēmumiem, kuri patiesībā nemaz nepastāv.

Šajos viltotajos faktūru rēķinos bija uzrādīti 6,5 miljoni litru alkohola un 268 miljoni cigarešu. Galvenā problēma ir nevis viltotie sūtījumi, bet gan viltotie vērtību apjomi — kompānijas uzrāda faktūru rēķinus ar ļoti zemām vērtībām, lai izvairītos no paredzēto nodokļu maksājumiem. Savā gada atskaitē mēs iekļāvām šo problēmu, un tā ir viena no vissteidzamāk risināmajām.

Daži piemēri: pēdējo pāris mēnešu laikā mēs sastapāmies ar rēķiniem par tomātiem, kuri ir ievesti no Holandes un kuru vērtība ir norādīta 2 santīmi par kilogramu, kivi — 7 santīmi kilogramā, melones — 3 santīmi kilogramā. Viens no dokumentiem, kuru mēs izmeklējam, saistīts ar mājputnu importu. Tika pārbaudīta 51 lieta, no kurām 40 bija ar nepareiziem faktūru rēķiniem. Citiem vārdiem sakot, 80 procenti no visa importa bija ar viltotu vērtību. Latvijas valdība zaudē vienu miljonu latu ieņēmumu gadā tikai par šo preču grupu. Latvijas valdība zaudē 800 miljonus latu gadā tikai par dārzeņiem un mājputniem, par zivju importu — Ls 750 000 gadā, par citiem gaļas produktiem — Ls 500 000 gadā, par margarīna produktiem — Ls 600 000, par apģērbiem — Ls 600 000 gadā. Par kafijas importu runājot — šonedēļ tika atklāts gadījums, kur zaudējums bija Ls 50 000. Protams, tā ir tikai neliela grupa, jo mēs nespējam pārbaudīt visu importu, kas tiek ievests Latvijā. Apkopojot visus darba rezultātus Latvijā viena gada laikā, mēs rēķinām, ka tikai viltotu faktūrrēķinu dēļ valdība zaudē 16 līdz 32 miljonus latu ieņēmumu gadā.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!