• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Muitas datortīkls pret kontrabandu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.08.1997., Nr. 214 https://www.vestnesis.lv/ta/id/52109

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas valsts un tās vīri

Vēl šajā numurā

29.08.1997., Nr. 214

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Muitas datortīkls pret kontrabandu

Lai atšķirtu viltotos faktūru rēķinus, tie pa starptautiskiem izmeklēšanas kanāliem tiek salīdzināti ar oriģinālās izcelsmes rēķiniem. Pirms divām nedēļām tika uzrādīta muitas deklarācija par tehniskām iekārtām ar vērtību Ls 17 000, bet patiesajā rēķinā ir norādīts Ls 50 000.

Par iespējamiem risinājuma veidiem “Crown Agents” ir izveidojusi datoru sistēmu, kas sniegs palīdzību visos muitas kontrolpunktos. Sistēmu sauc TIM, ko var tulkot kā tirdzniecības informācijas pārvaldes sistēma. Sistēmai ir trīs būtiski aspekti. Tā palīdz veikt muitas darbiniekiem riska analīzi. Pasaules tirdzniecības sistēma ir tik plaša, ka neviena valsts nevar sev atļauties muitas dienestu, kurš pārbaudītu katru importu. Līdz ar to visām muitas administrācijām visā pasaulē ir kļuvis svarīgi izveidot sistēmu, kura ļautu noteikt sūtījumus ar augstu riska pakāpi. Muita importa sūtījuma gadījumos iejaucas tikai tad, kad tai ir iemesls to darīt. Līdz ar to muitas darbiniekiem ir jābūt apgādātiem gan ar nepieciešamo tehniku, gan ar informāciju. TIM sistēma sniedz šādu informāciju un palīdzību visiem muitas darbiniekiem Latvijā.

Otrā sistēma ir cenu norādes atsauču sistēma, un tā ir būtiska attiecībā uz viltotajiem faktūru rēķiniem. Datorsistēma sniegs muitniekiem informāciju par iespējamām patiesajām cenām. Šobrīd Latvijā muitnieki izmanto šo sistēmu.

Trešā sistēma ir nacionālās izmeklēšanas sistēma, kas nodrošina operatīvās informācijas pieejamību visiem muitas darbiniekiem. Tas ir ļoti svarīgi, jo kompānijas kuras nodarbojas ar krāpšanu, neatzīst nekādas nacionālas robežas. Ir izveidota tāda sistēma, kura apmierinās Latvijas vajadzības, un tuvāko mēnešu laikā tiks uzstādīta pirmajā muitas postenī. Nākamo divu gadu laikā šī sistēma tiks ieviesta visā Latvijā. Gan Eiropas Komisija, gan Pasaules Muitas organizācija Briselē ir ieinteresētas, ka šī sistēma tiek ieviesta Latvijā. Zināmā mērā varētu teikt, ka Latvijas muitas dienests ir pirmais visā pasaulē šajā jomā.

Latvijas muitas dienesta priekšnieks Andrejs Sončiks teica, ka “Crown Agents” darbs ir viena no Latvijas muitas dienesta darba sastāvdaļām un visi sasniegumi ir panākti tikai visciešākajā sadarbībā ar Latvijas muitas darbiniekiem. Viņš uzsvēra, ka diemžēl pašreizējais Muitas likums neparedz pārkāpumiem atbilstošus sodus.

Rūta Jaksona,

“LV” informācijas redaktore

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!