• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Iekšlietu ministrijas "iekšējo" dzīvi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.03.1996., Nr. 56 https://www.vestnesis.lv/ta/id/52371

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Pasaules tirdzniecības organizācija: Latvijai vēl jāpagaida

Vēl šajā numurā

29.03.1996., Nr. 56

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

MINISTRIJU ZIŅAS, DOKUMENTI

Par Iekšlietu ministrijas "iekšējo” dzīvi

Ministrijas vadītāju operatīvajā sanāksmē

Vakar Rīgā notika Latvijas Republikas iekšlietu ministra Daiņa Turlā vadītā operatīvā sanāksme. Tā notika paplašinātā sastāvā — piedaloties Iekšlietu ministrijas vadībai, Policijas departamenta, Drošības policijas, Ugunsdzēsības un glābšanas dienesta departamenta, Pilsonības un imigrācijas departamenta un citu galveno struktūru vadītājiem, kā arī Valsts policijas rajonu un pilsētu pārvalžu un nodaļu priekšniekiem. Sanāksmē izskatīja divus jautājumus — par Iekšlietu ministrijas budžeta sadali un par darba organizāciju Iekšlietu ministrijas iestādēs.

Referējot pirmajā jautājumā, Iekšlietu ministrijas valsts sekretāra vietnieks, Nodrošinājuma dienesta priekšnieks Leons Aire akcentēja nepieciešamību visās Iekšlietu ministrijas struktūrās ievērot taupības režīmu, saudzīgu attieksmi pret īpašumu un tehniskajiem līdzekļiem, ko ikdienas darbā izmanto policijas darbinieki. L.Aire teica, ka, neņemot vērā naudas līdzekļu trūkumu, turpināsies darbs pie ministrijas izstrādātās investīciju programmas realizēšanas. Šajā gadā Tiesu ekspertīžu centrā tiks ieviesta moderna daktoloskopiskās uzskaites un nodrošinājuma sistēma. Jāturpina arī darbs pie sakaru līdzekļu modernizācijas. Savukārt, lai policijas darbiniekus nodrošinātu ar formastērpiem, būs jāizmanto daļa no speciālā budžeta līdzekļiem.

Iekšlietu ministrs D.Turlais, uzstājoties sanāksmē, analizēja Iekšlietu ministrijas un tās struktūru darba organizācijas jautājumus un disciplīnas problēmas. Ministrs uzsvēra, ka Latvijas valsts šobrīd ir sarežģītā ekonomiskās krīzes un tās radīto seku pārvarēšanas periodā. Tieši tāpēc ir jāpanāk sakārtotība valstī un valsts institūciju darba pakārtotība likumam. Diemžēl, uzsvēra D.Turlais, valdības centieni panākt šo sakārtotību saņem labi organizētu pretsparu. Tā, piemēram, tikai trīs nedēļu laikā, kopš Grenctāles muitas kontroles punktā ieviesta jaunā kārtība, ienākumi valsts kasē no šī viena paša muitas punkta pieauguši vairākas reizes. Realizējot Deklarāciju par valdības darbību, Iekšlietu ministrijai jāveic viss iespējamais, lai palīdzētu sakārtot darbu sfērās, kas saistītas ar naftas produktu, alkohola un tabakas izstrādājumu tirdzniecību, tranzītu un ražošanu. Šobrīd ir politiski labvēlīga situācija, lai iezīmētu stabilizāciju un attīstības perspektīvu mūsu valsts ekonomiskajā un saimnieciskajā dzīvē. Arī Iekšlietu ministrijai ir jāapzinās savi uzdevumi šā procesa veicināšanā.

Iekšlietu ministrs teica, ka uzlabojies Drošības policijas darbs, tā spējusi analizēt situāciju valstī, savlaicīgi informēt valdību par tendencēm un norisēm, kuras saistītas ar valsts drošību. Zināmu pozitīvu tendenci noziedzības apkarošanā uzrāda Policijas departaments, īpaši tā Ekonomisko noziegumu apkarošanas policija, Narkotiku apkarošanas birojs. Ministrs atzīmēja arī Ugunsdzēsības un glābšanas dienesta departamenta darbu, Pilsonības un imigrācijas departamenta ieguldījumu Iedzīvotāju reģistra izveidošanā, pilsoņu pasu izsniegšanā un citu valstij svarīgu imigrācijas jautājumu risināšanā.

Taču šos un citus panākumus aizēno virkne disciplīnas pārkāpumu, neapmierinošā darba organizācija vairākās Iekšlietu ministrijas struktūrās. Ministrs minēja piemērus, kad policijas darbinieki nepamatoti lietojuši dienesta ieročus. Turklāt lielākoties tas noticis alkohola reibumā. Nepiedodami ir arī tie gadījumi, kad policijas darbinieki, vadot dienesta autotransportu, paši izraisījuši satiksmes negadījumus. Šajā gadā tādu jau ir bijis vairāk nekā piecdesmit. Šādi pārkāpumi rada ne tikai materiālos, bet arī morālos zaudējumus — tiek degradēts policijas darba prestižs. Čpaši ministrs pakavējās, analizējot cēloņus traģēdijai Līvānu policijas iecirknī. Tur tika konstatēta vesela rinda pārkāpumu, bezkontrole, zems darba organizācijas līmenis no rajona vadības puses.

Analizējot Pilsonības un imigrācijas departamenta darbinieku un atsevišķu tā vadītāju darba stilu, iekšlietu ministrs Dainis Turlais konstatēja, ka paviršā un rupjā izturēšanās pret iedzīvotājiem, tiesas spriedumu nepildīšana un to uzskaites trūkums, patvaļīga likumu tulkošana ir radījusi pretenzijas par šī departamenta darbu arī starptautiskās organizācijās un forumos. Būtībā tiek mesta ēna ne tikai uz Iekšlietu ministriju, cieš arī mūsu valsts starptautiskā autoritāte.

Sanāksmes noslēgumā tika nolasītas vairākas iekšlietu ministra parakstītas pavēles par disciplinārsodiem policijas darbiniekiem, kā arī pavēle “Par trūkumiem Pilsonības un imigrācijas departamenta darbā”, kurā noteikti uzdevumi departamenta darba sakārtošanā, dokumentu izpildes kārtības un kontroles noteikšanā, tiesu spriedumu savlaicīgā izpildē. (Pavēles teksts — zemāk.)

Iekšlietu ministrijas preses centrs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!