• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par komercradio programmas izplatīšanas apraides atļaujas konkursu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.04.1996., Nr. 74/75 https://www.vestnesis.lv/ta/id/52432

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts prezidents - "Turības" pilnvaroto sapulcē

Vēl šajā numurā

30.04.1996., Nr. 74/75

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

NOZARU ZIŅAS

Nacionālās Radio un televīzijas padomes informācija

1996. gada 24. aprīlī

Par komercradio programmas izplatīšanas apraides atļaujas konkursu

Nacionālā Radio un televīzijas padome informē, ka konkursam apraides atļaujas (licences) saņemšanai komercradio programmas izplatīšanai 87,5 — 108 MHz UĪV diapazonā Rīgā pieteikušies astoņi pretendenti.

1. A/s “Radio SWH”, kura adrese ir Rīgā, Skanstes ielā 13, un kura dibinātāji ir Ainārs Gulbis, Zigmārs Liepiņš, Jānis Šipkēvics, Guntars Krūmiņš un sabiedrība “Swisslink Holding Limited”.

A/s “Radio SWH” pašlaik 89,2 MHz UĪV diapazonā veido divas programmas: “Radio SWH+” un “Amadeus”. Ja klasiskās mūzikas programmas “Amadeus” apraidei izdotos iegūt atsevišķu frekvenci, šī programma skanētu 24 stundas diennaktī, bet “Radio SWH+” savukārt 24 stundas izplatītu līdzšinējo muzikāli informatīvo programmu.

Radio “Amadeus” mērķis: popularizēt nopietnās mūzikas žanru; ļaut izskanēt vietējo Latvijas klasiskās mūzikas autoru un izpildītāju labākajiem sasniegumiem; pievērst uzmanību Latvijas koncertdzīves notikumiem un norisēm; regulāri atspoguļot mākslinieku, diriģentu, autoru un klausītāju domas un vēlmes šajā mūzikas žanrā.

Programma “Amadeus” arī turpmāk skanēs tikai latviešu valodā, bet būs orientēta uz ļoti plašu klausītāju loku.

Sakarā ar to, ka “Radio SWH” jau vairāk nekā gadu nodrošina programmas “Amadeus” veidošanu, ka jau ir izveidota daļa nepieciešamās tehniskās bāzes, savākta liela klasiskās mūzikas fonotēka un izveidots darboties spējīgs radošais kolektīvs, pirmajā gadā katru mēnesi programmai “Amadeus” papildus būtu jāinvestē tikai Ls 2330, kas ir nepilni 8% no kopējā Radio SWH budžeta. Tādēļ nav nepieciešams “Amadeus” programmas paplašināšanai ņemt kredītu. Sākot raidīt arī rīta un dienas stundās, rodas iespēja arī šai programmai piesaistīt reklāmas devējus un sponsorus. Tādā veidā tuvāko gadu laikā šī programma varētu kļūt rentabla.

 

2. A/s “Latvijas Neatkarīgā televīzija”, kuras juridiskā adrese ir Rīgā, Elijas ielā 17, un kuras dibinātāji ir: SIA “PICCA TV” (pilnvarotā persona — direktors Andrejs Ēķis), SIA “Televīzijas sabiedrība NTV—5” (pilnvarotā persona — direktors Jānis Āzis) un Latvijas Republikas pilsonis Egils Radziņš.

LNT radio paredz raidīt 24 stundas diennaktī informatīvi muzikālu programmu, kur no 6.00 līdz 24.00 ik pēc pusstundas paredzētas ziņas par politiku, kultūru un gaidāmo laiku, bet ik stundu — specializētās finansu un biznesa ziņas. No 0.00 līdz 6.00 ik stundu kopējās ziņas, sporta un biznesa īsziņas. Ziņas tiks veidotas uz Latvijas ziņu aģentūru BNS un LETA, Reuter, AP un Dow Jones Telerate, kā arī LNT ziņu dienesta un pašu veidota specializēta radio ziņu dienesta bāzes.

Valodu attiecība — 75% latviešu valodā, 25% krieviski, angliski un vāciski.

Darbību cer uzsākt ne vālāk kā gadu pēc atļaujas piešķiršanas.

Par finansiālo nodrošinājumu nekādas ziņas nav iesniegtas.

 

3. SIA firma “Akoti”, kuras adrese ir Rīgā, Cēsu ielā 31, un kuras dalībnieki ir trīs fiziskas personas: LR pastāvīgais iedzīvotājs Vladimirs Givoins, Žanna Givoina un Anna Gališčeva. Kā radiostacijas iespējamais izpilddirektors minēts LR pilsonis Andrejs Dombrovskis, kurš dzīvo Rīgā, Ezera ielā 19—32.

Paredzētais radiostacijas nosaukums “EIROPA PLUS RĪGA”. Tiks veidota muzikāli informatīva programma, kurā paredzēta pilsētas un valsts kultūras dzīves atspoguļošana, ievērojot visplašākās auditorijas intereses. Tiks izmantoti Latvijas un aizrobežu informācijas aģentūru materiāli. Būs aktuālas intervijas ar kultūras un biznesa pārstāvjiem, ievērojamiem un interesantiem cilvēkiem, radioapraksti, regulāras pārraides bērniem, spēles un konkursi. Klausītāji tiks iepazīstināti ar mūzikas vēsturi un stiliem, paredzot aptvert visus mūsdienu mūzikas slāņus.

Ir uzsākta kadru atlase ar konkursa palīdzību. Turpmāk paredzēta darbinieku apmācība un stažēšanās Prāgā, Varšavā, Maskavā un Nantē.

Raidstacijas finansiālais nodrošinājums pirmajam gadam ir SIA firmas “Akoti” aktīvi, bet nepieciešamības gadījumā — bankas kredīts.

 

4. SIA “RNR” (Rīgas Neatkarīgais raidītājs), kura adrese ir Rīgā, Nometņu ielā 62, un kura dibinātāji ir LR pilsoņi: SIA “RNR” direktors Jānis Mellēns, SIA “RNR” prezidents Jānis Leja un žurnālists Māris Mednis.

Pašreiz RNR rīcībā ir 945 MHz vidējo viļņu frekvence, kurā tiek raidīta 13 stundas diennaktī programma “Radio—2”, un 102,7 MHz UĪV frekvence, kurā tiek raidīta muzikāli informatīva programma krievu valodā. Pieteikums iesniegts uz vēl vienu 87,5—108 MHz UĪV frekvenci “Radio—2” programmas raidīšanai Rīgā 24 stundas diennaktī. Tādā kārtā abās programmās — “Radio — 2” un “FM 102,7” kopējais programmas apjoms diennaktī veidotu ne mazāk kā 61 stundu, no kurām programmai svešvalodās atvēlētās ne vairāk kā 20 stundas diennaktī nepārsniegtu likumā atļautos 30 procentus.

“Radio — 2” programmas atgādina daudzveidīgu žurnālu, kura nodaļās atrodamas nopietnas problēmdiskusijas par politiku, morāli un ētiku, dažādi konkursi un raidījumi bērniem un pusaudžiem, arī izklaidējošas stundas jaunākās deju mūzikas pavadījumā. Populārākie raidījumi: “Vārds tiek dots jums”, “Jauni akcenti”, “Rokarhīvs”, “Mazais patskanis” u.c. Programmas klausītāji ir visu vecuma un sociālo grupu pārstāvji. “Radio — 2” nedēļas kopējā auditorija ir apmēram 100 000 klausītāju.

Pieteikumam nav pievienoti dati par iespējamo finansiālo nodrošinājumu.

 

5. SIA ražošanas komercfirma “PIKAL UN PARTNERI”, kura atrodas Rīgā, Palasta ielā 10, un kuras dibinātāji ir: Latvijas Meža nozaru arodbiedrība, Latvijas Komunālās saimniecības, sadzīves pakalpojumu un rūpniecības uzņēmumu darbinieku arodbiedrība, Latvijas Sakaru darbinieku arodbiedrība, Latvijas Ķīmiskās rūpniecības arodbiedrība, Latvijas arodu savienība “Enerģija”, kā arī LR pilsoņi Aldis Neimanis un Jānis Čakstiņš.

Informatīvās radiostacijas “Radio PIK” galvenais darbības virziens ir sociālas un lietišķi praktiskas informācijas izplatīšana, dodot prioritāti informācijai par notikumiem Latvijā. “Radio PIK” lielu uzmanību veltīs arī publicistisku raidījumu sagatavošanai. To realizēšanai tiks iekārtota speciāla publiskā studija, kur savu viedokli par aktuāliem jautājumiem varēs izteikt jebkurš cilvēks. Publiskajā studijā notiks arī diskusijas, amatpersonu un sabiedrībā pazīstamu cilvēku uzstāšanās. Tiks veidoti speciāli raidījumi dažādām interešu grupām.

Radio darbība tiks orientēta uz darba ņēmēju informētības pakāpes paaugstināšanu, jo stacijas dibinātāji ir piecas nozaru arodbiedrības, kas arī nosaka šīs stacijas sociālo orientāciju.

Kā atslodzes moments programmā tiks izmantota arī mūzika, kas būs pakārtota attiecīgā diennakts perioda vai stundas informācijas saturam, nedublējot Rīgā strādājošo mūzikas radiostaciju repertuāru.

Programmu pamatā paredzēts veidot latviešu valodā, bet svešvalodās sniegtā informācija nepārsniegs Radio un televīzijas likumā noteiktās attiecības.

Pieteikumam pievienots detalizēts plānotās finansiālās darbības aprēķins pirmajam darba gadam, līdzekļus paredzot ieņemt no reklāmas un sludinājumu raidlaika pārdošanas, reklāmas izgatavošanas un firmas “Pikal un partneri” dotācijām.

 

6. Komercradiostacija “RADIO EVERITA”, kuras veidotāji ir SIA “RNR” dibinātājs žurnālists Māris Mednis (dzīvo Limbažos, Rīgas ielā 61), radio programmu veidotājs Ēriks Niedra (dzīvo Rīgā, Cēsu ielā 12, dz. 4) un dramaturgs Raimonds Staprāns (adrese: 2052—20th Street San Francisco, California, 94107, ASV). Visi trīs radiostacijas veidotāji ir LR pilsoņi.

“RADIO EVERITA” paredzēta kā muzikāla radiostacija atbilstoši Eiropā pieņemtajam Hit Radio formātam ar modernā roka novirzienu, ar mērķi — informēt un iepazīstināt klausītājus ar jaunākajām tendencēm Eiropas muzikālajā dzīvē. Šobrīd Rīgā šāda formāta programmu neviena cita radiostacija neveido. 80% no mūzikas kopējā apjoma sastādīs Eiropā ražotā mūzika. Repertuārs tiks sastādīts pēc principiem: 60. un 70. gadu mūzika — līdz 10%; 80. — 90. gadu mūzika — līdz 30%; jaunumi — līdz 60%. Repertuārā paredzēts regulāri iekļaut Latvijas autoru dziesmas, kas atspoguļotu jaunākās tendences Latvijas rokmūzikā. Radiostacija paredz atbalstīt jaunos mūziķus, māksliniekus, žurnālistus. Ir paredzēts, ka jaunie autori bieži viesosies studijā un komentēs savas kompozīcijas. Papildus tam paredzēta sadarbība ar lielākajām Latvijas mūzikas izdevniecībām “Mikrofons”, “Tornis Rec.”, “Balss” un “Mapl.”.

Dziesmu starplaikā programmas vadītājs piesaka repertuārā iekļautās dziesmas, lasa laika ziņas, intervē radioprogrammas viesus un vada izklaidējošus konkursus. Katru darbdienas pēcpusdienu paredzēts iekļaut arī analītiskus pārrunu raidījumus par ikdienas aktuālajām tēmām, dodot iespēju tajos piedalīties arī klausītājiem. Sestdienās un svētdienās skanēs tematiskas programmas par dažādiem mūzikas un kultūras novirzieniem. Ziņu bloki tiks veidoti kā objektīvu un patiesu vietējo ziņu avots. Vietējā informācija no Rīgas un Latvijas — līdz 70%, īpašu vietu ierādot ziņām no Rīgas augstskolām. Pasaules informācija — līdz 30%. Valoda — latviešu.

Reklāmām atvēlētais laiks katrā raidlaika stundā nepārsniegs 12 minūtes. Sīkākas ziņas par iespējamajiem finansiālā nodrošinājuma avotiem nav sniegtas.

 

7. SIA avīze “BIZNESS UN BALTIJA”, SIA “D un E” un individuālais uzņēmums “Alīna”.

SIA avīzes “BIZNESS UN BALTIJA” (adrese: Rīga, Balasta dambis 3) dibinātāji ir LR pilsonis Juris Aleksejevs un LR pastāvīgais iedzīvotājs Vladimirs Gurovs.

SIA “D un E” dibinātāji ir LR pilsoņi Ivo Baumanis un Dita Baumane.

SIA “ALĪNA” dibinātājs ir LR pilsonis, Latvijas — Amerikas kopuzņēmuma SIA “BALTKOM” ģenerāldirektors Pēteris Šmidre.

Paredzēts veidot programmu klausītājiem vecumā no 27 līdz 50 gadiem latviešu un krievu valodā ar neagresīvu muzikālo noformējumu un īsām ziņām ar mēreni konservatīvu Latvijas Republikai lojālu politisko orientāciju. Radiostacijas nosaukums: “LIETIŠĶAIS RADIO”.

Ziņas — četras reizes stundā. Katru stundu tematizēta informācija — politika, bizness, kultūra, ekonomika, sports, notikumi Latvijā, Baltijā, pasaulē. Informācijas avots — laikraksta “BIZNESS UN BALTIJA” korespondentu tīkls, kā arī lielākās ziņu aģentūras. Ziņu pasniegšanas veids — lakonisks, bez īpašiem žurnālistu komentāriem. Muzikālo noformējumu varētu veidot klasiskais roks, džezs, arī populāra klasiskā mūzika.

Radiostacijas darbības uzsākšanai tiks ieguldīti iepriekš minēto kompāniju komercdarbības rezultātā iegūtie līdzekļi. Reklāmas apjoms paredzēts ne vairāk kā 4 — 5 minūtes stundā, nosakot salīdzinoši augstas cenas par vienu reklāmas raidīšanas minūti. Bezmaksas reklāmas laiks tiks piedāvāts aktuālai Rīgas Domes, kā arī kultūras un labdarības misiju informācijai.

 

8. A/s “Super FM”, kuras adrese ir Rīga, Bezdelīgu iela 12, un kuras dibinātāji ir LR pilsoņi Uģis Polis, Ričards Zakss, Eduards Zakss un Jevgēņijs Ļivšics.

Radiostacijas nosaukums “ZELTA RADIO”. Tās “oldies” jeb “gold” formāta programma domāta klausītājiem vecumā virs 40 gadiem. Tajā skanēs mūzika, ko Latvijas un pasaules popmūzikas vēsturē pieņemts dēvēt par “zelta fondu”. Tā aptvers periodu no piecdesmito gadu vidus līdz septiņdesmito gadu sākumam. Tajā tiks atskaņoti tikai Latvijā veidoti raidījumi.

“ZELTA RADIO” atradīsies a/s “Super FM” telpās — Bezdelīgu ielā 12, tāpēc radiostacijas telpu iekārtošanai un uzturēšanai ieguldījumi nebūs vajadzīgi. Komercstaciju pilnībā paredzēts uzturēt ar reklāmas ieņēmumiem.

 

Nacionālās Radio un televīzijas padomes informācija

1996. gada 24. aprīlī

Par komercraidstacijas apraides atļaujas konkursu darbam Cēsīs

Nacionālā Radio un televīzijas padome informē, ka konkursam apraides atļaujas (licences) saņemšanai komercradiostacijas darbam Cēsīs 100,9 MHz UĪV diapazonā saņemts viens pieteikums — no SIA “SAULES IELA”.

SIA “SAULES IELA” dalībnieki ir LR pilsoņi: Mārtiņš Kreilis, kurš dzīvo Cēsīs, Vāveres ielā 16, dz. 24, un Jānis Gabrāns, kurš dzīvo Cēsīs, Valmieras ielā 23a, dz. 29.

Radio “SAULES IELA” programma paredzēta visu vecumu klausītājiem, neaizmirstot arī skolu jaunatni, ko paredzēts iesaistīt radio rīkotajos pasākumos. Tiks atskaņota visdažādākā mūzika visdažādākajām gaumēm. Tiks sniegta visplašākā informācija par notikumiem pilsētā un rajonā, galveno vērību pievēršot kultūrai, izglītībai un sportam. Liela vērība tiks pievērsta dažādu konkursu organizēšanai.

Viens no radio “SAULES IELA” pamatmērķiem ir dažādu kultūras un sporta pasākumu organizēšana Cēsīs. Katru mēnesi paredzēts viens pilsētas mēroga pasākums, kā: “Sakopsim dzimto pilsētu”, “Sacensības sēņošanā”, “Popiela” u.c. Radio jau ir izveidots kolektīvs, kam ir pieredze šādu pasākumu organizēšanā.

Apzinoties, ka reklāmas ienākumi mazpilsētās ir mazi, radiostacijas veidotāji paredz nodarboties ar izklaides biznesu, kas varētu būt vērā ņemams ienākumu avots. Ar rudeni sāks darboties klubs “Saules iela”, kur notiks dažādi pasākumi, darbosies arī bārs un sauna. Ienākumus paredzēts gūt arī no aparatūras un telpu īres.

Nacionālā Radio un televīzijas padome,
publicēšanai sagatavoja Aivars Berķis

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!