• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Lai Rīga atkal atgūst savu krāšņo rotu!. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.07.1995., Nr. 112 https://www.vestnesis.lv/ta/id/52687

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministra atbilde

Vēl šajā numurā

28.07.1995., Nr. 112

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

PĒC NOTIKUMA

Lai Rīga atkal atgūst savu krāšņo rotu!

Par gaišu šīs dziesmotās vasaras kopskaņā kļuva pamatakmens likšana Melngalvju nama atjaunošanā. Svinīgo ceremoniju vadīja pilsētas galvenais arhitekts Gunārs Asaris. Novēlējumu, lai lielā Melngalvju nama atjaunošanas ideja vienotu sabiedrību lieliem darbiem, izteica kultūras ministrs Jānis Dripe. Rīgas Domes apņēmību visiem spēkiem sekmēt nama atjaunošanu apliecināja pilsētas attīstības komitejas priekšsēdētājs Normunds Pēterkops. Plašāk par nama atjaunošanas idejas dzimšanu, kopšanu un attīstību runāja akadēmiķis Jānis Freimanis, aktīvs Melngalvju nama atjaunošanas kopas dalībnieks.

Viņš Melngalvju namu nosauca par vienu no Rīgas un arī Eiropas visu laiku skaistākajām celtnēm. Nama vairāk nekā 600 gadu garajā vēsturē ir seši ļoti svarīgi gadaskaitļi. 1350.gadā tika pabeigta tā celtniecība. 1941.gadā nams nodega. Vēl bēdīgāks bija 1948.gads, kas tika pavēlēts iznīcināt ēkas paliekas, nolīdzināt visu līdz ar zemi. Bet tieši tad sākās tā atdzimšana! Arhitekti, celtnieki, daudzi jo daudzi entuziasti sāka rūpēties par arhitektūras detaļu, plānu un visu iespējamo liecību saglabāšanu. Pārvarot šķēršļus, kas radās sakarā ar Strēlnieku memoriāla celtniecību, izdevās pasargāt no aizbūvēšanas Rātslaukuma un Melngalvju nama vietu. Pozitīvs pavērsiens iezīmējās 1987.gadā, kad Melngalvju nama un Rātslaukuma atjaunošanas ideja izskanēja Zinātņu akadēmijas institūtos. Pirmie to izteica akadēmiķis Jānis Stradiņš, arhitekts Andrejs Holcmanis un dramaturgs Gunārs Priede. Modās sabiedrība, sākās ziedojumi. Vēlāk Kultūras fonda paspārnē izveidojās Melngalvju nama atjaunošanas kopa. 1991.gadā tā kopā ar Rīgas vēstures un kuģniecības muzeju, Rīgas arhitektūras centru un Vācu kultūras biedrību Sv.Pētera baznīcā sarīkoja plašu Melngalvju namam veltītu izstādi un izdeva grāmatu. Tas piesaistīja sabiedrības uzmanību, rosināja interesi. Bez sabiedrības atsaucības, bez ieinteresētības un materiālā atbalsta nama atjaunošanas ideja nebūtu spējusi izdzīvot un atraisīties. Kā rezumējot uzsvēra akadēmiķis, visus šos gadus bijuši daudzi jo daudzi strādātāji, daudzi jo daudzi atbalstītāji un daudzi, kas nelika sprunguļus riteņos. Arī tas dažkārt nozīmēja ļoti daudz.

1994.gadā Melngalvju nama atjaunošanas projekts tika pabeigts. Par nama atjaunošanas darbu pasūtītāju un organizētāju iecelta firma “Rīgas nami”.

Svinīgā brīža dalībnieku klusībā izteiktie laba vēlējumi, ragu mūzika un spožā vasaras saule pavadīja Rīgas pilsētas galvu Māri Purgaili, kam bija uzticēta svarīgā misija ielikt atdzimstošā Melngalvju nama pamatos kapsulu ar mūsdienu liecībām - Latvijas pašreizējās naudas visu vērtību monētām, jaunākajiem laikrakstu numuriem un vēstījumu nākamajām paaudzēm. To dzirdēja arī visi klātesošie. Tātad -

Vēstījums

nākamajām paaudzēm

Šodien, 1995.gada 29. jūnijā, esam pulcējušies Rīgas Rātslaukumā - vietā, kurai vienmēr ir bijusi izcila nozīme Rīgas vēsturē, arhitektūrā un sabiedriskajā dzīvē. Šeit sāka celt Rīgu, un šobrīd mēs esam šeit, lai iesākto darbu turpinātu.

Ir pagājuši 54 gadi kopš brīža, kad 1941.gada 28.jūnijā kara liesmās gāja bojā Melngalvju nams. Rātslaukums, kas atradās tuvu viduslaiku Rīgas ģeometriskajam centram, ir saglabājis savu vēsturisko vērtību, un, apzinoties to, mēs uzsākam tā arhitektoniskā veidola atjaunošanu. Melngalvju nams bija tā celtne, kas lielā mērā noteica Rātslaukuma ansambļa savdabīgumu. Gadsimtu gaitā ir mainījies un bagātinājies tā vizuālais tēls, tādējādi simbolizējot arī Rīgas pilsētas vēsturisko gājumu.

Tuvojoties Rīgas astoņsimtgadei, mēs uzsākam īstenot to zīmīgo novēlējumu, kurš bija norādīts Melngalvju nama portālā:

Ja man kādreiz sagrūt būs, mani atkal celiet jūs!

Šī kapsula, kurā ir ievietotas šodienas laikmeta liecības, glabā arī mūsu pārliecību un apņēmību - veikt Melngalvju nama un Rātslaukuma atjaunošanu.

Rīgas Domes un pilsētas iedzīvotāju vārdā

Domes priekšsēdētājs
Māris Purgailis.

Pašlaik gan ne Rīgai, ne rīdziniekiem nav naudas, lai tūlīt vērienīgi izvērstu būvdarbus. Bet tiek veikti visi sagatavošanas darbi, lai tos varētu sparīgi izvērst, tiklīdz līdzekļi būs, un lai savu lielo jubileju mūsu galvaspilsēta sagaidītu ar šo krāšņo rotu.

Aina Rozeniece,
"LV" korespondente,

Foto:Uldis Briedis, "Diena"

PEC1_1.JPG (27193 BYTES)
Zīmīgajā 1995. gada 29. jūnijā, kad Pēterdienā atkal Vecrīgā kādreizējā Melngalvju nama pagrabos tika ielikta atjaunošanas kapsula

PEC1_2.JPG (23275 BYTES)
Rīgas Domes priekšsēdētājs Māris Purgailis neaizmirstamajā brīdī

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!