• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts prezidenta rūpju lokā: Latvijas Bērnu fonds; Rīgas Skolēnu pils. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 31.08.1995., Nr. 132 https://www.vestnesis.lv/ta/id/52714

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts prezidents - PBLA valdes sēdē

Vēl šajā numurā

31.08.1995., Nr. 132

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts prezidenta rūpju lokā:
Latvijas Bērnu fonds

Vakar, 30. augustā, sarunā ar Valsts prezidentu Gunti Ulmani Latvijas Bērnu fonda priekšsēdētājs Andris Bērziņš guva atbalstu sadarbības priekšlikumiem jautājumos, kas saistās ar jaunām nostādnēm bērnu invalīdu rehabilitācijā un darbā ar klaiņojošiem bērniem.

Pasaules attīstītajās valstīs bērni invalīdi jau no mazotnes rehabilitācijas iestādēs tiek apmācīti apkalpot sevi. Tāda centra atvēršana, kas turpmāk kalpotu par apmācības vietu visām Latvijas rehabilitācijas iestādēm, iecerēta bijušās Baltezera slimnīcas telpās. Latvijas Bērnu fonds gatavojas paralēli atvērt arī ražotni, kur izgatavotu dažādas blakusierīces, ko var pielāgot katram atsevišķam invalīdam sevis apkalpošanai. Lai realizētu šo projektu, jāatrod līdzekļi. Ir cerība, ka tos varētu saņemt no Eiropas Savienības humānās palīdzības projektu atbalsta institūcijām. Tuvākajā laikā Bērnu fonds griezīsies šajās institūcijās ar attiecīgu lūgumu. Valsts prezidents šim projektam apsolīja savu un Ainas Ulmanes uzmanību un iespējamo atbalstu.

Otra problēma, ar ko pie Valsts prezidenta vakar griezās Latvijas Bērnu fonda priekšsēdētājs Andris Bērziņš, skar vismaz 15 000 Rīgas klaiņojošo bērnu likteņus, kas atrodas tā saucamās riska grupas uzskaitē. Rīgā darbojas četras bērnu patversmes, taču tās sliecas pārtapt par bērnunamiem. Bērnu fonds ir norūpējies par tāda bērnu patversmes modeļa izveidošanu, kas darbojas efektīvi kā bērnu audzināšanas un brīvā laika pavadīšanas iestāde, bet neatņemtu bērnam iespēju atgriezties pēc kāda laika ģimenē. Šīs iestādes darbiniekiem vajadzētu atrasties pastāvīgā kontaktā ar bērnu vecākiem, palīdzēt viņiem risināt audzināšanas problēmas un pusaudžus arī iekārtot darbā. Diemžēl esošās patversmes nespēj to veikt. Latvijā vispār nav tādas sociālo darbinieku kategorijas, kas būtu sagatavoti šādiem pienākumiem. A. Bērziņš uzskata, ka šādas bērnu patversmes varētu sniegt palīdzību arī cīņā pret mazgadīgo iesaistīšanu prostitūcijā un apkarot bērnu seksuālo izmantošanu gan ģimenē, gan sabiedrībā vispār. Šim nolūkam tiktu izveidots arī psihologu dienests darbam ar bērniem un viņu vecākiem.

Valsts prezidents atbalstīja arī šos priekšlikumus, solot līdzdalību attiecīga projekta realizēšanai. Bet Bērnu fonds šajā sakarā griezīsies pēc padoma un arī materiālās palīdzības attiecīgās Eiropas Savienības un starptautiskajās labdarības organizācijās.

Valsts prezidenta preses dienests, A.B.

Rīgas Skolēnu pils

1. septembra priekšvakarā Valsts prezidents pieņēma Rīgas pilsētas Skolu valdes priekšsēdētāju Andri Priekuli un Skolēnu pils direktoru Juri Bogdānovu.

Sarunas gaitā prezidents interesējās par situāciju Rīgas skolās, par jaunumiem skolu darbā šogad, arī par skolotāju sociālo nodrošinātību.

Rīgas Skolēnu pils direktors informēja prezidentu par darbu jaunajās telpās, kur tagad iekārtojušies visi tie skolēnu pašdarbības pulciņi, kas pirms Valsts prezidenta rezidences atvēršanas darbojās Rīgas pilī. J. Bogdānovs uzsvēra, ka šogad mākslinieciskās pašdarbības un jaunrades pulciņi atsāks savu darbību tādā pašā skaitā kā Rīgas pilī. Šogad nedaudz mazāk bērnu būs no Pārdaugavas, toties krietni vairāk no Purvciema un Mežciema dzīvojamiem masīviem. Kopumā Rīgas Skolēnu pils jaunajās telpās darbojas apmierinoši, taču ir problēmas, kas rodas sakarā ar īpašuma maiņu. Skolēnu pils pārņēmusi telpas Krišjāņa Barona ielā 99 līdz ar visiem iepriekšējiem līgumiem. Diemžēl biznesa ļaudis ne vienmēr respektē bērnus, biznesa intereses ir atšķirīgas. Rīgas Skolu valdes priekšsēdētājs Andris Priekulis un Skolēnu pils direktors Juris Bogdānovs atgādināja Kārļa Ulmaņa un citu valstsvīru cēlsirdības žestus, kad bērniem tika sniegti dāvinājumi, aicināja Valsts prezidentu nodot mūžīgā lietošanā bērniem tagadējo Skolēnu pils ēku. Zinot šībrīža situāciju, kad Rīgā visos rajonos mazinājušās bērnu un skolēnu brīvā laika pavadīšanas iespējas, kad tik ļoti pieaug pusaudžu klaidonība un ar to saistītā noziedzība, Guntis Ulmanis apņēmās tuvāk izpētīt situāciju, lai varētu radīt juridisku bāzi Skolēnu pils telpu nodošanai lietošanā tikai tās patiesajiem saimniekiem — bērniem.

Valsts prezidenta preses dienests, A.B.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!