• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Komisijas iesniegumi. Par Larisas Ivolginas un Tatjanas Lomanes kandidatūrām pilsonības piešķiršanai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 31.08.1995., Nr. 132 https://www.vestnesis.lv/ta/id/52726

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Saeimas 30.-31.augusta sēdes darba kārtība

Vēl šajā numurā

31.08.1995., Nr. 132

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Komisijas iesniegumi

Dokuments nr.950

Par Larisas Ivolginas un Tatjanas Lomanes kandidatūrām pilsonības piešķiršanai

Saeimas Prezidijam

Pamatojoties uz š.g. 22.augusta Pilsonības likuma izpildes komisijas sēdes lēmumu, izvirzām izskatīšanai Saeimas sēdē priekšlikumu par pilsonības piešķiršanu par īpašiem nopelniem Latvijas labā šādām personām:

Larisai Ivolginai

Tatjanai Lomanei

Pilsonības likuma izpildes komisijas
1995.gada 22.augustā priekšsēdētājs J.Kokins

Latvijas Republikas Saeimai

Tatjanas Lomanes,
dzimušas Rīgā, pers.kods 1111XX-XXXXX,

iesniegums.

Mana vienīgā Dzimtene un pastāvīgā dzīves vieta ir Latvija. Citas valsts pilsonības man nav. Esmu reģistrējusies likumā noteiktajā kārtībā.

Visas izglītības esmu ieguvusi Latvijā, uzkrātās savas daudzpusīgās zināšanas darba dzīves laikā ieguldīju Latvijas enerģētikas attīstības sfērā. Arī pašlaik turpinu audzināt inženieru — elektriķu speciālistus darbam Latvijas rītdienā.

Mans ikdienas darbs ir saistīts ar ārzemju radniecīga profila speciālistu sadarbību Latvijā un braucieniem uz dažādām starptautiskām konferencēm ārpus Latvijas robežām.

Lomanu dzimta Latvijā ir dzīvojusi jau no 13.gadsimta.

Esmu saņēmusi rekomendāciju no savas vienīgās darbavietas Latvijā — Rīgas Tehniskās universitātes — Latvijas Republikas pilsonības iegūšanai.

Lūdzu, izskatot manus iesniegtos dokumentus, atrisināt manu lūgumu pozitīvi — uzņemot mani Latvijas Republikas pilsonībā par īpašiem nopelniem Latvijas labā.

RTU docente, inženierzinātņu
Rīgā 1995.gada 10.aprīlī doktore T.Lomane

Autobiogrāfija

Es, Tatjana Lomane, esmu dzimusi 1946.gadā Rīgā.

Mans tēvs — Vladimirs Lomans ir dzimis Sanktpēterburgā 1911.gadā. 1944.gadā pēc toreizējās Latvijas PSRS Ministru padomes uzaicinājuma ieradās Rīgā kā civilpersona, jo bija augsti kvalificēts kūdras rūpniecības speciālists. Ar to arī sākās mūsu ģimenes pastāvīgās dzīves laiks Latvijā.

Vladimirs Lomans ir cēlies no senas vācbaltu dzimtas — fon Loman (von Lohman) — šī iemesla dēļ netika mobilizēts Padomju armijā.

Mana māte — Sofija Šulce ir dzimusi Sanktpēterburgā 1911.gadā. 1944.gadā atbrauca uz Rīgu kopā ar manu tēvu un iestājās darbā “Latgiprogorstroj” par inženieri. Pēc izcelsmes māte ir dāniete. Viņas tēvs, Dānijas pilsonis, bija ievērojams agronoms, kas cariskajā Krievijā izstrādāja agrārreformu. 1948.gadā viņš nomira Kopenhāgenā.

Viss manu vecāku darba mūžs nostrādāts Latvijas labā civildarbā. Šobrīd mani vecāki ir pensionāri, otrās grupas invalīdi un dzīvojam vienā ģimenē.

Es mācījos Rīgas 10. vidusskolā no 1954.gada līdz 1965.gadam. No 1965.gada līdz 1970.gadam es studēju Rīgas Politehniskajā institūtā.

1971.gadā Rīgā apprecējos. Abi mani bērni piedzima Rīgā: dēls Konstantīns — 1972.gadā un meita Anna — 1975.gadā.

Sakarā ar apstākļiem ģimenē no 1975.gada strādāju Kišiņevas Tehniskajā universitātē par pasniedzēju.

1981.gadā atsāku mācības Rīgas Politehniskajā institūtā Automatizēto elektrisko sistēmu (AES) katedras klātienes aspirantūrā, ko pabeidzu 1985.gadā, iegūstot tehnisko zinātņu kandidāta grādu.

No 1985.gada līdz 1990.gadam strādāju Kišiņevas Tehniskajā universitātē par pasniedzēju un sabiedriskā darba kārtībā strādāju Sieviešu padomē, kur nodarbojos ar palīdzības sniegšanu bērnu namam.

1988.gadā es šķīros no vīra V.Vojnovska un ar meitu Annu 1990.gadā atgriezos Rīgā, iepriekšējā dzīvesvietā pie saviem vecākiem, atgūstot pastāvīgu pierakstu Rīgā, un sāku strādāt Rīgas Tehniskajā universitātē, kur docenta amatā strādāju arī pašreiz.

1992.gadā RTU Habilitācijas padome man piešķīra inženierzinātņu doktora zinātnisko grādu.

Rīgā 1995.gada 10.aprīlī T.Lomane

Par uzņemšanu Latvijas pilsonībā

No Saeimas deputātu iesniegtā lēmuma projekta:

Uzņemt Tatjanu Lomani Latvijas pilsonībā par īpašiem nopelniem Latvijas labā.

Iesniedz deputāti: A.Endziņš, R.Marjaša, J.Jurkāns, Dz.Ābiķis, E.Kide, A.Seiksts, M.Spuģis, J.Lagzdiņš, I.Kreituse, K.Lībane.

Latvijas Republikas Iekšlietu ministrijas Naturalizācijas pārvaldei

Tatjana Lomane 1965.gadā pēc Rīgas 10. vidusskolas beigšanas iestājās Rīgas Politehniskajā institūtā.

1970.gadā pēc institūta pabeigšanas specialitātē “Elektroenerģijas ražošanas un sadales automatizācija” viņa tika nosūtīta darbā inženiera amatā uz Pļaviņu HES.

Ģimenes apstākļu dēļ 1975.gadā T.Lomane bija spiesta pārcelties uz Ķišiņevu un strādāja Ķišiņevas Tehniskajā universitātē par pasniedzēju. Esot Ķišiņevā, viņa aktīvi turpināja piedalīties Rīgas Politehniskā institūtā Automatizēto elektrisko sistēmu (AES) katedras un Problēmu laboratorijas zinātniskajos pētījumos.

1981.gadā ieskaitīta RPI AES katedras klātienes aspirantūrā.

1985.gadā viņa aizstāvēja tehnisko zinātņu kandidāta disertāciju, kura tika augstu novērtēta. Problēmu laboratorijā, izstrādājot energoautomātikas mikroprocesoru iekārtas, par pamatu tika ņemti T.Lomanes ciparu mērorganu algoritmi. Šo iekārtu ekspluatācija Latvijas energosistēmā dod ievērojamu ekonomisko efektu.

No 1990.gada T.Lomane strādā RTU Automatizēto elektrisko sistēmu katedrā. 1992.gadā RTU Habilitācijas padome viņai piešķīra inženierzinātņu doktora zinātnisko grādu. T.Lomane ir 42 zinātnisko un metodisko darbu autore, no tiem 5 publicēti ārzemēs angļu valodā.

1994.gadā T.Lomanes vadītam diplomdarbam tika piešķirta Latvijas Zinātņu akadēmijas augstākā balva.

Ņemot vērā T.Lomanes augsti profesionālās zināšanas un viņas ieguldījumu Latvijas elektroenerģētikas problēmu risināšanā un inženieru kadru sagatavošanā, kā arī sakarā ar tuvākā laikā gaidāmo viņas stažēšanos ārzemēs, lūdzam piešķirt T.Lomanei Latvijas Republikas pilsonību.

Rīgas Tehniskās universitātes
rektors E.Lavendelis

Latvijas Republikas Iekšlietu ministrijas Naturalizācijas pārvaldei

Mēs apliecinām, ka Tatjana Lomanes kundze ir Latviešu — vācbaltu centra “Domus Rigensis” aktīvais biedrs kopš 1992.gada.

Jūsu informācijai:

Latviešu — vācbaltu centrs “Domus Rigensis” dibināts 1992.gadā. Mūsu statūtu un programmas ietvaros darbojas Rīgas sekcija (apm. 80 biedru) un vācbaltu sekcija (apm. 70 biedru), kuras dalībnieki pastāvīgi dzīvo Eiropas un Amerikas valstīs.

Mūsu biedru vidū ir: bīskaps Haralds Kalniņš, Dr.arh. Imants Lancmanis, doc. Ojārs Spārītis, Dr.arh. Rūta Kaminska, Dr.filoz. Dzintra Lele, prof., Dr.jur. Dietrich Loeber, Wolf von Kleist, Waltraut von Tiesenhausen, Pastor emer. Klaus von Aderkas un daudzas citas sabiedrībā pazīstamas personības. “Domus Rigensis” savas aktivitātes koordinē ar VFR vēstniecību Latvijā, Gētes institūtu, K.Širrena biedrību VFR un citām institūcijām LR un VFR.

Mēs ar dziļu cieņu izturamies pret Tatjanu Lomanes kundzi, kuras augstā inteliģence un tolerance, kā arī pastāvīgā gatavība sabiedriskā kārtā veikt dažādus darbus “Domus Rigensis” nav ļoti bieža parādība mūsu merkantīlajā ikdienā. Būtu jāatzīmē, ka viņa pārstāv senas un slavenas vācbaltu dzimtas fon Loman pēctečus, kas pēc 200 gadiem atgriezušies atkal Rīgā, ienesot mūsu vēsturē slavenu karavadoņu, ārstu un valstsvīru vārdus.

Mūsu biedrības moto ir — darbs kultūrai. Mūsu biedri neatkarīgi no tautības un dzīvesvietas godprātīgi kopj Latvijas un Rīgas vēsturi, mākslu, kultūru, starpnacionālās attiecības. Tā nav lojalitāte vārdos, bet darbos.

Ar cieņu, —

“Domus Rigensis” valdes priekšsēdētājs
Rīgā 1995.gada 14.februārī arhitekts Pēteris Blūms

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!