• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Tagad vārds vēlētājiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.09.1995., Nr. 150 https://www.vestnesis.lv/ta/id/52739

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

30.09.1995., Nr. 150

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Tagad vārds vēlētājiem

Šodien pulksten 8 sākas 6.Saeimas vēlēšanas. Par godu šim notikumam pie visu to namu fasādēm, kur notiek balsošana, plīvo valsts karogs. Saskaā ar Latvijas Republikas Saeimas vēlēšanu likumu mūsu valsts parlamenta vēlēšanas notiek oktobra pirmajā svētdienā un sestdienā pirms tās. Šogad tātad — 30.septembrī un 1.oktobrī.

Vakar, 29.septembrī, Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Atis Kramiņš un komisijas locekļi žurnālistus iepazīstināja ar CVK darbu vēlēšanu sagatavošāanas posmā un vēlēšanu rezultātu apkopošanas kārtību un norisi.

CVK reģistrējusi 19 vēlēšanu sarakstus, pavisam 1007 deputātu kandidātus. Par katru sarakstu tika iesniegti 150 dažādi dokumenti. Kopā tās ir 95 biezas dokumentu mapes. 23 procenti deputātu kandidātu ir sievietes, 6 procenti — jaunāki par 30 gadiem, 76 procentiem ir augstākā izglītība.

Valstī izveidotas 950 vēlēšanu komisijas, ārzemēs — 25. Pagājušajās Saeimas vēlēšanās ārzemēs tajās piedalījās ap 18 tūkstošiem vēlētāju, šoreiz varētu bēt 28 tūkstoši. Latvijā savukārt vairāk nekā trešdaļa vēlētāju dzīvo Rīgā.

Jauna kārtība paredzēta to vēlētāju apkalpošanā, kas veselības stāvokļa dēļ paši nevar ierasties balsošanas vietā. Iecirkņa komisija pēc šo vēlētāju vai viņu pilnvarotas personas rakstveida iesnieguma, kas tiek reģistrēts īpašā žurnālā, uzdod diviem komisijas locekļiem izkārtot balsošanu šo vēlētāju atrašanās vietā. Izsaukumi uz mājām jāiesniedz līdz pulksten 12.00 otrajā balsošanas dienā.

Latvijas 6. Saeimas vēlēšanās reģistrēti 55 ārvalstu un starptautisko organizāciju novērotāji.

Saskaņā ar Vēlēšanu likumu balsu skaitīšana sākas vēlēšanu otrās dienas vakarā, bet vēlēšanu iecirkņos, kuros notiek balsošana pa pastu, — trešajā dienā pēc vēlēšanām. Centrālā vēlēšanu komisija iepriekšējos jeb provizoriskos balsošanas rezultātus apkopos jau 1.oktobrī, vēlu vakarā, ap pusnakti. Tad kļūs zināms, cik deputātu vietu ieguvusi katra partija un koalīcija. Galīgie vēlēšanu rezultāti tiks paziņoti 12 dienas pēc vēlēšanām.

Aina Rozeniece,
“LV” nozares redaktore

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!