• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Tieslietu ministrija - savās mājās, Tiesu pilī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.09.1995., Nr. 150 https://www.vestnesis.lv/ta/id/52757

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

28. septembra sēde. Stenogramma

Vēl šajā numurā

30.09.1995., Nr. 150

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Tieslietu ministrija — savās mājās, Tiesu pilī

Vakar, 29.septembrī, Tieslietu ministrija pilnīgi ienāca savās vēsturiskajās telpās — Tiesu pilī, Brīvības bulvārī 36. Atklājot ministrijas plāksni, tieslietu ministrs Romāns Apsītis teica uzrunu:

Tieši pirms 59 gadiem — 1936. gada 29. septembrī — Latvijas brīvvalsts Ministru kabinets apstiprināja Tiesu pils būves projektu. Drīz arī tika uzsākti būvdarbi, un divu gadu laikā Tiesu pils bija uzcelta. To atklāja 1938. gada 9. decembrī.

Tiesu pilī mājvietu ieguva Tieslietu ministrija un tā laika augstākās tiesu iestādes — Senāts un Tiesu palāta. Tā bija Latvijas valsts atzinība tiesu varai un Tieslietu ministrijai.

Kad Latvija zaudēja neatkarību, tiesas un Tieslietu ministrija uz ilgiem gadu desmitiem zaudēja arī savu pili. Šī monumentālā celtne tika atdota okupētās Latvijas pavalsts izpildvarai.

Tikai pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas mūsu sapnis par Tiesu pils atgūšanu reizē ar tiesu reformas projektu ieguva reālus apveidus. Mūsu valdības darbības posmā jau kopš pagājušā gada rudens Tieslietu ministrija pakāpeniski ir pārcēlusies uz Tiesu pili, atbrīvojot blakus esošo namu Brīvības bulvārī 34 tās vēsturiskajai saimniecei — Rīgas apgabaltiesai. Daļēji uz Tiesu pili pārcēlusies arī Latvijas Republikas Augstākā tiesa. Šie jurģi vēl turpinās.

Šodien, kad pie Tiesu pils fasādes atklājam plāksni ar uzrakstu “Latvijas Republikas Tieslietu ministrija”, varam secināt, ka tiesa un taisnība atgriežas savās mājās, kurās centīsimies draudzīgi sadzīvot ar Ministru kabinetu.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!