• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Zviedrijas aizsardzības ministra vizīti Latvijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 31.10.1995., Nr. 168 https://www.vestnesis.lv/ta/id/52777

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Pēc divarpus gadsimtiem atkal Slokas pamatskolā

Vēl šajā numurā

31.10.1995., Nr. 168

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

INFORMĀCIJA

Par Zviedrijas aizsardzības ministra vizīti Latvijā

Zviedrijas un Latvijas sadarbība aizsardzības jomā aizsākās 1992.gadā. Zviedrija ir deklarējusi, ka viena no tās prioritātēm drošības jomā ir droša un stabila Baltijas jūras reģiona izveide. Zviedru speciālisti redz Baltijas drošības atslēgu Baltijas valstu stabilitātē. Tādēļ Zviedrija ir ieinteresēta palīdzēt Latvijai tās drošības sistēmas izveidē.

Ievērojamākā Zviedrijas materiālā palīdzība saņemta 1993.gadā, kad Latvijai tika piešķirts: karavīru apģērbs (zābaki — 8540 pāri, bikses, jakas — 17880, ķiveres — 5390); kareivju sadzīves priekšmeti; 2680 velosipēdi; 180 dozimetri; 13 bruņumašīnas; 7 apvidus mašīnas; 7 štāba mašīnas; 3 uguns-dzēsēju mašīnas.

Īpaši laba sadarbība Zviedrijas bruņotajiem spēkiem ir izveidojusies ar Jūras spēkiem. Latvijai ir nodoti pieci krasta apsardzes kuģi, ir izstrādāts un sākts īstenot jūras novērošanas sistēmas projekts. 1995.gadā plānots uzstādīt divas trīs radiolokācijas stacijas, aprīkot vienu komandpunktu un uzstādīt radioreleju sakaru līniju Kurzemes krastmalā. Tāpat darbojas patstāvīga sakaru līnija starp Jūras spēkiem un Zviedrijas krasta apsardzi.

Zviedrijas speciālisti ir veikuši izpēti par Baltijas valstu gaisa telpas kontroles sistēmas izveidi. Šie materiāli patlaban tiek izmantoti visās trijās Baltijas valstīs kopējas gaisa telpas izveides plānošanā.

1994.gada decembrī Zviedrija uzdāvināja Latvijas robežsargiem sakaru un kompjūtertehniku, kuru uzstādīja Latgales robežpunktos.

Mācībās Zviedrijā ir bijuši aptuveni 40 cilvēki no Jūras spēkiem, 20 cilvēki šā gada martā bija vadības kursos, kas notika vienu mēnesi.

Zviedrija ir parakstījusi Ziemeļvalstu, Apvienotās Karalistes un Baltijas valstu savstarpēju līgumu par Baltijas bataljona izveidi. Šīs programmas ietvaros divi Zviedrijas instruktori palīdz Baltijas valstu virsnieku apmācībās. Turklāt ir zināms, ka pēc Ziemeļvalstu savstarpējās vienošanās Dānija vairāk palīdzēs Lietuvai, Zviedrija — Latvijai un Norvēģija, Somija — Igaunijai. Saskaņā ar šo vienošanos Zviedrija varētu sava miera uzturēšanas bataljona sastāvā 1996.gadā miera uzturēšanas misijā pieņemt Baltijas bataljona Latvijas rotu.

1993.gadā februārī Zviedrijā oficiālā vizītē bija aizsardzības ministrs Tālavs Jundzis un Aizsardzības spēku komandieris pulkvedis Dainis Turlais.

1993.gada 16. — 17.maijā atbildes vizītē Latviju apmeklēja Zviedrijas aizsardzības ministrs Anderss Bjorks.

Rīt, 1.novembrī, Rīgā oficiālā vizītē ieradīsies Zviedrijas aizsardzības ministrs Tāge G.Petersons (Thage G.Peterson). Viņš tiksies ar Saeimas priekšsēdētāju Anatoliju Gorbunovu, Ministru prezidentu, aizsardzības ministru Māri Gaili un Nacionālo bruņoto spēku vadību. Savas vizītes laikā Zviedrijas aizsardzības ministrs Tāge G.Petersons apmeklēs NBS mobilo strēlnieku brigādi un Baltijas bataljonu.

Valdības preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!