• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Pēc divarpus gadsimtiem atkal Slokas pamatskolā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 31.10.1995., Nr. 168 https://www.vestnesis.lv/ta/id/52789

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts prezidenta darba dienas

Vēl šajā numurā

31.10.1995., Nr. 168

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

PĒC NOTIKUMA

Pēc divarpus gadsimtiem atkal Slokas pamatskolā

Piektdien, 27.oktobrī pie Slokas pamatskolas atklāja piemiņas akmeni “Izglītībai Slokā — 250”, kurš veidots Ivara Bukarta vadītā darbnīcā. Turpat, skolas telpās, skatāma izstāde, kas dokumentos un fotogrāfijās stāsta par izglītības attīstību Slokas pilsētā, sākot jau ar 1745.gadu. Izstāde tapusi, pateicoties viena cilvēka — Slokas pamatskolas vēstures skolotājas Jūnijas Vanagas — neatlaidīgam un pacietīgam darbam.

Īsa vēsturiska izziņa.

1745.g. — Slokā darbu sāk pirmā skola, ko vada skolotājs Ķesters Harnaks. 1850.g. — uz šīs skolas bāzes tiek izveidota draudzes skola, bet 1864.g. jau strādā arī elementārskola. 1885.gadā Slokas pilsētā jau darbojas lauku tautskola, draudzes skola un Hāznera skola. 1895.gadā tiek dibināta jauktā internātskola un privātā meiteņu skola. 1907.gads. Slokas pilsētā darbu sāk fabrikas skola un Slokas pilsētas skola, ko varētu uzskatīt par pašreizējās Slokas pamatskolas pirmsākumu. To vadīt sāk izglītības inspektors Aleksejs Okončenkovs, lai gan sākumā telpas tiek ierādītas pilsētas valdes namā. 1910.g. ielikti pamati jaunai skolai, un 1911.g. jaunajā skolā ienāk pirmie skolēni. 1914.g. par skolas priekšnieku tiek iecelts Osips Cobkallo. Diemžēl Pirmais pasaules karš izglītībai Slokā pieliek punktu, un tikai 1919.g. Slokā darbu atsāk sešgadīgā skola, kas 1945.gadā tiek pārveidota par Slokas 1. vidusskolu. 1974.g. Slokā tiek uzcelta jauna skolas ēka, kas arī šodien ir Slokas 1. vidusskola, jo vecajā skolas ēkā tiek izveidota krievu plūsmas skola, kas darbojas līdz 1989.gadam, kad vecajās skolas telpās atgriežas daļa no skolotāju un skolēnu kolektīva, izveidojot pašreizējo Slokas pamatskolu.

Foto: Arnis Blumbergs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!