• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Komisijas atzinums.Par deputāta amata savienošanas ar citu amatu atbilstību Saeimas kārtības rullim un Korupcijas novēršanas likumam. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.11.1995., Nr. 186 https://www.vestnesis.lv/ta/id/52862

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Likumprojekti. Latvijas Izglītības likums

Vēl šajā numurā

30.11.1995., Nr. 186

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Komisijas atzinums

Dokuments nr.74

Par deputāta amata savienošanas ar citu amatu atbilstību Saeimas kārtības rullim un Korupcijas novēršanas likumam

Saeimas Prezidijam

Juridiskā komisija, izpildot Saeimas Prezidija uzdevumu izvērtēt deputāta iesniegumu par deputāta amata savienošanu ar citu amatu atbilstību Saeimas kārtības rullim un Korupcijas novēršanas likumam, konstatēja:

1. Pastāv pretruna starp Saeimas kārtības ruļļa 10.panta otro daļu un Korupcijas novēršanas likuma 12. un 19.pantu, kā arī starp Kārtības ruļļa 10.panta ceturto daļu un Korupcijas novēršanas likuma IV nodaļu.

2. Tā kā konstatēta pretruna starp divām vienāda juridiska spēka normām, saskaņā ar likuma “Par likumu un citu Saeimas, Valsts prezidenta un Ministru kabineta pieņemto aktu izsludināšanas, publicēšanas, spēkā stāšanās kārtību un spēkā esamību” 8.panta otro daļu spēkā ir jaunākais normatīvais akts — Korupcijas novēršanas likums.

3. Pastāv pretrunas arī starp Korupcijas novēršanas likumu un virkni citu likumu, piemēram, likumu “Par pašvaldībām”, likumu “Par 1925.gada 1.aprīļa likuma “Ministru kabineta iekārta” atjaunošanu”, likumu “Par valsts civildienestu”, likumu “Par tiesu varu”, Prokuratūras likumu, likumu “Par policiju”. Pie kam Korupcijas likumā noteiktie ierobežojumi vietumis ir pat šaurāki. Piemēram, likuma “Par valsts civildienestu” 27.pants paredz, ka “ierēdnim (ierēdņa kandidātam) nav atļauts valsts civildienesta laikā izlemt jautājumus, kas saistīti ar viņa paša, viņa radinieku līdz trešajai pakāpei un svaiņu līdz otrajai pakāpei personiskajām interesēm”, bet saskaņā ar Korupcijas likuma 6.pantu valsts amatpersonai ir aizliegts sagatavot vai pieņemt lēmumus tikai attiecībā uz laulāto, brāļiem, māsām, vecākiem un bērniem.

4. Minētās pretrunas radušās sakarā ar to, ka, pieņemot Korupcijas novēršanas likumu, nav ievērotas Kārtības ruļļa 111.panta otrās daļas prasības un Pārejas noteikumos nav noteikts, ka minētie Korupcijas novēršanas likuma panti stājas spēkā vienlaikus ar attiecīgajiem grozījumiem Saeimas kārtības rullī, likumā “Par pašvaldībām”, likumā “Par 1925.gada 1.aprīļa likuma “Ministru kabineta iekārta” atjaunošanu”, likumā “Par valsts civildienestu”, likumā “Par tiesu varu”, Prokuratūras likumā, likumā “Par policiju” un citos likumos.

5. Korupcijas novēršanas likuma 2.pārejas noteikums paredz, ka Ministru kabinetam līdz 1995.gada 30.novembrim jāiesniedz Saeimai grozījumi spēkā esošajos likumos, taču šādi likumprojekti pagaidām Saeimā nav iesniegti.

 Ņemot vērā konstatēto, Juridiskā komisija nolemj:

1. Vērst Saeimas Prezidija uzmanību uz to, ka pastāv pretrunas starp Saeimas kārtības ruļļa 10.panta otro daļu un Korupcijas novēršanas likuma 12. un 19.pantu, kā arī starp Kārtības ruļļa 10.panta ceturto daļu un Korupcijas novēršanas likuma IV nodaļu, tādēļ saskaņā ar likuma “Par likumu un citu Saeimas, Valsts prezidenta un Ministru kabineta pieņemto aktu izsludināšanu, publicēšanu, spēkā stāšanās kārtību un spēkā esamību” 8.panta otro daļu spēkā ir jaunākais normatīvais akts — Korupcijas novēršanas likums.

2. Vērst Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas uzmanību uz konstatētajām nepilnībām Korupcijas novēršanas likumā.

3. Konstatēto pretrunu novēršanai Kārtības ruļļa 79.panta kārtībā iesniegt likumprojektu “Grozījumi Korupcijas novēršanas likumā”.

4. Aicināt Saeimu likumprojektu “Grozījumi Korupcijas novēršanas likumā” nodot Juridiskajai komisijai kā atbildīgajai komisijai un saskaņā ar Kārtības ruļļa 86.panta pirmās daļas otro teikumu virzīt minēto likumprojektu izskatīšanai pirmajā lasījumā bez atkārtotas izskatīšanas atbildīgajā komisijā.

5. Ierosināt saskaņā ar Kārtības ruļļa 92.panta pirmo daļu atzīt likumprojektu “Grozījumi Korupcijas novēršanas likumā” par steidzamu.

Pielikumā: likumprojekts “Grozījumi Korupcijas novēršanas likumā”.

Ar cieņu, —

Juris Kaksītis,

1995.gada 28.novembrī Juridiskās komisijas priekšsēdētājs

Likumprojekts par grozījumiem Korupcijas novēršanas likumā

Izdarīt Korupcijas novēršanas likumā (Latvijas Republikas Saeimas un Ministru Kabineta Ziņotājs, 1995, 22.nr.) šādus grozījumus:

Izteikt Pārejas noteikumus šādā redakcijā:

“Pārejas noteikumi

1. Ministru kabinetam un Valsts ieņēmumu dienestam līdz 1996.gada 1.martam apstiprināt normatīvos aktus, kas nepieciešami šā likuma izpildei.

2. Lai saskaņotu spēkā esošos likumdošanas aktus ar Korupcijas novēršanas likumu, Ministru kabinetam līdz 1996.gada 1.martam iesniegt Saeimai grozījumus spēkā esošajos likumos.

3. Korupcijas novēršanas likums stājas spēkā ar 1996.gada 1.jūliju.”

Šis likums stājas spēkā nākamajā dienā pēc tā izsludināšanas.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!